Prisjakt

Test: Så bra er Playstation 5

Playstation 5 er en veldig stor spillkonsoll – men det gjør ingenting

Tekst:
Daniel Haaf

Publisert:
7. desember 2020

Playstation 5 er en veldig spennende spillkonsoll. Maskinvaren er rask, DualSense-kontrollen er et stort løft med haptisk feedback og den nye kjøleløsningen gjør et utmerket jobb med å holde spillkonsollen kjølig og stille.

Der den tidligere flaggskipsmodellen Playstation 4 Pro ikke kunne holde tritt med Xbox One X når det gjelder prestasjon, er det nå mye jevnere med den nye generasjonen spillkonsoller. Xbox Series X er kraftigere på papiret, men Playstation 5 måler seg godt mot sin konkurrent. 

Her er vår gjennomgang av den nye og forbedrede Playstation 5. En spillkonsoll som viser at Sony ikke tenker å vike for Microsoft og Xbox-serien.

Her kan du lese mer om Playstation 5

Her kan du se priser og lagerstatus

Lesetips: Så bra er Xbox Series X

En USB-kabel som ikke er synlig på bildene finner du også i esken.

Det følger med i esken når du kjøper Playstation 5

Alt du trenger for å komme i gang med din nye Playstation 5 finner du i esken. 

Den nye håndkontrollen DualSense og en tilhørende ladekabel følger med, i tillegg til en HDMI-kabel og en strømkabel. Du får også med en brukermanual og informasjon om garanti fra produsenten. 

Det følger til og med en fot til spillkonsollen. Foten kan brukes både når din Playstation 5 er liggende og stående. Vårt første inntrykk er at foten virker plastikkaktig og litt skrøpelig.

Hvordan den skulle monteres på undersiden av spillkonsollen var ikke helt åpenbart og dette var den eneste gangen brukermanualen ble brukt under får test. 

Til slutt følger det også med et allerede installert spill, Astro’s Playground.

Abonner på spill til Playstation 5 med Playstation Now

Du kan velge å abonnere på spill til din spillkonsoll istedenfor å kjøpe. Med Playstation Now og Playstation Plus betaler du en fast månedskostnad som gir deg tilgang til en god del spill. 

Playstation Now er det dyreste alternativet som gir deg tilgang til flere 100 ulike spilltitler som fungerer med både Playstation 4 og Playstation 5. Med Playstation Now kan du til og med streame spill til din pc om du heller vil spille der. Playstation Now er Sonys alternativ til Xbox Game Pass.

Playstation Plus er et rimeligere alternativ som tilsvarer Xbox Live Gold på Xbox-konsollene. Her får du to eller flere spill hver måned som du kan kjøre så lenge du har et aktivt abonnement. Playstation Plus behøves om du vil spille online og gir deg ulike rabatter på spill i Store-butikken. 

Les mer om Playstation Now her og Playstation Plus her.

DualSense-kontrollen er veldig spennende å bruke, og litt framtung.

DualSense-håndkontrollen stjal rampelyset 

Det er høy prestasjon og  fantastisk grafikk, men det er den nye DualSense-håndkontrollen som stjeler rampelyset. Det er åpenbart at Sony har lagt ned mye arbeid med å designe om absolutt alt fra den gamle DualShock 4 V2. Der Microsoft har fokusert på mer subtile endringer i sin nye håndkontroll til Xbox Series X/S har Sony gjort det helt motsatte.

DualSense har fått en ny tekstur som gjør at grepet blir mye bedre og knappene føles bedre. De analoge spakene gir en behagelig motstand som kjennes helt riktig i hvert fall for fingrene våre. Og den haptiske feedbacken i håndkontrollen tar det hele til et nytt nivå. Det er helt sant, vi tuller ikke.

