Prisjakt tester nye iPhone SE

Advarsel om spoiler: Nye iPhone SE er en utmerket mobiltelefon for deg som vil ha en liten og praktisk iPhone med godt kamera – uten å bli ruinert.

Du har antakelig allerede lest vår tydelige advarsel om spoiler i overskriften, så jeg kan si det allerede nå: iPhone SE er en super mobiltelefon for deg som ønsker en ny iPhone til under 6000 kr som kan brukes i flere år.

Nye iPhone SE er produsert i aluminium og glass og gir meg en solid følelse når jeg holder den i hånden. Størrelsesmessig er den liten, og prisen er sympatisk med tanke på hva man faktisk får. Når det er sagt, så er ikke denne modellen like egnet for alle mobilbrukere.

Her får du noen av mine tanker rundt iPhone SE etter å ha brukt den en stund. Jeg har bevisst valgt å ikke gå i dybden og sett på spesifikasjoner og lignende. I stedet tar jeg utgangspunkt i normal bruk for å få en følelse av hvordan telefonen føles og fungerer i hverdagen.

Fordeler

 • God følelse av kvalitet
 • Både kameraet foran og bak tar fine bilder når lysforholdene er gode
 • Prisen ligger på under 6 000 kr
 • Svært god ytelse i både vanlige apper og spill
 • Flere år med oppdateringer til iOS
 • Støtter trådløs lading og hurtiglading

Ulemper

 • iPhone SE føles ikke akkurat nyskapende på noen måte
 • Lyssvak LCD-skjerm med lav oppløsning
 • Levetiden på batteriet er ikke særlig imponerende
 • Hurtiglader medfølger ikke
 • Støtter ikke ansiktsgjenkjennelse
 • Det anbefales ikke å ta bilder når det er mørkt

Det er fem ting du bør holde styr på når du pakker ut en ny iPhone SE. I tillegg til mobiltelefonen, medfølger en 5-watts standard lader, en ladekabel og øretelefoner med kabel til telefonens Lightnings-port. Det er også en liten stift for å trykke ut holderen til SIM-kortet.

I tillegg finner får du to klistremerker med Apple-logo og et velkomsthefte.

Deksel og skjermbeskyttere er som vanlig ikke inkludert. Jeg anbefaler at du skaffer deg begge deler samtidig som du kjøper ny mobiltelefon. Dette reduserer risikoen for skade når telefonen tas ut fra esken første gang.

Dette er inkludert når du kjøper nye iPhone SE

 • iPhone SE
 • 5 watts mobillader
 • Lightning-kabel
 • Øretelefoner med Lightning-tilkobling
 • Velkomsthefte med to klistremerker og stift til SIM-kortholderen

Installasjon

Fem minutter og et par sekunder. Så lang tid tok det fra telefonen ble tatt ut av esken og til den var klar til bruk.

Det må også sies at det tok minst ett minutt før Apple skulle utføre sin magi i bakgrunnen da vi registrerte en ny Apple-konto. Så det tar rundt fire minutter hvis du allerede har en Apple-konto du vil bruke.

Har du allerede en iPhone eller iPad med samme Apple-konto som du vil bruke for din nye iPhone? Da går det enda raskere å legge inn alle innstillingene. Nye iPhone-enheter kan nemlig hente alle innstillinger, apper og innloggingsinformasjon fra eksisterende Apple-enheter i nærheten.

Et smart tips: Hvis du har registrert en helt ny Apple-konto, må du ikke glemme å aktivere kontoen. Sjekk e-posten for å se om du har mottatt en aktiverings-e-post fra Apple. Uten aktivering er det begrenset hva du kan gjøre med mobiltelefonen.

Størrelse og kvalitet

Nye iPhone SE er en liten og praktisk mobiltelefon. Når det gjelder størrelse, er den identisk med iPhone 8, noe som gjør den betydelig mindre enn mange av de andre telefonene som er på markedet i dag.

Kvaliteten på telefonen føles god. Skall i aluminium og bakside av glass viser ingen tegn på å gi etter når jeg forsiktig legger litt press på telefonen med fingrene.

Når det gjelder størrelsen, passer iPhone SE perfekt i både jakke- og bukselommer. Faktisk kjennes den nesten forsvinnende liten. Selv om sidene er relativt glatte, gir baksiden av glass en behagelig motstand mot fingrene.

