Kategorier
Prisjakt

Slik velger du riktig NAS til de viktige filene dine

Plass til harddisker, SSD-er, HDMI- og USB-porter – her forteller vi hva du trenger

Tekst:
Daniel Haaf

Publisert:
28 oktober 2020

Med en NAS i hjemmet er det enklere å sikkerhetskopiere viktige filer og sikre enkel tilgang til dem. Enten du er hjemme eller på farten, kan en NAS hjelpe deg med å få tilgang til filene du trenger der og da.

Det er ikke spesielt vanskelig å finne riktig NAS for dine spesifikke behov. Med mindre du har veldig spesifikke krav som begrenser antall modeller. Det finnes et par viktige momenter du må tenke på før kjøpet.

Her gir vi deg tips om fem ting du må tenke på før du kjøper en NAS.

Lesetips

Prosessor og RAM

Med en rask prosessor og mye RAM, har NAS-en din bedre forutsetninger for alt du ønsker at den skal gjøre. Enten du vil avkode filmer med høy oppløsning, kjøre mange dockerinstanser eller bare dele filressurser på hjemmenettverket, er raske komponenter viktige.

Du vil ikke at NAS-en skal bruke 98 prosent av RAM-minnets kapasitet i flere timer når du kun ser på film. Jo mer NAS-en arbeider, desto varmere blir den, og det hindrer deg i å bruke den til andre ting.

Hvis du ofte ser film med høy oppløsning som er lagret lokalt på NAS-en, anbefaler vi en mediespiller i tillegg. Da må ikke videoene å avkodes lokalt, men håndteres av mediespilleren. Maskinvaren avlastes, og varmen holdes på et minimum.

Forslag til mediespiller kan være Xbox One S, Apple TV 4K eller Nvidia Shield TV.

Vi anbefaler at du velger en NAS som har minst 1 gigabyte RAM, men 2 gigabyte er enda bedre. Mer minne betyr at flere ting kan kjøres samtidig på NAS-en uten at du må maksimere ressursene.

Størrelsen på RAM-minnet:

 • 2 GB: Enklere jobb- og fildeling i hjemmenettverket
 • 4 GB: Flere dockerinstanser, se høyoppløselig film og høy nettverksaktivitet
 • 8 GB+: Virtualisering av operativsystem, dockerinstanser, mange samtidige brukere

Mange NAS-modeller har en fast RAM-modul og ledig plass for en ekstra modul. Sjekk hvor mye RAM-minne du trenger og hvilke moduler som er kompatible før du utvider etter kjøpet.

Antall harddiskspor og mengden lagringsplass

En NAS har to eller flere spor til harddisker. Hvis du har flere harddisker, kan du enten utvide plassen med hver ekstra harddisk du setter inn, eller bruke de ekstra sikkerhetsharddiskene til å speile innholdet.

Fordelen med speilede harddisker (i noe som kalles RAID-konfigurasjon) er at filene dine er beskyttet selv om en harddisk går i stykker. Alt du trenger å gjøre da er å ta ut den ødelagte harddisken og erstatte den med en ny. NAS-en fyller den nye harddisken med filene dine automatisk, og alt fungerer akkurat som normalt.

Et tips er å kjøpe harddisker som er større enn det du egentlig hadde tenkt, spesielt hvis du hadde planlagt å kjøpe harddisker på 3 terabyte eller mindre. Det er dyrt å oppgradere NAS-en med større harddisker etter at den er kjøpt, så sjekk nøye hva du trenger i fremtiden når du først kjøper en.

Antall harddiskspor:

 • 2-4: For normal hjemmebruk og enklere sikkerhetskopiering. Normalt er det ikke behov for mer enn fire spor til daglig bruk.
 • 4-8: Hjemme- og kontorbruk i krevende miljøer som trenger stor lagringsplass.
 • 8+: Til profesjonell bruk i bedrifter som stiller høye krav.

Velg riktig harddisktype for NAS-en

Du kan bruke omtrent hvilken som helst vanlig harddisk i NAS-en, men det betyr ikke at du burde det. Mange produsenter har harddisker som er spesifikt utviklet for å tåle den høye belastningen de ofte blir utsatt for i en NAS. De varer lenger, er bedre tilpasset døgnkontinuerlig bruk og tåler høyere temperaturer.

