Prisjakt

Vinterbeskjær dine trær og busker

Riktig utstyr og planlegging gjør hagen din fin og fruktbar til den nye sesongen.

Tekst: Viktoria Andresen og Jessika Jellbom

Publisert: 16. februar 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid.

Når busker og trær er i dvale, er det på tide å beskjære mange av dem. I tillegg til å gi plantene dine en ny start før vekstsesongen, ser utemiljøet ditt umiddelbart mer livlig ut. Vi har fått hagekunstner Jonathan Lindholt til å gi sine beste tips.


Som Agroøkolog underviser Jonathan i naturbruk på Natur VGS. Han driver også sitt eget firma Hagekunstneren, hvor han jobber som arborist med bekjæring og felling av store trær. Av trerestene han får tak i lager han også kunst og bruksgjenstander. I tillegg til de to jobbene, er han gårdsgutt på en gård ved Gardemoen.  

– Nå for tiden jobber jeg med alle tingene, forteller Hagekunstneren fra Oslo.
– Jeg prøver å bruke og ta vare på ressursene best mulig. Det er en veldig god følelse å lage kunst og andre nyttige ting av en ressurs som vanligvis blir kastet, sier han.

Utstyr du trenger for å bli en god hobbygartner

Det er lett å tro at du kan skjære med alt du har tilgjengelig, men du vil ha en veldig skarp kniv eller saks, for å få en jevn snittflate. Finner du en sløv, rusten grensaks i boden har den kanskje skader og ujevnheter, og da kan såret bli ujevnt og mottakelig for sykdom.– Jeg vil anbefale en god grensaks, og en liten greinsag med vanlig skaft, litt langt blad. De aller dristigste går kanskje for en motorsag, da er det ekstra viktig med godt verneutstyr. Det kan også være smart å ha en trapp eller stige. Kneputer er også lurt for de som ikke vant til å sitte og stelle på bakken. 

– En hobbygartner trenger godt utstyr. Hvis jeg har kledd meg for fint er jeg for pinglete til å bli skitten, så det er viktig med riktig utstyr i handa og riktig klær på kroppen. 

Trenger jeg kompostkvern?

– Det kan være supernyttig for de som har større hager og må bli kvitt mye. Da tar avfallet mindre plass og meitemarken kommer i gang raskere med arbeidet sitt. Absolutt å anbefale til de som har råd til det. Det er ikke et must for å bli en god hobbybonde, men masse grener og avfall tar fort mye plass. 

Topp 10: Manuell beskjæring

De mest populære produktene det siste året.

1. Bahco 396 Lap

2. ARS GR-17

3. Gerber Freescape Camp

4. Fiskars Xtract SW73

5. Fiskars PowerGear X UPX86

6. Fiskars Xtract SW75

7. Fiskars SW30

8. Fiskars PowerGear X UPX82

9. Felco nr: 2

10. Silky Bigboy 2000 360 (XL Teeth)

Foto: Jessika Jellbom

Tips til utstyr

  1. Beskjæringssaks: For kvister og tynne grener. Bladene skal vikles rundt som en saks. Velg gjerne en modell med et rullehåndtak som avlaster håndleddet eller girforholdet som gir deg ekstra håndstyrke. Velg også sekatører i en størrelse som passer din hånd.
  2. Grensaks: For grener med 2-3 cm diameter. Her er modeller med gir og forskjellige aksler.
  3. Grensag: En praktisk variant er den japanske sagen som bare kutter i trekkretningen eller et sammenleggbart stikksag som beskytter både bladet og deg. En sag med justerbart blad kan være bra for vanskelig tilgjengelige grener. Det er selvfølgelig også elektriske varianter, flere med lange sjakter.
  4. Stige: Velg et stabilt utvalg og kjøp et høyere enn du tror du trenger - trærne og buskene dine vokser.
  5. RIve, kurv og hansker: Beskytter hendene og letter rengjøring etterpå. Hvis du klipper mye, kan du legge en presenning rundt treet før du begynner å samle alle grenene raskere.
  6. Kompostkvarn: For de som har råd og stor plass, er en kompostkvern absolutt bra å ha hvis du vil gjøre avkappet til grenene dine til næringsrik jord.