Med deksel blir iPhone SE litt større, men også tryggere å holde. Det vil gi et bedre grep på sidene.

I begynnelsen er det vanskelig å skulle venne seg til størrelsen på telefonen. Vekten på 148 gram er hele 24 prosent lavere enn iPhone 11 og 16 prosent mindre enn det min iPhone XS veier. Det skyldes delvis den lille skjermen fra iPhone 8 som gjør at Apple kan holde både størrelse og vekt nede, men for noen kan dette være en høy pris å betale for nettheten.

Det tar tid – men du venner deg til det

4,7 tommer føles ganske lite i dag. De første dagene er det litt plundrete, og alt føles for lite og nokså upraktisk på skjermen. De digitale tastene har krympet, og det samme gjelder for ikonene på startskjermen. Og Facebook-feeden føles mer klaustrofobisk enn noen gang.

Men så, etter noen dager, har iPhone SE vokst seg til, og skjermstørrelsen føles helt grei.

Men som allerede nevnt, så er kanskje ikke jeg i målgruppen for iPhone SE. Den som kjøper denne telefonen ønsker sannsynlig en liten telefon, og da vet man at størrelsen på skjermen blir deretter.

Hurtighet og film

Dette er en svært rask telefon. Bak den lille skjermen befinner den samme prosessoren seg som benyttes i iPhone 11-serien – og den håndterer fint alt du kan laste ned fra App Store.

iPhone SE har litt mindre internminne enn iPhone 11 (3 GB vs 4 GB), men det legger jeg ikke merke til når jeg sømløst går mellom ulike apper, nettleserfaner og spill.

To av spillene jeg testet var Hungry Dragon og Asphalt 9: Legends. De fungerte fint uten å henge seg opp, og jeg opplevde aldri at ytelsen påvirket opplevelsen.

Det som imidlertid ble påvirket, var skjermen. Størrelsen, oppløsningen og skjermtypen er rett og slett ikke like god som OLED-skjermene på iPhone XS og iPhone 11 Pro. Fargene er ikke like sterke, lysstyrken på skjermen er ikke like høy og skarpheten i kanten av grafikken er litt dårligere på iPhone SE.

Om skjermen får meg til å nøle med tanke på kjøp? Nei, definitivt ikke for meg som bare spiller av og til, men jeg må likevel nevne det siden forskjellen er så stor. Du kan sammenligne iPhone SE med en telefon med OLED-skjerm i butikken før du kjøper.

Samme batterikapasitet som iPhone 8 gir begrensninger

Når det kommer til det å se film, er opplevelsen nokså lik den man opplever når man spiller.

Ettersom iPhone SE har en LCD-skjerm, vises svart mer som mørk grå enn svart. Dette merkes først og fremst med sørgekantene som ofte dukker opp når man ser på film. Den største forskjellen sammenlignet med OLED, er når du bruker telefonen i mørke omgivelser når både kontrasten og skjermes nedre lysstyrke blir som tydeligst.

Også størrelsen på skjermen føltes ubehagelig liten i begynnelsen. Men akkurat som med størrelsen på selve telefonen, gikk det ikke lang tid før jeg ble vant til det.

Denne telefonen er kanskje ikke en optimal til alle medier, men den gjør det den skal helt uten problemer. Bare husk at batteriet er identisk med iPhone 8, noe som ikke er helt optimalt. Hvis du skal på langtur, kan det være lurt å ha et ekstra batteri for hånden, for en hel dags bruk med film og spill kan bli vanskelig.

Kameraene

Kameraene i iPhone SE er ikke de mest imponerende når du ser dem på papiret. På baksiden sitter det et enkelt kamera med 12 megapiksler med optisk bildestabilisering. Det er en lavere oppløsning enn det man finner i de fleste moderne Android-telefoner på markedet i dag.

Til tross for at oppløsningen er så lav, opplever jeg at iPhone SE faktisk tar overraskende gode bilder. I gode lysforhold er resultatet skarpe bilder med mange detaljer og god fargegjengivelse. Telefonen overdriver ikke fargene, slik mange andre mobiltelefoner gjør. Det dynamiske omfanget er ikke i toppklasse, men generelt opplevde jeg ikke problemer med fotografering i hverdagen.

