Prisjakt

Parfymen - Årets julegave 2021

Luktesansen vår kom uventet i fokus da pandemien slo til, og nå lengter vi etter dufter som aldri før. Derfor kårer Prisjakt parfymen til Årets julegave 2021. Professor Maria Larsson forklarer hvordan dufter påvirker oss mennesker.

Maria Larsson, professor i persepsjon og psykofysikk. Foto: Stockholms Universitet

 – At interessen for parfyme øker nå ser jeg på som en effekt av pandemien. Vi har vært fanget i joggebukser og mattet hår – og nå som vi går tilbake i det sosiale livet, tar vi på oss dufter som signaliserer det, sier Maria Larsson, professor i persepsjon og psykofysikk som forsker på luktesansen vår ved Stockholms Universitet.

– At dufter har enorm betydning for den enkelte er helt klart.

 

Avskåret duftkommunikasjonen

Ved inngangen til 2021 oppga tre av fire personer (74 %) i Norge at de savnet kontakt med andre mennesker, viser en studie fra analyseselskapet Opinion.

Derfor ble vi ikke overrasket da produkter som knyttes til et mer sosialt liv begynte å klatre på topplistene våre etter hvert som restriksjonene ble opphevet. Men, parfymene skilte seg litt ekstra ut.

– Endringen under pandemien gjorde at vi ble totalt avskåret fra de sosiale kontaktene vi vanligvis har. De kunne til en viss grad erstattes med visuell og auditiv kommunikasjon – men vi var fullstendig avskåret fra all duftkommunikasjon som er en veldig viktig komponent i hverdagen vår. Vi skanner hele tiden omgivelsene med nesen fordi vi puster, sier Maria Larsson.

En velduftende trend

Har vi et ekstra behov for duftopplevelser nå? Våre tall tyder på dette.

– Det er ofte at trender og livsstilsendringer i samfunnet påvirker kjøpsatferden vår. Et eksempel er at et stadig mer sosialt liv bidrar til den økende interessen for å kjøpe parfyme før jul. Prisjakt ser at parfymer har blitt mer populært på ønskelistene i oktober sammenlignet med september, der ser vi en økning på 37 prosent, sier Viktoria Andresen, spesialist på netthandel og forbrukeradferd hos Prisjakt.

Parfymer har lenge vært en populær julegave men i år ser vi en enda sterkere trend blant Prisjakts brukere: Allerede i oktober og begynnelsen av november hadde 57 prosent flere prisvarsel på en parfyme, sammenlignet med samme periode i fjor.

Foto: Nicole Michalou, Pexels

E6-en til følelsene våre

«Luktløsheten» under pandemien ble tydelig på flere måter. Mange mistet luktesansen på grunn av Covid-19 og beskriver tiden uten duftinntrykk som å være i en glassboble. Luktesansen vår er radikalt forskjellig fra våre andre sanser og forskning viser at luktblindhet kan føre til depresjon.

– Luktesansen vår er en motorvei inn til våre eldste deler av hjernen der følelsessenteret vårt befinner seg, noe som gjør at duftminnene våre er veldig farget av følelser. Dette gjør at duftminnene våre ofte er «rå» og usensurerte. Lukter kan direkte vekke sterk avsky eller en enorm følelse av nytelse, sier Maria Larsson.

– Duftopplevelsen er også veldig formbar, nye dufter kan «lades» med assosiasjoner og man kan skape nye assosiasjoner til en allerede kjent duft, fortsetter hun.

Det er derfor vi mennesker setter så pris på parfymer – vi har lastet dem med følelser.

Vekk den rette følelsen med den rette duften

Maria Larsson forteller om et amerikansk forskningsprosjekt der man kunne se at folk hadde en tendens til å kjøpe husholdningsprodukter med mer vaniljebaserte dufter i urolige perioder, som etter terrorangrepet 11. september, og under pandemien.

– Det handler om å ville skape en trygghetsfølelse i hjemmet sitt. Vi vet at vi ønsker å omgi oss med dufter som får oss til å føle oss bra.

På samme måte jobber vi når vi velger parfyme.

– En ønsker å styrke identiteten sin, men også å styrke selvfølelsen. Jeg har ulike dufter til ulike sammenhenger. Jeg velger én duft når jeg for eksempel skal forelese for 300 personer, men en helt annen hvis jeg skal gå på restaurant med vennene mine, sier Maria Larsson.

Professoren slår et slag for flere dufter i livene våre:

– Det er viktig å stimulere luktesansen vår, ellers kan den forringes. Å omgi seg med dufter i hverdagen er en form for hjernetrening!

Tekst:
Jessika Jellbom

Publisert:
10 november 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.

Les mer

Foto: oleg_ermak, Adobe Stock

Årets julegave 2020: Brettspillet

En rapport gjort av Opinion viser at over halvparten av respondentene tror julen blir annerledes i år med tanke på tiden vi er inne i. Derfor blir ikke årets julegave nok en teknologisk dings. Vi i Prisjakt kårer derfor brettspillet til Årets julegave 2020. Bruk tiden med familien eller dine nære nå i julen, og finn frem brettspillet for ordentlig kvalitetstid med de du er glad i.

Les mer