Enten du svinger et samuraisverd eller svinger deg som Spider Man over byen så kjenner du små vibrasjoner i håndkontrollen. Vibrasjonene endrer karakter avhengig av hva som skjer på skjermen, fra små vibrasjoner når du går gjennom gresset til ordentlig risting om noe eksploderer.

Det er en interessant og en litt spennende følelse som DualSense kan gi deg. Spesielt når man sammenligner med DualShock 4 som ikke er i nærheten av å gi samme opplevelse med sin litt skrantne vibrasjonsfunksjon.  

Et tips er at du spiller Astro’s Playroom før du prøver noe annet spill. Du får nemlig en utmerket introduksjon til alt som DualSense kan gjøre i dette spillet.

På baksiden på konsollen der det flere porter og godt med utskjæringer for god luftstrøm.

Det her finner du på Playstation 5

Når vi hadde en gjennomgang av Xbox Series X nevnte vi at den spillkonsollen var minimalistisk i sitt design. Playstation er den rake motsetningen. Den er et monster som ruver godt over Xbox Series X når de står ved siden av hverandre. 

Men størrelsen er ikke en stor bekymring for oss. Playstation 5 utmerker seg så absolutt mer og er litt vanskeligere å plassere ved siden av tv-en, men det er ikke noe som drar ned i vår vurdering. Det går kjapt å venne seg til den hvit-svarte kolossen på tv-benken.

Framsiden har to porter av typen USB-C og USB-A. Om du skaffer deg varianten med Blu-Ray spiller er den til høyre for disse portene. På baksiden finner du ytterligere fem kontakter. 

 • To USB Type-A-porter (Super-Speed USB 10 Gbps)
 • Gigabit Ethernet-port for nettverk
 • HDMI 2.1-port
 • Inngang til strømmen

Playstation 5 er ikke stor uten en god grunn. Den nye kjøleren bruker en stor vifte som bruker godt med plass. Kjølig luft trekkes inn langs sidene for å kjøle ned komponentene på innsiden. En massiv kjølevifte hjelper til med å fordele varmen fra prosessoren, grafikkretsen og minnemodulene. En interessant detalj er at Sony har bygget inn små hull som gjør at du kommer lettere til når du støvsuger. Perfekt for å fjerne støv som legger seg inni spillkonsollen og gjør den varmere og dermed tvinger viften til å jobbe unødvendig hardt. Godt jobbet her Sony.

Om den nye kjøleløsningen fungerer bra? Det er en enorm forskjell mellom lydnivået fra Playstation 5 og Playstation 4 Pro – vi lover. Lenger ned finner du et avsnitt som forteller deg hvor stor den forskjellen er.

Slik begynner du installasjonen med Playstation-appen på en iPhone.

Et kvarter – fra utpakkingen til du kan spill

Det tar ikke lang tid å komme i gang med din Playstation 5. Vi behøvde kun et kvarter fra vi åpnet esken til spillkonsollen til vi kunne begynne det allerede installerte spillet Astro’s Playroom. Like lang tid som med Xbox Series X her altså.

Og da inkluderte vi tiden det tok å montere den litt vanskelige foten til spillkonsollen og rydde bort alt av plast og esker som vi ikke behøver lenger.

Den første gangen du starter din Playstation 5 må det gjøres med knappen på spillkonsollen. Den tilhørende håndkontrollen er ikke paret fra start, så det er det første du må gjøre under installasjonen. 

Håndkontrollen kobler du til spillkonsollen med en USB-kabel. Den ligger i et lite rom i boksen med tilbehør og er lett å overse. Er du ikke rask nok med tilkoblingen, vil en robotstemme fortelle deg hva du skal gjøre på flere ulike språk.

Når håndkontrollen er tilkoblet og paret oppdateres programvaren i spillkontrollen til den nyeste versjonen. Vår første oppdatering var på 868 MB. Mens den ble lastet ned og installert fikk vi oss Playstation-appen på mobilen, vi logget inn på en Playstation Network-konto og fikk fullført installasjonen fra mobilappen. 

