Prisjakt
HjemPrisjakts eksperterLøpeskoToppliste - Joggesko med god demping

Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.

Toppliste: Joggesko med god demping

April 22, 2024

Visste du at hvert eneste steg du tar når du løper, utsetter kroppen din for en kraft opptil tre ganger tyngre enn din egen kroppsvekt? Med såpass belastning på føtter og ben, sier det seg selv at god demping i joggesko er et must.

God demping i joggeskoene forebygger skader og gir generelt en bedre løpsopplevelse, spesielt dersom mellomsålen også har god energiretur. Er du nybegynner eller utsatt for skader, er det spesielt viktig å ha godt dempede sko.

Men også blant mer erfarne løpere er det viktig med god demping i skoene for å gi beina sårt tiltrengt restitusjon mellom de tøffe løpeturene. Du har også sikkert lagt merke til at trendene heller mot bedre dempede joggesko, noe som sier mye om hvor viktig dette er i løpeverdenen. Her har jeg samlet en liste over mine personlige favoritter innen joggesko med god demping. Dette er de beste modellene etter min mening og erfaring, og jeg håper du finner et par som passer deg blant disse!

1. Asics Gel-Nimbus 26 (Dame)

God energiavkastning, god pris, komfortabel

Ikke den letteste skoen på markedet

Forskjellen mellom Asics Gel Nimbus 26 og Asics Gel Nimbus 25, er ikke stor. Den 25. utgaven fikk fantastiske tilbakemeldinger for sin myke, skylignende demping, og den 26. utgaven ble lansert tidligere i år.

Med den nye versjonen er det tydelig at ASICS har hatt som mål å skape en av de mest komfortable løpeskoene på markedet.

PureGEL-teknologien og den økte "FF BLAST PLUS"-dempingen, er den største forskjell på løpsfølelsen i 26'ern sammenlignet med tidligere modeller. Den har også en myk, vevd overdel som bidrar til komforten.

Den viktigste egenskapen til en løpesko er at mellomsålen er responsiv og gir god energiretur. Og dette er noe ASICS GEL-Nimbus 26 oppnår som en nyere, oppdatert modell.

En annen ting som gjør denne skoen til en god investering, er en forbedret grip-teknologi i yttersålen som gir bedre grep og ekstra slitestyrke til skoen.

Dette er en løpesko som jeg anbefaler som en variert sko for løpere på alle nivåer. Den relativt lave vekten gjør den også egnet som konkurransesko for lengre distanser.


2. Asics Novablast 4 (Herre)

Komfortabel på foten, god holdbarhet, stabil og stabil

Litt tyngre enn forrige modell

I begynnelsen av desember kom den fjerde versjonen av den ekstremt populære Novablast-modellen fra Asics. Dette er en lett og svært godt dempet løpesko som nå er bedre enn noensinne.

Umiddelbart når du holder i skoen, kjenner du at den gir en god løpsfølelse.

I mellomsålen finner vi nå et nytt materiale i form av FF Blast+ Eco, som er laget av minst 20 % resirkulerte biobaserte stoffer. Stort sett den samme myke og responsive dempingen som vi har blitt vant til, men skoen føles mer behagelig og smidig på foten enn tidligere.

Novablast har også en oppdatert sålegeometri med en forfotsdesign som gjør frasparket mer effektivt.

Overdelen har også et nytt vevd materiale som gir god ventilasjon og stretch slik at foten kan bevege seg fritt. Den mykere, innsydde pløsen og den høyere og mer komfortable hælkappen gjør skoen svært behagelig på foten.

Dette er en løpesko som jeg anbefaler, ikke minst på grunn av den rimelige prisen i forhold til alt du får i form av god demping, slitestyrke og komfort.


3. ON Cloudeclipse (Herre)

Myk og bred overdel, god støtte, godt avrull i steget

Grepet kunne vært bedre

Swiss On er et av verdens raskest voksende løpeskomerker, og lanserte sine mest dempede løpesko noensinne på slutten av fjoråret.

On Cloudeclipse har en mellomsåle med Helion superfoam, som er maksimalt dempet med en mykhet som beskytter mot støt.

Samtidig gjør denne dempingen det mulig å opprettholde spensten i steget uten at skoene oppleves som tunge. Denne skoen gir ekstra komfort for leddene og økt utholdenhet i beina selv under lengre løpeturer.

Den har også bedre stabilitet i form av en speedboardplate i mellomsålen og en konstruert overdel i mesh som gir både pusteevne og god passform.

Denne skoen er ekstremt komfortabel og en sko som jeg kan anbefale både til trening og konkurranse. Det tar noen uker å myke opp stivheten i sålen, men når det er gjort gir den veldig god "sprett" i steget.


