Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.

Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.

Test: Asus ROG Ally - håndholdt gaming!
  • 31 august 2023
  • 6 hjulpete
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyEkspert innenfor spillkonsoller
Ekspertvurdering:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Vurdering etter behovVi vurderer produktet basert på det som kan være viktig for deg.
For deg som vil ha en håndholdt PC
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Hvis du er en ekte PC-spiller som ikke kan klare deg uten spillene dine når du er på farten, er ROG Ally din beste venn.

For deg som bare vil spille noe enkelt av og til
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Da passer nok en spillkonsoll bedre for deg. Siden ROG Ally er en PC, får du Windows-oppdateringer, rotete kontroller, kontoer og pålogginger osv. med i pakken. Ytelsen er god, men mangler mye på jevnheten.

En PC i lommeformat

ROG Ally er en datamaskin og ikke en spillkonsoll, selv om den er pakket inn som en slik. Den kjører Windows 11 med et valgfritt tilpasset brukergrensesnitt for å gjøre den litt mer konsollaktig. Det kan kanskje fungere når du har funnet ut hvilke spill du vil spille, men for å installere dem og få kontrollene på plass må du jobbe i Windows-miljøet. For å få i gang spillene du vil spille, trenger du launchere som Steam, Epic Games, GOG og Battle.net, avhengig av hvilke spill du vil ha. Alle krever selvfølgelig kontoer, og funksjonen til spillene på din ROG Ally er ikke oppført. Du må med andre ord være litt kjent med PC-spill og konfigurasjon for å få en god opplevelse.

Maskinvare

Den er veldig godt bygget og ligger godt i hånden. Skjermen er veldig bra og har en oppløsning på 1920x1080, noe jeg synes er for høyt. Det krever ganske mye ytelse å tegne så mange piksler, og på en så liten skjerm hadde 1280x800 vært nok til å få det til å se skarpt ut. Ytelsen er uansett rimelig god, selv om du må skru ned detaljene i mer krevende spill. Men batterilevetiden lider når den må jobbe i høy hastighet. Du kan stille inn i menyene hvor mange watt den skal ha tilgang til, slik at du kan veie ytelse mot batterilevetid avhengig av spill og anledning.

Spill

Siden Ally kjører Windows 11, fungerer alle startprogrammene du vanligvis spiller fra på PC-en, og nesten alle spill kan spilles. Det kreves imidlertid en del finjustering av kontroller og grafikkinnstillinger for å få en god opplevelse. Og det er ganske vanskelig å binde knappene, noe du må gå gjennom for nesten alle spill. Hvis du ikke har en mus tilkoblet, noe som på en måte ødelegger hele formålet med maskinen, kan du glemme å få en god opplevelse av strategispill som spilles med mus.

Kontrollene

De innebygde kontrollene ligner mye på en vanlig Xbox-kontroller. Du har to styrespaker, en d-pad, ABXY-knapper, utløsere for pekefingrene (L1,L2,R1,R2) og to knapper på baksiden, berøringsskjerm og gyro. Så konsollspillere vil føle seg hjemme. Men dette er jo ikke en konsoll, så mange spill er ikke laget for å spilles med kontroller.

Jeg savner muligheten til å styre musepekeren på en enkel måte. Å styre den med en joystick er så tungvint at jeg blir gal, og det er heller ikke så lett å skrible på skjermen for å krysse av i bittesmå bokser. Ellers føles kontrollene stabile og responsive, så når du først har fått alle knappene til å gjøre det du vil, kan du virkelig nyte spillet.

Fordeler og ulemper med en åpen plattform

Siden Ally kjører Windows, kan du kjøre hva du vil på den. Det er ikke noe problem å installere Discord, mods eller andre programmer du trenger, selv om det meste blir veldig klønete på den lille skjermen. Du kan selvfølgelig også koble til alt mulig tilbehør som ikke er mulig på en konsoll. Men det betyr også at alle programmer og drivere må holdes oppdatert. Noen har kalt den en oppdateringssimulator, og driverproblemer ser ut til å være en gjenganger hvis man ser på brukerfora. Du bør med andre ord være en erfaren PC-bruker for å forstå hvordan du skal håndtere de problemene som kan oppstå. Hvis du bare vil plukke opp en håndholdt enhet en gang i blant for å spille litt, finnes det enklere og dermed mer låste alternativer.

