Prisjakt

Slik underholder du barna når du jobber hjemmefra – 9 tips

Det er ikke lett å arbeide hjemmefra med små barn i huset. Her får du noen tips til morsomme aktiviteter dere kan gjøre sammen, slik at du (forhåpentligvis) får litt arbeidsro etterpå.

Er du en av dem som kan ta med deg jobben hjem og sitte i fred og ro i timevis uten at noen forstyrrer deg? Det høres fantastisk ut! Men hvis du har barn hjemme, så har du kanskje også erfart at det kan være vanskelig å jobbe uforstyrret hjemme.

Her gir vi deg tips om spennende og morsomme aktiviteter dere kan gjøre sammen, og som barna kan gjøre selv mens du arbeider.

Adobe Stock © MNStudio

1. Finn frem et stort puslespill med tusen brikker

Puslespill er både avslappende og et flott hjelpemiddel hvis du vil hjelpe barna til å bli flinkere i problemløsning. Det finnes puslespill til alle aldre. Du finner puslespill med bare noen få brikker til mindre barn, men du finner også utgaver med 1000 eller 2000 brikker til eldre barn. Et tips er å kjøpe en puslespillmatte, slik at puslespillet kan rulles sammen og legges bort når dere vil ta en pause eller trenger plassen på kjøkkenbordet til noe annet.

2. Oppdag verden med datamaskinen

Åpne Google Earth i nettleseren din, og la barna bli kjent med verden hjemmefra. Det er mange spennende steder man kan besøke – fra kjente steder som Eiffeltårnet, Mount Everest og Den kinesiske mur, til mange hundre verdensarvsteder rundt omkring i hele verden. Er det vanskelig å velge? Det trenger du ikke å være redd for, for det finnes mange forslag til spennende steder å besøke direkte i Google Earth.

Tips om steder man kan besøke i Google Earth

3. Bygg et hus i Minecraft

Minecraft er et fantastisk verktøy for barn som ønsker å bruke fantasien sin til å bygge spennende ting i en digital verden. Mulighetene er uendelige, og spillet passer både for små barn, ungdom og foreldre. Bygg familiens morsomste fantasihus, en hel by eller hvorfor ikke lage en egen dinosaur? I Minecraft går du aldri tom for byggeklosser. Hvis det er vanskelig å komme på noe dere kan bygge, gir et Google- eller YouTube-søk mange treff på morsomme ting man kan lage.

Tips til bygg i Minecraft

 • Lag en liten øy midt i en stor innsjø, og bygg det kuleste huset eller slottet dere kan på den
 • Tegn en robot på papir og fargelegg den. Deretter gjenskaper dere roboten i Minecraft i en mye større skala
 • Har dere lest Fantomet? Finn et passende fjell og lag din egen hodeskallehule
 • Finn (eller lag) en bukt i jungelen og lag ditt eget lille paradis

4. Gi barna en tegneoppgave

Gi barna en tegneoppgave, og se hvordan fantasien overføres til penn til papir. Hvis de ikke kommer på ideer selv, kan du be dem om å tegne familien, hjemmet eller favorittdyrene sine. I stedet for papir og blyanter kan perleplater tjene som et utmerket supplement. Ikke glem å stille ut barnas kreasjoner på et synlig sted, slik at alle kan se hva de har laget!

5. Spill Monopol eller couronne med barna

De fleste har ett eller flere brettspill og en kortstokk hjemme. Nå er det på tide å finne dem frem. Uno, Monopol og Gjett hvem? er tre populære spill som mange allerede har hjemme. Hvis du ønsker et litt mer utfordrende spill og spenning, er bordspillet couronne morsomt for alle aldre. Eller hvorfor ikke prøve det klassiske ishockey- eller fotballspillet?

iStock.com / Ogdum

6. Tren opp balansen med sparkesykkel

Når vårvarmen kommer, er det på tide å finne frem sparkesykkelen. Det er en populær vår- og sommerleke, som er både fartsfylt og gir fin balansetrening. Sett ut kjegler på et bilfritt område, og se hvem som er raskest rundt banen. Husk å bruke riktig beskyttelse som hjelm, knebeskyttere og albuebeskyttere. Kontroller også at fotbremsen og håndbremsen fungerer som den skal.

Tips til sparkesykler

 • Sparkesykler til hopp og triks bør ha et fast (eller sammenleggbart med boltfester) styre og ikke hurtiglås
 • Små hjul ruller raskere og er gode i skateparken, men hvis du skal kjøre langt, er det mest komfortabelt med store hjul
 • Hjelm, albuebeskyttere og knebeskyttere er obligatorisk – men ikke glem de viktige håndbeskytterne!
 • Har hjulene på sparkesykkelen begynt å ruste? Bytt dem med en kulelagerpresse (du må aldri slå med en hammer)
Adobe Stock © MNStudio

7. Skyt blink med NERF-geværer eller vannpistoler

Sett opp tomme bokser på en rekke, og se om du kan skyte dem ned med et NERF-gevær eller en vannpistol hvis været tillater utendørs lek. Det er både morsomt og utfordrende på samme tid. Bruk målskiver med ulik størrelse og gi ulike poeng, slik at barna også får øve seg på hoderegning. Husk at NERF-geværer har svært raske skudd som noen ganger kan ende opp både her og der – så ikke glem vernebriller!

Tips til NERF-konkurranse

 1. Finn frem tape eller lim, toalettruller og litt papir.
 2. Be barna lime eller tape toalettrullene fast til et papir, slik at de ligger på rekke. Pass på at det er lite mellomrom mellom hver rull.
 3. Lukk enden av toalettrullene med en pappbit, en bok eller noe annet som gjør at NERF-pilene forblir inne i toalettrullen.
 4. Plasser toalettrullene på en utfordrende avstand, og se hvem som er best til å treffe de små hullene.

8. Finn frem hobbyboksen

Hobbybokser er en klar favoritt hos de fleste barn. En boks stappfull med alle slags hobbyting. Hvem bygger det høyeste huset med ispinner? Brett kule papirfly, og dekorer dem. Eller hvorfor ikke male ulike motiver på eggeglass?

Alt kan skje når barna lar kreativiteten slippe løs. Det kan være lurt å bruke barnesakser. Det reduserer risikoen for at noen trenger plaster under arbeidet.

Smart å ha i hobbyboksen

 • Barnesakser
 • Piperensere og ispinner
 • Rulleøyne og pongponger
 • Papir i ulike farger og tykkelser
 • Pappbiter, plastelina og filtkuler
 • Tegneblyanter, tusjer og vannfarge
 • Limpistol og limstift
iStock.com / Yobro10

9. Kle deg etter været for å gå eller sykle en tur

Noen ganger kan det være fint å forlate datamaskinen og hjemmet en stund. Slå av alt og gå en tur i nærområdet. Kanskje har dere en lekeplass i nærheten hvor barna kan få utløp for energien i et klatrestativ og sklie. Eller hvorfor ikke bygge hytte i skogen?

Det viktigste er å være ute sammen og koble av fra jobben en liten stund – nyt våren uten mobiltelefonen i hånden!