Ting som er nyttige å vite for alle som vurderer å kjøpe denne: • Den støttes ikke av eldre 10GbE-switcher, deriblant ASUS XG-U2008. • Den støttes ikke av Nintendo Switch. Jeg hadde planlagt å bruke denne til min Raspberry Pi og/eller Nintendo Switch, men ingen av de to planene lar seg nå gjennomføre i (i skrivende stund) overkommelig fremtid.
Etter å ha bygget en PC med dette hovedkortet og brukt det i en uke, må jeg si at det var en stor, stor tabbe av meg å gå for dette kortet. • Bruksanvisningen er ekstremt mangelfull, og forteller bl.a. ikke hvilke skruer som skal skrus i hvor, eller alle de mulige feilmeldingene til Dr. Debug-nummerplaten. Selve skrueposene er også veldig dårlig merket, og det som ser ut til å være en standoff-skrue passet ikke inn i noen av standoff-hullene, som forøvrig var forhåndsbenyttet av fullstendig forskjellige bolter som er veldig vanskelige å sette på plass igjen hvis de blir tatt av. • 10-Gigabit-Ethernet-porten er laget av Aquantia, som har absolutt redselsfullt dårlige drivere for sitt nettverksutstyr. Hvis den føler seg lunefull, som den er 60% av tiden, nekter den bl.a. å koble til Danmarks Radio eller Deezer, og kan også ha plutselige tilkoblingsbortfall i 20 sekunder av gangen. • UEFI-BIOS-innstillingene er for det meste forvirrende, og det er heller ingen søkefunksjon i BIOS for å finne frem til spesifikke innstillinger. Jeg har også til gode å finne noen innstillinger for å skru av CPU-viftemonitoring, noe som gjør det veldig vanskelig å benytte en NOFAN-kjøler med hovedkortet. Selv med bare disse tre klagene, har disse blitt såpass store problemer at jeg angrer på at jeg gikk for dette kortet.
Med litt oppsett, er det et bra opptakskort. Forsinkelsen dens er kun kanskje 0,1s-0,2s (Min gamle Hauppauge Colossus hadde en forsinkelse på omkring 2,5s), den har gratis programvare for å se inndataen på PCen (og støtter OBS Studio), og den klarer 1080p@60 og 1080p@50 uten nevneverdige problemer. Driverne og programvarene dens er derimot nevneverdig dårlige. Programvaren som Elgato selv har laget for dette opptakskortet, kalt «4K Capture Utility», har eller har hatt noen av de pinligste bug-ene i mediespillerprogramhistorien: • Dersom jeg har PC-høyttaleroppsettet satt til surround, sender den bare lyd til fremre høyre høyttaler. • Inntil helt nylig, stoppet kilde-forhåndsvisningen opp hvert 5. sekund. • På et tidspunkt var driveren så dårlig at HDMI-gjennomgangen ikke fungerte dersom den ble ført gjennom et surroundanlegg. • Linux-drivere er under ordinære omstendigheter ikke-eksisterende. De tre første punktene kan omgås ved hjelp av OBS Studio, men det medfører bittelitt mer tilpasning enn det som skulle vært høyst nødvendig, og skaper også usikkerhet rundt fremtidige driveroppdateringer for HD60 Pro.
Denne strømforsyningsboksen lykkes på de to områdene hvor den i utgangspunktet skiller seg mest ut: Ved å være vifteløs, og ved å ikke ha noe særlig mange bortsløste watt. Likefullt er det noen kvaler som gjør at den langt ifra kan kalles perfekt. • På samme måte som med en god del USB-veggladere, sender denne PSU-en ut en lav høyfrekvent lyd, på grunn av det jeg tror er elektrisk støy som den genererer (Ikke ta mitt ord for det). Selv om jeg har hørt betraktelig verre når det kommer til høyfrekvente lyder, vil jeg råde folk som anser seg for å være sensitive for høyfrekvente lyder (f.eks. folk som er yngre enn 20, eller som er på autismespekteret, osv.) til å gjøre ekstra nøye undersøkelser før de bestemmer seg for å kjøpe den. • Av uklare grunner støttet ikke denne PSU-en de gamle SATA-strømkablene som i sin tid hadde fulgt med min Corsair CX600M, og nektet å starte opp når de var koblet til. Å identifisere problemet og å plugge i Seasonic sine medfølgende SATA-kabler, gjorde at PSU-installasjonen min tok 45min ekstra. • Mange skjermkort- og PSU-produsenter er i overkant spandable når det kommer til hvor mye watt de tror at en moderne PC bruker. De kalkulerer ofte med at PCer generelt bruker ≥400W, selv om min PC bare bruker omkring 45W rolig og 140W under sterkt press. Og når det kommer til PCer som bruker såpass lite watt, er det å kjøpe en Titanium-klassifisert PSU en smule smør på flesk, siden det er usannsynlig at du vil spare mer enn 15W sammenlignet med f.eks. en Gold-rangert PSU.
