Her er Xbox Series X - etterfølgeren til Xbox One X

8k-oppløsning, ny håndkontroller, oppdatert design og klar for å plasseres under juletreet 2020.

Opprett prisvarsel på Xbox Series X allerede i dag, så du er klar for lanseringen. Spillkonsollen finner du hos Prisjakt her.

Endret design

Xbox Series X har et helt nytt design som tar et steg fra det flate utseendet som tidligere Xbox One-modeller har. Den nye spillkonsollen har en rektangulær form med bedre kjøling som gjør at spillkonsollen kan være kraftig, men samtidig stille og kjølig. Xbox Series X kan brukes både liggende og stående.

Mye høyere ytelse enn Xbox One X og Playstation 4 Pro

Xbox Series X bruker ny og forbedret maskinvare som forbedrer ytelsen betraktelig sammenlignet med alle dagens spillkonsoller, inkludert Xbox One X og Playstation 4 Pro. Med opptil fire ganger høyere datakraft enn Xbox One X, kan den nye spillkonsollen kjøre spill i 8K-oppløsning i beste fall, eller 4K-oppløsning på maksimalt 120 fps.

Forbedret håndkontroll

Xbox Series X utgis med en ny kontroller som er mindre enn standard Xbox One-kontrollere. Microsoft sier at alle de vanlige knappene du er vant til fortsatt er der, men at små justeringer i designet gjør kontrollen enklere å bruke. Den nye kontrollen er kompatibel med alle Xbox One-modeller og Windows 10.

Ultra HD Bluray og en nyere generasjon SSD

Xbox Series X har en Bluray-spiller for Ultra HD Bluray og bruker en nyere generasjon SSD for spilllagring. Dette betyr at du ikke trenger å kjøpe digitale spill som med Xbox One S All-Digital Edition, og den raske lagringen gjør at spillene starter raskere enn med en tradisjonell harddisk eller SSD.

  • Spesialdesignet prosessor basert på AMD Zen og Radeon RDNA 2
  • NVMe SSD sikrer svært høye overføringshastigheter
  • 8K-oppløsning med 120 bilder per sekund
  • HDMI 2.1 med støtte for Auto Low Latency Mode (ALLM) og Variable Refresh Rate (VRR/variabel oppdateringsfrekvens)
  • Maskinvareakselerert strålesporing for bilde og lyd med DirectX
  • Bruker Microsofts egenutviklede form for Variable Rate Shading (VRS)
  • Bakoverkompatibilitet med fire generasjoner Xbox-spill
  • 12 teraflops GPU-ytelse (dobbelt så høy som Xbox One X)

Nå slippes Xbox Series X

Ifølge Microsoft får butikkene Xbox Series X akkurat i tide til den viktige julehandelen. Antakelig vil det bli mulig å kjøpe spillkonsollen allerede i november.

De tre siste Xbox-konsollene har blitt lansert i november, noe som gir butikkene tid til å få Xbox Series X på lager, mens forbrukerne får tid til å kjøpe dem før jul. For hvem vil ikke ha en Xbox Series X under juletreet i 2020?

Etter det vi vet i dag, kommer Sony til å lansere Playstation 5 og muligens også Playstation 5 Pro omtrent samtidig som Xbox-serien X slippes.

“Xbox Series X er vår raskeste, kraftigste spillkonsoll noensinne, og den setter et nivå på ytelse, hastighet og kompatibilitet, slik at du kan ta tusenvis av spill fra tre generasjoner med deg. Den industrielle designen gir deg fire ganger høyere datakraft enn med Xbox One X på en roligere og mer effektiv måte, noe som er avgjørende for å gi en virkelig altoppslukende spillopplevelse.”

 Microsoft om nye Xbox Series X

Xbox Series X er bakoverkompatibel, noe som betyr at alle Xbox One-spill fungerer helt likt på alle Xbox One-konsoller.

Det er verdt å merke seg at gamle spill som ikke er spesielt designet med tanke på Xbox Series X kanskje ikke kan benytte seg av den mye høyere ytelsen i den nye spillkonsollen. I dag er det bare noen få spill som blir spesielt utviklet for Xbox Series X, blant andre Watch Dogs Legion, Senua’s Saga: Hellblade Chronicles 2 og Halo: Infinite.

Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion er det tredje spillet i Watch Dogs-serien der spilleren tar rollen som hacker i en åpen spillverden. Watch Dogs Legion skiller seg delvis fra tidligere spill ved at man nå styrer en gruppe hackere i stedet for en enkeltstående protagonist. Akkurat som før er hovedmotstanderen DedSec, og målet er å bekjempe organisasjonen en gang for alle, denne gangen i et dystopisk London.

Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2

Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2 er neste del i serien om Senua, en kriger fra urtiden som i det første spillet kjempet mot utenomverdslige skapninger og sin egen mentale helse for å redde sjelen til kjæresten fra gudinnen Hela. Ikke mye er kjent om den nye delen, annet enn at Senua fortsetter reisen sin, og at spillet er utviklet spesielt med Xbox Series X i tankene.

Halo: Infinite

Halo: Infinite etterfølger Halo 5: Guardians, som ble utgitt i oktober 2015. Halo: Infinite er neste del i den anerkjente spillserien Master Chief, og vil bli utgitt på samme tid som Xbox Series X i slutten av 2020. Ifølge spillutvikleren 343 Industries som utvikler Halo: Infinite er spillet en ny start for hele Halo-serien, men akkurat hva det betyr gjenstår å se.

