Prisjakt

Slik velger du riktig gressklipper

Få en penere og jevnere plen med riktig gressklipper. Her går vi gjennom de viktigste tingene du bør vite før du kjøper.

Få en penere og jevnere plen med riktig gressklipper. Her går vi gjennom de viktigste tingene du bør vite før du kjøper.

Ulike typer gressklippere

  • Motorgressklippere til tomter på over 500 kvadratmeter. Bensindrevet, men det finnes også modeller med elektrisk start. Kraftige og godt egnet til høyt gress. Det finnes gressklippere som er selvgående hvis du ikke vil skyve gressklipperen selv. Da sparer du også kroppen litt.
  • Robotgressklippere finnes i prinsippet til tomter i alle størrelser hvis du bruker flere gressklippere. Nesten lydløs, selvgående og lader seg selv når batteriet begynner å bli tomt. Klipper kun innenfor de grensene du legger ut på plenen og føler selv når gresset må klippes.
  • Elektriske gressklipper til tomter på under 1000 kvadratmeter. Finnes med strøm- eller batteridrift. De er miljøvennlige og har et lavere støynivå enn motorgressklippere. De er imidlertid svakere enn bensindrevne alternativer. Nettdrevne modeller begrenses av lengden på ledningen, og de batteridrevne av hvor lenge batteriet varer per lading.
  • Manuelle gressklippere til tomter på opptil 500 kvadratmeter eller som et supplement til større gressklippere når tomten er større. Er skånsom mot plenen, billig i innkjøp og gir deg god mosjon. Kan være tung å bruke når gresset har vokst seg høyt.
  • Traktorgressklipper til de virkelig store tomtene med store grøntområder. Klipper bredt, raskt og behagelig. Et fint alternativ hvis du har problemer med å gå frem og tilbake med en vanlig gressklipper. Men husk at traktorgressklippere tar stor plass og kan være nokså dyre. Noen traktorgressklippere kan også brukes med børster foran for å feie gangveier og lignende.

Sylinder eller rotor

Motordrevne og hånddrevne gressklippere bruker enten en sylinder eller rotor til å kutte gresstråene.

Sylindergressklippere gir vanligvis et penere resultat, fordi de klipper gresstråene. I motsetning til en rotor som skjærer dem av. Modeller med sylinder er imidlertid følsomme for høyt gress og trenger store hjul for å rulle lett. Alle hånddrevne gressklippere bruker en sylinder.

Sylindergressklippere trenger generelt mer vedlikehold enn modeller med rotorer og kniver. Årsaken er at knivene må slipes med spesialverktøy og justeres nøyaktig i forhold til underskjæret på klipperen. Dette gjelder både hånddrevne gressklippere og motordrevne varianter.

Rotorgressklippere har en roterende del med kniver på undersiden som snurrer rundt for å skjære av gresstråene. Det er viktig at knivene er skarpe, slik at gresset ikke slås av. Sammenlignet med en sylinderklipper er knivene til rotoren lettere å ta av og slipe selv.

iStock.com / Jevtic

Gressoppsamler eller ikke

Med en gressoppsamler på gressklipperen trenger du ikke rake plenen etterpå. Du kan enkelt tømme gressoppsamleren i komposten og spare tid og krefter. Hvis du vil bruke gresset som næring til plenen, er det praktisk å ha en gressklipper som finfordeler gresset for deg. Metoden kalles "mulching" og betyr at gresset males ned slik at plenen kan bruke det. Det finnes gressklippere som kombinerer mulcher-funksjonen med en gressoppsamler hvis du vil fordele det avklippede gresset selv.

Hvis du ikke liker å bli helt grønn på bena når du klipper gresset, anbefales modeller med sideutkast. Bare husk at sideutkast begrenser hvilken vei du kan klippe fordi eksosen må være mot plenen til enhver tid. I tillegg kan den utstikkende delen gjøre det vanskelig å få tilgang til alle områder.

