Kategorier
Prisjakt

Slik rengjør du elektronisk utstyr

Alt blir skittent før eller senere. Her gir vi deg tips til hvordan du kan rengjøre tingene dine på en enkel og skånsom måte.

Det samler seg lett støv og smuss over tid. Ting du bruker hver dag – som mobiltelefoner og tastaturer – er spesielt utsatt for ansamling av bakterier.

For å redusere risikoen for å spre bakterier og virus samt sørge for at enhetene holder seg i god stand lenger, er det viktig at du rengjør dem regelmessig.

Du trenger ingen avanserte rengjøringsmidler. Alt som trengs er noen få minutter med ledig tid og enkle hjelpemidler som de fleste allerede har hjemme. Her får du tips om hvordan du rengjør noen av hjemmets mest brukte gjenstander.

Generelle tips for rengjøring av teknologiske produkter

 • Bruk bare milde rengjøringsmidler som er godkjent av produsentene. Såpe blandet med vann fungerer fint til vanlig rengjøring av skitne og støvete overflater.
 • Unngå kjemikalier som blekemidler, vindusrens og neglelakkfjernere. Skjermer har ofte en spesialbehandlet overflate som kan bli ødelagt hvis du bruker feil rengjøringsmiddel.
 • Husk at du aldri må bruke mer fuktighet enn nødvendig når du skal fukte en klut eller vattpinne. Kluten skal ikke dryppe eller føles våt når du skal bruke den til å rengjøre enhetene dine.
 • Les bruksanvisningen som følger med enhetene. Der står det hvordan de skal rengjøres. Du kan også ta en titt på produsentens nettsted. Det kan hende du finner nyttig informasjon der.

Dette trenger du for å rengjøre enhetene dine

 • Vattpinner
 • Isoprypanol
 • Desinfeksjonsklut
 • Lofri klut / mikrofiberklut
 • Tannpirkere
 • Mild såpe
 • Liten, myk børste
 • Blåsebelg til kamera eller trykkluft på boks
iStock.com / ViewApart

Mobiltelefoner og nettbrett

Mobiltelefoner og nettbrett fungerer som magneter på bakterier, og vi bruker dem flere ganger hver dag. Mange tenker ikke på at telefonen må rengjøres regelmessig – selv om de kan spre både influensa- og vanlige forkjølelsesvirus.

Du kan enkelt rengjøre mobiltelefonen eller nettbrettet selv, og det krever ikke mer enn en mikrofiberklut og et par desinfeksjonskluter. Så lenge du er forsiktig og ikke bruker andre kjemikalier enn det mobiltelefonens produsent anbefaler, rengjør du enheten din på null komma niks.

Husk at du aldri må bruke mer fuktighet enn det som er strengt tatt nødvendig når du skal rengjøre enheten. Du må heller ikke bruke blekemidler eller andre kjemikalier som kan påvirke det ytre materialet. Det gjelder også for tilbehør i skinn som lett kan bli misfarget med feil rengjøringsmiddel. Du bør også unngå å bruke trykkluft.

Slik rengjør du mobiltelefon og nettbrett

 1. Slå av mobiltelefonen eller nettbrettet, og fjern et eventuelt deksel hvis du bruker det
 2. Bruk en tørr og ren mikrofiberklut til å tørke enheten utvendig
 3. Rengjør deretter enheten utvendig med en desinfeksjonsklut
 4. La enheten tørke i noen minutter, og tørk deretter av med mikrofiberkluten igjen
 5. Gjenta rengjøringsprosessen med dekslet – ikke glem at du bør bruke en helt ny desinfeksjonsklut
iStock.com / Deagreez

Hodetelefoner - både øreplugger og øreklokker

Hodetelefoner kan raskt bli utrolig skitne, og de må i det minste tørkes av med en fuktig klut fra tid til annen. Spesielt øreplugger som sitter inni øret der det også finnes ørevoks som kan feste seg både på inn- og utsiden av pluggene.

