Guide: Smashburger på grillen – slik lager du den!

Hva er en smashburger og hvordan lager du den beste? Vår grillekspert Robin Brun gir deg sine beste tips.

Alle elsker å grille burgere! De siste årene har såkalte "smashburgere" blitt utrolig populære. Men hva er det egentlig? Og hvordan lager man dem? Det er faktisk trykket mot den veldig varme, flate overflaten som skaper den maillardreaksjon som er unik for smashburgere. Så det har ingenting med den flate formen å gjøre. Jeg har laget smashburgere siden 2013 og konkurrerte i det svenske mesterskapet for hamburgere i 2020, hvor jeg kom på 2. plass i People's Choice. Jeg er veldig opptatt av hamburger! Jeg elsker spesielt burgere som er laget fra bunnen av (OK, noen ganger spiser jeg også frossenbrugere, men ikke si det til noen). Med denne guiden håper jeg du snart vet hvordan du lager gode smashburgere på grillen.

Robin Brun

Ekspert på grilling

Jeg er en grill- og burgernerd av høyeste rang! Har tidligere jobbet med kurs i grilling og røking og med produktdemonstrasjon av griller. Jeg har hatt en forkjærlighet for "smashburgere" i mange år. Jeg røker og griller både "direkte" og "indirekte", samt kaldrøker. Lidenskapelig opptatt av kullgrill og low n slow BBQ, men bruker alle teknikker inkludert gassgrill. Konkurrerte i Sverigemesterskapet i laging av hamburgere i 2020 kom jeg på 2. plass i Folkets valg! På et tidspunkt eide jeg hele 12 griller. I dag har jeg redusert grillflåten, men utvidet grillområdene :)

Hvilket kjøtt skal du velge?

Velg kjøtt med omhu, resultatet blir aldri bedre enn ingrediensene. Bruk alltid 100 % storfekjøtt med en fettprosent mellom 21 og 25 %. Min personlige favorittblanding er 8 deler høyrygg (finmarmorert høyryggkjerne) og 2 deler fett i form av bryst, talg eller kappe fra f.eks. entrecote/ryggbiff. Hvis den i tillegg er hengemørnet, får du enda mer smak! Spør din lokale butikk eller slakter, de trimmer vanligvis fett fra veldig fint kjøtt.

Kverning og tilberedning av kjøttet

Skjær kjøttet i biter som passer i kvernen. Her ønsker vi å male med en 6 mm skive for å få en god størrelse. Jeg legger deretter kjøttet og delene til kvernen i fryseren en liten stund før jeg begynner å male - dette forhindrer at fettet smelter og blir til røre. Jeg maler deretter to ganger med 6 mm for å fordele fettet jevnt i kjøttdeigen, det gjør en stor forskjell!

Etter at kjøttet er malt, lager jeg "kuler" av kjøttdeigen, disse skal være omtrent 85 g hver. Når du lager kulene, må du elte kjøttdeigen så lite som mulig, 2–3 veldig lette trykk er nok for å unngå at den blir for kompakt. Når du har gjort dette, legger du kulene i kjøleskapet til det er på tide å grille dem.

Redskaper og verktøy for smashburgere

De viktigste elementene for å lage smashburgere er en stekespade, smashburgerpresse og en grillplate i støpejern eller rustfritt stål. Stekeplaten plasseres på toppen av grillristen og er tilgjengelig for alle griller, bare sjekk dimensjonene før du kjøper. En kjøkkenvekt for å veie kjøttet og en god kjøttkvern er selvfølgelig også kjekt å ha.


Rist hamburgerbrødet

Skru grillen opp til 235–250 °C. Sørg for at stekeplaten har samme temperatur som grillen, dette oppnås enklest ved å ha lokket på en stund. Så er det på tide å riste brioche/potet-burgerboller, dette gjør vi med smør eller ghee. Smør stekeplaten og rist raskt en overflate på innsiden av lokket og bunnen. Når dette er gjort, gå videre til neste trinn, kjøttet!

Hvordan lage smashburgere

Pensle noen dråper matolje på undersiden av smashburgerpressen. Legg kjøttet på stekeplaten og trykk det godt ned med pressen. Gni deretter den roterende pressen to omdreininger mot klokken uten å løfte hånden. Hold trykket på pressen og tell til fem. Løft deretter forsiktig slik at kjøttet ikke følger med (hvis du har problemer med dette til tross for oljen, kan du prøve å legge bakepapir mellom pressen og kjøttet). Salt umiddelbart og vent til blod begynner å komme ut av toppen før du snur.

Ta biffskraperen din og skrap kjøttet av grillen og snu burgeren. Salt den andre siden også og legg den direkte på osten. Siden du har et tynt kjøtt på en veldig varm grill, kan det noen ganger være et problem at osten ikke får tid til å smelte. Hvis du plasserer to spiseskjeer vann ved siden av kjøttet og legger en liten skål eller et lokk over det, vil osten smelte på få sekunder.

Bygg burgeren og test smaken

Begynn med den smørristede bunnen. Husk denne rekkefølgen slik at brødet ikke blir fuktig. Når det gjelder tilbehør, liker jeg å ha med det salte, søte og syrlige – og ost - ost er alltid godt! Lag din egen favoritt og nyt smaken.

Les mer

 • Foto: Yoav Aziz, Unsplash
  De beste pizzaovneneDen tiden er forbi, da du måtte nøye deg med en myk og kjedelig bunn og halvsmeltet mozzarella. Pizzaovner gir høye temperaturer og en ekstra varm ytterside som gir en riktig god og sprø pizzabunn. Heng med, så skal du få de beste alternativene!Les mer
 • Adobe Stock © Halfpoint
  Slik velger du riktig grillKullgrill, gassgrill, elektrisk grill – hva bør du egentlig velge? Her får du smarte tips og gode råd!Les mer
 • Foto: Kamil Macniak, Shutterstock
  De beste gassgrillerne«Det er ikke ordentlig grilling!» De negative stemmene om gassgriller er ofte mange, men dem som vet noe om dette, vet også at med den rette teknikken og litt røykflis kan ikke engang ekspertene merke noen forskjell. Vor ekspert Robin gir her sine beste tips.Les mer
 • Foto: Vincent Keiman, Unsplash
  De beste kullgrilleneEn kullgrill er kanskje det vi mest forbinder med grilling – det å tenne grillen etter en lang, deilig sommerdag er vel noe vi alle har opplevd. Vor ekspert Robin gir her sine beste tips på kullgriller. «Grillene jeg har tatt med på listen er alle gode produkter og egentlig er de alle vinnere innen sine egne, respektive bruksområder.»Les mer
 • Det ultimate utekjøkkenet – tingene du trengerMange av oss som liker å grille, drømmer om å bygge et utekjøkken. Her kommer derfor en liste med det tilbehøret du trenger for å komme i gang!Les mer

Text: Robin Brun

Publisert: 24. april 2023

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts expert. Ingen andre har påvirket innholdet i det. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid.