Prisjakt

Prisjakts svært kunnskapsrike eksperter tester og gir råd for at du kan ta bedre kjøpsbeslutninger. Alle eksperter er uavhengige. Les mer.

Test: Narwal Freo X Ultra

July 3, 2024

Ekspertvurdering:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Vurdering etter behov

Vi vurderer produktet basert på det som kan være viktig for deg.

For deg som vil ha en robotstøvsuger med den beste moppefunksjonen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Narwal Freo X Ultra er robotstøvsugeren som nøye rengjør gulvene dine og tar ekstra runder i tilfelle den oppdager et ekstra skittent område.

Mindre egnet for deg med lave møbler

Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Narwal Freo X Ultra er litt høyere enn konkurrentene og kommer seg ikke under møbler lavere enn 10 cm.

expert.top-rated-badge
Narwal Freo X Ultra

Robotstøvsuger

Narwal Freo X Ultra

fra kr 9 734

Finn beste pris her

Hvem passer produktet best for?

Narwal Freo X Ultra er for deg som ønsker en robotstøvsuger men minimalt med vedlikehold og hvor rengjøringsresultatet med tanke på mopping er svært viktig. Denne robotstøvsugeren passer for hjem med pelsdyr hvor man ønsker å unngå hårfloker i hodebørsten og dermed vedlikeholdet av denne. Hvis du er ute etter et enkelt system hvor roboten tar seg av rengjøringen ved et knappetykk og uten for mange justeringer, er Narwal Freo X Ultra noe for deg.

Moppfunksjonen

Akkurat passe størrelse på alt-i-ett-basestasjonen

Automatisk dosering av rengjøringsvæske

Stille

Støter ikke med møbler/hindringer

Noe høy robot

Kan kun kjøpes via produsentens egen hjemmeside

Narwal Freo X Ultra kan bli den nye lederen innen robotstøvsugere

Freo X Ultra er den nye modellen fra Narwal Robotics som virkelig utfordrer konkurrentene med sine velutviklede funksjoner og pris. Med Freo X Ultra har Narwal tatt robotstøvsugeren til et nytt nivå.

I et par uker fikk jeg teste og utsette Freo X Ultra for tøffe tester for å se om den holder det den lover i henhold til spesifikasjonene. Jeg kan si allerede nå at jeg ble positivt overrasket allerede ved første rengjøring.

Freo X Ultra med basestasjon har en fin blank hvit finish som føles mer premium enn plast. Roboten føles generelt godt bygget og har innslag av detaljer i metall som ligner på plast.

Narwal ser ut til å ha løst mange utfordringer en robotstøvsuger har, med en helt ny måte å tenke på, som betyr mindre finesse men enklere kontroll og et virkelig godt rengjøringsresultat.

Elegant og ikke for stor alt-i-ett-basestasjon

Alt-i-ett-basestasjonen er litt mer kompakt enn konkurrentenes, selv om den inneholder én beholder for rent vann, én for skittent vann og en flaske for vaskemiddel. Narwal har kunnet spare plass fordi stasjonen ikke inneholder en støvsugerpose, noe vi kommer til litt lengre ned.

Basestasjonen tar seg av vedlikeholdet av roboten slik at du slipper det. Etter renseøkten rengjøres moppeputene i stasjonen og tørkes deretter. Alt for å unngå bakterier og lukt.

Basestasjonen har også et display, som lar deg styre noen av funksjonene til robotstøvsugeren, som for eksempel start av støvsuging eller våttørking. Smart hvis basestasjonen er lett tilgjengelig slik at du slipper å ta telefonen og starte via appen.

Hvis du ønsker og har mulighet, kan du kjøpe et tilbehørssett for å koble basestasjonen til fast vannforsyning og avløp. På denne måten blir systemet enda mer vedlikeholdsfritt.

Støvsuging med innovativ børste

Blant det beste med Freo X Ultra må være robotens hovedbørste, som med sin ikoniske gummikonstruksjon sørger for at ingen hår setter seg fast, men heller blir sugd opp i beholderen. En enkel og smart løsning på flokeproblemet man finner i denne typen støvsuger. I løpet av ukene jeg testet robotstøvsugeren, har ingen hår satt seg fast i børsten og det med en hund hjemme.

Robotstøvsugeren har en sugeevne på 8200 Pa, som ikke er like høy som andre konkurrenter i samme premiumklasse, men det er mer enn nok til å støvsuge skikkelig rent. Det positive med dette er også at roboten er relativt stillegående når den støvsuger. Det er ikke noe problem å ha en samtale med noen i samme rom samtidig som roboten jobber.

Som jeg nevnte tidligere, har ikke alt-i-ett-basestasjonen en støvbeholder. Grunnen til dette er, ifølge Narwal, at det er en bråkete og rotete prosess og har derfor løst det med en engangsstøvpose i roboten i stedet. Narwal påstår at denne posen skal vare i 7 uker før den må kastes, noe jeg ikke har hatt mulighet til å verifisere om er sant.

For at roboten skal vare så lenge uten å måtte bytte pose, har Narwal utviklet et system som komprimerer støvet i beholderen etter at støvsugingen er ferdig. I følge mine tester fungerer systemet bra og får støvet til å samle seg på den ene siden av posen etter støvsuging. Tiden før posen skiftes påvirkes selvfølgelig av hvor skitten den er og hvor ofte roboten renser.

