Prisjakt

Dette bør du tenke på når du velger bærbar pc

Enkle og praktiske tips for deg som skal kjøpe bærbar pc

For mange er en bærbar pc en stor investering som skal vare i flere år. Her gir vi deg en gjennomgang av de viktigste punktene du bør tenke på før du kjøper. Hva du velger, handler i stor grad om smak og behag. Hvis pc-en føles bra når du prøver den, er sannsynligheten for at den passer for deg stor.

Størrelse på skjermen og oppløsning

Velg en skjermstørrelse som passer til det du skal bruke pc-en til. Hvis du er mye på farten, er det ofte mer praktisk med en liten skjerm enn en stor. Men hvis du derimot for eksempel spiller mye, bør du velge en større skjerm som er egnet til spill. Her er noen av de vanligste størrelsene.

12-14 tommer

Perfekt for deg som er mye på farten og må ha med en pc. Dette er or ofte de tynneste og letteste modellene. Hvis du vil ha en liten, men sterk pc, må du som regel betale betydelig mer for samme ytelse i en liten pc enn i en større. Grunnen er de tekniske utfordringene som må løses på liten plass.

15-16 tommer

En standard størrelse som fungerer fint til det meste. De litt dyrere modellene er kraftige, men likevel små nok til at det er enkelt å ta dem med på det meste. Hvis du er usikker, kan det være lurt å se nærmere på denne størrelsen.

17-20 tommer

Hvis du jobber mye med grafikk og liker å spille, kan dette være en passende størrelse. Detter er ofte nokså store og tunge pc-er, noe som gjør dem mindre egnet til daglig transport.

Jo større skjerm en pc har, desto viktigere er det at også oppløsning øker tilsvarende for at bildet skal være skarpt. Du bør velge en pc med full HD-oppløsning eller bedre for å få en best mulig opplevelse.

iStock.com / scanrail

Prosessor og minne

For mange er det viktigste hvor rask pc-en er. Til vanlig kontor- og skolearbeid trenger man imidlertid ikke de aller kraftigste maskinene. Man kan raskt spare flere tusen kroner ved å gå for en litt langsommere pc. Uten at det påvirker opplevelsen noe særlig.

De aller fleste bærbare pc-er er mer enn gode nok hvis man bare skal redigere dokumenter, leke seg med bilder og surfe på internett. Når det er sagt, bør du holde deg unna de aller billigste bærbare pc-ene på markedet. Lav pris betyr at produsenten må kutte et sted, og hvis det ikke går utover ytelsen, er ofte batteritiden kort eller selve maskinen av lavere kvalitet.

Du bør velge en modell med minst åtte gigabyte internminne og en Intel Core i5- eller AMD Ryzen 5-prosessor. Det gir et godt utgangspunkt for det meste, bortsett fra svært krevende dataspill. Hvis du skal jobbe med video og grafikk eller spille, bør du grave litt dypere i lommeboka. Gjerne 16 til 32 gigabyte internminne og minst en Intel Core i7 eller AMD Ryzen 7-prosessor.

Du bør også velge en prosessor av nyeste generasjon. Det gir deg bedre ytelse, samtidig som du bruker mindre strøm. Uten at det nødvendigvis koster mer. I skrivende stund bør du velge en pc med en syvende generasjons prosessor eller nyere for å unngå å kjøpe en pc med gammel prosessorteknologi.

Vekt og lagringsplass

Hvis pc-en bare skal brukes hjemme, er det mindre viktig hvor tung den er. Men hvis du skal bære den med deg hver dag, er det en fordel med en tynnere og lettere modell. Et par hundre gram føles kanskje ikke så mye når du står i butikken, men det kan likevel utgjøre en forskjell i hverdagen.

Hvis du ikke skal lagre store mengder med video eller bilder, er ikke lagringsplassen så viktig. Men vi anbefaler likevel minst 128 gigabyte, og kanskje helst 256 gigabyte eller mer. Unngå mekaniske harddisker, og velg i stedet en modell med SSD for å sikre bedre ytelse.