Samtidig er harddisker tilpasset NAS-bruk generelt dyrere enn vanlige harddisker.

Hvis du planlegger å bruke sikkerhetskameraer som kobler til NAS-en din for å lagre bildematerialer, bør du velge harddisker som er spesielt utviklet for dette. Med en firespors NAS kan du velge to NAS-spesifikke harddisker til vanlig NAS-bruk, og to il å lagre kun videodata fra kameraer.

Et smart tips: Velg harddisker med CMR-teknologi i stedet for SMR. Årsaken er at SMR er en dårligere teknologi til RAID-bruk, noe som er vanlig ved NAS-bruk.

Tenk på lydnivået – en NAS er ikke lydløs

Det beste er om du kan sette NAS-en på et litt bortgjemt sted der den hverken kan ses eller høres. Ideelt sett bør den stå kjølig og tilkoblet med en Ethernet-kabel som kan trekkes helt frem til NAS-en. For mange er det sikkert en mulighet, men for mange kan det være nesten umulig.

Hvis NAS-en må stå fullt synlig i stua eller for eksempel på skrivebordet, må du tenke på lydnivået. Tradisjonelle, mekaniske harddisker er vanligvis ikke lysløse. Og selv om de er integrert i en NAS, vil de avgi en viss lyd (mer eller mindre avhengig av produsent og modell).

En annen viktig ting du bør tenke på er at nesten alle NAS-modeller har integrert vifte for å kjøle ned enheten. Komponenter som prosessor og harddisker er ikke produsert for å arbeide med høy temperatur over lang tid, og hvis du bruker NAS til å avkode høyoppløselig film eller kjøre mange programmer, må viften jobbe mer for å kjøle ned prosessoren.

Her gir vi deg noen tips for å holde støynivået og temperaturen i sjakk:

 • Les andres vurdering om harddisker og NAS-modeller for å se hvilke som har det laveste lydnivået
 • Bruk vibrasjonsdempende materiale under NAS-en og i holderne til harddiskene
 • Velg mekaniske harddisker ved 5400 rpm i stedet for 7200 rpm eller høyere

Husk at du ikke bør plassere en NAS på et sted der det er trangt. Kald luft må kunne trekkes inn i NAS-en, og varm luft må ha mulighet til å trekke ut.

Viktig å huske på om porter:

 • HDMI: Med HDMI-utgang kan du koble NAS-en direkte til en dataskjerm, TV, lydplanke eller hjemmekinoforsterker. Perfekt for alle som ser mye på film eller bilder fra NAS-en. HDMI 2.0a eller nyere anbefales for 4K-oppløsning.
 • Ethernet: En NAS har vanligvis en eller to Ethernet-porter. Vanligvis trenger du bare en, men med to kan du koble til forskjellige nettverk og få nettverkstilkobling med redundans. Noen modeller støtter også koblingsaggregering. 1 GbE er standarden i dag, men hvis du vil fremtidssikre, bør du vurdere 2 GbE eller 2,5 GbE.
 • Wifi: Det finnes NAS-modeller som støtter trådløs tilkobling via wifi. Dette er nyttig hvis du ikke kan eller vil dra en nettverkskabel til NAS-en. Vi anbefaler imidlertid kabel for en raskere og mer stabil tilkobling.
 • USB-porter: Med USB-porter kan du koble USB-minnepinner, minnekortlesere, eksterne harddisker og andre USB-enheter til NAS-en. Da kan du i etterkant dele dem på nettverket via NAS-en hvis du vil. USB 2.0 fungerer til skriver og skanner, og hvis du vil overføre filer er det USB 3.0 Gen 1 eller Gen 2 som gjelder.
 • Minnekortleser: En NAS med minnekortleser gjør det enkelt å sikkerhetskopiere bilde fra kameraer. Du bare kobler til minnekortene dine og lar NAS-en kopiere dem for deg. Enkelt og praktisk. Bare sørg for at funksjonaliteten finnes i akkurat den NAS-en du vil kjøpe. 
 • IR-mottaker: Noen NAS-modeller har infrarøde mottakere, slik at du kan bruke fjernkontroll. Det er nyttig hvis du bruker HDMI-porten til en skjerm for å se film direkte fra NAS-en.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Daniel Haaf kan nås på [email protected]