Det er ikke vanskeligere å rengjøre hodetelefoner enn andre teknologiske enheter. Det eneste du trenger er en mikrofiberklut, isopropanol og vattpinner. Husk at ulike produsenter gir ulike råd om hvordan hodetelefoner skal rengjøres. Les bruksanvisningen eller produsentens nettsted for tips om hvordan du skal gå frem.

Det er enklere enn du tror å rengjøre hodetelefonene. Slik gjør du det:

 1. Sjekk at hodetelefonene er koblet fra og slått av
 2. Tørk av hodetelefonene med en mikrofiberklut for å fjerne støv og smuss på utsiden
 3. Hvis hodetelefonene har avtakbare puter eller ørepropper, kan du fjerne dem og forsiktig gjøre rent under dem. Fjern eventuell ørevoks med en vattpinne, eller blås forsiktig med en blåsebelg – ikke bruk skarpe gjenstander!
 4. Bland litt mild såpe med vann, fukt en lofri klut i blandingen (OBS: kluten skal ikke være dryppende våt, bare fuktig)
 5. Tørk av alle utvendige overflater med den fuktige kluten. Hvis du skal rengjøre nettet på høyttalerne eller mikrofonene, kan du bruke en tørr bomullsdott og ikke den fuktige kluten.
 6. Vent til alle delene er ordentlig tørre før du bruker hodetelefonene igjen.
iStock.com / Mykola Churpita

Tastaturet til datamaskinen

Tastaturet til datamaskinen må i likhet med mobiltelefonen og nettbrettet også rengjøres med jevne mellomrom. I motsetning til den skitne skjermen på mobile enheter, er det ikke alltid det synes like godt at tastene på tastaturet er skitne. Men vi lover deg at det samler seg minst like mange bakterier der som på telefonen din.

En viktig forskjell fra mobiltelefon og nettbrett, er at rengjøring av tastene på tastaturet ikke er like risikofritt. Under tastene befinner deg seg eksponert elektronikk som gjør at du må være ekstra forsiktig under rengjøringen. Men med litt forsiktighet og de riktige midlene i hus, burde det ikke by på store problemer.

Her er et par ting du bør huske på før du begynner:

 • Bruk aldri rengjøringsmidler som sprayes direkte på tastaturet. Det er fordi væsken kan lekke ned til elektronikken, og da risikerer du å ødelegge tastaturet og i verste fall gjøre den bærbare datamaskinen ubrukelig.
 • Hvis det har samlet seg mye rusk og støv under tastene, kan du ta dem av. Men husk at du bare kan gjøre dette hvis produsenten sier at det er mulig å fjerne tastene – les bruksanvisningen nøye først!
 • Hvis du bruker trykkluft på boks, må du være ekstra forsiktig. Hold dysen et stykke fra tastaturet for å unngå at små dråper med fuktighet samler seg på elektronikken. Du må være ekstra forsiktig, eller unngå det helt på bærbare datamaskiner.

Slik rengjør du tastaturet på en bærbar datamaskin

 1. Slå av datamaskinen og snu den opp ned – rist forsiktig slik at alt løst støv og rusk faller ut
 2. Bruk en liten børste og fjern forsiktig det som har satt seg fast mellom tastene. Hvis støvsugeren har børste, kan du bruke den til å suge opp støv og rusk.
 3. Dypp tuppen på en vattpinne i isopropanol. Pass på at det ikke drypper fra tuppen, og rengjør forsiktig på og rundt alle tastene. Husk at du ikke må bruke for sterke regjøringsmidler. Det kan skade tastene.
 4. Tørk av tastaturet med en mikrofiberklut og sjekk at alt er helt tørt før du slår på datamaskinen igjen.

