Prisjakt

Test: Så bra er Xbox Series X

Xbox Series X er en imponerende – og dyr – spillkonsoll for entusiaster

Tekst:
Daniel Haaf

Publisert:
25 november 2020

Xbox Series X er en imponerende spillkonsoll med en utmerket ytelse, nesten en helt lydløs vifte og med et godt utvalg av spill.

Modellen erstatter den tidligere flaggskipmodellen Xbox One X som ble sluppet i november 2017. En spillkonsoll som allerede da klarte å kjøre spill i 4K-oppløsning og hadde en veldig god grafikk. 

Med Xbox Series X tar Microsoft et stort skritt fremover i konsollverdenen og forbedrer alt som gjorde at forgjengeren Xbox One X var så populær. Fra design til prestasjon og den medfølgende håndkontrollen.

Her er vår gjennomgang av den nye og forbedrede Xbox Series X. En spillkonsoll som både imponerer og overrasker.

Her kan du lese mer om Xbox Series X

Her kan du se priser og lagerstatus

Alt av tilbehør utenom håndkontrollen som følger med Xbox Series X.

Det her følger med når du kjøper Xbox Series X

Når du har pakket opp din Xbox Series X har du alt du behøver for å komme i gang med spillingen. Utenom spillkonsollen finner du Microsoft sin egen trådløse håndkontroll, en HDMI-kabel og en strømledning i esken.

Spillkonsollen er innpakket i et beskyttende materiale som minner om en pen julegaveinnpakning. En veldig fin forskjell fra den tradisjonelle og kjedelige plastposen som mange småting ellers vanligvis er pakket inn i.

Bak spillkonsollen finner du håndkontrollen med to tilhørende AA-batterier. Begge er godt innpakket i samme materiale som spillkonsollen. Ved siden av disse finner du HDMI-kabelen og strømladeren. Akkurat som med Xbox X, er strømforsyningen inne i selve spillkonsollen. 

Det følger også med instruksjoner slik at du raskt kan komme i gang med din spillkonsoll. Noe som derimot ikke følger med i esken er spill og heller ikke engang en liten gratismåned på Xbox Live Gold.

Skaff deg flere spill med Xbox Live Gold og Xbox Game Pass

Vil du ikke kjøp spill kan du heller abonnere på de. Med Xbox Game Pass får du mer enn 100 spill du kan installere og spille så ofte du bare vil på din spillkonsoll. Så lenge du betaler hver måned har du tilgang til alle spillene som Game Pass tilbyr.

Om du foretrekker å kjøpe dine spill, men gjerne spiller mot andre på internett så har du Xbox Live Gold. Det her er en tjeneste som du trenger om du vil at dine spill skal fungere på internett og er helt nødvendig for eksempel for Fortnite og Call of Duty: Warzone. 

Xbox Live Gold gir deg minst to spill hver måned som du kan installere og spille. Som med Xbox Game Pass er spillene bare tilgjengelige så lenge du har et aktivt abonnement. 

Og til slutt har vi Xbox Game Pass Ultimate som er en kombinasjon av Game Pass og Live Gold.

Les mer om Xbox Live Gold her og Xbox Game Pass her.

Håndkontrollen til Xbox Series X versus den til Xbox One X.

Små forbedringer gjør stor forskjell med den nye håndkontrollen

Xbox Series X har en ny og forbedret håndkontroll med flere subtile forbedringer som gjør at den kjennes bedre i hånden og er mer praktisk. Det generelle designet og følelsen er den samme som tidligere, så har du brukt en håndkontroll for Xbox One-serien så kjenner du den nye igjen med det samme.

Det som skiller dem er små og subtile forskjeller som bare kjennes helt rett. Som at Microsoft har inkludert en ny knapp på framsiden til å ta skjermdumper og spille inn videoer når du spiller. Og et forbedret styrkors som er et stort løft sammenlignet med før. 

Baksiden har fått en ny tekstur både der du holder den med hendene og på de bakre trigger-knappene. Vektfordelingen har endret seg slik at hele håndkontrollen kjennes mer balansert. Det er en subtil følelse, men det er tydelig når vi bytter frem og tilbake noen ganger.

På baksiden finnes det til og med en ny USB-C ladeport, slik at du kan spille uten batterier om du ønsker. De forrige håndkontrollene bruker gamle mikro-USB, så dette er en utvikling vi er svært glade for.  

En liten detalj vi kan nevne er at de analoge spakene går ann å trekkes opp fra sin normale stilling slik at de har litt mer motstand i bevegelsene. Dette er ingen spesiell funksjon som Microsoft glemte å fortelle deg, men bare hvordan kontrollen er designet. Om du ønsker justerbar motstand i spakene finnes det spesielle håndkontroller for det, blant annet Xbox Elite Wireless Controller 2.

