Prisjakt

De beste kaffekvernene – slik velger du den riktige

Kaffekverner med skiver som maler kaffen på lav hastighet er best

Med en god kaffekvern tar du kaffedrikkingen til et høyere nivå. Det finnes kaffetraktere med innebygd kvern, men hvis du ønsker et best mulig resultat, bør du satse på en egen kaffekvern

Her gir vi deg tips om hva du bør tenke på når du skal velge kaffekvern. Hva slags kaffekvern bør du velge? Hvor mye må du egentlig betale for en god kaffekvern?

Her finner du svarene som gir deg enda bedre kaffe.

Derfor bør du investere i en kaffekvern

Når du maler kaffebønnene selv rett før du tilbereder kaffen, får du en kraftigere og rikere smak som ikke kan sammenlignes med ferdigmalt kaffe. Grunnen til det er at du beholder mer av de aromatiske oljene fra kaffebønnene når du maler kaffen selv.

Dessuten kan du velge hvor grovt kaffen skal males og noen ganger også hvor raskt kverna skal male. Du kan kontrollere hele prosessen selv, slik at du får mer kontroll på det ferdige resultatet.

Skiver som maler er et bedre alternativ enn kniver og blader som hakker og kutter

Det finnes to ulike varianter av kaffekverner du bør kjenne til. De billigste bruker roterende kniver. De beste kvernene bruker slipeskiver som er enten flate eller koniske. Fordelen med slipeskiver er at resultatet blir jevnere og mer kontrollert.

Koniske maleskiver fungerer bedre enn flate. Årsaken er at koniske maleskiver maler jevnere. Dessuten bevarer den malte kaffen smaken litt lenger.

Skal jeg velge keramikk eller stål?

Slipeskiver er som regel produsert i keramikk eller stål. Keramiske skiver kan male mer før de må skiftes ut. Men keramikk er et mer følsomt materiale enn stål, og derfor går det lettere i stykker hvis det kommer fremmedlegemer i kverna. Keramikk er i tillegg en dårlig varmeavleder. Hvis du er i ferd å anskaffe deg en kaffekvern for første gang, men ikke vet hva du skal velge, fungerer begge materialene like bra.

Unngå de aller billigste kaffekvernene

Det som skiller en litt dyrere kaffekvern av høy kvalitet fra de billigere, er hvor fint kaffen blir malt. Hvis du vil lage espresso, er det viktig at du har en ordentlig god kaffekvern, mens de fleste er mer enn gode nok til vanlig kaffe.

Det kan være en god idé å sjekke kaffekverner som koster rundt tusenlappen eller litt mer for å sikre et godt resultat. Wilfa WSCG2 er en god kaffekvern til under tusen kroner. Den kan være et fint alternativ. Den er et godt utgangspunkt for deg som ikke har erfaring med kafferkvern fra før og som ønsker et relativt billig alternativ.

Det korrekte antal indstillinger for grovhed

Det er vigtigt, at kaffekværnen kan male kaffebønnerne i den rigtige størrelse. Kontroller omhyggeligt, før du køber din kværn, så den kan male din kaffe i præcis den grovhed, du ønsker. Den bør også have tilstrækkeligt med mellemliggende indstillinger, så du kan indstille præcis den ønskede finhed eller grovhed. Som nævnt ovenfor er det bedre at male med skiver end med roterende knive, eftersom skiverne er bedre til at opnå den rette grovhed på den malede kaffe.

En kvern som maler den grovheten du ønsker

Det er viktig at kaffekverna du velger kan male kaffebønnene i den størrelsen du ønsker. Sjekk nøye før du kjøper for å forsikre deg om at kverna maler den grovheten som du vil ha. Den bør også kunne justeres, slik at du kan finne akkurat den riktige størrelsen. Som nevnt over er slipeskiver et bedre alternativ enn roterende kniver, fordi skivene gir en mer nøyaktig grovhet på den malte kaffen.

Elektrisk eller manuell kaffekvern

Utseendemessig er manuelle kaffekverner kanskje penere enn elektriske, men de er ikke like praktiske i hverdagen. Hvis du ønsker å male kaffebønner regelmessig, vil en kraftig og presis elektrisk kaffekvern være det beste. Men hvis du ønsker nymalt kaffe når du er ute og reiser, kan en liten, manuell kaffekvern være perfekt.

Dette bør du tenke på før du kjøper kaffekvern

 • Hvor stor kaffekvern vurderer du å kjøpe? Hvor skal du oppbevare den?
 • Er holderen til kaffebønner stor nok?
 • Hvor mange ulike malingsgrader kan du velge mellom? Er det mulig å finjustere malingen?
 • Har kverna et tidsur, slik at man få malt en helt nøyaktig mengde med kaffebønner?
 • Hvor raskt maler kaffekverna? Holder den en lav og jevn takt, slik at kaffen males jevnt?
 • Hvordan er støynivået?
 • Kan kverna male over lengre tid uten at knivene eller skivene må avkjøles?
 • Virker kverna solid? Har den mange plastdeler som kan gå i stykker?

Riktig mengde og grovhet på kaffen gir det beste resultatet

Når veide du sist kaffen du brukte i kaffetrakteren? Og har du noen gang tenkt på hvor grovkornet den malte kaffen bør være? Mange kjøper ferdig malt kaffe og måler litt tilfeldig med en måleskje når de skal sette på kaffetrakteren. Men du kan få en enda bedre kaffe ved å male kaffen selv og finne ut hvilken grovhet du liker best.

Et godt utgangspunkt kan være 60 gram kaffe per liter vann hvis du bruker en vanlig kaffetrakter. En standard kaffeskje rommer normalt seks gram kaffe. Det passer fint til en desiliter vann.

Kaffens grovhet velges i forhold til den trakteren du bruker og vannets PH-verdi. Hvis du har mykt vann i springen, bør du velge litt grovere maling, mens hardt vann passer bedre til finmalte bønner.

Hvis du vil ha en kaffe med mer smak, er det best å velge en kaffetype med mer smak i stedet for å øke kaffemengden i trakteren.

Adobe Stock © nopphadol

Kaffetrakter med kvern

Hvis du bare skal male kaffebønner til bruk i en kaffetrakter, kan vi anbefale en trakter med innebygd kvern. Det gjør hele prosessen raskere, og du kan fortsatt velge hvor grovt kaffe skal males.

Det er imidlertid viktig å huske at selv om dette er enklere, så mister du samtidig litt med tanke på kontroll og kvalitet. Hvis kverna går i stykker, må du bytte ut hele kaffetrakteren, og du har heller ikke mulighet til å velge en kvern som er spesielt tilpasset dine behov.

Dette bør du tenke på når du velger kaffetrakter:

 • Effekten bør være 1100 watt eller mer for å sikre rask brygging
 • Velg en nyere modell med økodesign som slår seg automatisk av for å redusere strømforbruket
 • ECBC-godkjente kaffetraktere testes og godkjennes av Norsk kaffeinformasjon (NCA)
 • Kaffetraktere med dryppstopp reduserer risikoen for unødvendige ulykker

I vår artikkel Den beste kaffetrakteren -– slik velger du riktig kan du lese mer om hvordan du velger den beste kaffetrakteren.

Tekst: Daniel Haaf

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.