Prisjakt

Luftrensere – få kontroll i pollensesongen

Med en god luftrenser får du et mer behagelig klima både hjemme og på kontoret

Text:
Daniel Haaf

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.

Få kontroll over pollensesongen hjemme med en god luftrenser. Her gir vi deg gode tips om de mest populære modellene, hva du bør se etter når du velger luftrenser samt hvordan prisene endrer seg over tid.

Når trenger du egentlig en luftrenser?

Det finnes mange grunner til at du kanskje bør ha en luftrenser hjemme. Her får du noen til hvorfor du kanskje trenger en hjemme:

  • Allergier: Hvis du eller noen andre i hjemmet ditt sliter med allergi, kan en luftrenser redusere eventuelle problemer eller symptomer. Husk at du bør velge en luftrenser som er egnet til løse dine allergiproblemer for best mulig effekt.
  • Astma: Du kan lindre astma med en god luftrenser som fjerner sykdomsfremkallende partikler fra luften. Husk imidlertid på at en luftrenser aldri kan erstatte vanlig rengjøring eller medisiner for astmatikere.
  • Husdyr: Luftrensere fanger opp partikler fra husdyr som hund og katt. Det gjør det enklere for allergikere å ha dyr hjemme, og luftrenseren fjerner også lukt fra for eksempel kattens sandkasse.
  • Ildsted: Hvis du har et åpent ildsted hjemmet, kan en luftrenser være en god løsning mot åpne flammer som raskt kan spre store mengder partikler som irriterer luftveiene. En god luftrenser sirkulerer frisk og renset luft rundt i rommet, slik at du kan nyte varmen uten å måtte tenke på om luften er ren nok.

Mest populært å kjøpe luftrensere mellom mars og juni

Vår statistikk over luftrensere viser at de fleste kjøper luftrensere fra midten av mars til slutten av juli. Og det er kanskje ikke så rart, siden pollensesongen er på sitt verste akkurat i disse månedene.

Når vi sjekker vår prishistorikk for luftrensere, ser vi at det kun er små prisendringer i denne kategorien. Gjennomsnittsprisen på luftrensere hos Prisjakt fra 1. januar til 31. mars lå på NOK 3 348. Det er bare marginalt høyere enn tre måneder tidligere, selv om det da var utenfor sesong for luftrensere.

Slik endret prisen seg på fem populære luftrensere fra januar til mars 2020 sammenlignet med tre måneder tidligere:

  • Electrolux FA31-201GY: +6%
  • Coway AP-1008CH: +3%
  • Xiaomi Mi Air Purifier 3H: -1%
  • Electrolux Pure A9 PA91-404GY: 0%
  • Electrolux Pure A9 PA91-604GY: +1%
Adobe Stock © lordn

Før du kjøper en luftrenser bør du tenke på dette:

Luftrensing har eksistert lenge, og teknologien er velprøvd. De ulike løsningene kan likevel variere i pris, og ulike produsenter fokuserer på ulik teknologi. Hvis du har råd, er en kombinasjon av ulik teknologi og filtre vanligvis mest effektivt. Avhengig av hvor følsom du er, bør du tenke deg om før du velger filtre og teknologi.

Tenk først på hva problemet ditt er og hva som forårsaker det. Størrelsen på rommet spiller også en rolle, ettersom luftrensere som kan håndtere større rom er tilsvarende dyrere.

Det er også viktig å vurdere støynivået. Hvis du skal ha luftrenseren på soverommet, bør du velge en med nattmodus. For de fleste av de gode luftrenserne ligger på godt over 30 desibel når de er på sitt mest effektive.

For å sikre at luftrenseren fungerer optimalt og ikke gjør luften verre, bør du rense eller skifte ut filtrene regelmessig. Noen filtre kan vaskes, mens andre må byttes ut. Dette medfører både litt arbeid og ekstra kostnader som du bør ta med i beregningen når du kjøper luftrenser.

Før du kjøper en luftrenser, bør du sjekke hva nye filtre koster. Du kommer til å måtte erstatte dem før eller senere, så i likhet med en blekkskriver som kan virke billig når du kjøper den, må prisen på filter alltid tas med i beregningen. Enkelte filtre koster bare noen hundrelapper, mens andre kan koste opp mot tusen kroner.

