Prisjakt

Slik velger du riktig grill

Kullgrill, gassgrill, elektrisk grill – hva bør du egentlig velge? Her får du smarte tips og gode råd!

Synes du det er vanskelig å velge? Det er kanskje enklere enn du tror, selv om det finnes mange ulike modeller og varianter å velge mellom.

Det viktigste er at du vet hvor ofte du vil grille, hvor mange du skal grille til og hva du vil grille. Da er det lettere å velge en grill som passer til dine behov. Og for deg som lider valgets kvaler og vurderer både kull og gass, kan vi berolige deg med at maten blir like god uansett hva du velger.

Dette bør du huske på før du kjøper grill:

  • Hvor stor plass er det der grillen skal stå? Og har du plass til å skyve den til side når du er ferdig?
  • Er det viktig for deg å ha kontroll over varmen, og hvor fort vil du begynne å grille?
  • Trenger du et avlastningsbord til mat og tilbehør i tillegg til selve grillen?
  • Bor du i leilighet med balkong eller svært nær naboer, slik at røyken kan bli plagsom for andre?
  • Hvor mye penger vil du bruke på en grill? Husk å inkludere kull/briketter og gass når du beregner prisen.

Her har vi oppsummert noen fordeler og ulemper ved kullgrill, gassgrill og elektrisk grill. Hvilken tror du kommer til å bli din favoritt i sommer?

Adobe Stock © New Africa

Kullgrill

Kullgrillen har lenge vært den tradisjonelle metoden når vi skal grilling. Kullgriller kommer i mange ulike størrelser, former og varianter, og du må finne ut hva som passer best for deg.

Den vanligste størrelsen på en kullgrill er mellom 47 og 67 centimeter. Den har ofte tre bein og kan lett flyttes ved hjelp av to hjul. Vanligvis har den ikke sidebord, men det finnes litt større varianter med små avlastningsbord for dem som ønsker det.

Modeller med askeoppsamlere er enklere å holde rene. Hvis du ønsker det, må du være forberedt på å måtte betale litt ekstra. Med høyere pris følger også generelt lengre holdbarhet som følge av bedre materialer som tåler vær og vind bedre enn billige griller.

De som foretrekker en grill som ligner mer på en gassgrill, kan velge en grillvogn. Den er avlang og gjør det enklere å fordele kull eller briketter med tanke på indirekte varme.

Her finner du alle kullgriller hos Prisjakt

Fordeler

  • Du kan få svært høye temperaturer med en kullgrill
  • Finnes i mange ulike størrelser og typer
  • Koster mindre i innkjøp enn mange gassgriller
  • Gir deg den unike grillfølelsen som noen foretrekker

Ulemper

  • Det tar lengre tid før du kan begynne å grille
  • Vanskeligere å finne riktig temperatur
  • Det er lett å bli skitten, og kullrestene må fjernes

Grillkull eller briketter?

Det evige spørsmålet som ofte stilles: Skal jeg velge grillkull eller briketter? Svaret er at du bør kjøpe begge deler. De er nemlig egnet til ulike formål. Grillkull brenner raskt og er fint hvis du ønsker å komme i gang med grillingen så raskt som mulig. Briketter brenner langsommere og har lengre glødetid.

Hvis du bare raskt skal grille noen burgere eller pølser, fungerer kull helt fint. Men hvis du skal grille større kjøttstykker, er briketter bedre egnet. Et tips er å blande. Da får du en fin kombinasjon som passer til det meste.

Adobe Stock © Kalim

Gassgrill

En gassgrill er perfekt for deg som vil komme i gang med grillingen så raskt som mulig. Du får generelt en større grillflate enn med en kullgrill og trenger ikke å vente så lenge på riktig temperatur.

Med en gassgrill med flere brennere er det lettere å justere temperaturen, ikke minst hvis du griller flere ting samtidig. Du kan for eksempel velge høy temperatur på den ende siden, mens den andre siden brukes til indirekte grilling av ting som trenger lengre tid. I tillegg er rengjøringen mye enklere – du unngår søl med kull og briketter.

Hvis du ikke vil ha en gassgrill fordi du er redd for å miste den tradisjonelle kullgrillsmaken, bekymrer du deg helt unødvendig. Tester viser at det ikke er noen forskjell i smak. Hvis du vil gi maten litt ekstra smak, kan du også bruke litt spon på gassgrillen. Enkel og praktisk.

Her finner du alle gassgriller hos Prisjakt

Fordeler

  • Slå på gassgrillen, og du kan begynne å grille etter noen få minutter
  • Enkelt å stille inn riktig temperatur
  • Du unngår søl med kull og briketter
  • Ryker mindre, og du unngå klær som lukter

Ulemper

  • Tar mer plass og er en del tyngre enn kullgriller og elektriske griller
  • Bruker gass, og beholderen må byttes når den er tom
  • Dyrere i innkjøp enn mange kullgriller
Adobe Stock © stockfotocz

Elektrisk grill

En elektrisk grillen er perfekt på verandaen eller uteplassen. De er relativt billige, enkle å rengjøre og tar liten plass.

Du kan grille både innendørs og utendørs så lenge du har en stikkontakt i nærheten. Du unngår røyk fra kull og flammer hvis du misliker det. Et utmerket alternativ for deg som ikke har plass eller mulighet til å ha kullgrill eller gassgrill.

Dette er alternativet for deg som vil grille hele året uten å måtte stå ute og fryse når kuldegradene kommer smygende. Hvis du ikke vil ha en grill på et stort stativ, finnes det også praktiske bordgriller som får plass nesten overalt.

Her finner du alle elektriske griller hos Prisjakt

Fordeler

  • Du kan begynne å grille veldig raskt
  • Enklere å montere enn kull- og gassgriller
  • Enkel å rengjøre og sette bort når du er ferdig
  • Relativt billige i innkjøp

Ulemper

  • Du må ha en stikkontakt i nærheten (eller en lang skjøteledning)
  • Gir muligens ikke den samme morsomme grillfølelse som kull- og gassgrill

Prisjakts grilltips

1. Husk å rengjøre grillristen mens den ennå er varm. Da er det lettere å fjerne eventuelle matrester. Kjøp en god grillbørste. Da har du riktig verktøy til jobben. Hvis grillen har blitt kald, kan du legge risten i en vanlig komfyr og sette temperaturen til 100 grader. Vent til du har fått opp varmen før du starter rengjøringen. Bruk en grillvott når du tar i risten, ellers risikerer du å brenne deg.

2. Pass på at du har riktig temperatur når du griller. Rundt 80-120 grader regnes som lav temperatur, mens 150-200 grader er middels temperatur. Over 200 grader er som regel for høyt, og du risikerer å brenne kjøttet. Det er også viktig å vite om du skal velge direkte eller indirekte grilling. Sjekk hva som er best før du begynner å grille. Da får du bedre resultat.

3. Ikke glem beskyttelsestrekk til grillen. Det er så lett å kjøpe en flott grill og samtidig glemme det viktige trekket. Beskytt den nye, fine grillen din med et værbestandig trekk. Da unngår du rust, og grillen holder seg pen lenger. Husk at mange grilltrekk er målsydde til de ulike modellene, så pass på å velge et som er beregnet til nettopp din grill.

Her finner du grilltrekk og annet tilbehør til grillen hos Prisjakt

Tekst: Daniel Haaf

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.