Bytt raskt mellom flere åpne spill

En ny funksjon med Xbox Series X er at du kan kjøre flere spill samtidig og veksle raskt og problemfritt mellom dem når du vil.

Dagens Xbox One-konsoller kan bare gjenoppta det siste spillet uten at alt må lastes inn på nytt. Den kraftige maskinvaren i Xbox Series X gjør at flere spill kan kjøre samtidig i bakgrunnen, ikke bare ett.

Dette sier Jason Ronald fra team Xbox sier til nettstedet Gamespot om den nye funksjonen.

– I dag har vi muligheten til å umiddelbart gjenoppta det siste spillet du spilte. Hvorfor skulle ikke vi ikke kunne gjøre det med flere spill? Mange spillere velger å spille flere spill samtidig, og hvis jeg har muligheten til å hoppe mellom dem tilbake til der jeg sist var, så blir opplevelsen bedre. Det blir mindre venting og mer tid til spilling, sier Jason Ronald.

Så mye kan Xbox-serien X koste

Det er ikke satt noen offisiell pris i skrivende stund. Det er imidlertid ubekreftet informasjon som sier at introduksjonsprisen er EUR 549, som omregnet blir ca. SEK 5 500. Siden prisopplysningen er ubekreftet, bør du ta dette med en klype salt. Til sammenligning ble Xbox One X utgitt til en pris på ca. SEK 4 990 i Norge.

På bare fire måneder sank Xbox One X i pris fra SEK 4 990 til SEK 4 444. På sitt laveste har spillkonsollen kostet SEK 3 190. Den laveste prisen var i desember 2019.

Det raske priskuttet på Xbox One X tyder på at alle som har litt is i magen sandventer å kjøpe Xbox Series X kan spare mye penger.

Vanlige spørsmål og svar om Xbox Series X

Få den beste versjonen av spillene med Smart Delivery

Med Xbox Series X introduserer Microsoft den nye funksjonen Smart Delivery. Med Smart Delivery får du alltid den best mulige versjonen av et spill for Xbox-konsollen, fra den første Xbox One til den nye Xbox Series X.

Eksempel: Hvis du kjøper Gears 5 til Xbox One S i dag, installeres alle nødvendige grafikkfiler for spillkonsollen som vanlig. Hvis du deretter oppgraderer til Xbox Series X, lastes andre grafikkfiler som er spesifikke for den modellen ned helt automatisk.

Microsoft sier at de har som mål at alle deres Xbox Game Studios-titler skal støttes av Smart Delivery i fremtiden. Også andre spillutviklere har tilgang til funksjonen, og det er opp til dem om deres nye og gamle spill skal inkludere samme støtte.

Fungerer VR med Xbox Series X?

Ingenting tyder på at Microsoft har tenkt å inkludere VR-støtte til Xbox Series X. Microsoft har lenge sagt at VR ikke er den riktige veien videre for Xbox Series X. Hvis du vil spille VR-spill, er Playstation 4 Pro, kommende PlayStation 5 og PC dine beste valg.

Kan jeg spille de gamle Xbox-spillene mine på Xbox Series X?

Xbox Series X er fullstendig bakoverkompatibel med alle de gamle Xbox-spillene, forutsatt at de er tilpasset for Xbox One. Dette betyr at du kan kjøre første og andre generasjons Xbox-og Xbox 360-spill på samme måte som med eksisterende Xbox-konsoller. Husk at gamle spill kan kjøres på Xbox-serien x, men de kan sannsynligvis ikke dra nytte av spillkonsollens mye kraftigere maskinvare.

Er Xbox Series X bedre enn PlayStation 5?

Det er helt avhengig av hvordan du er som spiller og hva du føler er best for deg. I dag er det mye som tyder på at de to spillkonsollene har omtrent samme ytelse, eller i det minste lie nok til at de fleste ikke bryr seg om forskjellen. Dette gjør at du som velger spillkonsoll kan fokusere mer på prisen, følelsen i håndkontrollene, VR-behov, og hvorvidt det er konsoll-spesifikke spill du vil kjøre. Hvis du foretrekker noe framfor noe annet med dagens spillkonsoller, har du allerede en idé om hva som blir valget i vinter når Xbox Series X og PlayStation 5 blir utgitt.

Fungerer Xbox Game Pass med Xbox Series X?

Xbox Game pass fungerer på Xbox Series X når spillkonsollen slippes. Det betyr at du kan ta de spillene du allerede har startet fra en eksisterende Xbox-konsoll og overføre alt til den nye modellen – uten at du mister filer du har lagret eller trenger å kjøpe spillene på nytt. For de som ikke kjenner Xbox Game Pass, kan det nevnes at det finnes en abonnementstjeneste der brukeren betaler en årlig eller månedlig kostnad for tilgang til mange spill for Xbox og PC.

Kan Xbox Series X legges på siden eller må konsollen må stå oppreist?

Xbox Series X fungerer like bra på siden som oppreist. Dette gjør det enklere å plassere spillkonsollen i for eksempel en TV-benk hvis du ikke vil ha den stående synlig. Den nye spillkonsollen har en helt ny, omarbeidet design med rektangulær form som skal være mye bedre for avkjøling av de interne komponentene enn i de eksisterende Xbox One-konsollene.

Har Xbox Series X strålesporing?

Microsoft har bekreftet at det er strålesporing i Xbox Series X. Strålesporing er en avansert metode for å vise grafikk med ekstremt realistisk belysning. Med strålesporing får spillene en nesten naturtro visning av hvordan lyset samhandler med ulike gjenstander som gir skygger, refleksjoner og lyseffekter som er mye bedre enn i spill som ikke støtter strålesporing.