Det er enkelt å bruke Playstation-appen for å koble din Playstation Network-konto til en Playstation 5

 1. Installer Playstation-appen for Android eller iOS
 2. Åpne Playstation-appen på telefonen din
 3. Logg inn på din Playstation Network-konto
 4. Klikk på tannhjulikonet øverst til høyre
 5. Velg ‘Logg inn’ på PS5-systemet
 6. Kopier QR-koden på skjermen eller skriv inn de seks sifrene manuelt
 7. Da er alt klart

Vanskeligere er det ikke. Innen du kan bruke din spillkonsoll må håndkontrollen oppdateres med den nyeste programvaren. Det tar bare noen sekunder og USB-kabelen må være tilkoblet under hele prosessen. Når oppdateringen er klar så voila - din Playstation 5 er klar.

Astro’s Playroom – spillet du må teste ut

Astro’s Playroom er et spill som følger med din Playstation 5. I spillet blir du kjent med din nye spillkonsoll, håndkontrollen og de fire store nyhetene som Sony tilbyr i Playstation 5.

Når du starter Astro’s Playroom får du en kort introduksjon til håndkontrollen og dens funksjoner. Det tar bare noen minutter å komme i gang og du får en rask følelse av hva DualSense får til. 

I starten av innledningen blir det gått gjennom hva alle de ulike knappene er til, hvordan styreflaten fungerer, bevegelsesdeteksjonen og hvordan den haptiske feedbacken kjennes. 

Astro’s Playroom er et plattformspill som er bygd opp i fire deler. Hver del belyser en nyhet i Playstation 5 og det er kjølingen, minnet, SSD-lagringen og grafikken.

Spillet er barnevennlig med enkel grafikk og ikke altfor vanskelig å komme seg gjennom. Du kan finne skjulte hemmeligheter, samhandle med alle de små skapningene som befolker de ulike stiene, eller bare springe rundt i det høye gresset og kjenne de små vibrasjonene i håndkontrollen. 

Og det er vibrasjonene som er hovedattraksjonen her. Tilbakemeldingene i DualSense er – sammenlignet med andre håndkontroller – helt fenomenal.

Når du trekker kabler, slår en fiende, går gjennom høyt gress, rusler i sandkanten eller står med din spillfigur i regn så vibrerer håndkontrollen på en måte som gir deg en følelse av tekstur og tilstedeværelse. Ikke bare uplanlagte vibrasjoner for saks skyld. Den haptiske feedbacken er faktisk veldig god på å skape en tilstedeværelse i spillopplevelsen.

Playstation 5 har super rask lagring

Om hovedattraksjonen er DualSense-kontrollen så er den raske SSD-lagringen en veldig god nummer to på topplisten vår over de beste nyhetene for Playstation 5.

Både nye og gamle spill laster inn mye raskere, med noen få unntak. I de fleste spill vi har testet har innlastingen av filer blitt redusert med minst halvparten. Vår lagringsfil i Skyrim ble for eksempel lastet ned 70 prosent raskere på Playstation 5 sammenlignet med vår Playstation 4 Pro.

Når vi dør i Demon’s Souls er den irriterende lange ventetiden fra Dark Souls III forsvunnet.  Og hopper man mellom ulike områder på kartet i The Witcher 3 så er det nesten ikke noe ventetid å snakke om her heller. 

Her er åtte spill som vi testet med begge spillkonsollene. Tiden indikerer tiden fra vi er i menyen i spillet til filen er ferdig lastet ned.