På baksiden finnes en utvidelsesport for ekstra lagringsplass.

Det her finner du på Xbox Series X

Designet er akkurat som på Xbox One X, minimalistisk. Det finnes ingenting som utmerker seg utseendemessig og Xbox Series X er med sin matte, svarte farge ganske anonym om vi sammenligner med for eksempel Playstation 5. 

Kjølesystemet er endret slik at  det trekkes kjølig luft inn fra undersiden på spillkonsollen og blåser ut luft på toppen. Det blir veldig varmt på toppen så pass på at du har god plass til luften som blåses ut. Microsoft anbefaler å ha minst 15 cm rundt på alle sider og over spillkonsollen. 

På framsidens fremste del finnes en av/på-knapp og en USB-port for eksempelvis lading av håndkontrollen. På baksidens nedre del finnes resten av tilkoblingsmulighetene til Xbox Series X.

  • HDMI 2.1-port for tilkobling til en bildeskjerm
  • To USB 3.2-porter for tillbehør
  • Gigabit Ethernet-port
  • En Storage Expansion Card-port for ekstra lagringsplass
  • Strømkontakt

Hvis du trenger å låse spillkonsollen finnes det støtte for det overfor utgangene. Selv om det finnes en ethernet-port for tilkobling til ruteren din med en nettverkskabel så er ikke dette et krav. Det er også mulighet for å koble til wifi om du foretrekker det.

Slik begynner du installasjonen med Xbox-appen på en iPhone.

15 minutter – fra begynnelsen til startskjermen 

Den enkleste måten å installere og konfigurere din nye Xbox er å bruke den offisielle Xbox-appen for Android eller iOS. 

Last ned appen her før du leser videre:

Xbox-appen er en såkalt ledsager-app til din Xbox-konsoll. Den gjør at du kan se viktig og praktisk informasjon om både din Xbox Live-konto og om dine spillkonsoller. Du kan også se på videoer du selv har spilt inn, kjøpe og installere spill samt stille inn en helt ny spillkonsoll på bare et kvarter.

Når du er logget inn trykker du på ikonet for tilkobling til spillkonsollen i det øvre høyre hjørnet. Velg deretter “Konfigurer en spillkonsoll” og deretter “Konfigurer en ny spillkonsoll”.

Du kommer nå til å gå gjennom flere steg for å koble til din spillkonsoll til nettverket der hjemme, gjøre de viktigste innstillingene og oppdatere til den nyeste programvaren. Første oppdatering vår Xbox Series X fikk var på 775 MB.

Med en konto som allerede er konfigurert i Xbox-appen tok det omtrent 15 minutter fra vi trykket på startknappen på vår Xbox Series X til alt er klart.

Du setter opp dette via Xbox-appen

  • Still inn riktig språk og plassering
  • Logger Xbox på hjemmenettverket for wifi
  • Beskytt din konto med innloggings- og sikkerhetsinnstillinger
  • Still inn fjernfuksjoner for installering av spill 
  • Velg mellom standby- og energisparemodus
  • Administrer datadeling med Microsoft
  • Gi navn til din Xbox
  • Oppdater spillkonsollens programvare
  • Angi automatiske oppdateringer av spill og apper
  • Del din Xbox-innlogging fra appen med spillkonsollen
Borderlands 3 fungerte bra å streame til vår iPad Pro.

Tips: Du kan streame dine spill fra Xboxen

Med Xbox-appen på en Windows-datamaskin, mobiltelefon eller nettbrett kan du streame dine spill til en sekundær skjerm. Alt du trenger er en tilkoblet håndkontroll og en god nettverkstilkobling. Fordelen er at du kan spill selv om du ikke er hjemme eller la barna ha tv-en mens du spiller fra for eksempel soverommet på nettbrettet. 

Husk at bildekvaliteten blir litt dårligere når du streamer spillene til en mobil enhet. Du kan også oppleve litt forsinkelse innimellom, men med en god forbindelse er problemene små og få. Prøv selv - det koster ingenting å teste det ut. 

Åpne Xbox-appen og velg Remote Play for å komme i gang. Husk på at du må være ved din Xbox første gangen du stiller inn funksjonen.

Xbox Series X laster inn spillene veldig raskt 

Forgjengeren Xbox One X er ikke en treg spillkonsoll, men den bruker en mekanisk harddisk som er treg. Dette gjør at lagringsfilene til visse spill kan ta flere minutter å laste inn (Sjekk ut Grand Theft Auto V).

