Prisjakt

Gi robotgressklipperen og plenen en god start på sesongen – snart er det klippetid igjen!

Patrik Hedin er proff når det gjelder robotgressklippere – men så er han også andregenerasjons gressekspert og jobber som planansvarlig på Gamla Ullevi Stadium i Gøteborg. Her gir han deg sine beste vedlikeholds- og servicetips til både robotgressklippere og plener.

Tekst: Jessika Jellbom

Publisert: 14. april 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Personen som deltar i artikkelen mottar kompensasjon fra Prisjakt for å lage innhold til Prisjakt-eksperter. Prisjakt-eksperter får tenke nøyaktig hva de vil og kan ikke ha interessekonflikter med andre aktører.

Patrik Hedin er i gang med gressesongen allerede. Foto: Peter Claesson

I snart 13 år har gress vært Patrik Hedins levebrød – og også hans store interesse. Selv om han begynte sitt yrkesaktive liv på en bilfabrikk, tok det ikke lang tid før han byttet til sitt nåværende fagområde. For gresset er mye grønnere på denne siden av gjerdet.

– Da jeg ble permittert fra fabrikken, fikk jeg tilbud om å overta jobben til faren min. Han jobbet med gress helt fra jeg ble født, og han hjalp meg inn der, forteller Patrik.

Etter det har det gått klipp i klipp, for å si det sånn.

– Først jobbet jeg friluftsetaten i Göteborg og tok meg av byens idrettsanlegg, men nå har jeg hatt ansvar for gresset på fotballstadion Gamla Ullevi i seks år.

I tillegg til alt han har lært fra barnsben av, har han utdannet seg videre innen gress.

– Nå har jeg ett gresskurs igjen, så er jeg ferdig utdannet – hvis det er mulig å bli det. Man må lære seg alt fra hvordan en plen skal bygges opp til hvordan gresstråene fungerer og hvilke næringsstoffer de trenger. Jobben min er ikke bare å klippe gress, sier Patrik.

På en bane som Gamla Ullevi stilles det store krav til et svært slitesterkt gress.

– Hjemme er det en noe helt annet, der vil jeg bare ha den grønneste og fineste plenen i nabolaget, sier Patrik og ler.

Har du det?

– Snart! Jeg er godt på vei, men det har tatt meg fire år. Det er ikke mulig å trylle frem en perfekt plen.

Den nesten perfekte plenen omgir en enebolig i Bollebygd som Patrik deler med sin samboer og deres sønn på to år. Før de flyttet inn, hadde mosen fått lov til å spre seg uforstyrret i lang tid, men det er nå en saga blott.

– Jeg installerte robotgressklipperen, gjødslet og sådde nytt gress», sier Patrik.

Gressroboten var det første han kjøpte til hagen.

– Jeg klipper gress hele dagen, så må jeg virkelig gjøre det hjemme også? tenkte jeg da vi flyttet inn i huset.

Har du gitt robotgressklipperen navn?

– Roboten min heter selvfølgelig Glenn, etter fotballproffen fra IFK Göteborg hvis hjemmearena er Gamle Ullevi. Den har til og med hatt et navneskilt, men det falt dessverre av.

 

Patrik Hedin är en av våra Prisjakt Experter. Här hittar du alla hans tips om robotgräsklippare, vanliga gräsklippare och andra trädgårdsredskap.

Patrik skifter knivblad på roboten sin hver fjerde uke. Foto: Peter Claesson

Gi robotgressklipperen nødvendig service før våren kommer

Det er snart på tide å vekke robotgressklipperen fra vinterdvalen. Men det aller viktigste vedlikeholdet gjør du om høsten når den settes bort, sier Patrik Hedin. 

Før klippesesongen starter:

  • Se over tomta og robotklipperens hus hvis det har stått ute i hele vinter.
  • Benytt anledningen til å fjerne busker og planter som var i veien for klippingen forrige sesong.
  •  Lad roboten helt opp.
  • Oppdater programvaren.
  • Bytt kniver eller skjæreblader (hvis du ikke gjorde det før du satte den bort for vinteren).

I klippesesongen:

  •  Bytt kniver eller skjæreblader ofte. Patrik byter rundt hver fjerde uke.