 • Ghost of Tsushima
  Playstation 5: 21 sekunder
  Playstation 4 Pro: 57 sekunder
 • The Witcher 3
  Playstation 5:  12 sekunder
  Playstation 4 Pro: 29 sekunder
 • Grand Theft Auto V
  Playstation 5: 49 sekunder
  Playstation 4 Pro:  1 minut och 31 sekunder
 • Fallout 4
  Playstation 5: 18 sekunder
  Playstation 4 Pro: 32 sekunder

Playstation 5 laster ned filene til alle spillene merkbart raskere. Dette gjelder alle spillene utenom Horizon Zero Dawn hvor det knapt var noe forskjell på tiden fra Playstation 4 Pro. Og her forsøkte vi til og med tre ganger på hver spillkonsoll. 

For å teste alle spillene lastet vi ned mer enn 500 GB på hver spillkonsoll. Selv med en rask nettforbindelse tar det lang tid.

Detaljene i Spider-Man: Miles Morales er mange og gode.

Penere grafikk og bedre flyt i spillet

Det spillet som akkurat nå demonstrerer best hva Playstation 5 kan er Spider- Man: Miles Morales.

Jovisst, spillet har ikke den samme vakre naturen som i Ghost of Tsushima, men det bruker ray tracing på en eksemplarisk måte med fantastiske refleksjoner i både vanndammer og speilblanke gulv. 

Det her er også et spill som utnytter kraften i Playstation ved å tegne opp spillverdenen selv på lang avstand samt kjøre 60 bilder per sekund for en myk og behagelig opplevelse når du svinger deg mellom skyskraperne. 

Et annet spill som lar Playstation 5 vise hva den er god for er nye Demon’s Souls som briljerer med høyoppløselige teksturer, flotte lyseffekter og svært raske ladetider. 

Det er ikke alle våre gamle spill som kan dra nytte av den kraftfulle maskinvaren i Playstation 5. Skyrim for eksempel ser ikke ut til å sette pris på den raskere motoren. Spillet tar 30 bilder per sekund akkurat som på vår Playstation 4 Pro. The Witcher 3 derimot har en mye bedre flyt i kameraet når vi ser rundt i spillverdenen. 

Selv på Ghost of Tsushima er det en merkbar forskjell på spillkonsollene. Kvaliteten på grafikken skiller seg ikke veldig ut, men bildvisningsfrekvensen har økt til 60 bilder per sekund. Det gir en mye bedre opplevelse med mindre rykk og napp i bildene når vi rir over et åpent landskap eller svinger kaldt stål mot fiendene i en overopplyst landsby.

Ray tracing gir veldig fine refleksjoner i vanndammer og i speilblanke gulv.

Game Boost forbedrer dine gamle Playstation 4-spill

Visste du at Playstation 5 har et Game Boost-modus som automatisk forbedrer dine gamle spill?

Game Boost gjør ikke at grafikken blir bedre. Men i stedet får spillet hjelp til å nå en høyere bildevisningsfrekvens uten at spillutviklerne må oppdatere spillet for dette.

To spill som støtter Game Boost fullt ut er God of War og Ghost of Tsushima. Begge klarer 60 bilder per sekund på Playstation 5 med Game Boost.

Du behøver ikke å aktivere Game Boost for å benytte deg av funksjonen. Det skjer automatisk, til forskjell fra Boost Mode i Playstation 4 Pro hvor man måtte stille inn dette manuelt. 

Husk at Game Boost fungerer mer eller mindre bra avhengig av hvilket spill du kjører. Det er ikke garantert at du alltid ser en forbedring, selv om mange spill blir bedre etter oppdateringen.

For lite lagringsplass

Er det noe som trekker ned på vår vurdering av Playstation 5 så er det lagringsplassen.

Den interne SSD-enheten er veldig rask med en halvert ladetid i de fleste spillene vi har testet. Så langt har vi ingen klager. 

Men mengden ledig lagringsplass er virkelig noe vi ikke kan forstå. Der Xbox Series X har rundt 800 GB ledig plass, har Playstation 5 bare circa 670 GB ledig til spill og apper.

Det er en forskjell på nesten 20 prosent, eller flere mindre spel.

