Fem grunner til at lesebrett er bedre enn vanlige bøker i papir

Lesebrett er utrolig praktiske

Det er noe helt spesielt med å holde en god bok mellom hendene. En bok som du bare ved å se på den vet at har blitt lest mange ganger.

Slitte bøker får et helt unikt mønster på omslaget. Som en vegg med dårlig puss som krakelerer. De gir en følelse av takknemlighet og vitner om at boken ikke bare har samlet støv i en hylle år etter år.

Det er umulig å få samme følelse med et lesebrett. Men selv om du mister noe, får du noe annet med et lesebrett. Her ser vi på fem grunner til hvorfor lesebrett kan være et godt alternativ hvis du er en skikkelig lesehest.

1. Et lesebrett kan inneholde mange bøker

En fordel vi ikke kan få fremhevet nok, er at du kan lagre flere hundre, ja kanskje flere tusen, bøker på et lesebrett.

Uansett hvor mange du kjøper, trenger du ikke å utvide bokhylla. Du får plass til alle i et lite brett. Du risikerer heller ikke å overskride vekten på håndbagasjen på flyet hvis du ønsker å ta med deg mer enn en bok på reisen.

Hvis du skal ut på en lengre reise og nærmer deg slutten på den første boken i en serie, kan du lett ta med deg oppfølgeren også. Du bare kjøper den neste boka i serien, laster den ned på lesebrettet og fortsetter der den første boka slutter.

Her finner du lesebrett med en lagringsplass på 4 GB eller mer.

2. Les i mørket med opplyst skjerm

Mange lesebrett har skjerm med innebygd belysning. Det gjør at du kan lese selv om lysforholdene ikke er optimale. Akkurat det du trenger hvis du ikke ønsker å slå på lyset.

Hvis du har nok lys, kan du bruke lesebrettet uten lys og dermed spare batteriet. Lesebrett bruker e-skjermer som ikke trenger ekstra lys.

Avhengig av modell, kan du få justerbar lysstyrke, ulike fargevalg på belysningen og også automatisk innstilling i forhold til lysforholdene i rommet. Det finnes til og med lesebrett som kan endre fargetemperaturen på skjermen.

Men husk at ikke alle lesebrett har innebygd belysning. Derfor bør du undersøke godt før du velger.

Her finner du lesebrett med opplyst skjerm.

Husk dette: Akkurat som mobiltelefoner og nettbrett, kan man få lesebrett i ulike størrelser. Det vanligste er en skjermstørrelse fra seks til åtte tommer. Vi anbefaler at du velger et lesebrett med enpikseltetthet på 300 dpi eller høyere. Hvis du velger lavere enn det, øker risikoen for at teksten ikke føles skarp nok, noe som påvirker leseopplevelsen din negativt.

Her kan du sammenligne størrelsen på iPad Pro 11, Amazon Kindle Voyage (6-tommers skjerm) og en vanlig bok med myke permer. © Daniel Haaf

3. Du kan både kjøpe og låne nye bøker direkte på lesebrettet

Du trenger ikke lenger ta turen til byen for å kjøpe eller låne bøker. Eller bestille e-bøker på nettet. Du kan kjøpe og låne alle de bøkene du vil direkte via lesebrettet.

Det tar kun noen få minutter å finne, kjøpe og laste ned bøkene på lesebrettet. Perfekt hvis du har dårlig tid, for eksempel før du skal ut å reise, eller hvis du ikke vil vente på en bok som er utsolgt fra lager.

Men det finnes selvfølgelig ulemper også. For du låser deg til en leverandør, for eksempel Amazon Kindle Store. Hvis du ikke lenger kan bruke kontoen din, mister du samtidig alle bøkene dine.

Det er heller ikke alle lesebrett som støtter lånte bøker. Hvis du er en flittig bruker av biblioteket, bør du sjekke hvilke lesebrett som passer for dine behov.

4. Oppdateringer, slå opp ord og markere avsnitt

Det er ikke helt uvanlig at det forekommer feil i bøker. Når du kjøper bøker via et lesebrett, oppdateres de automatisk med rettelser på samme måte som i apper på mobiltelefonen. Enkelt og praktisk, helt uten løse ark som må legges inn i boka.

En annen stor fordel med e-bøker er at de er helt digitale. Dette gjør at du for eksempel kan søke etter bestemte ord, oversette tekst og se betydningen av ord på Wikipedia. Hvor mange funksjoner lesebrettet ditt har, avhenger av produsent og modell.

Med noen lesebrett kan du også sette bokmerker på sider eller avsnitt som du kanskje vil gå tilbake til senere. Kanskje du vil markere et favorittsitat fra boka og dele det på sosiale medier?

Unsplash © bady qb

5. Med et vannavstøtende nettbrett trenger du ikke være redd for skrukkete sider

Har du prøvd å lese en vannskadet bok eller avis? Det er absolutt ingen fornøyelse. Arkene kleber seg mot hverandre, skrukker og blir misfarget. I verste fall er det umulig å lese boka etterpå.

Med et vannavstøtende lesebrett blir ikke bøkene skadet selv om ulykken skulle være ute. Uansett om du mister lesebrettet i badekaret eller velter et glass vann på det, kan du bare tørke av det.

Ikke alle lesebrett tåler vann, og de som gjør det tåler ikke nødvendigvis like mye. Hvis du vil være på den sikre siden, bør du se etter IPX8-klassifiserte lesebrett.

Her finner du vannavstøtende lesebrett.

Lesebrett har enda flere fordeler

Det finnes selvfølgelig enda flere grunner til at du bør velge lesebrett.

Hvis du ikke bare vil lese selv, men også lytte til bøkene, finnes det lesebrett som kan spille av lydbøker. De har enten innebygde høyttalere, eller du kan koble til hodetelefoner.

De fleste modellene viser hvor lang lesetid du har igjen i det kapittelet du holder på med, og det samme gjelder for resten av boka. Lesebrettet regner ut tiden utfra hvor raskt du vanligvis leser, dvs. hvor ofte du pleier å bla.

En annen morsom funksjon er visning av interessante sitater som andre lesere har lagt som favoritter på sine lesebrett. Hvis du ønsker mer bakgrunnsinformasjon om personene i en bok, finnes det også nettbrett som støtter dette.

Et tips er å lese litt om de lesebrettene som finnes på markedet og se hvilket som passer best for deg.

Her finner du lesebrett med innebygde høyttalere.

iStock.com / anyaberkut

Vent litt! Jeg har et nettbrett, kan jeg lese e-bøker på det?

Det kan du. Hvis du allerede har et nettbrett, kan du spare mye på å bruke det i stedet for et lesebrett.

Eller så kan du komplettere ditt eksisterende lesebrett hvis du heller vil det.

Både Amazon og Kobo har apper til Android og iOS, slik at du kan kjøpe bøker direkte fra nettbrettet og synkronisere dem med nettbrettet ditt.

Et nettbrett kan i tillegg lese mange flere bokformater og også aviser, samt gjøre mange andre ting som lesebrett ikke kan.