Prisjakt

Skal du kjøpe nye ski? Her er 8 tips.

Håvard Rønning fra Skisporet-podden gir oss sine beste tips for kjøp av utstyr, og ikke minst hvordan du får de gode skiopplevelsene.

Skal du kjøpe nye ski er det mange ting å ta stilling til. Vi har fått programleder Håvard Rønning fra Skisporet-podden til å fortelle litt om podkasten sin, og gi oss sine 8 beste tips til kjøp, og hvordan du får de gode skiopplevelsene.

Håvard som spiller inn podkast.

Sprer skiglede, og kunnskap i podkast

Håvard Rønning jobber i SWIX og er programleder sammen med Åge Skinstad i podkasten Skisporet – et samarbeid mellom SWIX og Skisporet.no. Sammen oppfordrer de folk til å komme seg ut å stå stå ski. De snakker med toppidrettsøvere og andre kjente profiler som deler sine historier, tips og triks rundt skigåing.  

– Skisporet er en podkast som lages for alle som er glad i ski og vintersport. Vi får inn toppidrettsutøvere og andre kjente innen ski for å dele hva de gjør som kan overføres til hvermannsen som ønsker å gå birken, eller bare en tur i marka, forteller Håvard om podden sin.

Her er Håvard sine beste tips til skiutstyr og turglede:

Foto: YANN J, Adobe Stock

Tips 1: Finn ut hva du trenger i forhold til nivået ditt

Er det første gangen trenger du kanskje ikke det beste og dyreste utstyret. Til turgåing kommer du langt med en skipakke hvor alt er inkludert. Det viktigste når du skal kjøpe nytt utstyr er å tenke over hva du skal bruke det til. 

– I hovedsak trenger du ski og skisko, staver, skismøring og antrekk. Prøv å tenke deg litt om før du kjøper. Hva skal du bruke skiene til? Hvilket formål? Hvor ofte? Finn ut hva du trenger i forhold til ditt nivå. Og gå inn i riktig prisnivå.

– Du får for eksempel staver fra 300kr til 4000 kr, men igjen tenk på hva du trenger. Til 4000 kr får du samme staver som brukes av utøvere på verdenscup-nivå. Disse egner seg for den kresne som vil ha det beste til trening og konkurranse. Folk flest klarer seg med rimeligere staver til turgåing.

Håvard på ski

Tips 2: Alle ski trenger vedlikehold

Håvard jobber i Swix og har god erfaring med det å bruke tradisjonelle ski som krever festesmøring. Han foretrekker selv å smøre skiene, men legger til at felleski, eller smørefrie ski er enkelt og greit for de som bare vil slenge på seg skiene i en fei og komme seg ut en tur.

Selv har jeg de beste skiopplevelsene på en smøreski. Mitt beste råd er å ikke gjøre det så komplisert. Følg temperaturanvisningen på festevoksen, og påfør noen tynne lag i festevoksen. Husk å kork ut mellom hvert lag. Ta med deg en litt mykere voks på skituren som du kan smøre på hvis du merker at skiene er bakglatte.

– Smørefritt eller felleski er en veldig enkel og fin løsning for folk som bare vil slenge på skiene å gå turen. Men husk at de heller ikke er helt vedlikeholdsfrie. Før du skal gå lønner det seg å legge på en impregnering, og etter turen burde du rense fellen. 

– Både smøre- og felleski bør glides for at du skal få en best mulig turopplevelse. Flytende glider er bedre enn ikke noe. Da er det bare å spraye denne i glidssonen foran og bak på skia, vente i 15 minutter og begynne på turen din.

Foto: ronstik, Adobe Stock

Tips 3: En helt vanlig binding tar deg langt

– De fleste leverandører bruker samme standard på skisko og binding, men det kan være lurt å dobbeltsjekke før du kjøper sko at disse passer til bindingene du har på skiene dine. 

– Rottefella Move er veldig kjekt hvis du har felleski. Da kan du regulere bindingen underveis i turen. Flytter du frem får du bedre feste, flytter du bak får du mer glid. Dette kom for noen år siden og er det siste på bindingsfronten, men du kommer langt med en helt ordinær binding. 

Håvard i løypene

Tips 4: Vær ærlig om vekten din

Når det kommer til lengde på ski anbefaler Håvard å finne en størrelsesguide og lese deg litt opp på hva du trenger. Han mener også det er viktig å ikke lyve på seg en lettere vekt.

– Det heteste tipset er å ikke juge på vekten din. Hvis ikke får du ikke ski som funker for deg. Er du for lett for skien får du ikke godt feste, er du for tung får du dårligere gli. 

Tips 5: Kle deg etter været og lagvis

– I helgen ble jeg svett og våt på fingrene. Jeg kom til et vann hvor det var kjøligere og da frøys handskene. Så et godt tips er å ta med et ekstra par hansker, og annet tøy så du kan unngå å bli våt og kald.

Foto: Colin, Adobe Stock

Tips 6: Kast stavene 

Håvard sier han har lært mye av gjestene sine på podden, men det beste tipset han kan gi for å øve på teknikk og samtidig få inn litt trening er å kaste stavene. 

– Vil du bli bedre på ski og øve på teknikken så er et godt tips å hive fra deg stavene i fem min. Da får du øvd på tyngdeoverføring, og du får mye mer trening. Kan også anbefale Skimentor appen hvor du kan kjøpe teknikk-timer, ellers er det masse gode videoer på YouTube. Sjekk ut det før du går ut. 

– Er du litt rusten eller nybegynner ville jeg funnet et snillt terreng. Relativt flatt, med et par små bakker så du får prøve både det å gå oppover, og ikke minst det å gå ned igjen. Ofte er det utforkjøringen folk frykter mest.

Tips 7: Finn skjulte perler

Nå i disse tider er det lurt å unngå de mest folksomme løypene, og da er det lurt å oppdage litt nye steder. Dette er de beste appene, i følge Håvard:  

– Må selvsagt nevne Skisporet-appen. Der finner du stort sett løyper i hele landet. Men iMarka er super for å finne løyper i Osloområdet. 

– I tillegg er det lurt å spre deg utover uken, og dagen så du ikke ender opp på Frognerseteren kl 11 på en lørdag med resten av de skiglade i hovedstaden. 

Foto: Gorilla, Adobe Stock

Tips 8: Husk å beskytte øynene 😎

Med solbriller eller sportsbriller beskytter du øynene mot sol, vind, regn, snøforhold og eventuelt andre farer som kan dukke opp i løypene.

Trenger du flere gode råd?

Se denne morsommene videoen av Øystein "Pølsa" Pettersen på VGTV!

Sjekk ut Øysten "Pølsa" Pettersen sine beste langrennstips til nybegynnere her

Tekst: Viktoria Andresen

Publisert: 27. januar 2021

Oppdatert: 29. november 2022

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid.