Smarte sneakers gir raskere skritt – ved hjelp av elektrisitet

Med lanseringen av Levitate One har ordet “powerwalk” plutselig fått en helt ny og bokstavelig betydning. Dette er kanskje de dyreste sneakersene du noen gang har kjøpt, men til gjengjeld kan du selge sykkelen og droppe månedskortet.

Text:

Jessika Jellbom og Carl Lindholm

Publisert:

1. april 2021

Levitate One kommer i tre fargevarianter: den svarte på bildet, grå og hvit. Illustrasjon: Nada Promenada

Nå er det slutt på morgenstress og småløping til bussen – bruk skoene i stedet. Det er i alle fall slik den nye, elektriske skoen Levitate One markedsføres av produsenten Nada Promenada: som et alternativ til andre transportmidler. Utenpå ser de ut som et par vanlige sneakers. Men inni skjuler det seg en innovativ teknologi og kraftige batterier som gir deg elektrisk skrittstøtte.

"Levitate One tar deg lenger enn du noen gang kunne drømt om. I tillegg til at skoene våre tilbyr en utrolig smart transportmåte, er de klimasmarte, samtidig som du ikke trenger å engste deg for smitte», skriver Nada Promenada i pressemeldingen.

Maksimal hastighet for Levitate One avhenger delvis av brukeren, men produsenten lover rundt 700 prosent økning i forhold til normal ganghastighet. Hvis vi tar utgangspunkt i en normal ganghastighet på 5 km/t, vil skoene gi deg en toppfart på 35 km/t. Det betyr at langdistansependlere nok bør tenke seg om to ganger før de selger bilen, men skoene passer perfekt i byen eller til fritidsbruk.

Levitate One slippes i butikkene 1. juni – få et varsel her:

Her hos Prisjakt har vi hørt rykter om at Nada Promenada under utviklingen av Levitate One har fått hjelp av et velkjent teknologiselskap med frukt i logoen. Mistanken forsterkes når vi løfter på innersålen og ser nærmere på teknologien:

Her finner vi et imponerende lite, men sterkt koboltfritt litiumionbatteri som per lading skal gi 2 kWh eller 1 time gange ved maksfart. Batteriet er basert på såkalte LPF-celler som blant annet brukes i elektriske busser og elektriske lastebiler.

Hvor mye strøm du vil ha i skrittstøtten, kontrollerer du via stemmekontroll i en app på mobilen. Appen holder også styr på skritttelling, tilbakelagt distanse, hastighet, strøm og kaloriforbruk. Appen signaliserer også når det er på tide å lade, og det sies at en tilleggspakke som skal gjøre det mulig å forhåndsprogrammere standardreiser ved hjelp av GPS skal være på trappene.

Batteriet er basert på såkalte LPF-celler som blant annet brukes i elektriske busser og elektriske lastebiler. Illustrasjon: Nada Promenada

Selve frasparket kommer fra en genial konstruksjon som er støpt inn i sålen og renset gummigranulat, et restprodukt fra dekkindustrien. Hemmeligheten bak hvordan mekanikken er utviklet holder produsenten fortsatt tett til brystet, men det er selvfølgelig mulig å plukke skoene fra hverandre for å stille nysgjerrigheten. 

Derimot kan en kilde fortelle Prisjakt at innersålen er laget av en karbonforsterket tekstil som maksimerer kraftoverføringen til muskelfibrene dine. Utsiden av skoene består av det cellulosebaserte materialet lyocell med et ultrahydrofobt nanobelegg som gjør dem både pustende og vannavvisende.

Levitate One slippes i butikkene 1. juni. Illustrasjon: Nada Promenada
Oscar Hagman, produkt- og dataanalytiker på Prisjakt. Foto: Prisjakt

Har teknologien rømt fra oss?

Men trenger vi egentlig elektriske sko, eller har teknologien gått for langt? Vi spurte et par eksperter om hva de mener.

– Alt som hjelper oss med å komme oss ut er et stort pluss for folkehelsen. Selv om du får litt ekstra hjelp av disse skoene, må du fortsatt gå ut selv, og alle har godt av frisk luft, sier Eli Vadén, som forsker på helsevitenskap og idrettsfysiologi.

Vår produkt- og dataanalytiker, Oscar Hagman, er derimot en smule skeptisk:

– Dette produktet er et klassisk eksempel på hvordan produsenter stadig prøver å markedsføre nye og kule funksjoner, alt for å få oss forbrukere til å handle. Trinnstøtte høres ut som en spennende ny teknologi og vannavvisende materiale virker bra hvis du har batterier i skoen, men hvor viktig er stemmekontroll? Vil andre kunne si til skoene mine å stikke av? Som med andre produkter, tror jeg du bør tenke før du kjøper. Det finnes ofte et lignende produkt med færre egenskaper på markedet allerede, men som fortsatt passer dine behov uten at du må slakte sparegrisen. Hos Prisjakt kan du filtrere etter de funksjonene og spesifikasjonene du mener er viktige, slik at du bare betaler for det du faktisk trenger, sier Oscar Hagman, som gjerne ville kjøpt skoene hvis det ikke var for det faktum at han mistenkte at det var en aprilsnarr fra Prisjakts redaksjon.

Prisjakts statistikk viser at kjøpsinteressen for joggesko har økt med 12 prosent siden årsskiftet, sammenlignet med siste kvartal i 2020. Det mest populære merket er Nike, etterfulgt av Adidas.

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Jessika Jellbom kan nås på [email protected] og Carl Lindholm på [email protected].