Du bruke skylagringstjenester som Microsoft Onedrive, Google Disk eller Dropbox for å avlaste lagringsplassen på pc-en. Hvis du redigerer videoer med høy oppløsning eller må lagre store mengder bilder, kan en rask, ekstern harddisk være et svært godt alternativ.

iStock.com / Mykola Churpita

Hold oversikt over batteritiden og tastaturet

Hvor mye batteritid trenger du? De fleste bærbare pc-er har mange timer batteritid, men når batteriindikatoren nærmer seg rødt og datamaskinen holder på å gå tom, er det fint hvis du har litt å gå på før du må finne frem adapteren. Du bør ha minst seks, og helst åtte timer eller mer for å kunne dekke en hel arbeidsdag.

Når det kommer til tastatur, er det store forskjeller. Små, bærbare pc-er har ofte et lite tastatur uten særlig mellomrom mellom tastene. De største modellene har bedre tastaturer og også egne talltaster på siden. Ettersom det veldig individuelt hva slags tastatur man liker, er det viktig å prøve før man kjøper. Finn en modell som gir deg en god følelse og som tydelig markerer hver enkel berøring.

Museplaten bør heller ikke være for liten og ha god plass til bevegelseskontroll. Større museplater gjør det enklere å dra tekst og flytte filer på en stor skjerm. Fordi håndflatene ofte kommer i kontakt med museplaten, er det viktig at pc-en ignorerer dette, slik at musepekeren ikke beveger seg vilkårlig.

Windows, Mac eller Chrome OS

Valg av operativsystem handler først og fremst om hva du liker å bruke og hvilke programmer du skal bruke. Prisen på pc-en spiller også en rolle.

Bærbare pc-er fra Apple koster fra rundt 12000 kroner, mens du kan få en pc med Windows og Chrome OS for noen få tusenlapper. Hvis du ikke har behov for programmer som er spesifikke for macOS, kan du spare mye ved å kjøpe en pc med Windows eller Chromebook med Chrome OS.

Både Mac og Windows gir deg flere tusen programmer å velge mellom. Chromebook med Chrome OS er primært begrenset til nettapplikasjoner som kjøres i nettleseren. Enkelte modeller støtter Android-apper fra Google Play Store.

Sjekk nøye før du kjøper for å forsikre deg om at du velger riktig operativsystem ut fra det du har tenkt å bruke pc-en til.

Adobe Stock © Alena Ozerova

Vanlig bærbar pc, 2-i-1 eller nettbrett

Med en berøringsskjerm er det enklere å ta digitale notater, tegne og lage illustrasjoner. Mange bærbare pc-er har ikke berøringsskjerm, men berøringsskjermer blir stadig mer vanlig på pc-er som bruker Windows og Chrome OS.

Det beste er modeller som støtter aktiv pekepenn som kobles til via Bluetooth. Disse har tynnere tupp enn passive pekepenner og gir bedre presisjon. De har ofte ekstra funksjonsknapper knyttet til programvaren på datamaskinen, noe som gir ekstra funksjoner.

bærbare pc-er med berøringsskjerm, men uten støtte for aktiv pekepenn, må du bruke fingrene eller en passiv pekepenn til berøringsskjermer. Du kan fortsatt tegne og skrive, men du oppnår ikke samme presisjon eller funksjonalitet som med en aktiv pekepenn

Nettbrett er et alternativ til bærbare pc-er når du trenger et mindre og enklere alternativ, for eksempel når du slapper av på sofaen. Alle nettbrett har berøringsskjermer, og flere modeller støtter også aktiv pekepenn.

Det finnes mange programmer som gjør overgangen fra pc til nettbrett mindre. De heftes imidlertid av visse begrensninger som kan påvirke måten du arbeider på. For eksempel er filbehandling mer komplisert, og ikke alle modeller kan brukes med et eksternt tastatur. En enkel ting som det å beskjære bilder kan fort bli et helt prosjekt hvis du skal gjøre det på nettbrett.