Etter klippesesongen:

  • Sørg for grundig rengjøring – børst av alt gress, jord og pollen som har samlet seg i kriker og kroker på roboten. Vask utsiden, men unngå vann under dekselet.
  • Litt olje på bevegelige deler skader aldri.
  • Skift eventuelt ut kniver eller skjæreblader.
  • Du kan gjerne koble fra og ta inn ladestasjonen. Hvis den skal overvintre ute, bør den fortsatt være koblet til strømnettet.
  • Lad roboten et par, tre ganger i løpet av vinteren (men ikke utendørs ved minusgrader).
  • Hvis du har lagt merke til at roboten må lades stadig oftere, kan det være på tide å bytte batteri – pass på om vinteren.
Robotgressklipperen er ditt fremste våpenet i kampen mot mose. Foto: Patrik Hedin

Robotgressklippere bekjemper mose

Mosen smyger seg inn i plenen fordi du ikke tar vare på den, spesielt hvis du lar den gå for langt mellom hver gang du klipper, forklarer Patrik Hedin.

– Hvis du klipper den ofte, forstyrrer du mosen, og derfor bidrar robotgressklippere til å bekjempe mose. Den klipper gresset når det trengs, selv når du ikke har tid eller ikke er hjemme.

Omtrent tre ganger i uka mener han en vanlig plen bør klippes for å holde seg frisk og fin, og Glenn fikser det uten problemer.

Da Patrik skulle velge robotgressklipper, tok han utgangspunkt i forholdene på tomta, og deretter sjekket han hva som fantes på markedet og leste alle testene han kom over. Til slutt falt valget på en modell fra Husqvarna, som nå har fungert uten problemer i flere år.

– Jeg kan styre robotgressklipperen via en app på mobilen, den har alarm som aktiveres hvis noen løfter den og GPS-sporing hvis den forsvinner, sier Patrik.

Han bruker bare robot hjemme, på Gamla Ullevi er det manuell gressklipping som gjelder. 

– Men på Tottenhams nye stadion i England kan de kjøre plenen ut i en garasje hvis det skal arrangeres noe annet på stadionet. Der klipper de den med en robot. Vi er ikke helt der ennå. På Gamla Ullevi har vi dessuten et hybridgress. Vi har et nedsydd kunstgress i plenen som fungerer som en slags forsterkning, og det krever spesielt vedlikehold.

Det har vist seg å være vanskelig å holde seg helt unna plenen hjemme også.

– Jeg kjøpte en sylindergressklipper også, slik at jeg kan få fine kanter.

Robotgressklipperne har mange forskjellige finesser og funksjoner, velg riktig modell for dine behov. Foto: Peter Claesson

Tips og råd til deg som skal kjøpe robotgressklipper

  • Kjøp en robotgressklipper som kan klippe hele tomta. Mål plenen nøye, slik at roboten kan klippe hele plenen på rimelig tid, ellers må den klippe døgnet rundt. Er du i tvil om kapasiteten? Velg en som er litt kraftigere.
  • Er tomta kupert, eller har den nivåforskjeller? Velg en robot som kan klippe i skråninger. 
  • Gå over hele tomta før du installerer gressklipperroboten. Begrensningkabelen skal trekkes med et minimalt antall skjøter. Beregn nøye hvor du skal legge føringskabelen (hvis du har en slik, kabelen guider roboten til ladestasjonen) og hvor du skal lage øyer, for eksempel rundt trær og plantegrupper. Deretter er installasjonen rask, og du minimerer problemer.
  • Gå alltid over tomta før du starter roboten. Synlige røtter, kongler og steiner slite unødig på maskinen, og du risikerer å måtte bytte kniver og skjæreblader oftere.

Du finner Patriks liste over de beste robotgressklipperne her.

Smarte grunnleggende funksjoner

  • Antall hjul, dekkstørrelse og dekkmønster påvirker robotens kjøreegenskaper
  • Kuttebredde – bredere klippere klipper raskere, men koster ofte mer
  • Støynivå – har du eller naboen lett for å bli irritert av støy?

Hvilke ekstrafunksjoner trenger eller vil du ha?