Hvis du zoomer inn 100 prosent, vil du legge merke til at den ikke helt holder tritt med konkurrentene på grunn av den lave oppløsningen. På en liten mobilskjerm ser alt fint ut, men på min store 4K-skjerm er det klart at iPhone SE ikke får med de små detaljene like godt. Til kameraets forsvar kan man si at dette er noe som de fleste mobiltelefoner ikke er så gode på.

En viktig detalj er at kameraet ikke liker direkte motlys, uansett om det er sola eller en taklampe. Det blir lett refleksjon, og bildene blir fargeløse og har dårlig kontrast.

Under dårlige lysforhold møter kameraet enda større utfordringer. Det blir færre detaljer, fargene falmer og den digitale støyen øker. Men det er ikke verre enn at Apple gjør en utmerket jobb med å sikre god skarphet i bildene. Det er verd å nevne at iPhone SE ikke har det nattmoduset som ble introdusert med iPhone 11-serien, så hvis du vil ta bilder når det er mørkt, bør du oppgradere til den serien.

Nærbilde av bøker for å vise forskjellen i digital støy under ulike lysforhold

iPhone SE har portrettmodus for både front- og bakkamera.

Under ser du et eksempel på hvordan det vanlige fotomoduset med frontkameraet skiller seg fra portrettmodus. Med portrettmodus kan man retusjere bakgrunnen digitalt for å markere ansiktet.

Og det fungerer veldig godt, men ved nærmere inspeksjon blir det tydelig at det er en digital løsning og ikke en lengre telelinse.

Høyttalerne

Enten du lytter til musikk, ser på film eller spiller, har iPhone SE nok strøm til å fylle et mindre rom med lyd.

Da jeg målte lydnivået på en høyst uvitenskapelige måte med en Blue-mikrofon koblet til min iPad Pro, ble det målt 113 dBA på det høyeste. Det er ørlite lavere enn min iPhone XS som oppnådde 114 dBA. Jeg målte på nøyaktig samme avstand med begge mobiltelefonene, og begge ganger lyttet jeg til sangen “Hello” av artisten Adele.

Det er ikke noe problem å høre tale i filmer og sang i musikk. Selv når jeg skrur opp volumet betraktelig, opplever jeg ikke at høyttalerne vrenger seg.

Forskjellen mellom iPhone SE og iPhone XS er liten, men absolutt merkbar. Med iPhone SE får jeg en kaldere lyd som føles ørlite tynnere enn med iPhone XS. I det store og hele er jeg imponert over at iPhone SE kan håndtere så mye lyd som det den faktisk gjør med sine små høyttalere.

En detalj som absolutt ikke overrasker, er at telefonen ikke har kontakt til hodetelefon. Ettersom jeg bruker AirPods, er det ikke et problem, men for noen kan det kanskje være viktig å vite at det ikke finnes en slik kontakt. Hvis du vil bruke hodetelefoner med kabel til iPhone SE, må du bruke en adapter. Dessverre ligger det ikke en adapter i esken.

Oppsummering

Nye iPhone SE er et godt valg for deg som ønsker deg en liten og rask iPhone som koster under 6000 kr. Jeg kan anmerke at telefonen har samme gamle LCD-skjerm og batterikapasitet som iPhone 8, og i i tillegg savnet jeg hurtiglader. Men den nye prosessoren og kameraet veier opp for de få og små manglene jeg fant. Dette er en iPhone som vil gi brukeren mye glede i flere år uten at lommeboken blir helt tømt.

Spesifikasjoner for iPhone SE

 • Lanseringsår: 2020
 • Skjermstørrelse: 4,7 tommer, LCD
 • Skjermoppløsning: 750 x 1334 piksler
 • Fysiske mål: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm
 • Vekt: 148 g
 • Prosessor: Apple A13 Bionic
 • Internminne: 3 GB
 • Lagringsplass: 64 GB, 128 GB, 256 GB
 • Kamera bak: 12 megapiksler, f/1,8
 • Kamera foran: 7 megapiksler, f/2,2
 • Videoopptak: Opptil 4K-oppløsning med 60 fps
 • Lyd: Stereohøyttaler, ingen hodetelefonkontakt
 • Batteri: 1821 mAh, hurtiglading (18 watt)
 • Vannbestandighet: Ja, med IP68
 • Tilkoblinger: WiFi 802.11ax, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, Lightning-kontakt

Denne testen er utført av Daniel Haaf som jobber i Prisjakts redaksjon.