Det går ann å redusere tiden det tar å laste inn med hjelp av en ekstern harddisk, men sammenlignet med Xbox Series X tar det fortsatt mye lenger tid. 

Vi har testet å laste opp ekstra filer til spill som både er optimalisert for Xbox Series X og noen som ikke er det. To av spillene som har blitt oppdatert for å kunne utnytte kraften i den nye spillkonsollen bedre er Gears 5 og Ori and the Will of the Wisps.

Da vi målte tiden det tok å laste inn en fil var forskjellen som natt og dag mellom spillkonsollene.

  • Gears 5 på Xbox Series X: 15 sekunder
  • Gears 5 på Xbox One X: 1 minutt og 12 sekunder
  • Ori på Xbox Series X: 8 sekunder
  • Ori på Xbox One X: 27 sekunder

Spill som ikke er optimert for Xbox Series X merker vi det også på. Raskere lagring og kraftigere ytelse betyr at filer lastes merkbart raskere i mange tilfeller. 

Her er åtte eldre spill uten Xbox Series X-forbedringer som jeg prøvde med begge spillkonsollene. Tidene indikerer tiden fra vi er ved menyen i spillet til filen er fullastet.

Forskjellen er merkbar. Selv en start av spillet fra det er helt avslått går mye raskere med Xbox Series X. I gjennomsnitt halverte spillene vi testet sin tid fra det er helt avslått til vi kom inn på menyen på den nye spillkonsollen.

For å testa alle spillene lastet vi ned mer enn 500 GB på hver eneste spillkonsoll. Selv med en rask fiberforbindelse tar det lenger tid enn man hadde forventet. Et tips til deg som opplever veldig langsom nedlastingshastighet selv med en rask fiberlinje er å restarte din spillkonsoll. Vi gikk fra langsomme 25-30 Mbit/s til hele 250 Mbit/s etter omstart.

Et annet tips er å bruke nettverksoverføring om du vil ha samme spill på to spillkonsoller i samme hjem. Aktiver nettverksoverføringen i instillingene så du ikke behøver å laste ned den samme dataen to ganger – i stedet laster du ned fra den første spillkonsollen med mye høyere hastighet.

Bytt raskt mellom spill med Quick Resume

Om du ofte bytter mellom ulike spill og apper vil du sette stor pris på en forbedret Quick Resume.

Det er en funksjon som pauser dine spill i modus når du vil gjøre noe annet og lagrer de i minnet til du vil gjenoppta spillet. Fordelen er at spillkonsollen ikke behøver laste inn alle filene på nytt og det tar bare sekunder å fortsette der du sist avsluttet.

Xbox One-serien kan bare lagre et spill om gangen mens Xbox Series X klarer opp til seks spill. Hvor mange kommer an på hvor avanserte de er. 

For vår del fungerte Quick Resume ganske bra, men det var ikke feilfritt. Spill som Assassin’s Creed Valhalla og Ori the Will of the Wisps var ikke noe problem i det hele tatt for Quick Resume. Gears 5 og Borderlands 3 derimot ville ikke fungere med funksjonen uten lader i det hele tatt, men laster alt på nytt hver gang vi bytter tilbake fra et annet spill. 

Med tiden kommer flere spill å fungere bra med Quick Resume. For oss er det ikke så stort problem at noen spill fungerer dårligere med funksjonen akkurat nå. Om ikke annet kan det bety at vi spiller ferdig de spillene vi faktisk har begynt på i stedet for å dra det unødvendig mye ut. 

Spillene flyter bedre – både de gamle og de nye

At spillene lastes inn fort er selvfølgelig bra, men om det tar 30 sekunder eller det dobbelte er kanskje ikke like interessant som spillopplevelsen når du faktisk er inne i spillet. 

Med den mye kraftigere maskinvaren i Xbox Series X har spillkonsollen, akkurat som Playstation 5, bedre kapasitet til å håndtere grafikken både nye som gamle spill.

I spill som Borderlands 3 er det klart at Xbox One X ikke følger med når oppløsningen er i 4K og det skjer mye på skjermen. Etter oppdateringen med støtte for Xbox Series X er det en veldig stor forskjell, spillet flyter mye bedre på den nye spillkonsollen. 

Det samme gjelder Gears 5 der hoppet fra 30 til 60 bilder per sekund gjør det til en helt ny opplevelse med mykere og jevnere bevegelser. Det samme gjelder med Borderlands 3 som med 60 bilder per sekund er mye morsommere å spille. Og til og med spill som ikke er optimalisert for Xbox føles bedre. Fra panoreringer over detaljerte landskap i Red Dead Redemption 2 til raske reaksjoner i Dark Souls 3. 

