Her er Playstation 5 (PS5) – etterfølgeren til Playstation 4

Etterfølgeren til Playstation 4 er en ekte monstermaskin

PS5-konsoller med håndkontroll og ekstra tilbehør

Den 11. juni avslørte Sony endelig hvordan Playstation 5 kommer til å se ut. Vi har allerede fått små hint om designet tidligere, inkludert avdukingen av spillkonsollens håndkontroll – men først nå skjer den store avdukingen.

PlayStation 5 er en futuristisk designet spillkonsoll i hvitt og svart, akkurat som håndkontrollen. Det slippes to varianter – en med optisk leser til disker, den andre en heldigital variant til nedlasting og strømming. Det er ikke kjent hvor stor prisforskjellen mellom de to ulike versjonene kommer til å bli.

Begge variantene av Playstation 5 kan plasseres vertikalt eller horisontalt, på samme måte som nye Xbox Series X. Spillkonsollen har en spesiell fot, som gjør at den står stødig uansett hvilken posisjon den står i. Størrelsen på foten varierer litt mellom standard Playstation 5 og Digital Edition-varianten.

Samtidig med Playstation 5 slippes også en del tilbehør. Dette inkluderer en ladestasjon for to kontroller, et trådløst spillhodesett kalt Pulse 3D og en ny mediekontroll. Det finnes også et HD-kamera som ekstra tilvalg.

Sony har ikke avslørt hva prisen blir på hverken Playstation 5 eller tilbehøret. Vi kjenner heller ikke nøyaktig lanseringsdato. Les mer om spillkonsollen i en egen artikkel under.

PlayStation 5 slippes i to varianter – en med optisk leser og en heldigital modell

Følg prisutviklingen for Playstation 5 i dag, så er du er klar til lanseringen. Du finner spillkonsollen på Prisjakt her.

Mye kraftigere ytelse enn Playstation 4 Pro – og mye mer stillegående

Med den nye generasjonens maskinvare fra AMD, tilbyr PlayStation 5 en mye høyere ytelse enn det både Playstation 4 Pro og Xbox One X kan tilby. Spillkonsollen bruker en kraftig 8-kjerners AMD-prosessor med tilhørende grafikkort og 16 GB RAM-minne. Ytelsen er tilstrekkelig til å kjøre spill opp til 8K-oppløsning, eller 120 fps i 4K-oppløsning hvis du foretrekker høy bildefrekvens på bekostning av ekstrem oppløsning.

Ultra HD Blu-ray & NVMe SSD

Playstation 5 bruker en Ultra HD Blu-ray som støtter standard Blu-ray-disk på 100 GB. Dette betyr at du kan se HD-filmer på disk og installere de nye spillene uten å måtte laste dem ned over internett. Det du imidlertid ikke kan gjøre, er å kjøre spillene direkte fra disken. Sony sier at alle PlayStation 5-spill må være installert på SSD-disken i spillkonsollen.

Bakoverkompatibel med Playstation 4-titler

PlayStation 5 er bakoverkompatibel med eldre spilltitler fra Playstation 4. Det betyr ikke at du kan spille alle gamle spill, men de fleste skal kunne fungere greit. Og de spillene som støttes kan bli enda bede med den høye ytelsen til Playstation 5. Det gir mer stabil bildefrekvens og høyere bildeoppløsning.

3D-lyd for en omsluttende opplevelse

PlayStation 5 har innebygd støtte for 3D-lyd og gir en mer omsluttende opplevelse for deg som bruker hodetelefoner når du spiller. Med 3D-lyd får du en mer nøyaktig posisjonering av blant annet fotspor, skudd, torden og andre lyder. Avstander blir tydeligere, og du får rett og slett bedre mulighet til å høre hvor lydene kommer når du spiller. I følge Sony støtter Playstation 5 og den oppgraderte lydteknologien flere hundre moderne lydkilder.

  • 8-kjerners AMD Zen 2-prosessor som kjører på 3,5 GHz
  • AMD RDNA 2 grafikkrets som håndterer 10.28 teraflops
  • 16 GB GDDR6 RAM-minne
  • 825 GB NVMe M.2 SSD som kan oppgraderes brukeren
  • Ultra HD Blu-ray som benytter standard 100 GB-disker
  • Støtte til 8K-oppløsning og 4K i 120 fps
  • Bakoverkompatibel med de fleste PlayStation 4-spill ved lansering
  • Ny håndkontroll med haptisk tilbakemelding

Playstation 5 er bakoverkompatibel med mange eldre spilltitler fra Playstation 4. Det betyr at en god del (men ikke alle) av spillene til Playstation 4 også vil fungere like godt som med den eldre spillkonsollen, og i mange tilfeller vil spillene også fungere bedre takket være den kraftigere maskinvaren til Playstation 5.

Sony jobber med at så mange Playstation 4-spill som mulig også skal kunne benyttes med Playstation 5, men dette vil ikke gjelde alle fra starten. Derfor er det viktig at det finnes nok spill til Playstation 5 allerede ved lanseringen. I dag er det fortsatt bare noen få spill som er bekreftet klare når spillkonsollen slippes. Her nevner vi tre av de største spilltitlene.

Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion er det tredje spillet i Watch Dogs-serien der spilleren tar rollen som hacker i en åpen spillverden. Watch Dogs Legion skiller seg delvis fra tidligere spill ved at man nå styrer en gruppe hackere i stedet for en enkeltstående protagonist. Akkurat som før er hovedmotstanderen DedSec, og målet er å bekjempe organisasjonen en gang for alle, denne gangen i et dystopisk London. Spillet slippes også til Xbox Series X.