4. Saucony Triumph 21 (Herre)

Stabil, god energiavkastning, slitesterk

Mindre ventilasjon på den øvre delen sammenlignet med den forrige modellen.

Saucony har blitt et svært populært skomerke i Norden de siste årene. Det er tydelig at Saucony har jobbet hardt med å utvikle nye materialer for å gjøre løpeskoene raskere og samtidig bedre dempet.

Sauconys Triumph-modell er en favoritt blant løpere som trenger hjelp mot overpronasjon. Men den er også en av de best dempede løpeskoene på markedet.

En av de få svakhetene ved tidligere modeller av skoen var at det var vanskelig å få riktig trykk i snøringen. I den tjueførste versjonen av modellen er det en ny redesignet snøring som gir enda bedre komfort.

PWRRUN+-mellomsålematerialet gir utmerket demping og spenst i steget. Den føles veldig myk mot foten og gir god sprett i steget.

Utformingen av Saucony Triumph har alltid vært god til å holde foten på plass og minimere pronasjonspåvirkningen på ankelen. Men nå føles skoen både mer komfortabel og raskere enn noensinne.

Dette er en sko for deg som trenger både god demping og stabilitet mot overpronasjon i løpeskoene dine.


5. Hoka One One Bondi 8 (Dame)

Slitesterk, komfortabel og tynn pose, god stabilitet

Ganske tung sammenlignet med mange andre modeller.

Hoka One One har blitt en favoritt blant mange løpere, og de tykke sålene var det som satte merket på alles lepper for noen år siden.

Hokas mest populære løpesko er Clifton-modellen, men det finnes faktisk en modell som er enda mer dempet.

Bondi 8 fra Hoka One One har, akkurat som forgjengeren, en overdimensjonert mellomsåle i et mykt og slitesterkt skum for bedre demping. Denne versjonen har et oppdatert hælparti med en ny geometri for bedre avrull i steget. En annen oppdatering er en tøffere gummi på yttersålen for bedre slitestyrke.

Slitestyrke har alltid vært en av Hokas sterke sider, og her har du en løpesko som kommer til å vare veldig lenge.

En av ulempene med skomodellen er den høye vekten. Noen synes også at den er litt smal i overdelen. Men siden denne modellen også finnes i en ekstra vid modell, er ikke dette noe problem.


6. Nike ZoomX Invincible Run Flyknit 3 (Herre)

Stilig, komfortabel, strømpelignende følelse, god stabilitet

Dyrt, litt tungt med en vekt på litt over 300 gram.

Nike Invincible-modellen ble en umiddelbar hit på markedet da den ble lansert i 2020. På den andre versjonen av modellen så vi bare mindre endringer, men på den tredje versjonen av skomodellen som ble lansert tidligere i år, har Nike gjort betydelige oppdateringer.

Fremfor alt er det i dempingen vi ser de største endringene. Skoen er nå utstyrt med en ekstra tykk ZoomX-såle som bidrar til overlegen demping.

Det som også bidrar til å gjøre skoen svært komfortabel, er at den nå har en bredere yttersåle og mer plass i tåboksen.

Både denne modellen og flaggskipet Alphafly får ofte høre at de er smale i midten og derfor ikke egner seg for løpere med plattfot.

Jeg er plattfot med bred fot og har ingen problemer med noen av disse modellene. Overdelen er så myk at den gir tilstrekkelig stretch der det trengs.

Dette er en sko som enkelt kan brukes til hverdags takket være det stilige designet. Den gir også god demping for daglige løpeturer.


7. New Balance Fresh Foam More v4 (Herre)

Stabil, rimelig, god passform

Yttersålens slitestyrke

New Balance Fresh Foam har lenge vært en av mine favorittløpesko med god demping. I den nyeste versjonen av denne svært populære serien er det lagt til enda mer Fresh Foam i hele skoens lengde.

Det eneste jeg har å utsette på tidligere versjoner, er at mellomsålen føltes litt "stiv" og derfor ikke ga den beste løpsopplevelsen. Hvis du ønsker å spare beina under restitusjonsløp, har Fresh Foam-serien alltid vært helt topp.

I versjon fire er det gjort store forbedringer for å gjøre mellomsålen mer responsiv. Den gir nå god energiretur og har en helt annen løpsfølelse enn tidligere modeller.

Den vuggeformede geometrien bidrar til en mykere overgang i steget. En bredere sålebase gir også bedre stabilitet i steget.

En tynn tunge og et mykt hælområde er også noe jeg liker med skoen.

