Slik lykkes du med baksten

Prisjakts beste tips og teknikker til bedre bakeferdigheter

Invester i bakeutstyr av god kvalitet

Bakingen blir mye enklere hvis formene har et slippbelegg. Slikkepotter i silikon sparer deg for mye søl, de er enklere å bruke og ikke minst å rengjøre. Når det gjelder brett, kan et dårlig brett føre til at kaken blir ujevnt stekt. Bakematter i silikon eller Silpat-matter er populære alternativer til smurte former og bakepapir.

En annen god investering kan være et ovnstermometer. Uansett hvor god ovnen din er, vil temperaturmåleren sannsynligvis være unøyaktig. Et ovnstermometer som plasseres midt i ovnen viser nøyaktig temperatur. Det er en billig investering som kan utgjøre en stor forskjell for bakeresultatet.

Og husk at hvis du bruker varmluftsovn, bør du redusere både varmen og steketiden.

Les gjennom oppskriften og finn frem alle ingrediensene

Det høres kanskje selvfølgelig ut at du bør lese gjennom hele oppskriften før du begynner å bake, men det er viktig at du er forberedt på neste trinn i prosessen for at bakingen skal lykkes. Når du leser gjennom hele oppskriften, er det også enklere å forstå hva du må gjøre, og du får en bedre flyt i arbeidet.

Det neste er å finne frem alle ingrediensene. Hvis du har alle ingrediensene for hånden, er det mindre sjanse for at noe går galt. Det blir mindre stress, og det blir morsommere å bake.

Vei ingrediensene

Ikke alle målebegre er like, så det kan være lurt å investere i en digital vekt, slik at du kan være sikker på at mengden blir riktig. Baking er litt som vitenskap, og med en god vekt kan du være trygg på at deigen får riktig konsistens. De fleste oppskrifter, og utenlandske, viser som regel mengde i gram, og da kan det lett blir forvirring hvis man skal regne om til kopper og desiliter. Og når det gjelder mel, kan dette være helt avgjørende for om en kake blir tettpakket eller fin og luftig.

Her finner du kjøkkenvekter hos Prisjakt.

 

Image Adobe Stock: ©lily_rocha

Sørg for at ingrediensene har romtemperatur før du begynner

Romtemperatur kan være helt avgjørende. De fleste oppskrifter krever romtemperert smør (med mindre du lager scones eller paideig). Ingredienser som holder romtemperatur blandes mye lettere inn i en røre eller deig og gir en mer ensartet tekstur i kaken eller brødet. Dette gjelder både smør og andre melkeprodukter og egg, som gir deigen mer volum hvis de holder romtemperatur. Hvis oppskriften krever smeltet smør, bør det være lunkent og flytende. Hvis det er for varmt, kan det føre til at eggene i røra kokes. Så planlegg i god tid og ta ut smøret en time før eller kanskje til og med natten før.

Det som er like viktig er at alle ingrediensen holder samme temperatur. Bland kalde ingredienser med kalde og varme med varme for å unngå at røren skiller seg. Noen oppskrifter krever temperering av ingrediensene før du tilsetter dem. Det betyr at du sakte øker temperaturen på en ingrediens som er følsom for varme for å hindre at den koker for raskt.

Invester i en god kjøkkenmaskin

Noen mener at en røre eller deig får mindre volum hvis du blander ingrediensene sammen for hånd. Derfor kan det være lurt å investere i en kjøkkenmaskin eller håndmikser hvis du skal bake kaker eller brød. Da kan du være sikker på at alle ingrediensene blandes godt og raskt mens du forbereder deg til neste trinn. De fleste kjøkkenmaskiner har både blandespade til kakedeig, visp til egg, sauser og kremfløte og en eltekrok til brød.

Det er alltid lurt å undersøke hva som finnes på markedet før du kjøper. Det finnes mange gode kjøkkenmaskiner, så tenk over hva du skal bruke den til, hvor ofte du kommer til å bruke den og hvor mye plass du har på kjøkkenet til å oppbevare den. Hvis du bare skal bruke den til å lage kaker, klarer du deg kanskje med en enklere modell. De store, dyre modellene tar stor plass, så kanskje klarer du deg like godt med en mindre versjon? Men hvis du skal bruke den hver dag, kan det lønne seg å investere i en mer avansert maskin med mer tilbehør, som kan gjøre mer enn bare å blande.

Her finner du alle kjøkkenmaskiner på Prisjakt.

Brødmaskinen gjør jobben for deg

Når det kommer til å bake brød, er det flere veier til duftende, nybakt brød. En brødbakemaskin kan være svaret når veien til bakeriet er lang. Da vet du også nøyaktig hva brødet inneholder og sparer både tid og energi (det krever mindre energi for å lage et brød i en brødbakemaskin enn i en vanlig ovn). De er enkle å bruke og klargjøre og gjør det meste av jobben selv. Du legger alle ingrediensene i brødformen kvelden før, stiller inn tiden for når det skal være ferdig og kan våkne opp til et deilig, nybakt brød.

Hvis du skal kjøpe en brødmaskin, bør du tenke godt gjennom hva du egentlig trenger. En brødmaskin koster fra 300 kroner og oppover, så det er lurt å tenke seg godt om før man går til anskaffelse av en. Selv enkle brødmaskiner har en rekke funksjoner, men generelt sett så er det slik at jo mer du betaler, desto flere funksjoner får du. En holde-varm-funksjon og utsatt bakestart kan være smart hvis du har en travel hverdag. Noen brødmaskiner kan også bake kaker, så hvis du tror at du kommer til å bruke maskinen ofte, kan dette være en viktig funksjon. I tillegg vil du kunne prøve ut en rekke ulike brødtyper som glutenfritt, fullkorn, fransk landbrød og lignende.

En brødmaskin tar nokså stor plass, så velg en maskin som du enkelt kan sette bort, og i tillegg kan det værelurt å sjekke lydnivået. Sørg også for å lese bruksanvisningen som følger med brødmaskinen for å se hva slags gjær som anbefales. 

Her finner du alle brødmaskinene hos Prisjakt.

Lykke til med bakingen!

Tekst: Åsa Sondén Cook

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.