Slik rengjør du tastaturet på en stasjonær datamaskin

 1. Koble tastaturet fra datamaskinen og snu det opp ned – rist forsiktig slik at løst støv og rusk faller ut
 2. Bruk en liten børste og fjern forsiktig det som har satt seg fast mellom tastene. Hvis støvsugeren har børste, kan du bruke den til å suge opp støv og rusk.
 3. Enkelte mekaniske tastaturer har tilhørende verktøy som du kan bruke til å løfte tastene og rengjøre på undersiden. Hvis du har taster som føles klebrige eller trege, les i bruksanvisningen hvordan du kan gjøre rent på undersiden.
 4. Dypp tuppen på en vattpinne i isopropanol. Pass på at det ikke drypper fra tuppen, og rengjør forsiktig på og rundt alle tastene. Husk at du ikke må bruke for sterke regjøringsmidler. Det kan skade tastene.
 5. Tørk av tastaturet med en mikrofiberklut og sjekk at alt er helt tørt før du slår på datamaskinen igjen.
iStock.com / Veresovich

Slik rengjør du datamusen

I likhet med tastaturet må også datamus rengjøres en gang i blant. Behandlingen er stort sett den samme. Sørg for å ha en tørr mikrofiberklut, vattpinner, isopropanol og eventuelt en tannpirker tilgjengelig.

 1. Sjekk at datamusen er slått av og koblet fra datamaskinen. Hvis musen er trådløs og bruker AA- eller AAA-batterier, må du først ta ut batteriene.
 2. Tørk av utsiden på datamusen med mikrofiberkluten. Ta deretter en lofri klut dyppet i vann eller en mild såpeblanding og tørk forsiktig av hele overflaten. Husk at kluten bare skal fuktes lett og ikke dryppe.
 3. Fukt tuppen av en vattpinne med isopropanol. Rengjør forsiktig sensoren på undersiden av datamusen. Sveip lett over sensoren, ikke trykk.
 4. Bruk en ny vattpinne med isopropanol og tørk forsiktig av skrollehjulet, inkludert sidene, og på alle steder der hudavleiringer og smuss kan feste seg. For eksempel på siden av knappene.
 5. La datamusen tørke godt og tørk den en eventuelt en ekstra gang med mikrofiberkluten før du begynner å bruke den igjen.
 6. Ikke glem musematten! Det samler seg raskt hudavleiringer fra hånda på musematten. Ta en fuktig klut og tørk den grundig. Nå har du både ren datamus og ren musematte!
Adobe Stock © Rawpixel.com

Sådan rengøres kamera og objektiv

Før eller senere skal du rengøre dit kameraudstyr. Hvis du har de rette ting ved hånden, tager det kun et par minutter.

Godt tilbehør til rengøring af kameraet: Bælge, mikrofiberklud, rens til objektiv, rensebørste, objektivpen

Rengør kameraet i rene og støvfrie omgivelser, så du ikke risikerer, at der kommer mere snavs ind i kameraet, når du tager objektivet af.

De fleste dele af kameraet er ikke særlig følsomme, når udstyret rengøres. Men vær lidt ekstra forsigtig på objektivet overflade, eftersom selv små partikler kan ridse glasset. Mindre ridser påvirker sjældent billedkvaliteten, men det er nok så irriterende og unødvendigt, at de er der.

Det mest følsomme ting i et kamera er sensoren. Hvis du har et spejlløst kamera eller systemkamera, vil der samles støv der før eller senere. Det kan forekomme, når du blænde ned til f/8 eller mere. Når støvet bliver synligt, skal sensoren rengøres.

En ridse på sensoren kan desuden ende som en meget dyr oplevelse, så bare brug kun specielt rengøringsudstyr til sensoren. Hvis du er i den mindste smule usikker, skal du kontakte en ekspert for at hjælpe dig. Det koster nogle hundrede kroner at få sensoren renset.

 1. Fjern støv og andet løst snavs med blæsebælgen
 2. Partikler, der er tilbage, fjernes med rensebørsten
 3. Brug rensebørsten eller objektivpennen til at fjerne partikler fra linseglasset
 4. Det kan være nødvendigt at bruge linserensere til at fjerne fingeraftryk og lignende
 5. Tør kameraudstyret af med mikrofiberkluden

Det er vigtigt, at du ikke blæser på den forreste del af objektivet eller forsøger at skabe damp, som du tørre væk med mikrofiberklud. Det er fordi, der kan være små dråber vand på glasset, som er vanskelige at slippe af med.