Prisjakt

Den beste kaffetrakteren – slik velger du riktig

Ikke la en dårlig kaffetrakter ødelegge god kaffe

Ikke la en dårlig kaffetrakter ødelegge god kaffe. En god kaffetrakter har riktig temperatur under bryggingen og øker absolutt sjansen for et godt resultat. Med flere hundre kaffetraktere å velge mellom, er det ikke alltid like lett å velge riktig. Her gir vi deg tips om hva du bør tenke på før du velger.

Bryggetemperatur – 92 til 96 grader

Det er viktig at vannet har riktig temperatur under bryggingen. Anbefalt temperatur er mellom 92 og 96 grader. Det gir best smaksutvikling. Hvis kaffetrakteren ikke holder minst 92 grader, frigjøres heller ikke alle aromastoffene i kaffen. Hvis vannet er varmere enn 96 grader, vil kaffen få en bitter smak.

Varm, nybrygget kaffe – 80 til 85 grader

Når kaffen er ferdig brygget og skal holdes varm, bør temperaturen ligge på rundt 80 til 85 grader. Det er en optimal temperatur som sikrer behagelig varme uten at kaffen blir brent. Kaffetraktere med separate varmeelementer holder temperaturen på riktig nivå.

Effekten på bryggingen – 1100 W eller høyere

Kaffetraktere med høy effekt (angitt i watt) når enklere riktig temperatur på vannet under bryggingen. Høy effekt sørger også for at bryggingen går raskere. En kaffetrakter bør helst ha en effekt på 1100 watt eller mer. Noen produsenter, som Mocca Master, Melitta og Wilfa, har flere modeller på 1500 watt eller mer.

Dryppstopp reduserer risikoen for ulykker

Dryppstopp hindrer at det renner vann ned på bryggeplaten når du fjerner under brygging. Enklere varianter har bare en fysisk hindring, mens mer avanserte løsninger også stopper selve bryggingen, slik at man ikke risikerer at vannet flyter over kanten av filteret. Dryppstopp er tilgjengelig på mange kaffetraktere i dag, men det er ikke alle som har det.

Avtagbar vanntank gjør det enklere

Kaffetraktere som har en avtagbar vanntank gjør det enklere å fylle på friskt vann uten å søle. Det reduserer også plassen du trenger over trakteren, fordi du ikke trenger plass til å fylle på vann med en kanne. Fjern tanken, hold den under springen og fyll i riktig mengde med vann. Ferdig!

Husk form og design

Når du har funnet en kaffetrakter som ser bra ut på papiret, bør du sjekke hvordan den faktisk fungerer i praksis. Hvor mange løse deler må rengjøres og tas av og på når du bruker den? Er vannkannen god å holde i, og har den en tut som hindrer søl når du heller? Det er også lettere å få en følelse av hvor stor kaffetrakteren er når du ser den i butikken.

Riktig tilbehør og reservedeler øker levetiden

Hvis du kjøper en noe dyrere kaffetrakter, er det viktig at du kan få tak i reservedeler og annet tilbehør som forlenger levetiden. Hvis vannkannen går i stykker, er det dumt å måtte kjøpe en helt ny kaffetrakter bare fordi det ikke er mulig å kjøpe en løs kanne. Sjekk produsentens hjemmeside for å se om de tilbyr reservedeler.

Økodesign med avstenging eller strømsparemodus – et krav siden 2015

Visste du at alle kaffetraktere produsert etter 1.januar 2015 må ha automatisk avstenging eller strømsparemodus? Dette reduserer energiforbruket og risiko for skade hvis du glemmer å slå av kaffetrakteren.

  • Kaffetrakter med glasskanne: 40 minutter
  • Kaffetrakter med termos: 5 minutter
  • Kaffetrakter uten filter: 30 minutter

Tidene angir hvor lenge etter bryggingens slutt avstengningen skjer eller strømsparemodus aktiveres.

Se etter en godkjenning fra ECBC

European Coffee Brewing Center er et testlaboratorium i Norge som utfører tester på kaffetraktere for å sikre at de fungerer som de skal. ECBC tester hovedsakelig seks ting for å skille gode kaffetraktere fra de dårlige.

  • Malingsgrad
  • Bryggetid
  • Vanntemperatur
  • Filtrering
  • Bløtleggingsmetode
  • Kaffetrakterens konstruksjon

Det at en kaffetrakter er godkjent av ECBC, er ikke en garanti for at den er et godt valg for deg. Men det er en indikasjon på at modellen holder høy kvalitet på de punktene som undersøkes av testlaboratoriet. Vær oppmerksom på at ikke alle kaffetraktere testes, ettersom det er opp til produsentene om de vil sende sine kaffetraktere til ECBC.

ECBC er en del av Norsk kaffeinformasjon (NCA). Du finner alle ECBC-godkjente kaffetraktere her.

Adobe Stock © Emre Photography

Få bedre kaffe med kaffekvern

Et tips er å male kaffebønnene selv like før du brygger kaffen. Da beholder kaffen mer av oljene som frigjøres under malingen, og du får en mer smaksrik kaffe. I tillegg kan du selv velge hvor grovt du vil male kaffen.

Noen kaffetraktere har innebygd kaffekvern som maler og brygger automatisk. Men det vanligst å kjøpe en separat kaffekvern. Da kan du male ulike typer kaffe og får større fleksibilitet.

Det finnes hovedsakelig to typer kaffekverner. De bruker enten kniver som hakker kaffebønnene i høy hastighet eller steiner som knuser dem. Steiner som maler bønnene regnes ofte som det beste alternativet, fordi kaffen da males jevnere.

Du kan lese mer om kaffekverner og hvordan du velger riktig modell her.

Adobe Stock © Anton

Riktig kaffefilter til kaffetrakteren

Kaffefiltre kommer i ulike størrelser, farger og varianter. Før du kjøper filtre til kaffetrakteren, er det viktig å velge riktig størrelse, slik at vannet ikke renner over kanten. Dette er noen av de vanligste størrelsene:

  • 1x2 = høyde på 100 mm
  • 1x4 = høyde på 125 mm
  • 1x6 = høyde på 150 mm
  • 101 = høyde på 95 mm
  • 102 = høyde på 115 mm

Det anbefales å velge hvite og ikke brune kaffefiltre. De hvite er bleket og risikerer ikke å påvirke kaffesmaken, slik noen av de brune filtrene kan gjøre.

Hvis du likevel velger brune kaffefiltre, bør du skylle dem i rennende vann før bruk. Dette reduserer risikoen for at filteret gir kaffen en bismak.

Hvite kaffefiltre ble tidligere bleket med klor, men i dag brukes det en miljøvennlig syre. Se etter Svane- og FSC-merking hvis du vil ha kaffefiltre med lav miljøpåvirkning, eller velg et kaffefilter som kan brukes flere ganger.

Ikke glem at du alltid må bruke friskt og kaldt vann fra springen når du brygger kaffe. Vann som har stått for lenge, for eksempel hvis du heller vann i vanntanken kvelden før, kan påvirke smaken negativt.

Tekst: Daniel Haaf

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.