Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.

Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.

Test: Athom Homey Pro - knutepunktet vi alle har ventet på
  • 12 juli 2023
  • 532 hjulpete
Johan Hagsell
Johan HagsellEkspert innenfor smarte hubber
Ekspertvurdering:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5
Vurdering etter behovVi vurderer produktet basert på det som kan være viktig for deg.
For den avanserte smarthusentusiasten
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Homey Pro er en hit for deg som allerede har et smarthus med mange dingser, ettersom huben støtter utrolig mange smarthusenheter. Så du kan mest sannsynlig samle alt under Homey Pro. Hvis det ikke finnes støtte for noen enheter, kan du programmere selv eller legge inn en forespørsel på Homey-forumet.

For nybegynnere
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Hvis du bare har noen få smartlamper og en sensor i smarthjemmet ditt, er det bedre å starte med skytjenesten Homey. Den er enklere og billigere, men bruker det samme grensesnittet.

Den komplette løsningen for ditt smarte hjem

Den veldesignede Homey Pro-huben er definitivt en av de mest kompatible hubene på markedet. Med sine 7 innebygde protokoller kan den kommunisere med 50 000 forskjellige enheter fra 1000 forskjellige produsenter. De innebygde teknologiene er Z-wave, 433 MHz, 868 MHz, Wifi, Bluetooth, infrarød og Zigbee. Alt dette styres fra én enkelt app.

Alt styres lokalt fra huben, som har innebygd minne og prosessor, slik at smarthjemmet ditt kan fungere selv uten internettforbindelse. Derfor trenger ikke huben å være koblet til en server, slik at du kan være trygg på at din private informasjon forblir privat.

Homey Pro er kompatibel med stemmeassistentene Google Home, Amazon Alexa og Siri Shortcuts. Den støtter foreløpig ikke Apple HomeKit.

Det eneste abonnementet du kan kjøpe, er en sikkerhetskopi av hubens installasjon på Athoms servere. Dette kan være nyttig hvis noe går galt og du må installere huben på nytt, slik at du slipper å konfigurere alle innstillingene på nytt.

Vellykket design og maskinvare

Den runde, hvite globusen har en ledesløyfe rundt midten av kroppen. Som standard sirkulerer regnbuens farger når apparatet er i drift. Den samme ledesløyfen brukes med forskjellige pulserende farger for å fortelle deg hva Homey gjør. Den lyser for eksempel oransje når Homey starter opp, og blått når den laster ned noe. Fint og informativt! Du kan selvfølgelig styre LED-stripen i appen og slå den av. Den vellykkede designen gjør at Homey Pro ikke trenger å gjemmes bort i et klesskap, men kan stå fremme i hjemmet.

Enheten har også en liten innebygd høyttaler som gjør at den både kan spille av lyd og snakke. Med de riktige innstillingene kan den også fungere som stemmeassistent. På undersiden er det to porter. Den ene er en mini-USB for strøm og den andre en 3,5 mm AUX (utgang). 3,5 mm-porten gjør det mulig å koble huben til en høyttaler for å få bedre lyd enn den innebygde lille høyttaleren.

Homey-appen gir en god oversikt

Grensesnittet i appen er enkelt og faktisk på svensk! Homey Pro kan styres både fra Homey-appen og via et webgrensesnitt på datamaskinen. Appen fungerer selvfølgelig på både Android og iOS.

I appen finner du fem faner. Hjem, Enheter, Flyt, Energi og Mer. Under Home finner du startsiden der du plasserer favorittenhetene og favorittstrømmene dine. Her finner du også en tidslinje med den nyeste informasjonen, for eksempel om appoppdateringer eller om en enhet har lavt batterinivå.

Under Enheter får du en god oversikt over alle tilkoblede enheter og deres status. Du kan enkelt opprette etasjer og rom for å sortere smartenhetene dine. Øverst til høyre er det et plusstegn for å legge til nye enheter.

I Flow-fanen kan du opprette hjemmeautomatiseringer. I Energi-fanen kan du se hvor mye strøm smarthuset ditt bruker ved hjelp av informasjon fra kompatible enheter. En fin måte å gjøre hjemmet ditt mer klimavennlig på. Under Mer finner du avanserte innstillinger og hvilke apper som er installert på Homey Pro.

Slik oppretter du Flow i Homey-appen

Under "Flow"-fanen i appen gjør du alle automatiseringer og kobler til smartenhetene dine. Du kan også opprette scener som utløses av stemmeassistenten. For å opprette en flyt velger du plusstegnet i høyre hjørne og begynner å opprette en flyt ved hjelp av kort.

Begynn med å velge et "Når"-kort. Hvilken enhet eller talekommando skal starte flyten eller automatiseringen? For eksempel "når bevegelsessensor x registrerer bevegelse" eller "når følgende talekommando blir sagt".

Velg deretter kortet "Og". Dette skal ses på som en regel eller andre påvirkningsfaktorer. For eksempel "etter solnedgang" eller "hjemmet skal av-alarmeres".

Til slutt velger du det tredje kortet "Then". Her velger du hva som skal skje når de to første kortene aktiveres og stemmer overens. For eksempel at lysene aktiveres, overvåkningskameraene slås på eller at noe begynner å strømme på en chromecast.

Homey's Flow erstatter altså automatiseringer og scener, men fungerer på samme måte og med mer avanserte muligheter.

Homey Pro for profesjonelle, Homey for nybegynnere

Homey Pro er designet for å kjøre alt lokalt og passer for mer erfarne brukere. Nylig lanserte Athom også systemet "Homey", som er basert på enkelhet og er mer egnet for nybegynnere.

