Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.
Ekspertvurdering:
Vurdering etter behov
Vi vurderer produktet basert på det som kan være viktig for deg.
For deg som vil ha en håndholdt PC
Hvis du er en ekte PC-spiller som ikke kan klare deg uten spillene dine når du er på farten, er ROG Ally din beste venn.
For deg som bare vil spille noe enkelt av og til
Da passer nok en spillkonsoll bedre for deg. Siden ROG Ally er en PC, får du Windows-oppdateringer, rotete kontroller, kontoer og pålogginger osv. med i pakken. Ytelsen er god, men mangler mye på jevnheten.
Bærbare konsoller
Asus ROG Ally Ryzen Z1 Extreme 512GB
fra kr 7 938
Hvem passer produktet best for?
ROG Ally passer for deg som har en spillcomputer og kan håndtere den uten hjelp. Du bør like å mekke for å få innstillingene dine riktige. For hvis du får ROG Ally slik at spillene dine går knirkefritt og kan styres som du vil, er den fantastisk å ta med seg på ferie, en tur til bestemor eller på toget til jobben.
Gode resultater
Kjør Windows 11
Åpen plattform
Spill alle PC-spill
Godt bygget og solid
Mange innstillinger og fiksing
Ingen innebygd musematte
Liten skjerm for installasjon og reparasjon i Windows-miljø
En PC i lommeformat
ROG Ally er en datamaskin og ikke en spillkonsoll, selv om den er pakket inn som en slik. Den kjører Windows 11 med et valgfritt tilpasset brukergrensesnitt for å gjøre den litt mer konsollaktig. Det kan kanskje fungere når du har funnet ut hvilke spill du vil spille, men for å installere dem og få kontrollene på plass må du jobbe i Windows-miljøet. For å få i gang spillene du vil spille, trenger du launchere som Steam, Epic Games, GOG og Battle.net, avhengig av hvilke spill du vil ha. Alle krever selvfølgelig kontoer, og funksjonen til spillene på din ROG Ally er ikke oppført. Du må med andre ord være litt kjent med PC-spill og konfigurasjon for å få en god opplevelse.
Maskinvare
Den er veldig godt bygget og ligger godt i hånden. Skjermen er veldig bra og har en oppløsning på 1920x1080, noe jeg synes er for høyt. Det krever ganske mye ytelse å tegne så mange piksler, og på en så liten skjerm hadde 1280x800 vært nok til å få det til å se skarpt ut. Ytelsen er uansett rimelig god, selv om du må skru ned detaljene i mer krevende spill. Men batterilevetiden lider når den må jobbe i høy hastighet. Du kan stille inn i menyene hvor mange watt den skal ha tilgang til, slik at du kan veie ytelse mot batterilevetid avhengig av spill og anledning.
Spill
Siden Ally kjører Windows 11, fungerer alle startprogrammene du vanligvis spiller fra på PC-en, og nesten alle spill kan spilles. Det kreves imidlertid en del finjustering av kontroller og grafikkinnstillinger for å få en god opplevelse. Og det er ganske vanskelig å binde knappene, noe du må gå gjennom for nesten alle spill. Hvis du ikke har en mus tilkoblet, noe som på en måte ødelegger hele formålet med maskinen, kan du glemme å få en god opplevelse av strategispill som spilles med mus.
Kontrollene
De innebygde kontrollene ligner mye på en vanlig Xbox-kontroller. Du har to styrespaker, en d-pad, ABXY-knapper, utløsere for pekefingrene (L1,L2,R1,R2) og to knapper på baksiden, berøringsskjerm og gyro. Så konsollspillere vil føle seg hjemme. Men dette er jo ikke en konsoll, så mange spill er ikke laget for å spilles med kontroller.
Jeg savner muligheten til å styre musepekeren på en enkel måte. Å styre den med en joystick er så tungvint at jeg blir gal, og det er heller ikke så lett å skrible på skjermen for å krysse av i bittesmå bokser. Ellers føles kontrollene stabile og responsive, så når du først har fått alle knappene til å gjøre det du vil, kan du virkelig nyte spillet.
Fordeler og ulemper med en åpen plattform
Siden Ally kjører Windows, kan du kjøre hva du vil på den. Det er ikke noe problem å installere Discord, mods eller andre programmer du trenger, selv om det meste blir veldig klønete på den lille skjermen. Du kan selvfølgelig også koble til alt mulig tilbehør som ikke er mulig på en konsoll. Men det betyr også at alle programmer og drivere må holdes oppdatert. Noen har kalt den en oppdateringssimulator, og driverproblemer ser ut til å være en gjenganger hvis man ser på brukerfora. Du bør med andre ord være en erfaren PC-bruker for å forstå hvordan du skal håndtere de problemene som kan oppstå. Hvis du bare vil plukke opp en håndholdt enhet en gang i blant for å spille litt, finnes det enklere og dermed mer låste alternativer.
Bruk den som spill-pc
Vil du ha en kombinasjon av en spill-pc hjemme og en håndholdt spillmaskin når du er ute og reiser? Det er faktisk fullt mulig! Siden Ally har en ROG XG-mobilgrensesnittport, kan du kjøpe et eksternt grafikkort for å få litt mer ytelse når du er hjemme og koble den til en ekstern skjerm, mus og tastatur. Men selv uten et eksternt grafikkort kan du koble ROG Ally hjemme, enten til et komplett oppsett eller bare til TV-en for å spille med en ekstern kontroller. Hvis du kjører Full-HD-oppløsning og litt lavere detaljnivå, får du en brukbar framerate selv uten et dyrt eksternt grafikkort.
Spesifikasjoner
Operativsystem
Windows 11
Prosessor
AMD Ryzen Z1 Extreme, 8 kjerner, opptil 5,1 GHz
GPU
12 RDNA3 CU-er, opptil 2,7 GHz, 8,6 TFLOP, 4 GB RAM
Skjerm
7", 16:9, Full-HD (1920x1080), IPS-skjerm med berøring, 120 Hz og 500 nit lysstyrke. Responstid 7 ms
Minne
16 GB LPDDR5
Lagring
512 GB m.2, PCIe 4.0 og microSD-spor (UHS-II)
Nettverksbygging
Wi-FI 6e og Bluetooth 5.2
Porter
3,5 mm for hodesett, ROG XG-mobilgrensesnitt og USB-C (gen 3.2 med støtte for displayport 1.4)
Om bærbare konsoller fra Asus
Asus har lenge vært ledende innen PC-komponenter, og med ROG Ally har de tatt steget inn på dette nye markedet. De vet med andre ord hva de gjør når de komponerer maskinvaren til denne håndholdte PC-en. På markedet for datakomponenter står Asus for kvalitet og ytelse. De har en tendens til å ligge litt høyere i pris, men leverer som regel også bedre produkter.
En teknologikyndig pappa som kan bruke mye tid på å spare sekunder. Veldig opptatt av hjemmeautomatisering og av å få ting til å fungere sammen. Mye av hjemmet mitt dreier seg om Apples økosystem, og det er der jeg prøver å implementere alle smarthusprosjektene mine. Jeg har også god greie på spillkonsoller og liker å spille noen spill i ny og ne for å koble av. Jeg har holdt på med dette siden Sinclair Spectrum, og jeg er fortsatt svært interessert i teknologien og funksjonaliteten de ulike konsollene kan tilby.