Moppefunksjon på et helt nytt nivå

Narwal Freo X Ultra har, som andre robotstøvsugere, moppebørster for å håndtere rengjøringen av gulvet. Disse er ikke runde som konkurrentenes, men mer trekantede. Det er sikkert en av grunnene til de fine rengjøringsresultatene som Freo X Ultra leverer. Men hovedgrunnen til at Freo X Ultra er så god til å moppe rent, er Narwals løsning for å sette motoren bak i roboten, i motsetning til konkurrentene. Dette gjør at roboten kan legge mer press på moppeputene, og Freo X Ultra feier konkurransen av banen når det kommer til mopping. Den takler til og med gamle, integrerte flekker. Skulle området være spesielt skittent eller bestå av en seig flekk, vil Freo X Ultra oppdage dette ved rengjøring av moppeputene med den innebygde sensoren som måler smussinnholdet i returvannet og dermed rense området til det er rent. Godt tenkt og fungerer veldig bra.

For at Freo X Ultra ikke skal gå glipp av rengjøring i hjørner eller langs lister/vegger, har Narwal løst det på en mye mindre teknisk måte enn konkurrentene. Nemlig ved at roboten stopper og vrir/skyver ut baken med moppeputen mot området. På denne måten går ikke roboten glipp av å rengjøre hele overflaten uten å ha massevis av armer med moppputer som brettes ut. Det vil si mindre som kan gå i stykker, og roboten kan gjøre dette mens den opprettholder trykket med moppeputen mot gulvet.

Navigering og engjøringsmoduser

Freo X Ultra er utstyrt med lasernavigasjon, infrarød- og ultralydsensorer for best mulig å navigere og unngå hindringer. Roboten leverer veldig bra på dette og i motsetning til konkurrentene ser Freo X Ultra ut til å oppdage hindringer på en bedre måte slik at kollisjoner blir unngått. Du slipper dermed at roboten må krasje mot møbler eller lignende før den fortsetter å jobben rundt. Skånsom mot møbler, men spesielt kjæledyr som kanskje tar seg en lur midt i rengjøringsområdet.

Gjennom Narwal-appen kan du stille inn det meste, men noe jeg liker er at systemet er relativt nedstrippet. Jeg trenger ikke foreta mange valg eller innstillinger for å få de beste rengjøringsresultatene, det er nok at jeg velger rengjøringsmodus for at Freo X Ultra skal bruke maskinlæring eller AI for så å rengjøre på den beste måten.

Systemet kan kobles til Amazon Alexa, Google Assistant og Apple Siri for å få roboten integrert i smarthjemmet. Da kan du enkelt be din stemmeassistent om å begynne å rengjøre med Narwal Freo X Ultra, helt uten å måtte ta ut telefonen eller starte på basestasjonen.

Oppsummering

Narwal Freo X Ultra er den innovative utfordreren som jeg tror vil bli populær på det nordiske markedet. Det er ukomplisert og fører til et flott rengjøringsresultat, som gjør produktet så absolutt verdt pengene.

Freo X Ultra er robotstøvsugeren som ikke gir opp før gulvene dine er virkelig rene takket være sensorene sine. Systemet er nesten vedlikeholdsfritt så lenge du passer på å fylle/tømme det skitne vannet i basestasjonen og kaste støvposen når den er full. Du kan også holde styr på dette via appen og slipper å sjekke det fysisk i basestasjonen.

Men koblet til Narwals løsning for å moppe i hjørner med halvhøyde og svinging av baken, tar rengjøringen noe lengre tid enn konkurrentene. Dette har nok også å gjøre med nøyaktigheten som robotstøvsugeren rengjør med, så jeg ser ikke på det som noe negativt da det pleier å gjøre rent når vi ikke er hjemme og da er kvalitet bedre enn kvantitet.

En liten negativ ting jeg må nevne med Freo X Ultra er høyden på roboten og lasersensoren som er litt over 10 centimeter. Dette betyr at hvis du har lavere møbler i hjemmet, kan det hende at Narwal Freo X Ultra ikke passer for deg, da den ikke vil kunne rengjøre under dem.

Om robotstøvsuger fra Narwal

Narwal startet opp i 2016 i Shenzhen med mål om å skape innovative roboter som gjør rengjøringen enklere. Siden 2020 har selskapet vunnet mange priser på ulike teknologimesser over hele verden for produktene sine. Seks år etter oppstart og 3 år etter første produktlansering har selskapet nå vokst til over 1000 ansatte. Akkurat nå ser det ut til at det kun er mulig å få kjøpt robotstøvsugeren deres direkte fra selskapets egne nettside, men vi får håpe at de snart begynner å selge produktene sine gjennom forhandlere også.


Ekspert på smarthus og alt som hører til, som trådløse overvåkningskameraer, nettverk, smarte dørklokker, rutere osv. Denne kunnskapen har jeg tilegnet meg gjennom en tidlig interesse for elektronikk og arbeid i en stor bedrift med ansvar for IT og telefoni. Kunnskapen om hvordan man bygger nettverk og interessen for smarte løsninger som forenkler hverdagen, har gjort at det ifølge samboeren min er utrolig mye smarte løsninger og automatisering hjemme hos meg. Smartløsninger i et hjem skal selvfølgelig være enkle for alle i familien og ikke være for avanserte å bruke.

Annonse
Annonse