Bruk den som spill-pc

Vil du ha en kombinasjon av en spill-pc hjemme og en håndholdt spillmaskin når du er ute og reiser? Det er faktisk fullt mulig! Siden Ally har en ROG XG-mobilgrensesnittport, kan du kjøpe et eksternt grafikkort for å få litt mer ytelse når du er hjemme og koble den til en ekstern skjerm, mus og tastatur. Men selv uten et eksternt grafikkort kan du koble ROG Ally hjemme, enten til et komplett oppsett eller bare til TV-en for å spille med en ekstern kontroller. Hvis du kjører Full-HD-oppløsning og litt lavere detaljnivå, får du en brukbar framerate selv uten et dyrt eksternt grafikkort.

Spesifikasjoner
Operativsystem
Windows 11
Prosessor
AMD Ryzen Z1 Extreme, 8 kjerner, opptil 5,1 GHz
GPU
12 RDNA3 CU-er, opptil 2,7 GHz, 8,6 TFLOP, 4 GB RAM
Skjerm
7", 16:9, Full-HD (1920x1080), IPS-skjerm med berøring, 120 Hz og 500 nit lysstyrke. Responstid 7 ms
Minne
16 GB LPDDR5
Lagring
512 GB m.2, PCIe 4.0 og microSD-spor (UHS-II)
Nettverksbygging
Wi-FI 6e og Bluetooth 5.2
Porter
3,5 mm for hodesett, ROG XG-mobilgrensesnitt og USB-C (gen 3.2 med støtte for displayport 1.4)
Om bærbare konsoller fra Asus

Asus har lenge vært ledende innen PC-komponenter, og med ROG Ally har de tatt steget inn på dette nye markedet. De vet med andre ord hva de gjør når de komponerer maskinvaren til denne håndholdte PC-en. På markedet for datakomponenter står Asus for kvalitet og ytelse. De har en tendens til å ligge litt høyere i pris, men leverer som regel også bedre produkter.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyEkspert innenfor spillkonsoller

En teknologikyndig pappa som kan bruke mye tid på å spare sekunder. Veldig opptatt av hjemmeautomatisering og av å få ting til å fungere sammen. Mye av hjemmet mitt dreier seg om Apples økosystem, og det er der jeg prøver å implementere alle smarthusprosjektene mine. Jeg har også god greie på spillkonsoller og liker å spille noen spill i ny og ne for å koble av. Jeg har holdt på med dette siden Sinclair Spectrum, og jeg er fortsatt svært interessert i teknologien og funksjonaliteten de ulike konsollene kan tilby.

Hva mener brukerne våre om Asus ROG Ally Ryzen Z1 Extreme 512GB?

K
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 måneder siden

Kjøpte hovedsakelig for å spille Diablo 4 og så langt veldig imponert. Både over hvor god ytelsen er og hvilken god jobb Blizzard har gjort med å tilpasse den til å spille med gamepad (ROG Ally). Jeg var selvfølgelig skeptisk som en livslang Diablo-spiller på PC med tastatur og mus, men jeg har blitt konvertert 🙂 Har også prøvd Dead Cells som er et favorittspill med gamepad. Å kunne spille den bærbar ved 120Hz er et utrolig løft. Anbefales på det sterkeste hvis du får en ROG Ally. Andre ting å merke seg er det vanlige med en Windows-enhet. Det tar en stund med et par omstarter for å installere oppdateringer første gang du starter den opp. Du bør også ha en rimelig forventning om batterilevetid, som jeg anslår for Diablo 4 til å være ca 2t i ytelsesmodus. Du får en 65W lader, så den kan lades raskt. Positivt: - Opptreden - 120Hz 1080p lyssterk skjerm - Lavt støynivå fra viftene - Overraskende god lyd fra enhetens høyttalere - God følelse å spille Diablo 4 med analoge pinner og enhetsknapper - Lang kabel hvis du vil spille plugget inn når du er hjemme - Windows åpner for muligheten til å spille alt for PC Negativ: – Samtidig er ikke Windows helt 100 for en enhet i spillkonsollformat