Prisjakt

Det er lett å kjøpe rett i retro-spillverdenen

Retro-spillfestivalens grunnlegger Joakim Olsson hjelper oss å forstå retro-spillverdenen. Her gir vi tips om hvordan du starter med retro-spill og hvilke fallgruver du bør unngå.

Tekst: Daniel Haaf

Foto: Elin Jonsson

Publisert: 24 maj 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.

Er du en av dem som blåste inn i en spillkassett for Nintendo NES eller ble lurt til å få et bilde via en scart-kabel til TV-en? Kanskje husker du å la spillkonsollen være på en hel natt, slik at du kunne fortsette å spille der du slapp dagen etter?

Gratulerer - du har vært gjennom den kanskje beste perioden noensinne i spillverdenens historie!

Det vi nå kaller retro-spill banet vei for moderne spill og konsoller som er på markedet i dag. Pikselgrafikk er erstattet av raytracing og VR, spillene er ikke lenger 6 megabyte, men 150 gigabyte, og i stedet for å spille med vennen din ved siden av deg, har du tusenvis å spille med over nettet.

Det er imidlertid ikke for sent å delta i de tidligere glansdagene fra 80- og 90-tallet. Retro-spillene er kommet for å bli, og vi har snakket med Joakim Olsson, retro-spillfanatiker og medstifter av Retro Games Festival i Malmö, om hvordan du kan komme inn i pikselverdenen på den enkleste måten.

Joakim Olsson

Dette er Joakim

Joakim Olsson er 38 år gammel og kommer fra en liten landsby i Sør-Skåne i Sverige. Joakim har vært interessert i spill siden barndommen og blitt trent på den ekte måten med både en Commodore 64 og en Amiga hjemme.

De lange ventetidene da spillene lastet fra kassett og diskett, avskrekket Joakim aldri. Ved siden av andre interesser som bueskyting og hockey vokste interessen for spill og i dag har han tilbrakt utallige timer i den digitale spillverdenen.

- Interessen min for spill førte til i at jeg startet Retrospill Festivalen sammen med en bekjent. Vi startet planleggingen allerede i 2013 og hadde vår første festival i 2014, husker Joakim.

Siden da har Joakim elsket retro-spillkulturen, i tillegg til sitt arbeid som produksjonsleder og andre interesser som brettspill og filmtitting. Noe som ikke har vært helt enkelt da koronapandemien førte til at Retrospelsfestivalen ble kansellert i 2020.

Men interessen for retro-spill har ikke avtatt, og Joakim vil at flere skal delta i retro-spillkulturen.

Retrospillfestivalen er en dag i retrospillenes ånd

Retro-spillfestivalen holdes i Malmö en gang i året. Det er et sted der interesserte kan kjøpe og selge retrospill, prøve forskjellige spillkonsoller eller bare henge med andre likesinnede. Her holdes det også forelesninger og workshops for de som synes det er spennende.

Sist Retrospill Festivalen ble arrangert var i 2019. I 2020 ble festivalen avlyst på grunn av koronapandemien. Du kan lese mer om Retrospill Festivalen på den offisielle nettsiden her.

Det beste alternativet er å kjøpe fra en butikk

Bruktmarkedet er oversvømmet med eldre spillutstyr. Derfor vil du ikke ha det spesielt vanskelig med å finne gode retro-spill som vil bytte eier.

Du kan lett komme over en Nintendo NES eller Sega Mega Drive i anstendig stand for rundt tusenlappen. Men Joakim advarer om at det fort kan bli mye dyrere enn du trodde.

Det er vanskelig å bedømme brukte dingser og derfor mener Joakim at du helst bør unngå det private bruktmarkedet hvis mulig.

- Hvis du ikke bryr deg om tilstanden, kan du få en Nintendo NES for noen hundrelapper på internett. Men helst bør du kjøpe fra en butikk. Da får du gode ting som er testet, garantert og kan sjekke ut ting før du slår til, anbefaler Joakim.

Kjøp den billigste (fungerende) du kan finne

Minst tusen kr eller mer, kan du stole på at din første retro-kjøp koster. Hvis du vil ha noe i god stand, kan du i stedet regne med et par tusenlapper bare for spillkonsollen. Så kommer spill og tilbehør i tillegg.

Hvis du er helt ny på markedet og bare vil dyppe tærne i retro-spillverdenen, har Joakim et klart tips når du ser blant alle gode kjøp.

- Kjøp det billigste du kan finne som fungerer, og unngå ting som er i absolutt topp stand. Det er ofte dyrt og unødvendig å kjøpe når du bare vil prøve. Snakk med folk i bransjen og få hjelp hvis du er usikker, råder Joakim.

Tre tips for å komme i gang på riktig måte

1. Handle fra en butikk

2. Ikke vær redd for å be om hjelp

3. Ikke kjøp det dyreste du kan finne

Nintendo NES og SNES er et godt utgangspunkt for førstegangskjøpere.

Nintendo NES og Super Mario er et utmerket førstevalg

Et supert førstevalg er Nintendo NES med Super Mario Bros.-spillene ifølge Joakim. Det er en klassisk spillkonsoll som mange er kjent med, og som det er lett å få tak i.

Super NES og GameBoy med Tetris er også gode førstevalg. Eller Sega Mega Drive med Sonic-spillene som også er et utmerket utgangspunkt i retro-spillverdenen.

Hvis det er en ting du bør unngå, er det Virtual Boy, en VR-gadget som har fått mye oppmerksomhet, men som har blitt noe av en flause i Nintendos historie.