Dette er en prosessor som fortsatt tåler tidens tann, i det jeg skriver dette, da den har vært min trofaste følgesvenn siden julen 2014. Jeg har aldri opplevd noe videre problemer eller nedsløvinger med prosessoren (bortsett fra én gang hvor jeg hadde glemt å montere på viften ordentlig), og den ser ikke ut til å være en flaskehals i de litt eldre spillene jeg pleier å spille. Med stock-viften pleier temperaturen å være i området 39-60°, et temperaturområde som prosessoren er veldig komfortabel med, dens strømforbruk er omkring 11-24W, og jeg kan bekrefte at den kan undervoltes med -0,100V. Til tross for dens høye TDP, har jeg nylig også hatt hell med å bruke en vifteløs kjøler for den, men å sette opp prosessoren for bruk med vifteløse kjølere er ikke for nybegynnere: Da må man ha topp-klasse kjølepasta, avskruing av overklokking, og kjennskap til undervolting, og selv da blir temperaturen 50-85°.
Denne kortleseren gjør en utmerket jobb med å lese stort sett alle kortene som en husholdning potensielt kan ha: SD, microSD, Memory Stick, CompactFlash og eSATA. Og særlig det at det er en egen inngang for microSD-kort oppleves som en enorm fordel, hvis man blant annet må feilsøke eller overføre fra Android-mobiler på fast basis. Selv om produktet er strålende og noe som jeg kan anbefale, er den riktignok ikke perfekt. Den gule ladeporten yter bare 1 ampere, det tar noen sekunder før leseren oppdager at et kort har blitt satt inn i den, og det er litt merkelig i starten at Memory Stick-kort må settes inn opp-ned.
Skjermen er forholdsvis bra på det meste. 240Hz-funksjonen virker som den skal (forutsatt at du bruker DisplayPort), å spille TrackMania på den gikk veldig smidig, og montering av veggfestebraketten gikk forholdsvis lett. Det er bare et lite problem. Og det er et ikke ubetydelig problem heller, skal jeg si dere. Så vidt jeg kunne bedømme, gikk produsentene utifra at absolutt alle som bruker denne skjermen, bare ville brukt den i landskapsmodus 100% av tiden. Derfor har de designet og kalibrert skjermen dithen at fargene blir forvrengt når man ser på den i landskapsmodus fra nedenfra. Men for portrettmodus-brukere som meg, betyr det i stedet at fargene på skjermen blir forvrengt jo mer man lener seg mot venstre mens man ser på den, i den grad at det ser ut som et veldig dårlig fransk oljemaleri, mens fargene blir krystallklare som svømmebassenget i et spa-anlegg når man ser på den fra høyre. Ettersom alt dette betyr at skjermen er fullstendig ubrukelig for portrettmodus-brukere, må jeg konkludere med at denne skjermen overhodet ikke møtte mine ambisjoner.
Dette er definitivt en svitsj av toppklasse, og som fungerer uten problemer også for hjemmebrukere. Skjønt, det er tross alt grenser for hvor mye passive svitsjer kan skille seg ut fra hverandre, så i bunn og grunn fungerer dette akkurat på samme måte som en vanlig svitsj. Dens passive kjøling fungerer bra, men gjør også at metallkarosseriet dens blir ganske så varmt. Det kan derfor være en god idé at ingenting kommer i direkte kontakt med svitsjen over lengre tid, med mindre objektet har støtdempingsben eller lignende. Svitsjen vil logisk nok kun ha nevneverdig nytte av 10Gb/s-portene sine dersom du også har 10Gb/s-porter på dine stasjonære datamaskiner. Det har blitt nevnt blant entusiaster at svitsjens 10Gb/s-porter kan brukes til å koble sammen to av disse svitsjene for å fjerne båndbreddeproblemer mellom dem; men hvis du da ikke har noen andre objekter med 10Gb/s i huset ditt, ville det da vært like greit å bare kjøpe en 16-porters 1Gb/s-svitsj i stedet.
Etter 6 måneder med eierskap, har jeg ennå til gode å få til HDR fra PCen min til denne TVen. Det alene er grunn nok for meg til å trekke en del stjerner, siden denne TVen ble solgt som at den hadde uforbeholden HDR-støtte.