Dette er en skomodell som jeg kan anbefale spesielt for tunge løpere på grunn av stabiliteten.


8. Adidas Adizero Prime X 2 Strung (Unisex)

Trampolinlignende demping, fremdrift, komfortabel overkropp

Dyrt i forhold til bærekraft

Dette er utvilsomt en av de best dempede løpeskoene på markedet. Adidas Prime X2 Strung skiller seg ut med sin superhøye såle med karbonfiberplate.

Løpsfølelsen i skoen er utmerket. Du kan virkelig føle hvordan den gjør jobben for deg med sin utmerkede energiretur. På dette området er den klart bedre enn de fleste andre løpesko på markedet.

Faktisk ble skoen markedsført som "ulovlig rask" da den ble lansert. Dette fordi sålen er høyere enn det som er tillatt i konkurranser arrangert av World Athletics. Utøvere har imidlertid lov til å konkurrere i skoen også.

I den andre modellen er overdelen blitt mer stabil takket være "Strung"-materialet. Dette er en klar forbedring, for jeg klaget over at den første modellen var ustabil sidelengs - spesielt når jeg løp på ujevnt underlag. Likevel er dette fortsatt en sko som først og fremst egner seg til løping på asfalt og landevei.

Etter min mening er dette en av de beste skoene på markedet når det gjelder løpsfølelse og demping. Ulempen er prisen, som gjør at dette ikke er en sko for enhver lommebok.


9. Nike React Infinity Run Flyknit 4 (Dame)

Komfortabel, miljøvennlig og myk såle med godt grep

Føles litt kjedeligere enn flere andre modeller på listen

Dette er en av årets mest interessante nyheter for løpere som liker gode, dempede løpesko! En av mine anbefalte løpesko for skadeutsatte løpere og nybegynnere er Nike React Infinity Run.

I juli kom den nyeste modellen av denne skoen ut med større oppdateringer enn noen gang tidligere.

Nå har de lagt til det banebrytende ReactX-skummet i mellomsålen, som lover 13 % mer energiavgivelse enn tidligere modeller.

Overdelen er også forbedret sammenlignet med den tredje utgaven. Jeg tilhører gruppen av løpere som ikke likte den endrede pløsen på den tredje modellen. I den fjerde utgaven har de gått tilbake til en mer strømlinjeformet tunge som bidrar til løpsopplevelsen på en positiv måte.

Overdelen er også mer pustende enn på den forrige modellen.

Hvis du som meg liker Nike React Infinity-serien, men ble litt skuffet over den tredje utgaven, kommer du til å like denne!


10. ON Cloudmonster (Dame)

Stabil, godt grep, komfortabel overdel

Ikke like myk såle som flere andre modeller i testen

On er et av verdens raskeste løpeskomerker og er kjent for sin unike design. Selv har jeg ikke likt de tidligere modellene fra On fordi de etter min mening har føltes litt "dumme" i løpingen.

Men i likhet med de fleste andre løpeskomerker har On nå begynt å satse mer og mer på løpesko med bedre demping og mer energi.

Cloudmonster er en av modellene med den beste dempingen fra merket, der CloudTec®-teknologien gir en myk landing og maksimal energiavkastning.

Denne skoen har også en Speedboard®-plate som er laget av polypropylen og vippegeometri som gir god fremdrift i steget.

I mellomsålen finner du også Helion® superfoam som bidrar ytterligere til dempingen.

Den myke innersålen bidrar også til å gjøre denne skoen svært behagelig for foten.

Hvis du ikke har prøvd noen av On Runnings nyeste løpesko, kan jeg absolutt anbefale deg å gjøre det. Forskjellen er betydelig sammenlignet med mange av de tidligere modellene!


Hei, jeg heter Benny Sjölind. Jeg heter Benny Sjölind, og idrett har alltid vært en stor del av livet mitt. De første 30 årene av livet mitt fokuserte jeg hovedsakelig på fotball. Siden 7 år tilbake er det maratonløping jeg bruker mesteparten av fritiden min på. Noe jeg blogger om på bennysjolind.com. I løping kreves det allsidig trening både for å utvikle seg og for å holde seg skadefri, noe jeg noen ganger har fått erfare på den harde måten. Gjennom utallige timer med trening på tredemøller, ergometersykler og annet treningsutstyr har jeg nå mye kunnskap om hva som kjennetegner gode maskiner og hva man bør tenke på når man kjøper dem. Jeg håper at jeg med min kunnskap kan hjelpe andre som brenner for trening som livsstil med å finne gode maskiner å trene på.

Mer innenfor LøpeskoSe alt

Mer fra Benny SjölindSe alt

Annonse
Annonse