Prisjakt

7 tips til smarte ting du trenger i hagen

Bedre hageliv med smarte hjelpemidler

Få en finere hage i sommer med smarte ting som gjør livet enklere. Her får du tips til syv ting som gjør livet smartere utenfor hjemmets fire vegger. Alt fra robotgressklipper til sensorer og automatiske vanningssystemer. Med riktige hjelpemidler får du mer tid til andre ting.

Som med alle andre smarte ting til hjemmet, så gjelder det å forberede seg godt før du handler. Tenk gjennom hvordan du vil planlegge en smart hage og hvilke ting som kommuniserer med hverandre.

Her får du svar på noen spørsmål du bør stille før du går i gang:

  • Hvilke smarte ting har du inne som må kunne kommunisere med de tingene du vil ha i hagen?
  • Vil du kombinere flere ting fra ulike leverandører til spesifikke formål? Eller ønsker du en ferdig løsning fra en enkelt produsent?
  • Vil du bruke tjenester som IFTTT og Zapier til å styre dem med?
  • Har du et smart hjemmenav som også skal fungere med tingene i hagen? For eksempel Homey, SmartThings eller Animus Heart.
  • Vil du ha støtte til stemmestyring med Google Assistant, Amazon Alexa eller Apple Siri?
  • Skal tingene støttes av Google Home eller Apple HomeKit?

Tenk på at alt du vil bruke i hagen må tåle å stå ute og være vanntett. Det er ikke alt som er beregnet på styrtregn – sjekk IP-klasse og produktbeskrivelse på forhånd, slik at du unngår unødige problemer i fremtiden.

iStock.com / IKvyatkovskaya

Smarta prylarna som gör trädgården smartare

1. Robotgressklipper

Hvis du har en stor plen, kommer robotgressklipperen til å bli din beste venn i sommer. Den klipper gresset, mens du driver med andre ting. Alt uten å klage, og den lader seg til og med helt selv i ladestasjonen når det trengs. Mange modeller forstår når det begynner å regne, og da dropper den klippingen. Du kan også stille inn visse tider på robotgressklipperen for når den skal kjøre. Og på veldig store plener kan du ha to enheter som samarbeider. En robotgressklipper er en forholdsvis dyr investering til hagen. Les mer om hvordan du velger riktig modell i vår artikkel om robotgressklippere.

Her finner du alle robotgressklippere hos Prisjakt.

2. Automatisk vanning

Har du en hage med stort vanningsbehov? Kjøp et smart vanningssystem som kan programmeres til å vanne når det trengs. Da sparer du både tid og arbeid. Sensorene gjør at vanningssystemet i hagen kan aktiveres når fuktigheten i jorda er lav, når lufttemperaturen overstiger et visst nivå eller manuelt via mobiltelefonen din. Det kan være en smart løsning hvis du reiser bort om sommeren, men likevel ønsker å vanne for å holde hagen grønn og fin. Et smart vanningssystem sparer i tillegg vann ettersom det kun brukes ved behov. Du risikerer heller ikke at følsomme planer får for mye vann.

Vi mangler dessverre denne kategorien hos Prisjakt i dag, men vi jobber hele tiden hardt for å legge til nye kategorier. Vanningsserien fra Gardena har flere ting til automatisk vanning – det kan være et smart tips å begynne der.

IFTTT og Zapier – gjør de smarte tingene enda smartere

Tjenester som IFTTT og Zapier gjør det enklere å automatisere både et smart hjem og en smart hage. Tjenestene kan ses som en kobling for at ting A skal kunne kommunisere med ting B, selv om de ikke er kompatible med hverandre.

  • Eksempel 1: Du har en bevegelsessensor ved postkassa. Når posten kommer, aktiveres bevegelsessensoren. En signal sendes til IFTTT eller Zapier som sier til din Philips Hue-hubb at Hue-lampene i arbeidsrommet skal lyse rødt i ti sekunder.
  • Eksempel 2: Din smarte jordfuktighetsmåler merker at jorden i en krukke begynner å bli for tørr. Et signal sendes til IFTTT eller Zapier, som ber Gmail sende en e-post til mobiltelefonen din med en advarsel om at du må vanne.

