Få en kickstart på smartere shoppingvaner i 2020

Her har vi samlet våre 10 beste tips til en kickstart på smartere shoppingvaner for 2020.

© ivanko80 / Adobe Stock

1. Sett opp et shoppingbudsjett - og hold deg til det! 

Begynn med å liste opp inntekter og alle nødvendige utgifter + sparing. Fordel det som er til overs på de postene du ønsker, for eksempel klær og sko, spill, sportsutstyr eller andre ting som er viktige for deg. Bruker du ikke opp beløpet du har satt av - la det stå og bygge seg opp til du trenger å kjøpe noe innenfor den kategorien.

© ZaryaMaxim / Adobe Stock

2. Ta smarte valg og få cash på kontoen samtidig

Hver gang du skal kjøpe noe - gjør det til en vane spare tilsvarende prisforskjellen mellom prisen du betaler og det dyreste du kunne ha betalt. I stedet for å betale ekstra til en eller annen butikk så går pengene du faktisk sparte rett til deg selv og det du drømmer om. 

Eksempel: Om du kjøper en ny spillkontroller for 335,- i stedet for 579,- som er prisen i dyreste butikk. Legg unna mellomlegget på 244 kroner. Gjør du dette på alt du kjøper kommer du fort opp i en fin sum.

© JAYANNPO / Adobe Stock

3. Slå til når prisen er på sitt beste

Sett opp varsler på favorittproduktene dine før du går tom - slå til når prisen er på sitt beste og kjøp gjerne flere på en gang. For det første kan du da bare plukke frem en ny fra baderomsskapet når den gamle er tom og for det andre kan du si til deg selv at du har spart x antall kroner på å gjøre nettopp dette. Win win!

© Halfpoint / Adobe Stock

4. Vær ute i god tid

Kjøper du gaver på vei til bursdagsfesten og nye ski dagen før du skal på skiferie? Da er sjansen stor for at du velger feil produkt og betaler mer enn du trenger. Er du derimot ute i god tid slipper du stress og å svi av unødvendig mye penger i panikk - Prøv å tenk minst en måned frem i tid. Hvem har bursdag?

Trenger du noe til vinterferien? Legg en plan for hva du skal kjøpe - og begynn researchen i god tid. Da kan du også legge av penger en tid i forveien, så du slipper å være blakk i april fordi det er da alle i familien har bursdag.

(Supertips: begynn å legg av penger til julegaver allerede nå - du kommer til å takke deg selv i desember).

© ViacheslavLakobchuk / Adobe Stock

5. Sammenlign alltid produkter med hverandre

Trenger du virkelig den nyeste modellen av alt? Når en ny modell lanseres er det ofte sånn at tidligere modeller går ned i pris. Har du is i magen vil også de nyeste modellene gå ned i pris etter en stund. Det er også viktig å sammenligne produkter fordi i noen tilfeller har butikker satt ulike navn på like produkter, eller svært små forskjeller i funksjonalitet kan gi unødvendig store prisforskjeller.

© JackF / Adobe Stock

6. Kjøp utenfor sesong

Enkelte produkter kan det lønne seg å kjøpe utenfor sesong. Er du ute etter gode kupp burde du planlegge i forveien for ting du vet du trenger til neste sesong. Sjekker du prishistorikken på produktet du har tenkt å kjøpe kan du enkelt se når på året det ligger lavest i pris.

Smiling customer in store reading about tvs

7. Benytt deg av prisgarantier

Kjøper du noe fra en butikk med prisgaranti kan det være smart å beholde eller sette opp prisvarsel selv etter at du har kjøpt produktet. Går det ned i pris rett etter at du har kjøpt det kan du nemlig ha krav på å få mellomlegget tilbake.

© terovesalainen / Adobe Stock

 8. Kvalitet over kvantitet

I mange tilfeller kan det lønne seg å kjøpe produkter av kvalitet over kvantitet. Kanskje må du betale litt mer der og da, men i lengden kan du spare på det da du slipper å kjøpe nytt like ofte. Kvalitetsprodukter kommer også ofte med en garanti i en viss periode. Ta vare på kvitteringer og registrer kjøpet ditt om det er nødvendig for å få garantien.

© Therabbithole / Adobe Stock

9. Kjøpe brukt? Sjekk utgangsprisen først

I mange tilfeller kan det jo også være en god ide å vurdere en brukt variant. Hva er i så fall prisen på det? Skal du kjøpe noe brukt kan det lønne seg å sjekke med oss for å vite hva en ny versjon koster - en del som selger brukt kan sette urimelig høye priser, og ved å vite utgangsprisen så kan du enkelt forhandle deg frem til en bedre pris.

© Pressmaster / Adobe Stock

10. Benytt deg av rabattkoder

Gjør det til en vane å alltid søke opp rabattkoder når du skal kjøpe noe. Ofte finnes det rabattkoder som ikke alltid er synlig på nettbutikkenes egne sider.