Husk at vi ikke har gjort en grundig sammenligning mellom Xbox Series X og Xbox One X. Vi har ingen fine grafer eller avanserte målinger. I stedet har vi byttet frem og tilbake mellom spillkonsollene og sammenlignet utseende og flyten til alle spillene vi testet.

Gears 5 og Ori and the Will of the Wisps er optimalisert for Xbox Series X.

Flere innstillinger og penere grafikk med Xbox Series X

Det er langt ifra alle spill for Xbox-serien som er visuelt penere på Xbox Series X. Red Dead Redemption 2 og Assassin’s Creed Odyssey er ikke optimert for den nye spillkonsollen, og derfor ser vi ikke heller noen forskjell i grafikken sammenlignet med på Xbox One X.

Gears 5 og Ori and the Will of the Wisps derimot har tydelige forskjeller som vi merker med det samme når vi veksler mellom spillkonsollene. Hele bildet opplever vi som skarpere, vi ser flere detaljer og grafiske effekter. Men bare når vi ser etter de. Etter noen timer med spilling forsvinner litt av det gøye med de fine effektene. 

I stedet er det en annen detalj som tar over. Og det er at vi ikke lenger opplever at bildefrekvensen blir dårligere når det er mye som skjer på skjermen. Spesielt er det tydelig i spill som er låste til 30 bilder per sekund, som nevnte Red Dead Redemption 2 og Assassin’s Creed Odyssey.

En annen kul nyhet er at en såkalt“microstutter” i blant annet Dark Souls 3 har forsvunnet. Det får bevegelsene til å føles mer presise, noe som er veldig viktig i et slikt spill.

Xbox Series X har 1 TB lagringsplass – men er det nok?

Når du har installert din nye Xbox Series X har den cirka 800 gigabyte ledig plass til spill og apper.

Det er betydelig bedre enn både Xbox Series S og Playstation 5 som har omtrent 360 respektive 670 gigabyte ledig plass. Likevel synes vi at det kjennes mindre enn vi hadde ønsket oss i den nye generasjonens spillkonsoll. 

Større spill lander på mellom 150 og 200 gigabyte i størrelse. Og med grafikk som matcher de nye spillkonsollene burde vi kunne forvente oss et høyere krav til mengden ledig plass. 

Vi installerte ti spill i ulike størrelser på vår Xbox Series X og har 270 gigabyte igjen. For den vanlige brukeren er 800 gigabyte ledig plass ikke så ille når man kjører et eller få spill om gangen, men for fremtidig bruk hadde vi gjerne sett mer. 

Du kan kjøpe et utvidelseskort fra Seagate om du vil utvide lagringsplassen i din Xbox Series X. På baksiden finnes en spesiell tilkobling for dette, men kostnaden er skyhøy. Anbefalt pris for en terabyte ekstra plass er 2600 kroner.

En fordel med det offisielle utvidelseskortet er at du kan både lagre og kjøre spill men mye høyere hastighet. Du kan også bruke en vanlig, ekstern harddisk via en av USB-portene, men hastigheten blir mye langsommere.

Så mye støy lager Xbox Series X

En av grunnene til at Xbox Series X har et nytt design er for å optimere kjølingen. Den nye, kraftigere maskinvaren genererer mer varme enn Xbox One X og derfor behøver den en bedre måte å kjøle ned komponentene. 

Xbox Series X har et rektangulært design som tar inn kjølig luft fra undersiden og blåser ut denne på toppen. På toppen på undersiden sitter en stor vifte som du kan se gjennom de små ventilasjonshullene.

Vi kan gledelig fortelle at Xbox Series X er nesten lydløs når vi tester spillkonsollen, til og med når vi spiller grafikkintensive spill som Gears 5. Ikke en eneste gang ble vi forstyrret av støy fra viften i de timene vi testet spillkonsollen. I det minste ikke på tre meters avstand.

Når viften arbeidet litt raskere kunne vi høre en svak, høyfrekvent lyd som kom fra utblåsingen av luft. Ikke nok til at det blir lagt merke til under spillingen, men Xbox Series X er ikke helt stille.

Så mye skiller lydnivået mellom Xbox Series X og de andre spillkonsollene vi har hjemme i dag. 

  • Lydnivået i rommet: 25 dB
  • Xbox Series X: 30 dB
  • Xbox One X: 39 dB
  • Playstation 4 Pro: 48 dB
  • Playstation 5: 29 dB

Lydnivået målte vi med appen dBMeter på en iPhone XS fra cirka 20 cm unna den respektive spillkonsollen.

