Kategorier
Prisjakt

iPhone 12 eller iPhone 11? Dette er forskjellene

De fleste mener iPhone 12 er en viktig oppgradering

Tekst:
Daniel Haaf

Publisert:
15 oktober 2020

Med iPhone 12-serien lanserte Apple en serie med mobiltelefoner der mye er nytt. De skiller seg fra selskapets tidligere modeller på flere områder. Ikke bare når det gjelder utseende, men også inni er mye nytt.

Her skal vi se nærmere på noen av endringene, slik at du vet forskjellen mellom fjorårets iPhone 11 og nye iPhone 12.

Vi har valgt ut mellommodellen iPhone 12, fordi det forventes at det er den som kommer til å bli den mest populære. Men når det er sagt, vil vi også se litt på iPhone 12 Mini og de litt dyrere modellene, iPhone 12 Pro og Pro Max.

iPhone 11

 • 6,1 tommers LCD-skjerm (Liquid Retina HD)
 • Støtter 4G
 • Apple A13 Bionic
 • Vidvinkelkameraet har blenderåpning på f/1,8
 • Støtter forrige generasjons Smart HDR
 • Vanntett (IP68) ned til to meter i 30 minutter
 • Trådløs lading med Qi

iPhone 12

 • 6,1 tommers OLED-skjerm (Super Retina XDR)
 • Støtter 4G og 5G
 • Apple A14 Bionic
 • Vidvinkelkameraet har blenderåpning på f/1,6
 • Støtter nye Smart HDR 3
 • Vanntett (IP68) ned til seks meter i 30 minutter
 • Trådløs lading med Qi og MagSafe
 • Videoopptak i Dolby Vision HDR
 • Selfiekameraet støtter Night Mode og Deep Fusion
 • Skjermen beskyttes med Ceramic Shield
Til venstre: iPhone 12. Til høyre: iPhone 11. Foto: Apple

Design

Designmessig er iPhone 12 flatere og har skarpere kanter enn iPhone 11. Utseendet kan minne om iPad Pro-serien og går tilbake til 2012 iPhone 5-serien.

Både størrelsen og vekten til iPhone 12 er redusert sammenlignet med iPhone 11. Den nye modellen er 11 % tynnere, 15 % mindre og 16 % lettere.

iPhone 12 tåler også mer vann. Begge modellene er IP68-klassifisert. Det betyr at de er vann- og støvbestandige. Men iPhone 12 er hakket bedre med nye tetninger.

Skjerm

Skjermen er like stor på begge mobiltelefonene. Det som skiller dem fra hverandre er skjermteknologi og oppløsning.

Fjorårets iPhone 11 har en relativt lyssvak LCD-skjerm med lav oppløsning. Med iPhone 12 får du en klart mer lyssterk OLED-skjerm med dobbelt så god oppløsning.

Den praktiske forskjellen er at iPhone 12 gir lysere bilder med bedre fargegjengivelse, høyere kontraster og skarpere innhold. Forskjellen er stor uansett om du ser på film, spiller eller surfer på nettet.

Til venstre: iPhone 12. Til høyre: iPhone 11. Foto: Apple

Kamera

Begge modellene har to bakkameraer og et selfiekamera foran. Av kameraene bak har ett vidvinkel og ett ultravidvinkel. Begge har en oppløsning på 12 megapiksler.

Forskjellen er at iPhone 12 har en større blenderåpning med f/1,6 på vidvinkelkameraet sammenlignet med f/1,8 for iPhone 11. En større blenderåpning betyr at optikken slipper inn mer lys, noe som er bra under dårlige lysforhold.

En fordel for iPhone 12 er at kamerafunksjonene Night Mode og Deep Fusion nå også fungerer med selfiekameraet. Med iPhone 12 er det også mulig å ta opp HDR-video med Dolby Vision, noe du ikke kan med iPhone 11.

Ytelse

Apple bruker den nye og forbedrede A14 Bionic-prosessoren i alle iPhone 12-modellene. Fjorårets iPhone 11 bruker A13 Bionic.

Forskjellen er at A14 Bionic har opptil 40 prosent høyere ytelse, er mer energieffektiv og er mye bedre på maskinlæring.

Dette er ikke noe du merker når du åpner apper eller spiller, men hovedsakelig i situasjoner der iPhone bruker AI-funksjoner og kameraer.

Lagringsplass

Begge mobiltelefonene kan kjøpes med like mye lagringsplass. Det finnes tre nivåer på 64 GB, 128 GB og 256 GB.

Hvis du ikke tar mye video i 4K-oppløsning og kun installerer noen få apper, klarer du deg fint med den billigste versjonen med 64 GB. Ellers bør du velge 128 GB eller 256 GB for å være sikker på at du får nok lagringsplass.

Et tips kan være å bruke iCloud til lagring for å avlaste mobiltelefonen. Men husk at du må betale en månedlig avgift hvis du vil bruke ekstra plass der i stedet.

Nå er det slutt på at det følger med EarPods i esken når du kjøper en iPhone. Foto: Apple

Batteri og trådløs lading

Det finnes ingen tester som viser forskjellen i batteriets levetid for iPhone 12 og iPhone 11. Ifølge Apples egne tall på produktsidene er iPhone 12 marginalt bedre i visse situasjoner, men forskjellen er minimal.

Den største forskjellen er at iPhone 12-serien støtter trådløs lading med MagSafe. MagSafe harr magneter for optimal plassering av mobiltelefonen på trådløse ladere. For at MagSafe skal fungere, må du ha kompatibelt tilbehør som kjøpes separat.

Tilbehør

Verken iPhone 12 eller iPhone 11 selges med hodetelefoner eller strømadapter i esken. Tidligere fikk man dette inkludert når man kjøpte iPhone 11 eller eldre modeller, men nå har Apple besluttet at slikt tilbehør må kjøpes ekstra.

Dette gjelder for alle mobiltelefoner som Apple selger per i dag. En ladekabel til Lightning til USB-C medfølger fortsatt.

Nå lanserer Apple iPhone 12-serien og HomePod Mini

Den 13. oktober presenterte Apple fire nye mobiltelefoner samt smarthøyttaleren HomePod Mini. I denne artikkelen ser vi nærmere på de nye produktene og forteller deg om alle nyhetene.

Les lanseringsartikkelen vår her

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Daniel Haaf kan nås på [email protected]