Tips og råd til deg som har en luftrenser

Ikke glem å rengjøre eller skifte filteret

De aller fleste luftrensere har utskiftbare eller vaskbare filtre som må vedlikeholdes regelmessig. Et utskiftbart filter kan koste fra noen få hundrelapper og opp mot tusen kroer, avhengig av modell og størrelse. I bruksanvisningen kan du lese om hvordan du rengjør eller skifter filteret og hvor ofte det må gjøres.

Plasser luftrenseren på riktig plass i hjemmet

Det er viktig at luftrenseren har godt med plass både på sidene og foran. Ellers fungerer den ikke optimalt, og luftsirkulasjonen vil ikke bli så god som den kunne vært. Husk også at luftrenseren skal rettes mot det stedet der du vanligvis sitter hvis det er luften i et større rom som skal renses.

Lukk vinduer og dører

Unngå å ha vinduer og dører åpne når luftrenseren står på. Hvis luftfukteren skal kunne rense luften optimalt, er det viktig at det ikke kommer luft inn utenfra. Luftrenseren klarer ikke å håndtere all den nye luften og blir i praksis overflødig hvis du lufter ut samtidig.

Adobe Stock © Have a nice day

Fordelen med smarte luftrensere

Kontroller luftrenseren med mobiltelefonen

Den største fordelen med en smart luftrenser er kanskje at den kan styres direkte via mobiltelefonen. Det er perfekt når du for eksempel er på vei hjem fra reise og ønsker å starte luftrenseren i tide før du kommer hjem. For å kunne gjøre dette, kreves det en Wi-Fi-tilkobling og en tilknyttet app for den aktuelle modellen.

Luftkvalitetsmåler

En smart luftrenser med luftkvalitetsmåler kan ofte justere hvor mye den trenger å rengjøre, og noen modeller har en praktisk historikk, slik at du kan følge med på kvalitetsnivået over tid. Med en luftkvalitetsmåler kan du også få varsler når luften går over en gitt forurensningsgrense.

Automatisering med IFTTT

Hvis du er en noe mer avansert bruker, kan du koble din smarte (og kompatible) luftrenser til tjenesten IFTTT. Med den kan du programmere luftrenseren til å utføre ting som å sende en SMS til telefonen din når luftnivået er kritisk eller starte og stoppe luftrensingen med en epost.

Det brukes ulike teknikker og filtre i luftrensere

  • Mekanisk rensing er basert på vifter som kjører luften gjennom ulike filterlag. Den er selvfølgelig ikke så støysvar som varianter uten vifte, men teknologien er egentlig en forutsetning for at det skal være mulig å tilby en effektiv rensing.
  • Elektrostatisk rensing/ionisering er en metode som baseres på at enheten gir partikler negativ ladning før de trekkes til en positivt ladet plate. På denne måten renses luftstrømmen for støv og også enkelte gasser. Problemet er bare at det dannes ozon i prosessen, noe som er skadelig, spesielt for astmatikere. Apparater som bruker denne teknologien har ofte filtre eller prosesser for å redusere ozonutslipp, men det kan fortsatt forekomme, noe som kan utgjøre en viss risiko. Apparater som fritt avgir ioniserte partikler bør absolutt unngås.
  • UV-filter tilbyr filtrering basert på ultrafiolett lys som dreper organiske partikler som mugg og midd. Problemet er bare at det krever tid, noe som ikke er forenlig med en luftrenser som brukes i private hjem. Industrielle luftrensere som bygger på UV-teknologi tar ofte høyde for ozon og andre prosesser som et tillegg, men disse er ikke egnet til hjemmebruk.
  • HEPA er en type filter som finnes i mange støvsugere. De fanger opp rundt 99,97 prosent av alle partikler i luften på rundt 0,3 mikrometer. Hvis du er allergiker, er dette absolutt noe som anbefales. HEPA-filtre blir fulle etter hvert, selv om det kan ta lang tid. Da må de rengjøres eller byttes ut. "Permanente HEPA-filtre" er med andre ord ikke en bærekraftig løsning.
  • Karbonfiltre er fylt med aktivt karbon som fanger opp partikler og binder dem til seg. De er svært effektive og fanger selv svært små partikler, men de må byttes ut når de er fulle. Hvis ikke forsvinner ikke bare virkningen, men de vil i tillegg aktivt forurense luften ved å slippe partikler som det tidligere har fanget opp.

