De beste pizzaovnene

Den tiden er forbi, da du måtte nøye deg med en myk og kjedelig bunn og halvsmeltet mozzarella. Pizzaovner gir høye temperaturer og en ekstra varm ytterside som gir en riktig god og sprø pizzabunn. Heng med, så skal du få de beste alternativene!

Finnes det noe deiligere enn fristbakt pizza? Tvilsomt. For å lykkes med en hjemmelaget pizza er det nødvendig med en god tomatsaus, god topping, god deig og en veldig varm ovn. Pizzaovner gir høye temperaturer og en ekstra varm ytterside som gir en riktig god og sprø pizzabunn. Den tiden er forbi, da du måtte nøye deg med en myk og kjedelig bunn og halvsmeltet mozzarella – høy pizzakvalitet er ankommet på kjøkkenet!

Det finnes forskjellige modeller som kommer med forskjellige fordeler. Vil du ha en ovn til bruk utendørs ved familiens grillplass, så de varme sommerkveldene når nye høyder? Vil du ha en billig en til studenthybelen? Eller vil du ha markedets skarpeste inneovn for å kunne ta pizzabakingen like alvorlig som naboen tar sin surdeig? Heng med, så skal du få de beste alternativene!

Måns Ottosson Foto: Privat

Måns Ottosson, ekspert på pizzaovner

Jeg har flere kjøkkenmaskiner enn venner, og jeg har ikke så få av dem også. Dessuten gjennomfører jeg mest sannsynlig grundigere undersøkelser før jeg går til innkjøp av en ny stavblender enn andre gjør når de skal kjøpe bil. Det jeg ikke vet fra før, er bare en natt med frenetisk googling unna. Jeg er sikker på at når jeg forlater denne verden har jeg vært igjennom hele Wikipedia minst fire ganger. Nyttig? Vel ... Nørdefaktor? Kanskje ... Kult? Absolutt, ja!

1. Ooni Fyra

En rustikk uteovn!

Ooni er the name of the game når det kommer til uteovner. Dette er den pelletoppvarmede varianten som gir temperaturer på opp mot 500 grader celsius på ca. 15–25 minutter.

Det finnes til og med en variant som benytter ved, noe som føles mer rustikt, men pellets er så mye enklere å bruke. De trenger ikke å fylles på like ofte og du slipper å ha en egen huggestabbe til pizzabakingen.

Ovner som varmes med ild krever enn innlæringskurve, så regn med at dine første pizzaer ikke blir helt perfekte. Men når du først har blitt pizzamester, krever ovnen bare én omgang per pizza og bakes til perfeksjon på ca. 1,5 minutt. Alle i familien kan toppe sin egen pizza og de blir alle ferdige innen 10 minutter!

Når du brenner pellets danner det seg sen del sot, så hvis du ikke allerede har det, kan det være en god idé å investere i en grillrengjøringsbørse.

Maksimal pizzadiameter er 30 cm. Nederst ligger selvfølgelig en pizzastein.

👍 Fantastisk resultat, rimelig pris

👎 Mer vedlikehold, læringskurve

2. Ooni Koda 16

Litt jevnere, litt dyrere.

Kode 16 er en gassovn fra Ooni. Gass har den fordel at grillen trenger litt mindre vedlikehold enn ved- og pellet-griller. Du slipper sot og trenger ikke å bekymre deg om at det er tomt for pellets midt i en baking (selvfølgelig kan også gassen ta slutt, men det tar litt lenger tid enn en bunke pellets).

Ovnen kommer opp i en temperatur på 500 °C på 15–25 minutter, og akkurat som med pelletsvarianten bakes pizzaen på ca. 1,5 minutter. Også her er det en viss læringskurve for å kunne snu pizzaen og ikke brenne noe, men når du først har lært deg det, vil du få mye glede av grillen.

Mens Fyra har en maks pizzadiameter på 30 cm, har denne ovnen plass til pizzaer på opptil 40 cm. Det ligger selvfølgelig en pizzastein i bunnen.

Vil du ha en pizzaovn utendørs som er lett å vedlikeholde? Da er du kommet til rett sted!

👍 Resultatet, romslig, lite vedlikehold

👎 En viss læringskurve

3. Sage Appliances The Smart Oven Pizzaiolo (Rustfritt)

Bor du i leilighet eller bare ønsker å kunne bake pizza inne? Synes du at gassbeholdere og sekker med pellets hører veldig stressende ut? Men likevel vil du ikke gå på kompromiss med pizzakvaliteten i det hele tatt? Da er du kommet til rett sted!

Sage Pizzaiolo er kongen når det kommer til pizzabaking innendørs. Ovnen leveres ned en pizzastein, en form for deepdish-pizza og en pizzaspade.

Ovnen kommer opp i en temperatur på nesten 400 grader, noe som er litt lavere enn utegrillene til Ooni, men etter hva dem som har testet begge sier, så er resultatene veldig like.

Maksimal pizzadiameter er 30 cm og baketiden er ca. 2 minutter. En stor fordel ved denne ovnen, er at du ikke trenger å vende pizzaen etter halve baketiden fordi varmen kommer fra alle kanter.

