Kategorier
Prisjakt

Ny energimerking hjelper oss å velge smartere

Målestokken A-G erstatter dagens system med bokstaver og pluss tegn

Tekst: Jessika Jellbom

Publisert: 15 februar 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid.

1. mars innføres et nytt energimerke i EU på blant annet hvitevarer og TV-apparater. Tanken er at det skal bli lettere for oss forbrukere å sammenligne forskjellige produkter basert på energiforbruket.

Opprinnelsen til vårt nåværende energimerkningssystem ble introdusert i 1995 for å drive utviklingen videre og gjøre elektronikken vår mer energieffektiv – og det fungerte. I 2006 ble det funnet at strømforbruket i hjemmene hadde blitt halvert på ti år. Men ettersom produktene har blitt mer sparsomme, er ikke bokstavene A til D lenger nok - og plusstegnet dukket opp.

Etikettene ble imidlertid stadig vanskeligere for oss forbrukere å evaluere: Hvor mye bedre er ++ enn +? Er bare bokstaven A dårlig? Forbrukerundersøkelser viste at vi opplevde forskjellen mellom bokstaver større enn mellom pluss tegn - og det ble bestemt at bokstavskalaen skulle utvides.

Disse produktene får nye energimerker:

Kjøleskap

Fryseboks

Vinskap

Oppvaskmaskiner

Vaskemaskiner og kombinerte vaskemaskiner og tørketromler

TV-er og skjermer

Belysning og lyskilder

A til G - den nye energiskalaen

14 EU-land og Storbritannia har blitt enige om å innføre en ny skala som går fra A til G, uten plusser.

Den nye skalaen skal ikke sammenlignes med den nåværende: dagens A-klassifiserte produkter vil for eksempel tilsvare de nye energiklassene B og C. Dette gjøres for å gi rom for fremtidens enda mer energieffektive produkter. Du vil ikke havne i pluss-pluss-spørsmålet igjen.

Hvordan og når vil det nye energimerket bli introdusert?

Den nye energimerkingen trer i kraft 1. mars 2021. Merkene vil være veldig like de gamle, men viser den nye skalaen: A til G. Når bestemmelsen tas inn i Norge er ennå ikke helt klart, men oppe til vurdering.

I løpet av en overgangsperiode vil både den gamle og den nye energimerkingen være synlig i butikkene, forskjellige produktgrupper skifter etikett til forskjellige tidspunkter. Men innen 1. desember 2021 i EU må alle produktene som dekkes av merket ha den nye merkelappen.

Den nya energimärkningen ser ut så här för ett kylskåp. Illustration: European Commission

Ny etikett med QR-kode

Du vil lett kjenne igjen den nye etiketten, fargeskalaen og informasjonen er den samme. I tillegg til produsentens navn, modell-nummer og energiklasse A til G, kan den fortelle deg om:

Hvor mye energi produktet bruker per år eller et spesifisert antall bruksområder, oppgitt i kilowattimer, kWh.

I de fleste tilfeller er produktets støynivå (lydeffektnivå) oppgitt i dB (A) og lydvurdering A til D.

Merkelappen inneholder også relevant informasjon for hver produktgruppe, for eksempel:

Hvis det er et kjøleskap eller fryser: hvilket volum det har i liter.

Hvis det er en vaskemaskin: hvor mange kg tøy den tåler, vannforbruk, sentrifugeklasse og miljøprogramtid.

Om det er en TV eller skjerm: tommers størrelse og strømforbruk i HDR-modus.

Skann for mer informasjon

En ny funksjon på etiketten er QR-koden. Du kan skanne den med mobiltelefonen din for mer informasjon om produktet i den europeiske produktdatabasen for energimerkede produkter, EPREL.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid. Jessika Jellbom kan nåes på [email protected].