Riktig lagring og vedlikehold

– Det kan være lurt å lære seg å slipe saksen sin selv, ellers er det viktig å holde utstyret rent. Tørk av etter en kald våt dag. Sørg for at det ikke blir rust. Olje en gang i blant for ekstra beskyttelse, og oppbevar tørt, tipser Jonathan.

Planlegg litt før du setter i gang med hagesaksa

Før du gjør noe som helst i hagen din, bør du tenke over hva du ønsker deg. Hvordan vil du at det skal se ut? Prøv å se for deg hvordan det skal utvikle seg i mange år fremover. Det beste er å observere gjennom en vekstsesong, før du gjør noe drastisk. 

– Tenk på hva ønsker du å oppnå. Vil du at det skal bli høyt, stort eller bredt? Med masse frukter? Eller en liten prydbusk. Bestem deg for en form og hold deg til det. 

– De fleste ønsker jo en fin krone i et tre for eksempel, men det er litt vanskelig å se hvordan den ser ut på vinteren. Kan være noe er sykt og skadet, så et råd er å avvente og se hvordan det vokser til, rådgir hagekunstneren.

Bevar treets naturlige form, men sparsom fra grenen for å få mer lys inn i trekronen. Foto: Art of Success, Adobe Stock

Vit hvilke vekster du har med å gjøre

Det er veldig stor forskjell på buskene og trærne i hagen din. De fleste busker og trær kan beskjæres hele året, men noen trær og busker er veldig følsomme. Er det for kaldt kan du få frostskader og har de allerede begynt å blomstre får du ikke blomster hvis du skjærer det bort. 

– Du skal være litt forsiktig med steinfrukttrær, som moreller og kirsebær. De kalles blødere og har vanskeligheter med å lukke sårene sine hvis de er beskjært når det er for kaldt, og da kan de bli syke, forteller arboristen. 

Lett å kutte feil

Mange tror de bare kan halvere, og kappe av busken. Andre kutter for lite. Som hovedsak skal du kappe ned til et vekstpunkt, så du promoterer ny vekst fra det punktet du stoppet å kutte. 

– Det er litt vanskelig for du må ikke skade den nye knoppen, sier Hagekunstneren

– Men som hovedregel, ikke kutt helt inntil stammen, men nære. Bærbusker som har blomstret og gitt bær, skal kuttes av ved roten. Epletrær blir fort veldig høye og da er det lurt å kutte grener som vokser rett oppover, for de gir sjeldent frukt, forklarer arboristen.

Trekragen hjelper deg helbrede snittflaten raskt. Foto: natalialeb, Adobe Stock

Vurderer du å ta med motorsagen opp i en stige, bør du ringe en arborist.

Trenger du et større vedlikehold, eller er du generelt usikker på hvordan du skal gå frem burde du kontakte en arborist. Det kan være farlig i noen tilfeller, og da er det best å ha en fagkyndig som tar jobben isteden. 

– Skal du utføre større vedlikehold eller beskjære veldig store trær, burde du kontakte en arborist. Og for all del ikke ta med motorsagen opp i stige, det kan gå veldig dårlig, advarer hagekunstneren.

Vær en god nabo og husk riktig tillatelse

Det er forskjellige bestemmelser på hva som er lovlig å kutte her i landet, så undersøk det før du setter i gang. I noen tilfeller må du søke om lov til å kutte. Spesielt eik har egne regler. Hvis den er synlig hul, er den totalfredet. 

– Alle trær over 90 cm i omkrets må søkes om i Oslo, så gjør deg kjent med de reglene der du bor. Er det noen som går rundt og nyter et tre hele livet sitt, og plutselig ser at det borte, kan de fort klage, sier Jonathan.

 – De største grunnene til beskjæring er jo ofte bedre utsikt, så det kan bli mye krangling om sikt og trær mellom naboer. Så ha god kommunikasjon. I Oslo skal du helst sende søknad og nabovarsel.

Hagekunstner Lindholts siste råd er for oss alle,

– Gå ut i hagen eller skogen, og nyt naturen, sommer som vinter, inspirerer han til slutt.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid.Viktoria Andresen kan nås på [email protected].