Alle retro-spillkonsoller som er originale må ha en adapter for å kunne koble til en moderne TV. Det vanligste er at du trenger en RCA-til-HDMI-adapter som koster noen hundrelapper.

Husk også at gamle spillkonsoller bruker et formatforhold på 4: 3. Dette betyr at du vil ha svarte såkalte sorgkanter på sidene av bildet. Hvis bildet ser ut til å være utvidet, må du åpne innstillingene på TV-en og endre bildeforholdet manuelt til 4: 3.

Kom-i-gang-pakker å starte med

  1. Nintendo NES
    Super Mario Bros 1-2-3
    Mega Man 2
    Ice Climber
  2. Nintendo SNES
    Super Mario World
    Donkey Kong Country
    The Legend of Zelda: A Link to the Past
  3. Sega Mega Drive
    Sonic The Hedgehog 1 och 2
    Ecco The Dolphin
    Aladdin
  4. Nintendo 64
    The Legend of Zelda: Ocarina of Time
    Super Mario 64
    Banjo-Kazooie
  5. GameBoy
    Tetris
    The Legend of Zelda: Link's Awakening
    Pokémon Red and Blue
Du kan spille retro-spill på den nye Nintendo Switch hvis du vil.

Nye retro spillkonsoller med HDMI er et godt alternativ

Hvis du bare vil oppleve storhetstiden fra 90-tallet på TV-en din, men uten risikoen for en spillkonsoll som ble produsert i den tiden - så bør du få en moderne retro-spillkonsoll med HDMI.

Nintendo, Sega og Sony har gitt ut moderne varianter av sine klassiske spillkonsoller som er tilpasset dagens TV-er. Utseendemessig minner de om de gamle konsollene, men i stedet for kassetter eller plater blir spillene bakt inn i en liten minnekrets direkte i spillkonsollen.

- De nyere minikonsollene er gode hvis du vil prøve retro-spill uten problemer med kassetter og trenger å rengjøre og så videre. Selvfølgelig er det mangler her også fordi spillene er emulert, men de har fordeler som får meg til å tro at grunnkonseptet er en virkelig god ting, sier Joakim.

Det er både fordeler og ulemper med de nyere spillkonsollene.

Fordelene er at du får en spillkonsoll tilpasset HDMI og med flere spill innebygd direkte i enheten. Altså kke mer blåsing i kassettene for at de skal fungere - bare start spillkonsollen og kom i gang.

Ulempen er at du kanskje ikke får den samme retrofølelsen som med en original konsoll. I tillegg er tilbudet begrenset, og dette driver opp prisene, både i butikken og i bruktmarkedet.

Spill retro-spill fra Nintendo på Switch

Hvis du har en Switch eller Switch Lite, kan du finne klassiske spill fra både NES og Super NES for din moderne spillkonsoll.

Via Switch Online kan du laste ned og spille rundt 70 NES-spill og omtrent 50 SNES-spill på Switch. Her er noen av de mer populære du kan spille for NES:

  • Super Mario Bros 1-2-3
  • Legends of Zelda 1-2
  • Donkey Kong 1-2-3
  • Kid Icarus
  • Punch-Out
  • Kirby´s Adventure

Å bruke Switch Online er ikke gratis. De koster omtrent 200 kr årlig eller 40 kr i måneden.

Les mer om Switch Online på den offisielle nettsiden her.

Joakims fem favorittspill gjennom tidene

Monkey Island 1 (Amiga)

Monkey Island 2 (Amiga)

Mega Man 2 (NES)

Castlevania (NES)

Final Fantasy 7 (Playstation)

Fun fact om Nintendo NES
Nintendo NES støtter en maksimal oppløsning på 256 x 240 piksler. En moderne 4K TV har 15 ganger så høy horisontal oppløsning.

Ingen spørsmål er for dumme i retro-spillverdenen, sier Joakim.

Retro-spillere hjelper til

En fordel med retro-spill er at alt du kjøper er ditt for alltid. Moderne spill avhenger av at nettbaserte servere fungerer, en spillkonsoll som fremdeles støttes av produsenten, og at spillutvikleren fortsetter å følge med på oppdateringer og reparasjoner.

Retro-spill er ikke avhengige av online-servere. Eller at du har det nyeste operativsystemet på datamaskinen. Eller at du betaler hver måned for å kunne spille. Retro-spillet kommer på en fysisk enhet som du kan spille så lenge du vil. Forutsatt at retro-spillkonsollen din fungerer selvfølgelig.

- Det er interesse for å hjelpe og reparere gamle ting. Mange hjelper til for å opprettholde den kulturelle skatten som retrospilling er. Noen foreninger bidrar også til å bevare den faktiske maskinvaren for fremtiden, sier Joakim.

Du kan gjøre noen mindre reparasjoner selv. Det enkleste trikset er selvsagt klassiske blåse rent støv som sitter fast i åpningen av spillkonsollen. Andre ting er litt vanskeligere. Som for eksempel å bytte ut det interne batteriet som trengs for strømfunksjonen til en GameBoy.

I noen tilfeller må du ha spesielt verktøy for å åpne gamle ting, noe som disse foreningene og utstillere på messer ofte kan hjelpe med.

- Messer er et fantastisk forum i retro-spillverdenen. Ingen spørsmål er for dumme, hvis du er usikker. Det er alltid noen som vil hjelpe deg, sier Joakim.

Tips om tre retro spillmesser

1. Retrospelsfestivalen (Malmö)

2. Retrospelsmässan (Göteborg)

3. Retro Gathering (Västerås)