Grensesnittet er enkelt

Med Xbox Series X får du en nyere versjon av Xbox Dashboard. Microsoft har gjort en hel del forbedringer på utseendet og den generelle ytelsen i grensesnittet. Alt fra menyer til dialogbokser og det å veksle mellom faner går merkbart smidigere. Både med Xbox Series X og eldre Xbox One X.

Startskjermen viser spillene du senest har spilt og dine installerte spill helt øverst på skjermen. Deretter følger en liste med alle dine applikasjoner og spill, tips til spill du kan kjøpe fra Xbox Store samt informasjon om Game Pass. Forutsatt at du abonnerer på spilltjenesten.

En stor del av startskjermen kan du konfigurere etter hvordan du selv ønsker den skal se ut. Du kan legge til og ta bort ting om du vil, så synes du det er litt vel mye på startskjermen når du har installert noen spill og vil ha det så ‘cleant’ som mulig er dette lett å endre på.

Innstillingene til Xbox Series X er designet på en brukervennlig måte og etter vår mening lett å forstå. Det absolutt viktigste stiller du inn når spillkonsollen starter den første gangen, blant annet bildeoppløsningen og nettverksinnstillingene.

Behøver du å gå inn i innstillingene i etterkant er det fordi du har fått ny ruter og fått nye innloggingsdetaljer på nettverket, kjøpt nytt tilbehør som må installeres eller at tv-en din har blitt oppdatert til en nyere modell. 

En ting vi reagerte på var at spillbutikken ikke hadde en seksjon for spill som er optimert for Xbox Series X. De spillene som finnes her er tydelig merket med “X/S”, men de ligger innimellom alle andre spill og er dermed ikke så lette å finne.

Xbox Series X versus Xbox One X.

Vi kan teste mye, men ikke alt 

Xbox Series X er en svært god spillkonsoll som støtter både 8K-oppløsning og 4K med 120 bilder per sekund. Vi kan teste mye av det Xbox Series X klarer, men akkurat oppløsningen og den høye bildefrekvensen er litt problematisk å få testet for oss.

Vi har nemlig ikke noen TV som støtter verken 8K-oppløsning eller bildevisningfrekvenser på 120 bilder per sekund. Vi har heller ikke en TV som klarer variabelt oppdateringsintervall, eller bare VRR. En teknikk som gjør at bildevisningen blir mykere og mer behagelig uten risiko for såkalt “screen tearing”.

Og selvfølgelig har vi ikke mulighet til å prøve alle spill som finnes til Xbox Series X, eller de gamle spillene og hvordan de fungerer på den nye spillkonsollen. En annen detalj er at det fulgte med bare en håndkontroll. Så vi kan ikke kjøre delt skjerm, men i stedet møte andre spillere over nettet.

Vårt sammendrag av Xbox Series X

Xbox Series X er en veldig god spillkonsoll med en god ytelse. Vi hadde ingen problemer med høyt støynivå når vi trykket på spillkonsollen og det var enkelt å komme i gang med alt selv for vår testperson som ikke er spesielt vant til spillkonsoller. 

Etter vår mening får  Xbox Series X en toppvurdering for maskinvaren, grensesnitt og spillopplevelse med den utmerkede grafikken i den nye generasjonen av spill. Når det er sagt, hadde vi ønsket en litt lavere pris og etter vår mening et litt bedre spilltilbud til Playstation-serien. 

Kjøperen av Xbox Series X vil ha det nyeste, hotteste og mest kraftfulle som går ann å få i en spillkonsoll. Og du er klar for å betale for det.

Positivt

  • Nesten helt lydløs kjøling
  • Klarer å kjøre mange spill i 4K med 60 bilder per sekund
  • Tar bare 15-20 minutter å stille inn første gangen
  • Svært kort tid for innlasting av spill
  • Støtte for å bytte SSD-enheten inne i Xboxen
  • Bakoverkompatibel med alle Xbox One-spill

Negativt

  • Bara 800 GB ledig lagringsplass
  • Utvidelsesmodulen for 1 TB ekstra rom er veldig dyr
  • Grensesnittet kjennes unødvendig avansert og kan gjøres enklere
  • Quick Resume fungerer ikke med alle spill

Den her artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Det forekommer ingen betalte lenker eller andre typer annonsesamarbeid. Xbox Series X-enheten vi testet ble levert av Microsoft som på ingen måte har påvirket gjennomgangen. Daniel Haaf kan nås på [email protected].