Beste pizzaovn til bruk inne!

👍 Best for bruk inne, praktisk

👎 Dyr

4. G3 Ferrari G10032 Pizzeria Snack Napoletana

Dette er en kompakt, liten maskin som lover pizzaer ferdig på 5 minutter.

Oppvarming av ovnen skjer på 10 minutter og den kan komme opp i en temperatur på 390 grader. Jeg tviler imidlertid på at ovnen holder denne temperaturen under hele baketiden, fordi det tar dobbelt så lang til for pizzaen å bli ferdig som i Sage Pizzaiolo (på tredjeplass), til tross for at det på papiret bare skiller 10 grader.

Men når det er sagt, så blir resultatet likevel godt, mye bedre enn i en vanlig ovn, og en ferdig pizza på til sammen 15 minutter inkludert oppvarmingstiden er ikke dårlig.

Maksimal pizzadiameter er 30 cm og fordi ovnen har både stein i bunnen og øverst, kan du regne med et jevnt og fint resultat.

Ovnen leveres med dobbel pizzaspade, så du kan løfte pizzaen fra begge sider samtidig. Det gjør det superenkelt å sette pizzaen i ovnen og ta den ut igjen.

Perfekt for deg som vil lage veldig god pizza inne og til en rimelig pris.

👍 God pris, bedre enn vanlig ovn

👎 Mistanke om lavere temp enn lovet

5. Ariete 0909

Veldig billig og veldig bra!

Denne maskinen er veldig lik den som kom på fjerdeplass. Også denne ovnen kommer med de smarte dobbelpizza-spadene, som gjør det veldig lett å løfte pizzaen ut og inn i ovnen.

Ovnen skal offisielt kommer opp i 400 grader, men da pizzaen må steke litt lenger (offisielt 4 minutter), tror jeg den har et temperaturtap når ovnen åpnes og når pizzaen legges inn.

Modellen kommer med en pizzastein i bunnen og toppen, hvor det er en varmespiral, som i en vanlig ovn. Ettersom varmesløyfen kun går én omdreining i sirkel, er resultatet litt mer ujevnt enn i Ferrari-modellen. Men den er klart godkjent og ovnen gir bedre resultater enn hva du får i en vanlig ovn.

Jeg har ikke kunnet finne maksimal pizzadiameter på denne maskinen, men da bredden ligger på 30 cm, tipper jeg du kan få inn en pizza på rundt 28 cm i diameter.

Denne er helt klart god til prisen, og jeg er faktisk overrasket over at den ikke koster mer. En rimelig kvalitetsovn til innebruk!

👍 VELDIG god pris

👎 Ikke like jevn varme

6. Nordwik Pizzastål med Håndtak

Dette er ikke en pizzaovn, men et bakstål. Men man kan si at det forvandler din vanlige ovn til en pizzaovn!

Du varmer stålet opp i din vanlige ovn under grill på maks effekt. Stålet absorberer så varmen og fungerer siden som en pizzastein der du baker pizzaen.

De store fordelene med denne metoden, er at det er billig, lett å oppbevare og at stålet holder evig.

Resultatet blir riktig godt, kanskje ikke like godt som en dedikert pizzaovn for tusenvis av kroner, men likevel tilstrekkelig for å oppnå en fin og sprø pizzabunn.

Det tar en time å varme opp stålet, så denne metoden krever litt planlegging. Men hvis også deigen skal heve, så gjør det kanskje ikke så mye. Dessuten kan du bruke stålet til andre ting, som f.eks. til et stekebord på kulegrillen.

Vil du ha hjemmelaget pizza av og til, uten å måtte skaffe deg en ekstra ovn som tar plass? Da er dette det riktige valget!

👍 Billig, lett å oppbevare

👎 Ikke like supergodt resultat

Les mer

  • Adobe Stock © Halfpoint
    Slik velger du riktig grillKullgrill, gassgrill, elektrisk grill – hva bør du egentlig velge? Her får du smarte tips og gode råd!Les mer
  • Foto: Kamil Macniak, Shutterstock
    De beste gassgrillerne«Det er ikke ordentlig grilling!» De negative stemmene om gassgriller er ofte mange, men dem som vet noe om dette, vet også at med den rette teknikken og litt røykflis kan ikke engang ekspertene merke noen forskjell. Vor ekspert Robin gir her sine beste tips.Les mer
  • Foto: Vincent Keiman, Unsplash
    De beste kullgrilleneEn kullgrill er kanskje det vi mest forbinder med grilling – det å tenne grillen etter en lang, deilig sommerdag er vel noe vi alle har opplevd. Vor ekspert Robin gir her sine beste tips på kullgriller. «Grillene jeg har tatt med på listen er alle gode produkter og egentlig er de alle vinnere innen sine egne, respektive bruksområder.»Les mer
  • Det ultimate utekjøkkenet – tingene du trengerMange av oss som liker å grille, drømmer om å bygge et utekjøkken. Her kommer derfor en liste med det tilbehøret du trenger for å komme i gang!Les mer