Prisjakt

Husk dette når du kjøper skjermkort

Joel fra NordicHardware hjelper oss velge skjermkort – dette er det rimeligste akkurat nå.

Tekst:
Daniel Haaf

Publisert:
1 mai 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.

Har du prøvd å kjøpe et skjermkort i det siste? Da har du kanskje lagt merke til at tilbudet stadig synker mens prisene stiger.

Akkurat nå er det stor mangel på komponenter, noe som betyr at produsentene ikke klarer å få nok produkter på markedet. Det påvirker alt fra tilgang til skjermkort til kretser for biler og andre dingser.

Vi snakket med Joel Oscarsson, som er sjefredaktør for nettstedet NordicHardware, om mangelen på skjermkort og hva du skal velge for datamaskinen i dag.

Joel Oscarsson, teknologiekspert og sjefredaktør for NordicHardware

Dette er teknologiekspert Joel

Joel er 28 år gammel og bor i Malmö, Sverige. Allerede som tenåring hadde Joel stor interesse for teknologi. I en alder av 15 blogget han aktivt om teknologi og levde i utgangspunktet av dingser. I dag jobber Joel profesjonelt med interessen sin og har gjort det i rundt fem år nå.

Når han ikke skriver om de nyeste dingsene, fordyper seg i spennende teknologi, eller stiller opp for kvalitetsjournalistikk, underholder han seg med en annen, mindre teknisk ting - nemlig brettspill.

Her holder vi oss imidlertid til skjermkort, og hvis det er noen som har et nøye øye med hva som skjer i det markedet akkurat nå, er det Joel.

Tunge lanseringer og en pandemi ødela markedet

2020 var et veldig uheldig år for de som ønsket å oppgradere datamaskinen med et nytt skjermkort.

Samtidig som koronapandemien rammet en hel produksjonsindustri, økte forbruket etter hvert som flere og flere ble tvunget til å bli hjemme når restriksjonene ble strammet inn.

- Det er mange grunner til at det er mangel på komponenter akkurat nå. Selv små forstyrrelser påvirker produsentene, og blant annet pandemi, vær og arbeidsrelaterte problemer kompenserer for mange, sier Joel.

I løpet av høsten ble det også introdusert en ny generasjon skjermkort fra Nvidia og AMD, nesten samtidig som Microsoft og Sony lanserte nye spillkonsoller på markedet.

Interessen for alle nye dingser har vært skyhøy, og det tok bare minutter for svenske forhandlere å selge seg helt ut. I dag er det fremdeles umulig å finne den siste generasjonen skjermkort eller spillkonsoll på lager.

Mangel på halvledere påvirker alt fra skjermkort til bilindustrien

- Hovedsakelig er det stor mangel på halvledere. Det påvirker ikke bare skjermkort, men mange andre bransjer, som for eksempel produksjon av biler, sier Joel.

Akkurat nå ser vi ingen lettelse i komponentmangelen. Det har tidligere vært snakk om større tilgjengelighet av halvledere i løpet av siste del av året, men i dag er det mye som tyder på at vi kanskje må vente til 2022 før det blir bedre.

Og det gjør det vanskelig for alle som ønsker å kjøpe et nytt skjermkort i dag.

Hva er en halvleder?

Halvledere er en viktig komponent i utgangspunktet all elektronikk. Blant annet er det halvledere i transistorer som er hjertet til prosessorer og andre kretser. Fordelen med halvledere er at komponenten kan kontrollere strøm ved å bytte mellom å være elektrisk ledende og isolerende. En av de største produsentene av halvledere i dag er TSMC, som produserer prosessorer og grafikkretser for blant andre Apple.

Det er mulig å kombinere en ARM-prosessor med Nvidias skjermkort. Foto: David, Adobe Stock

Det er stor risiko for at du kjøper et skjermkort som er for dyrt akkurat nå

Fordi det er så få skjermkort å kjøpe, øker prisene på både eldre og nye modeller. Og det betyr at alle som vil kjøpe et skjermkort, kan komme i en veldig dyr felle.

- Det er stor risiko her for at du kjøper et unødvendig dyrt skjermkort eller at du tar feil kort som ikke samsvarer med de andre komponentene i datamaskinen, advarer Joel.

Han sier også at det er viktig at du som forbruker planlegger ordentlig og bestiller de komponentene du skal ha. Så er det bare å vente til riktig skjermkort kan kjøpes - det er det absolutt beste du kan gjøre akkurat nå.

- Folk kan rett og slett holde på. Vi er i en trist situasjon som forbrukerne selv ikke kan forbedre, sier Joel.

Gamle skjermkort kan være en midlertidig løsning

Når nye skjermkort mangler, kan gamle modeller bli en midlertidig løsning.

Allerede i februar ble det rapportert at Nvidia introduserer gamle modeller som GTX 1050 og RTX 2060 på nytt, og det ryktes at GTX 1080 Ti også kan slippes igjen.

