Hete rykter om iPhone 12 – dette tror vi kommer på årets store høstarrangement

Fire mobiltelefoner med OLED-skjerm, 5G og ny design

Tekst:
Daniel Haaf

Etter lanseringen av Watch Series 6 og Watch SE er det mange som venter på at Apple skal presentere den nye iPhone 12-serien. Vi har samlet noen av ryktene og forhåpningene om de nye telefonene som sirkulerer på nettet her.

1. Apple slipper fire modeller i iPhone 12-serien

De siste tre årene har Apple sluppet tre modeller i iPhone-serien i året. I år kan Apple bryte den trenden og i stedet slippe fire nye mobiltelefoner med tre forskjellige skjermstørrelser. Hvilke navn de får gjenstår å se, men de siste ryktene nevner følgende navn og størrelser:

  • iPhone 12 (5,4 tommer)
  • iPhone 12 Max (6,1 tommer)
  • iPhone 12 Pro (6,1 tommer)
  • iPhone 12 Pro Max (6,7 tommer)

Den billigste modellen forventes å være iPhone 12. Deretter følger iPhone 12 Max, som er en litt større variant. 

De store endringene finner vi i iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max. Her kan du blant annet forvente bedre kameraer og den samme LiDAR-sensoren og ProRes-skjermen som finnes i iPad Pro. Den telefonen som spesielt skiller seg ut er iPhone 12 Pro Max med den største skjermen.

2. Alle modellene har OLED-skjerm

Nå ser det endelig ut til at Apple dropper LCD-teknologien i mobiltelefonene sine. I iPhone 12-serien får de fire mobiltelefoner antakelig OLED-skjermer. Det betyr at selv den billigste modellen er lyssterk, kontrastrik og har god fargegjengivelse. Dessuten er OLED-skjermer i visse tilfeller mindre energiintensive, noe som øker levetiden til batteriene. Apple har også lenge valgt å bruke LCD-skjermer i de billigste mobiltelefonene, men nå endres antakelig det.

3. Pro-modeller får 120 Hz-skjerm

Enkelte av iPhone 12-modellene kan få ProMotion-støtte som ligner på iPad Pro-modellene. Det betyr at skjermen kan skifte mellom 60 Hz og 120 Hz, avhengig av hva brukeren gjør. I mer krevende modi som krever rask bildeoppdatering, for eksempel når du spiller et spill, kan telefonen bytte til 120 Hz for å sikre et jevnere og mer behagelig bilde. Når du skal gjøre ting som ikke krever like stor hastighet, bytter telefonen til 60 Hz for å spare strøm.

iPad Pro-serien var den første fra Apple med 120 Hz-skjermer. Foto: schuchratsteven, Adobe Stock

4. Ny design som minner om iPhone 4 og iPhone 5

Med iPhone 12-serien går Apple bort fra sin nåværende skjerm med avrundede kanter. I stedet sies det at de nye telefonene får skarpe kanter, ikke ulikt iPhone 4 og iPhone 5. Du kan også sjekke ut iPad Pro-serien for å få en idé om hvordan iPhone 12-telefonene kommer til å se ut. Grunnen til at Apple velger å ta et skritt tilbake når det gjelder designet, får vi kanskje vite under lanseringen av iPhone 12-serien.

5. LiDAR i Pro-modellene

Den store nyheten da Apple lanserte iPad Pro-modellene i 2020 var at de hadde en LiDAR-sensor. Sensoren gjør det mulig for nettbrettet å forstå avstand for å skape bedre dybde i bildene. Det gjør det for eksempel enklere å skanne objekter og lage 3D-objekter av dem i en app. LiDar kan også brukes til AR-apper og -spill, for eksempel Pokémon Go, og til oppmåling av rom hvis du skal planlegge ny bolig.

6. De første Apple-telefonene som støtter 5G

Med iPhone 12-serien lanserer Apple sine første mobiltelefoner med 5G-støtte. Det er fortsatt litt uklart om alle de fire modellene støtter både sub-6 og mmWave. De siste ryktene antyder at det bare er iPhone 12 Pro Max som støtter mmWave, og da bare i tre utvalgte land.

Forskjellen mellom sub-6 og mmWave

Litt forenklet kan man si at det som skiller sub-6 og mmWave er rekkevidden og den maksimale båndbredden. Sub-6 bruker frekvenser under 6 GHz, noe som gir lang rekkevidde, og signalene trenger enkelt gjennom ulike materialer. Samtidig er båndbredden relativt lav.

