Prisjakt

Få en god start på året med smarte shoppingvaner i 2023

Her har vi samlet de beste tipsene våre til hvordan du starter året med smartere shoppingvaner.

Med et budsjett blir det enklere å holde kontroll på pengene. Foto: fizkes, Adobe Stock

1. Lag et husholdningsbudsjett – og følg det!

Ikke la pengene forsvinne uten at du har oversikt over hva du har kjøpt. Lag et husholdningsbudsjett, slik at du alltid vet hva du bruker pengene på – og hvor fellene ligger. Det er enkelt å lage et budsjett, men det vil ta en stund før du får oversikt over alle inntekter og utgifter.

2. Spar mellomlegget på innkjøpene dine til en bedre fremtid

Sammenlign prisen mellom den billigste og dyreste butikken før du bestemmer deg. Du kan spare mye ved å velge butikken med laveste pris, og da får du en fantastisk mulighet til både å spare penger på kjøpet – og å spare til en bedre fremtid.

Hvis du tar pengene du sparer på å ikke kjøpe fra en dyrere butikk, og plasserer dem i for eksempel et fond – hver gang – kan du raskt spare en grei slant som blir stadig større.

Eksempel: Hvis du kjøper en parfyme til 335 kroner fra den rimeligste butikken istedenfor å betale 579 kroner i den dyreste butikken, kan du overføre mellomlegget på 244 til sparing. Hvis du kan spare prisforskjellen hver gang du gjennomfører et kjøp ved hjelp av Prisjakt, blir summen raskt stor.

Ikke vent for lenge med å overvåke forbruksartikler som ofte blir utsolgt. Foto: JackF, Adobe Stock

3. Vær ute i god tid, og overvåk prisen

Ikke vent i det lengste med å kjøpe julegaver, bursdagsgaver og andre viktige ting. Hvis du planlegger kjøpene i god tid og overvåker prisen med Prisjakt, øker sjansen for at du gjør bedre kjøp når prisen er lavere. Vårt tips er at du bruker prisovervåkning for de viktigste tingene i hjemmet, for eksempel skjønnhets- og husholdningsprodukter som du kjøper regelmessig. Finner du noe på Prisjakt som passer bra som presang eller julegave? Legg det i en liste, slik at du ikke glemmer det!

Undersøk om den tekniske artikkelen passer for deg – før du slår til. Foto: Ouh_desire, Adobe Stock

4. Benytt deg av prisgarantien

Har du funnet drømmedingsen i favorittbutikken din, men ser at den er rimeligere et annet sted? Spør butikken om de har prisgaranti, og om de vil matche den lavere prisen fra den andre butikken. Enkelte butikker vil til og med gi deg mellomlegget hvis de eller en konkurrent senker prisen innen en viss tid etter kjøpet. Men husk å sjekke vilkårene før du slår til – det er langt fra alle butikker som tilbyr prisgaranti.

5. Kjøp fjorårets produkter isteden

Du kan spare mye på å ikke kjøpe de nyeste produktene på markedet – og ofte uten at du går glipp av store nyheter. Når produsentene slipper nye serier av for eksempel mobiltelefoner, barnevogner, klær og lignende, har du muligheten til å gjøre kupp på produkter fra forrige generasjon.

For eksempel kunne du 9. november kjøpe en iPhone 12 64 GB til 7 799 kroner, mens den nyeste iPhone 13 128 GB kostet 9 590 kroner, en besparelse på 1 791 kroner, og du får likevel en svært god mobiltelefon hvis du velger den eldre modellen.

Impulskjøp kan være spennende, men også føre til baksmell. Foto: Foxyburrow / Adobe Stock

6. Unngå de dyre impulskjøpene

Impulskjøp er farlige, og de kan raskt bli problematiske hvis det gjelder dyrere ting. Spesielt hvis du kjøper noe som du egentlig ikke trenger, som en TV uten den spesielle funksjonen for Xbox eller Playstation. Plutselig kan gleden av å kjøpe noe nytt bli byttet ut av anger og kompliserte returer til butikken.

Kanskje holder den gamle TV-en din litt til, slik at du kan spare litt ekstra og kjøpe riktig modell på riktig tidspunkt? Det gjelder ikke bare ting som koster mange tusen – også rimeligere husholdningsartikler blir raskt dyre når du regner sammen hva de koster. Unngå impulskjøpene!

7. Kjøp sesongens produkter i feil sesong

Pleier du for eksempel å kjøpe vinterdekk eller skiutstyr like før vinteren gjør sitt inntog? Da har du gått glipp av muligheten til å spare penger ved å kjøpe utenfor sesong! Du kan spare mye hvis du kjøper vinterprodukter om sommeren – og omvendt. Det gjelder å slå til når butikkene skal kvitte seg med fjorårets varer og gjerne selger unna alle gamle varer for å gi plass til nyere serier.

Av og til er det bedre å kjøpe brukt enn nytt. Foto: Therabbithole / Adobe Stock

8. Finn ut om produktene kan kjøpes brukt

Sjekk alltid den laveste prisen hos Prisjakt før du kjøper brukte varer. Prisforskjellen kan være mye mindre enn du tror, og det kan faktisk være verdt å betale litt ekstra for å få et helt nytt produkt. Det kan også hende at selgeren prøver seg på en urimelig høy pris sammenlignet med hva et nytt, tilsvarende produkt koster i butikken. Finn utgangsprisen, så blir det enklere å forhandle om en bedre pris.

9. Bruk rabattkoder

Ikke kjøp nye produkter uten å først finne ut om det finnes rabattkoder for den aktuelle butikken. Av og til kan du få gratis frakt, og i enkelte tilfeller kan du spare noen prosenter ekstra med riktig rabattkode. Ta først en titt på butikkens eget nettsted og se om de har oppgitt rabattkoder. Det finnes mange rabattkodenettsteder som lokker med koder som ikke fungerer, så vær forsiktig i nettjungelen.

De fleste har vanligvis med seg mobiltelefonen overalt, så hvorfor ikke spare penger med den?

10. Bruk mobilen til å shoppe smartere

Nettshopping blir stadig mer populært, og når du bruker Prisjakt, er det veldig enkelt å finne de beste prisene med et trykk i nettleseren. Men husk at du også kan sammenligne priser på mobiltelefonen. Det er fort gjort å kaste seg på et kampanjetilbud i fysiske butikker – uten å undersøke om man faktisk gjør et kupp. Med Prisjakt-appen på telefonen ser du raskt om du er i ferd med å ta en god eller dårlig kjøpsbeslutning.

Appen vår finnes til Android og iOS, og du kan naturligvis sammenligne priser i nettleseren også.

Tekst: Daniel Haaf

Publisert: 18 desember 2020

Uppdaterad: 6 desember 2022

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.