Spørsmålet vi stiller oss er om gammel teknologi er verdt å kjøpe, og her leverer Joel en betryggende melding.

- Hvis du ikke har behov for den nyeste teknologien, kan du absolutt kjøpe et eldre skjermkort. Hvis prisene ender på riktig nivå og ytelseskravene dine ikke er veldig høye, er for eksempel GTX 1650 et flott kort for mange, sier han.

En av fordelene med at gamle komponenter kommer tilbake på markedet, er at de kan gi ut nyere skjermkort til de som virkelig trenger dem. Spørsmålet er da hvilket skjermkort du trenger til datamaskinen - og her har Joel noen gode tips.

Joels beste kjøpstips - dette er den du skal velge

RTX 3070

Toppvalg for den seriøse spilleren som ønsker virkelig god ytelse for 1440p. Med en RTX 3070 får du høye frekvenser med maksimale innstillinger i mange spill. Du må betale mye, men akkurat nå er RTX 3070 det rimeligste kortet for folk flest - spesielt hvis du vil ha strålesporing og ikke nødvendigvis trenger å spille i 4K.

RX 6700 XT

AMD har tatt et stort skritt fremover i ytelse med Radeon XT-serien. Med 6700XT får du sammenlignbar ytelse med RTX 3070, noe som betyr at kortet er utmerket både for 1080p og 1440p. Bare husk at hvis du vil ha strålesporing, er kortet til Nvidia fortsatt flere hakk skarpere.

RTX 3060 Ti

Et flott alternativ i middelklassen for deg som vil spille i 1440p. Du kan øke oppløsningen til 4K i noen tilfeller, men RTX 3060 Ti klarer seg best i 1080p og 1440p. Du kan til og med kjøre raytracing med gode resultater. Dette er et stabilt valg når du vet at du ikke skal oppgradere til 4K i fremtiden.

RTX 3080 / RX 6800 XT

Hvis du vil øke grafikken maksimalt og spille i 4K, er dette valget for deg. RTX 3070 kan fungere med 4K i mange spill, men vil du ha optimal ytelse er RTX 3080 eller RX 6800 XT de beste valgene. Spesielt RTX 3080 hvis du vil bruke raytracing i moderne spill.

GTX 1650 Super / RX 5500 XT

For ca. 2000 kroner får du et veldig bra skjermkort i GTX 1650 Super og RX 5500 XT. Dette er rimelige modeller når du spiller i full HD og ikke trenger å sette grafikken til maks i alle nye spill. Et godt alternativ i budsjettklassen.

LED-belysning er en enkel måte å få spillriggen til å se bedre ut. Foto: MuhammadSyafiq, Adobe Stock

Ny generasjon skjermkort er både dyre og rimelige

Hvis du forhåndsbestilte en RTX 3080 da modellen ble utgitt, var prisen rundt SEK 8000. I dag må du betale rundt 11 000 SEK og 13 000 SEK for det samme skjermkortet. Til tross for den høye prisen, mener Joel at de aller nyeste skjermkortene er rimelige.

- Siste generasjons skjermkort er kanskje bransjens beste oppgradering noensinne. Folk venter måneder på disse kortene, og med god grunn - de er så himmelske gode og verdt å vente på, sier Joel.

Den som venter på noe godt, venter aldri for lenge, sier ordtaket. De som venter lenge nok, kan velge å kansellere RTX 3080 eller tilsvarende fra AMD, fordi det ryktes at RTX 3080 Ti vil bli utgitt i 2021.

Joel sier det føles sannsynlig at Nvidia har en ny lansering klar for sommeren, men regner ikke med en overflod i ressurser.

Prislappen vil sannsynligvis havne mellom dagens RTX 3080 og RTX 3090. Og tilbudet er etter all sannsynlighet like ille som for RTX 3080-modellene i dag. Hvis du vil ha en RTX 3080 Ti når den slippes, er det viktig å både ha en dyp lommebok og være lynrask på lanseringsdagen.

Ikke glem å oppgradere strømforsyningen

Alle som allerede har en datamaskin som skal oppgraderes, kan forberede seg på forskjellige måter før skjermkortet kommer. For eksempel ved å gjennomgå de forskjellige delene av datamaskinen som strømforsyningen.

Kjøper du et nytt generasjons RTX 300- eller Radeon XT-kort, er det viktig at strømforsyningen kan levere strøm raskt nok. De nye kortene krever mye av strømforsyningen, og hvis den eksisterende er på grensen, er det en god ide å oppgradere.

- Du kan komme langt med en strømforsyning på 700 watt, men hvis du vil kjøre en RTX 3080 eller 3090, må du sikte høyere. Ta kontakt med produsentene - de har gode anbefalinger om hva du skal kjøpe, foreslår Joel.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Daniel Haaf kan nås på [email protected].