Adobe Stock: © fizkes

Handle trygt på nett på Black Friday

Det er hverken farlig eller kronglete å handle på nett så lenge du har noen enkle regler i bakhodet. Her tipser vi deg om sju ting det kan være kjekt å huske på når du handler fra en nettbutikk, så du slipper å bli lurt eller skuffet.

Kontroller at det er riktig vare

Markedet flommer over av produkter som ser identiske ut eller har innviklede produktbeskrivelser. Før du bestiller, dobbeltsjekk at det virkelig er produktet du er ute etter du bestiller. Kontroller hele produktnavnet, eventuelt produktnummer, farge, størrelse og andre variasjoner som kan finnes.

Kontroller butikken

Noen butikker er gode på å håndtere bestillinger og kunder, andre er ikke fullt så gode. Sjekk hva andre har skrevet om butikken, for eksempel på Prisjakt. Kontroller også at det finnes telefonnummer og adresse du kan bruke hvis du trenger å komme i kontakt med dem.

Kontroller leveringstiden

Leveringstiden varierer mye fra butikk til butikk. Hvis du har hastverk, bør du sjekke hvor raskt butikken lover at du skal motta varen din. Her er det lurt å være litt på vakt, da mange butikker kun oppgir hvor raskt de sender varen, og ikke hvor raskt den deretter transporteres og kommer fram.

14 dagers angrerett

Hvis du bestiller fra en nettbutikk, har du 14 dagers angrerett. Dette innebærer at du har rett til å sende varen tilbake og få igjen pengene. Husk at angreretten ikke gjelder hvis du bryter forseglinger eller bestiller spesialtilpassede produkter, som for eksempel krus med egendefinert print. Sjekk hvem som dekker returfrakten hvis du angrer på kjøpet ditt. Hvis det ikke er spesifisert, er det du som betaler.

Kjøp fra kjede som også har fysiske butikker

Det kan være praktisk å handle fra butikkjeder som også har fysiske butikker. Da pleier du å kunne bestille på internett og hente ut varen i den fysiske butikken, noe som gjør at du kan undersøke produktet på stedet. Du kan vanligvis også levere tilbake varen i butikken hvis du angrer på kjøpet eller hvis den går i stykker. Da unngår du fraktavgiften.

Kontroller at butikken har "https"

Hvis du betaler med bankkortet ditt i nettbutikken bør du kontrollere at nettstedet bruker “https” og ikke “http”. Du ser det lengst oppe i adressefeltet i nettleseren din. Med “https” er informasjonen du sender over internett trygg, og kortopplysningene dine er kun synlige for butikken.

Handle med faktura

Hvis du vil være ekstra trygg med betalingen på Black Friday, er det mulig å handle med faktura i mange nettbutikker. Det har sine fordeler. Du er ikke nødt til å oppgi kortinformasjon og risikerer dermed ikke at noen andre får tak i den. I tillegg må du ikke betale før du har mottatt varen, noe som skaper ytterligere trygghet.

Black Friday 2023

Alle Black Friday-tilbud på ett sted

Gå til kampanje