Gothic

Gothic til Playstation 5 er en helt nydesignet versjon av det opprinnelige spillet fra 2001. Gothic er et såkalt action RPG-spill, der spilleren gir seg ut i villmarken for å kjempe mot blant annet monstre og samle ulike ressurser. Det er foreløpig uklart hvor nøyaktig den nye versjonen kommer til å se ut, men spillutgiveren THQ Nordic har sagt at de ønsker å være trofaste mot det opprinnelige spillet, samtidig som de introduserer nye og spennende spillfunksjoner.

Rainbow Six Siege

Rainbow Six Siege slippes til både Playstation 5 og Xbox Series X. Velg mellom flere dusin spesialoperatører, forsvar stillingen din mot fienden med ulike feller og bryt ned vegger for å overraske motstanderne. Rainbow Six Siege tar med seg alt som var kult fra de tidligere spillene i serien og øker tempoet med enda mer intens nærkamp og nye strategier.

Superrask lagring for å eliminere ladetider

En komponent i Playstation 5 som Sony løfter frem som noe helt nytt, er den superraske SSD-lagringen. Det loves opptil 19 ganger raskere lastetider sammenlignet med Playstation 4, noe som i utgangspunktet betyr at lastetidene forsvinner helt. Det skal oppveie det faktum at Playstation 5 generelt har en dårligere ytelse enn Xbox Series X. I hvert fall på papiret, ettersom vi ikke har kunnet teste spillkonsollene ennå.

SSD-lagringen i Playstation 5 er installert i et M.2-spor i spillkonsollen. Lagring kan erstattes med andre tredjepartsløsninger av brukerne i fremtiden. Kravet er at lagringsenheten er av typen NVMe for et M.2-spor og har en minimum båndbredde på 5,5 GB/s. Grunnen til at Sony har et krav på 5,5 GB/s som minimum, er at de ønsker et nivå som alle utviklere kan forholde seg til.

Ingen nyheter om Playstation 5 Pro

Det finnes i skrivende stund ingen informasjon om en mulig Playstation 5 Pro. Sony har bare bekreftet at Playstation 5, som tilsvarer Xbox Series X, kommer. Det finnes i dag ingenting som tyder på at det også kommer en dyrere og kraftigere Pro-variant. I stedet er det mer sannsynlig at Sony slipper en enklere og billigere versjon av Playstation 5 for forbrukere som ikke trenger en så rå versjon som den vanlige Playstation 5.

Nok med vanlige stereo hodetelefoner for 3D-lyd

Det holder med vanlige stereo hodetelefoner for å høre 3D-lyden med Playstation 5. Dette betyr at du kan bruke både vanlige spillhodetelefoner eller HiFi-hodetelefoner til Playstation hvis du foretrekker det. Her er noen populære hodetelefoner til Playstation 4 og Playstation 4 Pro:

1. Razer Kraken Tournament Edition

2. Sony PlayStation Wireless Platinum

3. Razer Nari Ultimate

4. Beyerdynamic Custom Game

5. Corsair HS60 PRO

De aller fleste Playstation 4-spill fungerer på Playstation 5, men ikke alle

De fleste spillene til Playstation 4 vil også fungere med Playstation 5. Dette gjelder både spill på DVD og spill som lastes ned via Playstation Store. Det finnes unntak for enkelte spilltitler som i utgangspunktet ikke kan benyttes på grunn av den nye, kraftigere maskinvaren. Sony jobber imidlertid med å øke kompatibiliteten, slik at så mange spill som mulig fra selskapets katalog med over 4000 spilltitler skal fungere.

Uklart om spill fra Playstation 3, 2 og 1 vil fungere

Sony har ikke bekreftet om spill for eldre konsoller enn Playstation 4 kommer til å fungere med den nye spillkonsollen. Men spill av typen PS2 Classic vil antakelig fungere med Playstation 5, fordi disse kjøres såkalt emulert og vil dermed også kunne brukes med nyere maskinvare. Dette betyr at spill som Jak 3, Red Faction, Max Payne og Psychonauts skal fungere uten problemer.

Nytt hvilemodus i Playstation 5

Playstation 5 introduserer en nytt hvilemodus som reduserer energiforbruket. Ifølge Sony kan en million spillkonsoller med aktivert hvilemodus redusere strømforbruket tilsvarende strømmen som brukes 1000 gjennomsnittlige amerikanske hjem. Det er uvisst i skrivende stund hvordan dette hvilemoduset fungerer og hvordan det påvirker bruken av spillkonsollen.

Når slippes Playstation 5?

I skrivende stund er det fortsatt usikkert når Playstation 5 slippes. Ifølge Sony skjer lanseringen en gang i november eller desember 2020. Målet er at spillkonsollen skal være i butikkene i god tid før jul. Etter det vi vet i dag, kommer Microsoft til å lansere Xbox Series X omtrent samtidig som Sony sender Playstation 5 ut til butikkene.

Sony

Bedre håndkontroll til Playstation 5

Playstation 5 lanserer en ny og revidert håndkontroll med flere nye funksjoner. Blant annet har den velkjente rumble-teknologien for vibrasjon blitt erstattet av mer presise, haptiske tilbakemeldinger med større variasjonsmuligheter, slik at man kan sende signaler til brukeren via håndkontrollen. Knappene L2/R2 har fått programmerbar motstand, som spillutviklere kan justere til ulike spill.

– 3D-lyd og haptisk tilbakemelding i håndkontrollen er funksjoner som, når du prøver dem, sørger for overraskende store endringer. Bare det å spille Gran Turismo Sport med en Playstation5 håndkontroll gir en helt ny opplevelse. Selv om den forrige håndkontrollen fungerte godt, er det ingen vei tilbake når du har prøvd den detaljerte kjørebanen via haptisk tilbakemelding og spill med adaptive knapper, sier Jim Ryan, administrerende direktør i Sony Interactive Entertainment.