Vi hadde ikke reagert like mye om det hadde vært vår Playstation 4 Pro som hadde så lite ledig plass, men nå snakker vi om neste generasjons spillkonsoll som er forbedret for spill i 8K. Og dermed stiller det høyere forventninger og krav til lagringsplassen. 

Det finnes absolutt ledig plass til å installere ekstra lagringsplass i spillkonsollen, men den er deaktivert i skrivende stund. Når Sony oppdaterer med ny programvare som åpner for ekstra lagringsplass kan du legge til ytterligere 1 TB om du vil.

Et tips er at du kan bruke en ekstern hardisk til dine spill om du behøver det. Så lenge den eksterne hardisken støtter USB 3.0 eller senere versjoner så kan du kjøre dine Playstation 4-spill fra den. Dessverre får du ikke like raske ladetider som med intern lagring og spill som er optimert for Playstation 5 kan ikke kjøres med ekstern lagring.

Den her feilmeldingen så vi rundt tjue ganger under vår test.

Mange krasjer og reparerer konsollagringen

Vi var uheldige med vårt eksemplar av Playstation 5 da spillkonsollen gjentatte ganger klaget over en skadet database.

Hver gang det hendte sluttet alt å fungere helt til databasen var blitt reparert, enten vi var midt i et spill eller om vi lekte oss i menyene. 

Vi anslår at problemet oppstod rundt tjue ganger innen vår spillkonsoll krasjet midt under et spill og restartet av seg selv. Etter en reparasjon av konsolllagringen og innsending av en krasjrapport forsvant problemet helt.

Så mye lyd lager Playstation 5

Egentlig har Sony sluppet en spillkonsoll som er nesten helt lydløs. På det meste kunne vi høre en liten hvisking fra spillkonsollen når vi presset den i Demon’s Souls og svingte oss over hustakene i Spider-Man: Miles Morales. 

Det er en helt annerledes opplevelse enn med Playstation 4 Pro som nesten kan sammenlignes med en jetmotor så fort vi gjør mer enn å se i menyen. 

Så mye skiller lydnivået mellom Playstation 5 og de andre spillkonsollene vi har hjemme i dag.

 • Lydnivået i rommet: 25 dB
 • Playstation 5: 29 dB
 • Playstation 4 Pro: 48 dB
 • Xbox Series X: 30 dB
 • Xbox One X: 39 dB

Når Blu ray spilleren ikke brukes er det knapt noe skille mellom Playstation 5 og Xbox Series X. De er begge egentlig nesten helt lydløse utenom en liten hvisking fra viften, og det er ikke noe vi legger merke til fra sofaen vår når vi er midt i et spennende spill.

En klarere forskjell er lyden fra Blu ray spilleren når den leser en plate. Der er i så fall Playstation 5 betydelig mer høylytt, men ettersom dette kun foregår i korte øyeblikk trekker ikke denne ned vår vurdering.

Her er to lydklipp på ti sekunder hver fra Playstation 5 og Xbox Series X. Vi holder mikrofonene fem centimeter fra Blu Ray spilleren.

Fint og enkelt grensesnitt – men vanskelige menyer

Det nye grensesnittet til Playstation 5 er ved første øyekast fint og brukervennlig. Vi liker godt den betydelig mer ‘cleane’ hjemmeskjermen sammenlignet med Xbox Series X og menyene har en merkbart bedre flyt enn på Playstation 4 Pro.

Men når vi begynner å grave litt dypere i menysystemet og forsøker å finne ulike ting så føles det helt unødvendig komplisert. Kanskje det er fordi vi nylig gjennomgikk og testet Xbox Series X og at vi rett og slett ble vant til det grensesnittet det hadde, eller kanskje ikke.

Vi tok oss ofte i å si ting som “Javel, og hvor finner jeg nå den der innstillingen” eller “Nei, vent litt nå, det var vel opp jeg skulle…. Eller nei, ned var det” for å finne frem riktig i menyene. 

