Prisjakt

Klær for jakt og friluftsliv - Emmy sine beste råd til garderoben

Hvordan kler du deg for en dag i skog og mark? Som jeger og hundefører har Emmy Johansson bygget seg en garderobe med funksjonelle og komfortable plagg. Her er hennes beste tips.

Høsten er jegernes sesong. Først ut er bukken, så hjort. Og elg, selvfølgelig. Mens andre tilbringer helgemorgenen i en varm seng, snører Emmy Johansson på seg støvlene for å dra ut i morgentåka med rifle på ryggen.

– Jeg elsker naturen og bruker mye tid i skog og mark. Jakt er en stor del av familien min og jeg har nylig kjøpt meg jakthund så tilbringer mye tid utendørs, spesielt i skogen, sier Emmy.

Fellesskapet er en stor del av jakten, mener hun.

– Folk i ulike aldre møtes og deler erfaringer med hverandre. Som hundeeier er det alltid gøy når hundene blir belønnet for jobben i skogen. Det ligger mye hardt arbeid og tid bak en god jakthund.

Friluftslivet stiller store krav til klesskapet hennes. Emmy trenger klær som holder henne tørr, varm og fri til å bevege seg – klær som er praktiske for alle som er mye utendørs. Her er hennes beste tips!

Emmy Johansson

Emmy Johansson

  • Emmy ble jeger i en alder av 18 år, men hun har vært engasjert i skogen siden barndommen. "Jakt har en stor plass i familien vår."
  • Nettopp skaffet sin første jakthund, Disa, av blandingsrasen Wachtel/Springer Spaniel
  • Bor i Skåne.
  • Emmy sin drømmehelg: "Det er slutten av november. Noen minusgrader og solen er på vei opp. Hunden er løs for å lete og hente noe, og synes såvidt gjennom trærne. Spenningen stiger, pulsen øker. Noen melder at de har skutt trekkdyret på radioen. Vi hjelper med etterarbeidet og spiser sammen etterpå. Noen forteller jakthistorier til bålets knitring. Hunden slippes løs igjen og spenningen er tilbake."

1. Lette bukser med maksimal bevegelighet

– Som hundefører trenger jeg smidige klær som er lette å gå i og som ikke blir tunge hvis det regner. Derfor velger jeg tynnere klær når jeg går, sier Emmy Johansson.

For de som i likhet med Emmy ikke er så høye, tipser hun om at velassorterte jaktbutikker noen ganger tar inn buksemodeller i både kortere og ekstra lange størrelser.

– En høstdag som hundefører tar jeg på meg jaktbuksa fra Swedteam, en eldre modell med litt oransje farge for å bli bedre sett i skogen.

Se alle jaktbuksene her

Emmy Johansson har vært ute i skog og mark hele livet, nå som jeger. Foto: Privat

2. Støvler er lettest å gå med

– Når jeg går liker jeg å bruke jaktstøvler. De er mer stabile på foten og er lettere å gå i, sier Emmy.

Favorittskoene hennes i starten av jaktsesongen, når været er tørrere og hun sitter stille mer enn hun går, er et par Treksta Genzos.

– I en fuktig, skånsk vinter foretrekker jeg et par høyere støvler, som ikke er lett å finne da jeg har små føtter, men jeg har funnet gode modeller fra både Viking og Crispi.

– På regnværsdager har jeg gummistøvler fra enten Avigon eller Le Chameau, sier Emmy.

Avignon-støvlene er neopren og tykke så de passer til kaldere dager og er lettere å gå i, mener Emmy. Le Chameau er tilgjengelig i både tykkere og tynnere versjoner.

– Jeg har den tynne Le Chameau vår, sommer og tidlig høst. Så bytter jeg til de tykkere fra Avignon og bruker disse resten av høsten og vinteren.

Se alle fjellsko og tursko her

Se alle gummistøvler

3. Jaktjakken trenger lommer. Så mange som mulig.

For Emmy er det viktig med gode jakkelommer og gjerne ulike størrelser på disse.

– På jakken vil jeg gjerne ha brystlommer på begge sider. På noen merker er det kun en brystlomme på venstre side, noe som er et problem for meg som er venstrehendt; Jeg har riflen på venstre skulder når jeg skyter, sier hun.

Høstens favoritt er en skalljakke av merket P4H, fleksibel og ikke puffete, synes Emmy.

Hvorfor trenger hun så mange lommer? Vel, hun trenger plass til jaktradio, hundefyr, ekstra batteri, telefon og ekstra skudd.

– Og i bukselommene har jeg blant annet lommelykt, plasthansker, kniv og ekstra bånd.

Se alle jakt og villmarksjakker

4. Undertøy og sokker gjør stor forskjell

Riktig under gjør under.

– En høstdag som hundefører har jeg et tynt superundertøy som dette fra Craft. På kaldere dager har jeg en varmere base, så fleece og raggsokker for å unngå å fryse.

En vanlig nybegynnerfeil er å ha flere sokker i lag oppå hverandre, ifølge Emmy.

– Bruk to par som puster og sørg for at du har luft mellom stumpene og støvelen eller støvelen, så holder du deg varm, råder Emmy.

Hennes varmeste ullundertøy er fra Brokared i tykk merinoull. Favorittsokkene er laget av samme materiale og heter Socks of Sweden liner. – Ull isolerer best og varmen holder seg i klærne slik at du ikke blir kald like lett, sier Emmy.

5. Vendbare jaktklær

Vendbare klær er både praktisk og smart på jakt, mener Emmy.

– Det er jakter hvor du både er hundefører som skal ha signalfarge, og pasningsskytter som skal gli inn i omgivelsene.

Et vendbart plagg betyr raskt og enkelt bytte – og du trenger ikke ta med deg ekstra klær.

Tekst:
Jessika Jellbom

Oppdatert:
19. august 2022

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet. Det er ingen betalte lenker eller andre typer annonseringssamarbeid.

Les mer

Foto: Jessika Jellbom

Ut på tur aldri sur, eller sulten!


Ta deg en tur ut og nyt de spiselige vekstene rundt deg. Du kan (nesten) plukke rett fra fortauskanten – sier forfatteren av boken Håndplukk, Kristin H. R. Nielsen. Her er hennes beste tips.

Les artikkelen her

Foto: Dudarev Mikhail, Adobe Stock

Sportsfiske for nybegynnere

Prøv fiskelykken! Som nybegynner kan det kanskje virke litt vanskelig å komme i gang, men med noen få enkle og gode råd, trenger det ikke å være det.

Les våre nyttige tips, slik at du raskt kan komme i gang med fiskingen.