Det er viktig å huske på at ikke alle ting støtter tjenester som IFTTT og Zapier. Det er heller ikke garantert at de tingene som i dag støttes vil fungere med tjenestene i fremtiden, ettersom produsentene kan fjerne støtten hvis de ønsker det.

iStock.com / Ryhor Bruyeu

3. Bevegelsessensorer for lamper

Bevegelsessensorer kan brukes til mye mer enn å tenne lamper når noen går innenfor sensorenes rekkevidde. En smart bevegelsesdetektor kan kobles til overvåkingskameraer, starte sprinklingssystemet i hagen, sende meldinger til mobilen din og logge alle tilfeller i et regneark for deg. Sjekk hvilke modeller som støtter tjenester som IFTTT og Zapier. De sørger for at de smarte tingene dine kan kommunisere med hverandre. Et godt tips kan være å bruke et skumringsrelé. Da slås lampene på så snart det blir mørkt nok. Synes du det er vanskelig å velge riktig utendørslampe til hagen? Les vår artikkel om utendørslamper. Det gjør valget enklere.

Her finner du alle lamper med sensor til utendørsbruk hos Prisjakt.

4. Smart værstasjon

Med en smart værstasjon og flere sensorer, har du full kontroll på vær og vind. De kan også måle temperatur, luftfuktighet, lufttrykk, regnmengde, lydnivå med mer – alt i en og samme ting. Du kan koble en værstasjon til IFTTT eller Zapier, slik at du kan få melding på mobilen, for eksempel når det begynner å regne eller blåse kraftig. Perfekt når du har hengt ut klær på tørkestativet som må tas inn. Eller hvorfor ikke lagre alle værdata i Google Sheets, slik at du har en supernerdete statistikk for fremtiden? Mange værstasjoner har ekstra, trådløse sensorer som kan kjøpes i etterkant.

He finner du alle værstasjoner hos Prisjakt.

Adobe Stock © zapp2photo

5. Sensor som måler jordfuktighet

Få full kontroll på jordfuktighet, temperatur og pH-verdi med en jordsensor til blomsterbed og -krukker. Smarte, litt dyrere modeller kan måle mange ulike verdier og sende dem direkte til mobilen din. Det finnes også enklere varianter med analog visning direkte på sensoren hvis du foretrekker det. Hvis du velger en sensor som kan kommunisere med vanningssystemet ditt, får du også automatisk vanning ved behov. Det betyr mindre arbeid i hagen, og du unngår at plantene dine dør fordi jorden blir for tørr. Hvis du har planter som krever ekstra stell, kan dette være en god løsning.

Vi mangler dessverre denne kategorien hos Prisjakt i dag, men vi jobber hele tiden hardt for å legge til nye kategorier. Vanningssystemet fra Gardena har jordfuktighetsmålere – det kan være et tips å begynne der.

6. Utendørs høyttalere

Ta med deg yndlingsmusikken din ut i hagen i sommer. Du kan enten velge en værbestandig mobilhøyttaler som du styrer via mobilen eller faste høyttalere på fasaden. Det finnes også satellitthøyttalere som for eksempel kan plasseres i blomsterbedene. Fordelen med faste høyttalere er at du kan montere flere høyttalere for å sikre best mulig lyd. Ulempen er selvfølgelig er at de er fastmontert.

Her finner du alle værbestandige smarthøyttalere hos Prisjakt.

7. Nettruter

Har du planer om å slappe av i hagen med film og serier på nettbrett? Da kan du oppgradere hjemmet ditt med en rask nettruter, slik at du får både lang rekkevidde og smarte funksjoner. Riktig plassert kan en nettruter gi god dekning også på uteplassen. Vis du ønsker god rekkevidde også ut til de ytre delene av hagen eller bruke din eksisterende ruter, kan du i stedet skaffe deg et såkalt tilgangspunkt. Det finnes til både innen- og utendørs bruk. Husk at du bør velge en modell som tåler vær og vind hvis de skal stå utendørs.

Her finner du alle nettrutere hos Prisjakt.