De beste eltemaskinene – finn den som passer for deg

Å bake er inn igjen, og for dem som ikke orker å elte i 20 minutter er en eltemaskin tingen. Her tipser vår ekspert Paul om tre forskjellige eltemaskiner i forskjellige prisklasser, slik at du kan finne en som passer for deg.

Å bake er inn igjen, og for dem som ikke orker å elte i 20 minutter er en eltemaskin tingen. Det finnes også massevis av deilig tilbehør til eltemaskiner og som jeg elsker å bruke – jeg tenker først og fremst på pastakutteren og kjøttkvernen.

Jeg vil ikke at noen skal føle seg tilsidesatt, så derfor er det viktig for meg at denne listen gir alle en mulighet til å eie en eltemaskin. Her tipser jeg om fire forskjellige eltemaskiner i forskjellige prisklasser, slik at du kan finne en som passer for deg. Uansett prisklassen, så er alle kanonbra for hjemmekjøkken, de er testet og holder et nivå som alle kan være fornøyde med. De er også flotte!

Paul Allaverdi Foto: Privat

Paul Allaverdi, ekspert på kjøkkenmaskiner og eltemaskiner

Hei! Jeg heter Paul og eier bloggen kaffenytt.se. Jeg har vært en aktiv kaffefanatiker siden 2008, men elsker også å lage mat og bake – mye og ofte. Akkurat som jeg gjør på Kaffenytt vil jeg gjøre her på Prisjakt, dele alle tips og råd jeg har lært de siste 14 årene.

1. Ankarsrum Assistent Original AKM6230

Jeg har en forkjærlighet for slike «åpne» eltemaskiner. De minner meg om hvordan eltemaskiner så ut i gamle dager, de er lettere å holde i og de har en mye kraftigere motor som holder i mange år.

Den svenske Ankarsrum er et prakteksempel på solide saker. Deres AKM6230 har en motor på 1500 W og en bolle på 7 liter, som lett kan håndtere femkilos deiger. Ankarsrum tror på produktene sine og gir derfor en garanti på 7 år. Men jeg vet av erfaring at de holder mye lenger enn som så.

Det er mange som tror at Ankarsrum ikke har interessant tilbehør, sånn som KitchenAid har, men det er feil! Den har pastaverktøy, kjøkkenkvern, kuttere, you name it!

Liker du tradisjonelle eltemaskiner trenger du ikke lete lenger. Det er også litt artig at Ankarsrum er et varemerke fra søta bror.

👍 Solid maskineri, stor bolle

👎 Designen kan virke umoderne

2. KitchenAid Artisan 5KSM175

Dette er eltemaskinenes sveitserkniv.

KitchenAids eltemaskiner har UTROLIG mye tilbehør. Inkludert er de tre vanlige: deigkrok, visp og rørespade. I tillegg kan du kjøpe pastapresser, pølsehorn, grønnsaksskreller, kuttere og kjøttkvern – bare for å nevne noe.

Sammenlignet med Kenwood og Ankarsrum, så er denne litt mindre, watt-tallet ligger på 300. Tall behøver selvfølgelig ikke bety all verden, men denne vet jeg av erfaring er svakere. Kanskje ikke SÅ mye svakere som antallet watt indikerer.

KitchenAid er det mest etablerte merket blant eltemaskiner og utseende er nok et viktig element her. En vakker, tidløs vintage-design som finnes i mange forskjellige farger.

Bollen er på 4,8 liter, dvs. 0,8 liter større enn Electrolux og ca. 2 liter mindre enn Ankarsrum og Kenwood.

Vil du være med i KitchenAid-familien er dette det selvfølgelige valget. Et veldig fint produkt med mye tilbehør!

👍 Mange tilbehør, tidløs design

👎 Svakere motor

3. Electrolux EKM3700

Hva er en produktliste uten et budsjettvalg? Alle har jo ikke det samme budsjettet, så selvfølgelig må det finnes forskjellige alternativer (til å kna for hånd).

Budsjettvalget må også være godt, noe Electrolux EKM3700 er! Den klarer kanskje ikke å kna deiger på fem kilo, slik som Ankarsrum, men den har nok krefter for de fleste.

Denne maskinen er stilren, med en moderne design og passer på alle kjøkken. Jeg setter også pris på alt tilbehøret som er inkludert i prisen. Det som følger med er: deigkrok, visp, mikser og – litt uvanlig – en kjøttkvern!

Bollen som følger med rommer fire liter og det er etter min mening nok for hjemmebakere. Det finnes også gummiknotter på undersiden av eltemaskinen som gjør den mer stabil.

Et perfekt valg for dem som ikke ønsker å spandere altfor mye, men som likevel ønsker en god eltemaskin.

👍 Billig, mye tilbehør

👎 Kun 6 hastigheter, mindre bolle

4. Kenwood Limited Titanium XL KVL8300S

En liste med eltemaskiner uten en Kenwood ville være litt merkelig, så her er den!

Det er viktig å understreke, at velger man en Kenwood, så bør man velge en som ikke er i direkte konkurranse med KitchenAid, men en som er bedre og dyrere. For Kenwood-modeller i samme prisklasse som KitchenAid synes jeg er dårligere.

Men dette er Kenwood spesial, som er stor, sterk og stille! Lavt lydnivå er litt uvanlig når det kommer til eltemaskiner. Motoren er riktig kraftig og ligger på 1700 W, dvs. nesten 6 ganger mer watt enn KitchenAids eltemaskin. Og nettopp kraften er veldig viktig når det kommer til å elte deig.

Inkludert tilbehør er: visp, kjøttkvern, deigkrok, sitruspresse og rivjern. Pluss en mikser med en kapasitet på 1,6 liter! Så på denne trenger du egentlig ikke noe mer tilbehør. Bollen er på 6,8 liter, noe som er den nest største på listen.

Er du på jakt etter en metallgrå eltemaskin som er solid, stille og sterk, så er dette et godt alternativ!

👍 Stor, sterk og stille

👎 Dyr

Publisert:

18. mai 2022

Les mer

Det ultimate utekjøkkenet – tingene du trenger

Mange av oss som liker å grille, drømmer om å bygge et utekjøkken. Her kommer derfor en liste med det tilbehøret du trenger for å komme i gang!

Les mer

Foto: lily_rocha, Adobe Stock

Slik lykkes du med baksten

Prisjakts beste tips og teknikker til bedre bakeferdigheter

Les mer