Ergonomi

Robotgressklipperen er den snilleste gressklipperen du kan velge hvis du skal tenke på kroppen. Du trenger nemlig ikke å gjøre noe i det hele tatt! Du kan sitte og se på mens den jobber.

Alle andre modeller krever litt fysisk anstrengelse. Derfor er det viktig at du kontrollerer hvor tung gressklipperen er, om håndtaket kan stilles inn i forhold til kroppslengden og om den har et behagelig grep. Hvis du ikke vil skyve gressklipperen, kan du velge en selvgående modell.

Vått og høyt gress kan forårsake problemer for både elektriske og bensindrevne gressklippere. Klipp gresset ofte, og unngå klipping umiddelbart etter at det har regnet. Da blir det enklere for både deg og gressklipperen. Spesielt hvis du har en manuell gressklipper uten motor.

Vinteroppbevaring

Når vinterkulden setter inn, er det på tide å sette bort gressklipperen og la den hvile frem til neste vår. Rengjør dekselet og knivene, ta ut batteriet hvis det er mulig og pass på at temperaturen i luften ikke går under 5-10 grader. Hvis du har en bensindrevet gressklipper, bør du tømme bensintanken. Et tips er å bytte olje- og oljefilter på de modellene som har det. Alternativt kan du levere den inn for fullstendig service og vedlikehold.

iStock.com / Natalia Bodrova

Robotgresklipper

Robotgressklippere er helautomatiske og klipper plenen din når det trengs. Alt du trenger å gjøre er å plassere ladestasjonen på et egnet sted, og trekke opp grensene som klipperen skal holde seg innenfor. Da er du klar. Det er viktig at du velger en robotgressklipper som passer til størrelsen på hagen din og er beskyttet mot tyveri. For mer omfattende informasjon om hvordan du velger riktig, se vår kategori for robotgressklippere her:

Her finner du alle robotgressklippere hos Prisjakt

Sikkerhet

Gressklippere bruker roterende kniver, og dette innebærer naturligvis en viss risiko når du klipper gresset. Bruk gjerne vernesko med stålhette, og slå alltid av gressklipperen før du sjekker eller bytter noe på undersiden.

Hvis du bruker en traktorgressklipper på plener som heller mye, må du alltid klippe oppover og nedover i skråningen og ikke på tvers. For det er en risiko for at traktorgressklipperen kan velte. Med en vanlig gressklipper gjelder det samme – og her er det viktig at du aldri trekker gressklipperen mot deg.

Husk også å sjekke plenen før du klipper, slik at det ikke ligger noe i veien. Steiner som treffer knivene kan bli prosjektiler som flyr langt hvis ikke kanten på gressklipperen stopper dem.

Før du kjøper gressklipper

Her kommer noen praktiske tips og råd før du kjøper ny gressklipper.

  • Kontroller om forhandleren har eget verksted for service og reparasjoner. Noen forhandlere sender gressklipperne til andre verksteder eller til produsenten. Det betyr at gressklipperen kan være borte nokså mange dager.
  • Det er praktisk hvis du kan gjøre grunnleggende vedlikehold på gressklipperen selv. For eksempel bytte tennplugger, filter og olje. Det er også fint hvis du kan slipe og bytte knivene selv. Det er ikke alle modeller som gjør det enkelt for brukeren.
  • Hvis du velger en bensindrevet gressklipper, bør du først sjekke om den kan bruke alkylatbensin, såkalt miljøvennlig bensin. Denne bensinen er snillere mot miljøet, renser motoren og gjør det enklere å starte klipperen.
  • Hvis du har tenkt å kjøpe en traktorgressklipper og har en hage med smale flater, bør du se på modeller med liten svingradius og frontmonterte kniver. Det gjør det enklere rundt kantene, samtidig som det blir lettere å komme til over alt.
  • Det er viktig å kunne endre klippehøyden på klipperen. Grunnen til det er at veldig langt gress ikke bør klippes kort direkte, men klippes i tre eller fire etapper.