Med mmWave får du ekstrem kort rekkevidde ettersom teknologien bruker frekvenser over 24 GHz, men du kan nå riktig høye hastigheter. Ettersom mmWave krever to ekstra antenner, er det ikke alle mobiltelefoner som oppfyller de nødvendige kravene.

Ryktene tilsier at iPhone 12-telefonene kan se slik ut. Foto: Skjermdump fra YouTube, EverythingApplePro

7. Mindre batterier enn i fjorårets modeller

Ryktet sier at de fire nye modellene har overraskende lav batterikapasitet. Den minste modellen sies å ha et batteri på bare 2222 mAh, mens den største modellen har et batteri på 3687 mAh.

  • A2471 - 2227 mAh
  • A2431 - 2775 mAh
  • A2479 - 2815 mAh
  • A2466 - 3687 mAh

Hvis vi sammenligner med iPhone 11, har den modellen et batteri på 3110 mAh. Seriemodellene iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max har henholdsvis 3046 mAh og 3969 mAh.

Lav batterikapasitet betyr ikke nødvendigvis at telefonens batteri må lades oftere. Det er mange faktorer som avgjør hvor lenge du kan bruke mobiltelefonen. En energieffektiv prosessor, OLED-skjerm og bedre programvare kan til en viss grad oppveie ulempene med et mindre batteri.

8. Verken hodetelefoner eller strømadapter i esken

Når du pakker ut iPhone 12, er det en risiko for at det ikke følger med hverken hodetelefoner eller strømadapter i esken. Det ryktes at Apple dropper begge deler til årets modeller. Hvis det er sant, er det første gang Apple gjør dette. Helt siden lanseringen av den aller første telefonene i 2007 har begge deler fulgt med i esken. 

Grunnen kan man bare spekulere i før Apples store lansering. Det snakkes om at Apple ønsker å redusere miljøpåvirkningen ved å gjøre emballasjen mindre, samtidig som de ønsker å øke salget av AirPods.

Lekket bilde av Apple AirTags, sett ovenfra. Foto: 9to5mac

Andre ting Apple kanskje presenterer samtidig med iPhone 12-serien

AirTags

Apple AirTags er en såkalt Bluetooth-sporer som gjør det enklere å finne igjen enheter man har rotet bort eller forlagt. Du kan for eksempel feste brikken på et nøkkelknippe, slik at du kan finne det igjen ved hjelp av mobiltelefonen. Det har lenge vært snakket om AirTags, og nå er det lekket bilder av designet. Etter det vi vet, kan AirTags bruke Bluetooth, wifi og ultra-bredbånd-teknologi for å sikre svært høy sporingsnøyaktighet.

AirPower

Apple AirPower er en ladeplate til trådløs lading av mobiltelefoner, smartklokker og trådløse hodetelefoner. Det er en av de få produktene som ikke er lansert ennå, men som Apple faktisk har bekreftet at eksisterer. I hvert fall på et utviklingsstadium. Det sier at Apple har problemer med å finne en standard for produktet som oppfyller selskapets interne krav. Det skal være grunnen til at AirPower ennå ikke er lansert, men kanskje får vi endelig se ladeplaten høsten 2020.

HomePod Mini

Apple HomePod kan få en mindre og billigere variant, som fokuserer mer på stemmekontroll med Siri enn høyttalerne. Det er ikke hva navnet blir på den nye modellen, men det spekuleres i HomePod 2 og HomePod Mini som mulige navn. Når det gjelder funksjoner, er det lite som er kjent så langt. Apple har fått flere patenter knyttet til FaceID og bevegelseskontroll til smarthøyttalere, men om HomePod-modellen får dette er uklart.

AirPods Studio

Apple AirPods Studio er over-øret-hodetelefoner som ble lekket via referanser i betaversjonen av iOS 14. Skarpsynte utviklere la merke til den tidligere ukjente hodetelefonmodellen, som til tross for navnet ikke er en ørepluggmodell, slik som de tidligere AirPods-modellene. AirPods Studio har antakeligvis aktiv støyreduksjon, sensorer som føler om hodetelefonene henger rundt nakken og orienteringsdetektor. Det finnes altså ingen venstre eller høyre side, AirPods Studio vet hvordan hodetelefonene sitter.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Daniel Haaf kan nås på [email protected] Bildene av iPhone-telefonene er skjermbilder av videoer fra ConceptsiPhone og EverythingApplePro.