Prisjakt

Månedens spill: Valheim

Bygg et langhus, utforsk havet med vikingskipet ditt og spill med vennene dine i Valheim

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
26 mars 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.

Valheim er et eventyrspill som kan beskrives som Minecraft med vikingtema.

Du har en enorm og åpen verden å utforske, enten selv eller med vennene dine. Sammen kan dere bygge spektakulære bygninger, utforske havet i langbåt og bekjempe bossene i spillet.

Når du begynner å spille den første gangen, har du bare klærne du har på deg – ikke noe mer. For å overleve den første natten må du samle mat og ved, tenne et bål og bygge et lite hus. Det første området er alltid relativt sikkert, men du kan aldri vær helt sikker (se opp for villsvin!).

Når du har mestret det grunnleggende, er det på tide å utforske den enorme spillverdenen. Enten går du til fots, eller så tar du deg rundt på havene med båt. Men vær forsiktig, for hvor lenger bort du kommer fra hjemme, desto større er risikoene.

Meadow, som alltid er det første området i Valheim, er ikke spesielt farlig. Men så fort du går inn i Black Forest, blir det raskt mer risikabelt for den lille vikingen din. Her finnes det både dverger, troll og skjeletter som raskt kan gjøre besøket veldig ubehagelig hvis du ikke er forsiktig.

Viktig å vite om Valheim

 • Spilltype: Action-eventyr 
 • Spilletid: Så lenge du vil
 • Størrelse: 1 GB
 • System: Kun PC
 • Varianter: Normal variant
 • Spillverden: Åpen
 • Ble lansert: 2. februar på Steam (Early Access)
Slik er grafikken på nært hold.

Pikselert grafikk, men imponerende lyssetting

Det er fort gjort å bli uforsiktig i Valheim. Grafikken er pikselert, men lyset er blendende vakkert, så du må ikke bli overrasket hvis du stopper opp og bare ser ut over viddene fra tid til annen.

Men du må ikke beundre solnedgangen for lenge. Skogen er ikke lydløs, og du kan fort bli overrasket av et troll som smyger seg innpå deg.

Når du dør, lages det et dødstotem med alle tingene du hadde. For å få dem igjen må du løpe hele veien fra startpunktet til totemet din igjen. Men ta det med ro, du kan dø flere ganger uten at totemet din forsvinner.

I takt med at du lærer deg nye ting, svinger mektigere våpen og møter vanskeligere bosser, åpnes Valheim stadig mer for vikingen din. Du kan lage skjold, drikke beskyttende mjød, temme dyr og bygge portaler til baser som du har bygd langt unna.

Det er moro å spille selv, men mye morsommere å spille sammen med venner. Samarbeid, utfordre hverandre og bygg en vikingverden sammen. Det kan være opptil ti spillere i samme verden.

Valheim er sluppet på Steam som Early Access, og du kan skaffe deg det her.

Dette synes vi etter 120+ timer i Valheim

Jeg har spilt Valheim i mer enn 100 timer, og jeg angrer ikke på et sekund. Jeg har bygd enorme bygninger, drept troll og seilet med langbåt over skummende hav. Dette er et spill som aldri tar slutt.

Og selv om jeg ikke bruker like mye tid i Valheim nå som da jeg kjøpte spillet, vet jeg at timene mine bare er noen store oppdateringer fra å bli fordoblet. 

Man merker at Valheim er et uferdig spill. Det finnes få fiender, et lite antall områdetyper, og mye føles enkelt integrert eller ubalansert. Men Valheim har fortsatt et godt grunnlag, og jeg vet at det gjenstår mange oppdateringer før det er ferdig.

I tillegg er det veldig gøy å spille sammen med venner, og følelsen av å gjøre det samme igjen og igjen, blir dempet noe. 

Du kommer til å løpe veldig mye frem og tilbake. Du blir frustrert når du dør en mil fra huset ditt, og du kommer til å riste oppgitt på hodet når du faller ned fra husbyggingen for tusende gang. Men det er små utfordringer i et ellers fantastisk spill.

Valheim har sine mangler, men jeg kan virkelig anbefale det for 160 kroner, som det koster på Steam i dag.

Slik kan en enkel base se ut etter en times tid i Valheim.

Planlegg bygningene dine

Det første huset du bygger, trenger ikke å være spesielt. Bygg en hytte, slik at du har litt beskyttelse om natten. Men når du skal bygge større hus, bør du finne fram tegneblokken.

Det er mye du må ta høyde for når du bygger i Valheim.

Et ildsted innendørs trenger hull i taket til røyken, portaler må ha plass både foran og bak seg, og du må ha mye plass rundt arbeidsbenker når du oppgraderer dem.

Sørg for at du har godt med plass, og bygg litt større enn du kanskje opprinnelig hadde planlagt.

Og husk å forsterke bygningene dine på de riktige stedene, slik at de ikke raser sammen. Bruk påler under gulvet og langs veggene, slik at du kan bygge høyere og lenger.

Spise forskjellig mat

Du begynner alltid med 25 helsepoeng. For å få flere helsepoeng og samtidig øke utholdenheten må du spise forskjellig mat. For eksempel bær, kjøtt, drikke og grønnsaker.