  • Styring via app – klipp plenen med mobilen
  • Tyveribeskyttelse – aktiverer alarm og låser seg hvis noen løfter den, sporing via GPS
  •  Elektronisk innstilling av klippehøyde, mulig å angi gresshøyde
  •  Fjernstøtte i tilfelle feilrapport
  • Firehjulstrekk – hvis tomta er veldig kupert
Robotgressklipperen bekjemper bruksnegler effektivt. Her er Glenn i arbeid. Foto: Patrik Hedin

Er robotgressklipperen en drapsmaskin?

Det kommer an på hvem du er. Patrik anser risikoen for at pinnsvin skal få problemer som liten. Robotgressklippere er lave og programmert til å stoppe hvis de møter uventede hindringer.

– Man kan også velge en modell som aktiverer en alarm når den treffer noe høyt. Man vil jo at den skal stoppe så raskt som mulig, slik at knivene eller hindringen ikke blir skadet, sier Patrik.

Derimot bør snegler passe seg.

– Gressroboter er flinke til å ta livet av brunsnegler, så det anbefales absolutt å velge robotgressklipper hvis du har problemer med snegler i hagen!

Vertikal klipping, gjødsling og vann må til for å få en fin plen

De fleste vet at det er smart å gjødsle plenen. Men når og hvordan bør du gjøre det?

– Man bør minimum gjødsle tre til fire ganger i året – vår, sommer og høst – da får du fin og velholdt plen, sier Patrik.

– Jeg er jo litt yrkesskadet og bruker profesjonelle produkter hjemme også. Du kan få en grønn og fin plen med billigere produkter også, men da vet du egentlig ikke hvordan jorden har det. 

Jordens ph-verdi bør være ganske høy, rundt 6,5-7, da trives gresset best, forklarer Patrik.

– Billig gjødsel gjør jorden ofte sur. Da må du kalke også, så jeg tror de litt dyrere, profesjonelle produktene blir billigere på sikt.

I tillegg trenger plenen vann. Hvis det er svært tørt, anbefaler Patrik å vanne en til to ganger i uka, 10-15 minutter hver gang. Men det avhenger også litt av jordsmonnet, leire holder bedre på fuktigheten.

– Selv om gresset ser litt dødt ut i sommertørken, tar det seg opp, men det er bra hvis du kan gi det en rotbløyte hver uke, sier Patrik.

Hans oppskrift til perfekt plen inkluderer også årlig vertikal skjæring for å få inn luft og beskjære gressrøttene.

– Det fjerner mye organisk materiale i plenen og gjør den helt flat. Deretter toppdresser jeg den og sår i nytt gress. Her i Sør-Sverige er det vanligvis den beste tiden i begynnelsen av april, da har gresset fått kraft til å begynne å vokse. Deretter kan du gjøre det igjen på sensommeren eller utpå høsten. Men det må ikke være for vått, for da blir det bare gjørme.

Men til høsten blir det nok jordfreser i stedet. Patrik er klar for å begynne helt på nytt.

– Jeg har fått så mange ulike gresstyper i plenen, og det er jeg ikke så veldig fornøyd med, forteller han.

Det er sånn som skjer når en proff holder på. (Og nei, jordfreseren har ikke noe navn.)

Glenn og Patriks sesongarbeid starter med plenen hjemme. Foto: Peter Claesson

Legge ny plen – Patriks fem grunnleggende tips

  1. Fjern all vegetasjon – gammel plen, ugress og alt annet.
  2. Legg på jord blandet med litt sand for å sikre god drenering.
  3. Legg på et lag med sand.
  4. Så gressfrøene, eller rull ut ferdigplen.
  5. Ikke glem å vanne!

Bør man så selv eller legge ferdigplen?

– Hvis du har tid, bør du så selv. Da får du de gressfrøene du vil ha, sier Patrik.

Hvordan velger man gressfrø?

– Mange velger den mest slitesterke blandingen, men tenker ikke på at den også krever mye vann. Ta heller utgangspunkt i forholdene der plenen skal vokse og hvor mye arbeid du er villig til å legge i den. Sjekk for eksempel hvor mye kulde eller tørke den tåler, sier Patrik Hedin.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Personen som deltar i artikkelen mottar kompensasjon fra Prisjakt for å lage innhold til Prisjakt-eksperter. Våre eksperter får tenke nøyaktig hva de vil og kan ikke ha interessekonflikter med andre aktører. Jessika Jellbom kan nås på [email protected].