Prisjakt

"Ta vare på det du har" ønsker å redusere Norges søppelberg

Prisjakt er stolte over å få bidra

Tekst:
Jessika Jellbom

Publisert:
10 november 2020

Vi forbruker langt mer enn det jorden har av ressurser. Bruk og kast har blitt normen. Naturvernforbundets prosjekt "Ta vare på det du har" vil endre på denne trenden ved å spre kunnskap om reparasjon. Prisjakt er stolte over å få bidra med en krone per butikkomtale som blir skrevet i forbindelse med konkurransen om Årets butikk 2020 til dette prosjektet.

 

Visste du at man kan fjerne fettflekker ved bruk av bakepulver? At du kan fikse et ripete bord i tre med en valnøtt eller at det finnes mer en 20 møbeltapetserere i Oslo som kan hjelpe deg med å trekke om din sofa slik at den blir så god som ny?

Dette samt mye mer kan du lære ved å besøke tavarepadetduhar.no, som har blitt drevet av Naturvernforbundet nå i fem år.

– Naturvernforbundet har i over 100 år jobbet for at vi skal leve i balanse med naturen.

De siste 20-30 årene har vårt økende forbruk blitt en stadig større årsak til klima- og naturproblemer, og derfor begynte vi å jobbe med dette prosjektet. En hovedårsak til at mengden avfall vi produserer øker er at vi bruker og kaster klær og andre ting alt for raskt, så derfor ønsker vi å forlenge levetiden på de tingene vi allerede har, sier prosjektleder Ellen Munden Paalgard.

Enklere å finne en lokal reparatør

Hjemmesiden tavarepadetduhar.no tilbyr mange gode tips som kan redde det du opprinnelig hadde tenkt å kaste, samt en søkefunksjon som gir deg oversikt over gode reparatører i ditt nærområde: skriv inn det du ønsker å reparere og deretter trykk på søkeknappen.

– Vi vet at reparatører ikke alltid er de enkleste å finne fordi de ikke alltid har en nettside eller er synlige i bybildet. Vi ønsker å gjøre det lettere å finne en lokal reparatør. I Oslo, for eksempel, kommer dette til å bli mye enklere fremover.

– I samarbeid med Oslo kommune har vi produsert et "Her kan du reparere tingene dine"-skilt som reparatørene kan henge opp i vinduet for å gjøre de mer synlige i byen. Vi oppfordrer også til å gi en reparasjon i julegave, noe vi har tilrettelagt for på reparasjonsgavekortet.no!

Reparasjoner er viktige for en sirkulær økonomi

– I Norge er vårt forbruk svært høyt, vi forbruker faktisk nest mest i Europa etter Luxemburg. Vi kaster 23 kg klær i året, forteller Ellen Munden Paalgard. 

– Dessverre er det slik at det ofte er rimeligere å kjøpe nytt enn å reparere.

Derfor jobber vi også med å påvirke både nasjonalt og i Europa. I tillegg til å redusere momsen på reparasjoner vil "Ta vare på det du har" at det skal være et krav at produsenter må tilby reservedeler. 

– På nåværende tidspunkt er det lovlig å selge produkter som det bevisst er gjort vanskelig  eller umulig å reparere, og det vil vi endre på. Men snart kommer det nye krav i Europa for dette på hvitevarer og etter hvert småelektronikk og tekstil, og det ser vi veldig frem imot.   

Det å reparere mer er også nødvendig fordi vi går tom for råvarer.

– Forskere har for eksempel beregnet at reservoirene av kobber, som brukes i elektronikk, vil ta slutt om 20-30 år. Reparasjoner vil også skape arbeidsplasser og bevare viktig kompetanse som er svært sentrale i et samfunn med sirkulær økonomi, sier Ellen Munden Paalgard.


Bruk forbrukerrettighetene dine

Naturvernforbundet hjelper også forbrukere å bli oppmerksomme på deres rettigheter ved kjøp.

– Vi er alt for dårlig på å klage på produkter og ta i bruk vår reklamasjonsrett. Ofte er denne retten på 2 år, men på noen produkter er den helt opptil 5 år. Ved å ikke benytte seg av denne retten slipper produsentene alt for billig unna med å lage ting av dårlig kvalitet. Jeg har selv vært dårlig på dette tidligere, men siden mai har jeg reklamert på to par barnesko hvor borrelåsen gikk i stykker etter noen uker. Det er viktig at vi gir klare signaler på at vi forventer at det vi kjøper skal vare og at produsenten, ikke forbrukeren, tar regningen når det ikke gjør det, sier Ellen Munden Paalgard.

Men prosjektets aller viktigste budskap er å få frem at man ikke trenger å kjøpe noe nytt så ofte som vi gjør i dag – det er overraskende lett å ta vare på og reparere det du allerede har.

– På sikt er vårt prosjekt forhåpentligvis helt unødvendig!

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Jessika Jellbom kan nås på [email protected].