Det finnes 21 forskjellige typer mat, som alle har forskjellig effektiv på vikingen din. For eksempel gir gulrotsuppe lang utholdenhet, men få helsepoeng. Det er smart når du hugger ved eller stein. Mens blodpudding gir mange helsepoeng, noe som er smart når du utforsker Plains.

Ved å kombinere forskjellig mat kan du finne en god balanse som passer for det du skal gjøre. Skal du løpe raskt, eller må du tåle mye skade?

Du kan spise tre forskjellige typer mat, slik at du får alle fordelene samtidig. Når effekten begynner å avta, blinker det et lite matsymbol som viser at du må spise igjen. Hold øye med helsemåleren nederst til venstre.

Bosett deg i nærheten av vann

Hvis du vil være sikker på at du har mange grunnleggende ressurser fra starten, bør du bosette deg i nærheten av vann.

Der finner du villsvin og hjort som kan spises, flint og tinn for å lage verktøy, og det er også enklere å bygge en båt når du skal ut på eventyr.

Et tips er å ikke bygge altfor nær vannet. Når det stormer i Valheim, kan bølgene bli veldig høye. Vannet skader ikke det du har bygd, men det er ikke gøy å se vannet strømme inn i bygningen din.

Et annet smart tips er å plassere basen relativt nær Black Forrest, slik at du har flere ressurser i nærheten. Men husk å se opp for troll og ulv, så hold litt avstand.

Pass deg for trærne

Du kommer til å hugge mange trær i Valheim. Du trenger planker til bygningene dine og ved til bål og verktøy.

Det er ikke vanskelig å hugge ved. Start med å lage en stein- eller flintøks, finn et tre og begynn å hugge. Men se opp (bokstavelig talt!). Trærne er lunefulle når de felles, og hvis du er uforsiktig, kan du dø.

Fysikkmotoren i Valheim sørger for at trærne faller naturlig, og hvis du har flaks, kan de dra med seg trær i nærheten. Hvis du har uflaks, står du under trærne når de faller, slik at du må løpe for å finne ditt dødstotem og alle tingene dine.

Et annet tips er å aldri stå under et tre hvis du hugger i en skråning. Hvorfor? Trær ruller ned skråningen, og de tar ikke hensyn til hvem som står i veien.

Krav til PC (minimum)

 • OS: Windows 7 eller nyere (64-biters)
 • Prosessor: Tokjerners 2,6 GHz
 • Minne: 4 GB
 • Lagringsplass: 1 GB ledig plass
 • Grafikkort: GeForce GTX 500 eller tilsvarende for AMD

Krav til PC (anbefalt)

 • OS: Windows 7 eller nyere (64-biters)
 • Prosessor: Core i5 3 GHz eller bedre
 • Minne: 8 GB
 • Lagringsplass: 1 GB ledig plass
 • Grafikkort: GeForce GTX 970 eller tilsvarende for AMD

Det er planlagt fire store oppdateringer

Siden Valheim er langt fra ferdig utviklet, finnes det store forbedringsmuligheter. Og Iron Gate Studios har planlagt minst fire oppdateringer i 2021.

– I den ferdige versjonen av spillet vil det være ni forskjellige områder med hver sin boss. Og vi undersøker mulighetene for å inkludere mini-bosser og andre ting også. Så ja, det kommer flere bosser, sier Henrik Törnqvist, en av grunnleggerne av Iron Gate Studios.

Oppdatering 1: Hearth and Home

Den første store oppdateringen gir oss flere byggesteiner og større mulighet til å gjøre bygninger mer personlige. Det skal være mer å gjøre både rundt og i bygningene, men det er litt uklart hva det betyr. Sannsynligvis vil Hearth and Home også inkludere nye måter å skaffe seg mat på, og ha flere oppskrifter.

Oppdatering 2: Cult of the Wolf

Hvis vi har grei oversikt over Hearth and Home, kan vi ikke si det samme om Cult of the Wolf. Her kjenner vi bare til noen få detaljer. som at oppdateringen fokuserer på å utforske den enorme verdenen samt kampsystemet. Det er også lovet nye sammenstøt når du er på oppdagelsesferd, men det er fortsatt uklart hva det egentlig betyr.

Oppdatering 3: Ships and the Sea

Etter to oppdateringer for landkrabbene kommer Ships and the Sea. Og som navnet antyder, er det her fokus på forbedringer av sjøfarten. Det skal bli mer å gjøre på havet, og det skal også komme bedre muligheter til å gjøre båter mer personlige.

Oppdatering 4: Mistlands

Mistlands er et område i Valheim som du kan besøke allerede i dag. Men det er helt tomt for skapninger, og det er ikke noe å gjøre der, bortsett fra å løpe rundt og utforske. Med denne oppdateringen våkner Mistlands til liv med nye fiender, nye gjenstander, en ny boss og mye mer.

Andre nyheter som er planlagt fremover, er introduksjonen av svartalver, flere unike områder å utforske, muligheten til å ekspandere hvor mange ting man kan ha på spilleren sin samtidig – og til og med månefaser. Det er også snakk om interaksjoner mellom spillere, tjæregroper og en såkalt sandkassemodus.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Daniel Haaf kan nås på [email protected].