Prisjakt

Slutt på skjermkort i Norge

Butikkene har problemer med å få nye skjermkort og prisene stiger

Tekst:
Carl Lindholm og Daniel Haaf

Publisert:
22. februar 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i det. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid.

📈 Interessen for skjermkort har økt med 636 prosent

🔥 81 prosent av de mest populære skjermkortene er helt utsolgt

📆 Mangelen på skjermkort pågår gjennom hele første kvartal

Har du klart å kjøpe et nytt skjermkort nylig? Hurra for deg!

Å få et nytt skjermkort er ikke bare dyrere enn noensinne, det er nesten umulig. Statistikken vår viser at kjøpsinteressen i kategorien har økt med 636 prosent.

Dette er en helt unik situasjon fordi det handler om et så stort produktsegment ifølge Oscar Hagman, dataanalytiker i Prisjakt.

Interessen for å kjøpe skjermkort økte med 636 prosent i januar og februar sammenlignet med samme periode i 2020. Statistikken vår indikerer at dette er et globalt fenomen, ettersom gjennomsnittlig økning for Frankrike, Finland, Storbritannia og New Zealand er på 206 prosent.

"Det er flere grunner til at skjermkort er utsolgt. Først og fremst handler det om produksjon. Mange kinesiske fabrikker stoppet produksjonen av skjermkort i begynnelsen av covid-19-utbruddet. Skjermkortprodusenten AMD har nok også måttet bruke en betydelig del av produksjonskapasiteten. "Alt dette betyr at produsenter ikke har klart å produsere så mange kort som de hadde ønsket", sier Oscar Hagman.

Insiden på en gamingdata med RGB-belysning. Foto: david, Adobe Stock

Oscar Hagman forklarer også at mangelen skyldes den uvanlig høye etterspørselen.

Det faktum at vi bruker mer tid hjemme har ført til at alle typer underholdning har økt i popularitet, inkludert dataspill. Det er derfor ikke så rart at flere velger å oppgradere datamaskinen med et nytt skjermkort. Til slutt har vi dette med utvinning av kryptovalutaer. Prisen på Bitcoin har steget eksponentielt de siste tre månedene, noe som i et globalt perspektiv sannsynligvis er med å øke etterspørselen etter skjermkort ytterligere.

Når en uvanlig høy etterspørsel møter et historisk lavt tilbud, er det ikke helt overraskende at butikkene hever prisene på de få skjermkortene som er igjen å selge.

Statistikken vår viser at skjermkortprisene aldri har vært høyere; Bare i januar og februar steg prisene med nesten ti prosent

Tidligere i januar avslørte Nvidias finansdirektør Colette Kress at mangelen på skjermkort kan fortsette i hele første kvartal 2021. AMDs administrerende direktør Lisa Su sier at det kan ta helt til sommeren før skjermkort begynner å komme på markedet igjen.

Mens du venter på det nye skjermkortet ditt

  • Sett opp prisvarsel for favorittmodellene dine på Prisjakt. Vi vil varsle deg når prisene går ned og produktene er på lager igjen.
  • Sjekk kupphyllene i både fysiske og nettbutikker. Noen ganger blir skjermkort returnert som du kan ta litt billigere
  • Sett deg på ventelister for flere forskjellige modeller. Du kan alltid returnere eller avslå hvis du angrer på det.
  • Klargjør datamaskinen for det nye skjermkortet. Har for eksempel strømforsyningen riktig kapasitet til å betjene skjermkortet?

*Prisjakt Consumer Interest Index er et verktøy utviklet av Prisjakt som viser kjøpsinteresse (klikk fra Prisjakt for å lagre) i forskjellige perioder. Denne spesifikke undersøkelsen gjelder kategoriens skjermkort i perioden 1. januar til 16. februar 2021, sammenlignet med samme periode 2020.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i det. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid. Carl Lindholm kan nås på [email protected] og Daniel Haaf kan nås på [email protected]