Homey-systemet trenger ingen hub, men fungerer ved hjelp av selskapets servere på internett. Det betyr at hvis du allerede har for eksempel en Philips Hue-hub eller noen Shelly-trykknapper, er de allerede koblet til internett via Hue-huben eller WiFi. Dette gjør at du kan opprette "flows" i Homey-appen, akkurat som med Homey Pro. Med Homey er dette enklere, og du slipper å kjøpe maskinvare.

Homey er faktisk gratis opp til fem enheter, deretter må du kjøpe et abonnement. Hvis du har Zigbee-enheter i hjemmet, men ikke en Zigbee-hub, kan du også kjøpe Homey Gateway, som fungerer som en bro mellom Homey-appen og Zigbee-enhetene.

Hemmeligheten bak Homey Pro er fellesskap

Homey Pro-plattformen gjør det mulig for både produsenter og brukere å utvikle apper som styrer smartenheter fra huben. Dette er en av grunnene til at systemet er kompatibelt med så mange enheter. Hvis produsenten ikke har laget en app for en bestemt smartenhet, er det som regel en av Homey Pro-brukerne som lager en. Appen for styring av Plejds smartpucker er et slikt eksempel.

Brukeropprettede apper kontrolleres av Athoms programmerere og legges deretter til i listen over nedlastbare apper. Slike apper støttes imidlertid ikke av Athom selv, men av brukeren som har laget dem.

En annen fordel med at Homey Pro fungerer uten internettforbindelse, er at du ikke trenger å bekymre deg for at smarthjemmet ditt plutselig slutter å fungere hvis selskapet går konkurs.

Nesten en hit med Athom med Homey Pro

Akkurat nå er Homey Pro den mest kompatible huben på markedet. Muligheten til å styre alt lokalt uten tilkobling gir ekstremt korte ledetider. Når du flytter, slår smartlysene seg på umiddelbart. Det som gjør at Homey Pro ikke får full pott, er den høye prisen og mangelen på en LAN-port for nettverkskabel.

Spesifikasjoner
Protokoll
433 MHz, 868 MHz, ZigBee, Z-Wave, Wi-Fi (2,4 GHz), Bluetooth, IR.
Kompatible operativsystemer
iOS, Android
Kompatible stemmeassistenter
Google Assistent, Amazon Alexa
Trådløs rekkevidde
100 m
Nåværende
Kabel
Lyd
Høyttalere, mikrofon
Dimensjoner
12 cm Ø
Vekt
500 g
Om kontrollenheter for hjemmeautomatisering fra Athom

Athom er et lite oppstartsselskap med base i Nederland. Deres idé om en smarthushub som samler alle dingser på ett sted, førte til lanseringen av den sirkulære huben Homey i 2016. Selskapet fokuserer på å skape endeløse muligheter i en og samme hub, og med lanseringen av Homey-systemet prøver de å samle et fellesskap rundt smarthusutvikling. Athom investerer i partnerskap med de største smarthusaktørene for å skape en bro mellom alle protokoller og teknologier.


Johan Hagsell
Johan HagsellEkspert innenfor smarte hubber

Ekspert på smarthus og alt som hører til, som trådløse overvåkningskameraer, nettverk, smarte dørklokker, rutere osv. Denne kunnskapen har jeg tilegnet meg gjennom en tidlig interesse for elektronikk og arbeid i en stor bedrift med ansvar for IT og telefoni. Kunnskapen om hvordan man bygger nettverk og interessen for smarte løsninger som forenkler hverdagen, har gjort at det ifølge samboeren min er utrolig mye smarte løsninger og automatisering hjemme hos meg. Smartløsninger i et hjem skal selvfølgelig være enkle for alle i familien og ikke være for avanserte å bruke.

Hva mener brukerne våre om Athom Homey Pro?

G
Gjestebruker
1 anmeldelse
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år siden

Hatt denne i 14 dager. Noe ustabil på pushmeldinger. dårlig sammenkobling med zigbee ---》easy access men håper dette blir forbedret. Støtter mange protokoller.

M
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år siden

I en jungel av forskjellige HUBber, som stort sett er laget for å større egne produkter, har Athom Homey den fine egenskapen at den støtter alle brukte protokoller, og nær sagt alt kjent utstyr som er på markedet. Veldig glad jeg gikk for denne, selv om den koster litt mer enn den enkelte leverandørs HUB...

G
Gjestebruker
1 anmeldelse
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år siden

Genial enhet som støtter og samler de fleste smarthus-dingsene som er tilgjengelig. Intuitiv app med en mengde muligheter for å utnytte "dingsens" potensiale

r
robsweb
1 anmeldelse
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 år siden

Very easy to setup and add products I have added over 30 devices to my home although I still have one Heatit floor control that just will not connect and one namron dimmer that is connected but keeps timing out. It has a lot of community support but beware most comments are very old and the issues have already been fixed so sometimes it can take lots of scrolling to find help. My main issue is that although I have only just invested in a Homey pro I’m already hoping for a new version to come out that will be better :)

G
Gjestebruker
1 anmeldelse
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 år siden

Har startet på arbeidet med å gjøre huset mer smart. Valgte Homey Pro som sentral pga fleksibiliteten mht å kunne koble til utstyr via mange forskjellige kommunikasjons-protokoller. Har så langt koblet opp 6 stk Z-Wave termostater for styring av varmekabler og mitt Sonosanlegg og laget noen "flows". Kommer til å bygge ut videre etter hvert med styring av lys, værstasjon etc.. Godt fornøyd så langt.