Hjelper luftrensere mot ...

  • mugg? Ja, med en luftrenser med HEPA-filter reduserer du problemene med mugg. Les mer om luftrensere og mugg lenger ned artikkelen.
  • støv? Ja, luftrensere med HEPA-filter hjelper hvis du er følsom overfor støv. Hvis du har problemer med støv i luften, kan det være et tegn på allergi mot midd.
  • pollen? Ja, en luftrenser med HEPA-filter holder hjemmet fritt for pollen og andre partikler som du kan puste inn.
  • røykluft? Ja, luftrensere med karbonfilter eller UV-lampe/fotoplasma hjelper i hjem med røykluft. I boliger der røyklukten har satt seg i veggene kan det være nødvendig med sanering med ozongenerator.
  • radon? Ja, luftrensere med HEPA-filter reduserer risikoen for problemer knyttet til radon i luften. Årsaken er at radon spres via andre partikler som luftrenseren samler inn, noe som igjen reduserer mengden radon i hjemmet.
  • pelsdyrallergi? Ja, luftrensere renser luften og fjerner dyreallergener fra blant annet katter og hunder. Luftrensere fungerer best med ionisering/elektrostatisk rensing.
  • allergi mot midd? Ja, støvallergi og middallergi er det samme, det brukes bare ulike navn. En luftrenser med HEPA-filter bidrar til å redusere ubehag, men motvirker ikke problemet med midd.
  • katteallergi? Ja, luftrensere med ionisering/elektrostatisk rensing sørger for å rense luften for allergener som kan forårsake allergi og gi deg problemer.

Luftrensere hjelper mot mugg i hjemmet

Med en god luftrenser kan du redusere eventuelle ulemper med mugg i hjemmet. Luftrensere samler inn muggsporer, slik at de ikke ender opp i lungene våre eller får sjansen til å spre seg til andre steder i hjemmet.

Hvis du er følsom for mugg, kan du få symptomer som betennelse i nesen, hoste, nesetetthet og vondt i halsen. Hvis du i tillegg har astma, kan du oppleve at den blir verre på steder der det har dannet seg mugg.

For å hindre muggdannelse i hjemmet, bør fuktighetsnivået ligge på under 50 prosent innendørs. Hold ekstra godt øye med fuktighetsdannelse på steder der det finnes klimaanlegg, kjøleskap, bad og eventuelt kjeller. Hvis du har steder som kan være utsatt for muggdannelse, bør du være ekstra nøye med rengjøringen for å unngå fremtidige problemer.

Hvis du har oppdaget mugg og derfor ønsker å kjøpe en luftrenser, anbefaler vi modeller med HEPA-filter for å oppnå best mulig effekt. Et tips kan være å supplere med en avfukter hvis du opplever høy luftfuktighet i hjemme.

Symptomer på pollenallergi som må du bør holde et øye med

Rundt en av tre nordmenn lider av pollenallergi, så risikoen er stor risiko for at du eller noen du kjenner har det. Symptomene kommer ofte på vårparten og kan lett forveksles med en forkjølelse. Her er noen av symptomene du må bør vite om:

  • Trøtthet
  • Røde og kløende øyne renner
  • Mye nysing
  • Vannholdig snørr og tett nese
  • Kløe i nesa

Kjenner du deg igjen? Da er risikoen stor for at du har allergi. Heldigvis klarer de fleste å holde symptomene og allergien under kontroll ved hjelp av reseptfrie legemidler. Hos Prisjakt finner du alle de vanlige alternativene som du kan bruke for å lindre ubehag.

10 tips som kan lindre symptomer på pollenallergi

  1. Lukke dører og vinduer
  2. Les pollenprognosene
  3. Skift klær når du har vær ute
  4. Unngå å tørke klær utendørs
  5. Unngå husdyr som har vært utendørs
  6. Tren innendørs eller tidlig om morgenene hvis du må trene ute
  7. Skyll håret om kvelden
  8. Klipp plenen om morgenen
  9. Luft om natten eller tidlig om morgenen
  10. Ikke ta inn planter som har stått ute