Det er nok en vanesak og ikke noe som drar ned helhetsinntrykket. Vi oppfordrer alle som skaffer seg en Playstation 5 å bruke litt tid på å se gjennom menyene for å se hvordan dette fungerer. 

Det som er viktig for oss er imidlertid hastighet. At alle menyene endres raskt og uten noe forsinkelse. Og her utmerket Playstation 5 seg virkelig.

Vi kan teste mye, men ikke alt 

Playstation 5 er en svært god spillkonsoll som støtter både 8K-oppløsning og 4K med 120 bilder per sekund. Vi kan teste mye av det Playstation 5 klarer, men akkurat oppløsningen og den høye bildefrekvensen er litt problematisk å få testet for oss.

Vi har nemlig ikke noen TV som støtter verken 8K-oppløsning eller bildevisningfrekvenser på 120 bilder per sekund. Vi har heller ikke en TV som klarer variabelt oppdateringsintervall, eller bare VRR. En teknikk som gjør at bildevisningen blir mykere og mer behagelig uten risiko for såkalt “screen tearing”. Så vi kan ikke teste VRR heller når Playstation 5 oppdateres med støtte for dette i fremtiden.

Og selvfølgelig har vi ikke mulighet til å prøve alle spill som finnes til Xbox Series X, eller de gamle spillene og hvordan de fungerer på den nye spillkonsollen. En annen detalj er at det fulgte med bare en håndkontroll. Så vi kan ikke kjøre delt skjerm, men i stedet møte andre spillere over nettet.

Vårt sammendrag av Playstation 5

Playstation 5 er et stort løft fra vår Playstation 4 Pro. De nye spillene som optimeres for Playstation 5 er veldig gode spill og ladetidene er betydelig redusert. 

Håndkontrollen er både en forbedring, men også en glipp. Vi liker ikke ubalansen i kontrollen og de smalere benene i DualSense, men samtidig er den haptiske feedbacken virkelig verdsatt.

Det er veldig enkelt å komme i gang med Playstation 5. Installasjonen på et kvarter gikk feilfritt og fordelen med å kunne logge inn på Playstation Network-kontoen med hjelp av Playstation-appen er veldig praktisk. 

Det eneste vi egentlig må nevne som er litt negativt etter våre timer med Playstation 5, er at den er såpass stor at det er litt vanskelig å plassere den ved tv-en, samt at den ledige lagringsplassen er svært begrenset.

Visst krasjet vår Playstation 5 flere ganger på grunn av et problem med maskinvaren. Men det løste seg med en reparasjon av konsollagringen og har ikke oppstått siden. 

Om du vil ha en rask og lydløs spillkonsoll med utmerket ytelse og med et godt utvalg av spill så er Playstation 5 helt perfekt for deg. Spesielt om noen måneder når prisen har gått ned og spillutviklerne på alvor kan presse ut alt som spillkonsollen har å tilby.

Positivt

 • Svørt høy ytelse som konkurrerer med Xbox Series X
 • Nesten helt stille selv under spill med tung grafikk 
 • Laster inn spillene veldig raskt
 • Det utmerkede spillet Astro's Playroom er inkludert kostnadsfritt
 • Den haptiske feedbacken i DualSense er veldig god

Negativt

 • Bare 667 GB ledig plass til dine spill og apper
 • Størrelsen på Playstation 5 gjør det litt vanskelig å plassere den ved tv-en
 • Menysystemet er unødvendig komplisert
 • DualSense-kontrollen er ubalansert og tyngre foran
Xbox Series X sammenlignet med Xbox One X.

Lesetips: Så bra er Xbox Series X

Hvis du er nysgjerrig på hva vi synes om Xbox Series X så kan du lese vår test via lenken under. Vi kan allerede her røpe at det er en kraftfull og god spillkonsoll, akkurat som Playstation 5.

Les vår test av Xbox Series X her

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Daniel Haaf kan nås på [email protected]