Prisjakt

Beskjæring av hekken - slik kommer du i gang

Enkle tips og råd for jevnere klipping

Tekst:
Daniel Haaf

Publisert:
9. juni 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid.

Det trenger ikke være vanskelig eller tidkrevende å beskjære hekken. Hvis du vil få et best mulig resultat, bør du klippe til rett tid i løpet av året og ha de riktige verktøyene i hendene.

Her er noen grunnleggende ting du bør ha kontroll på før du setter i gang.

Derfor må du beskjære hekken

Hvis du vil at hekken skal bli tett og være sunn, må du beskjære den regelmessig.

Ved å fjerne skadede eller døde grener motvirker du sykdommer. Og med litt formskjæring der toppen er litt smalere, vil sollyset også nå bunnen av hekken.

Med riktig planlegging og litt kontroll over hva som fungerer best for din spesielle hekk, er det lettere å holde hekken sunn og bladene tettere for bedre privatliv inne i hagen. 

Det første du må finne ut før beskjæring, er når på året du skal beskjære din spesielle hekk. For de fleste er det i JAS-perioden.

Hva betyr beskjæringstiden JAS?

Du kan beskjære de fleste hekker, busker og trær i løpet av JAS-perioden. JAS er en forkortelse og betyr "juli, august, september".

Årsaken til at sensommeren og høsten er gode måneder for beskjæring, har med vekst å gjøre. I løpet av JAS-perioden vokser plantene fremdeles, noe som betyr at sår fra beskjæring leges raskere.

Spesielt såkalte hos "blødere", der kuttet risikerer å lekke inn i de kappede overflatene, må beskjæres i løpet av JAS-perioden.

I tillegg har mange planter det sterkeste bladverket i løpet av de tre månedene, noe som gjør dem lettere å beskjære.

Hvordan velge riktig hekksaks

Med riktig hageverktøy blir det lettere og morsommere å klippe hekken. Det er ikke vanskelig å finne en god hekksaks, men det kan være litt vanskelig å vite hva som er viktig å se etter. Her gir vi tips om hva du trenger å vite før valget og peker på noen populære modeller på Prisjakt.

Les mer om hvordan du velger riktig hekksaks her

Syrinen kan beskjæres hele sesongen, men helst etter blomstring. Foto: Magnus, Adobe Stock

Beskjæringstips for seks forskjellige hekker

Agnbøk

Agnbøk er en løvhekk med tett løvverk som du beskjærer i løpet av JAS-perioden, og den kan klippes hardt ned uten problemer. Bare husk å la hekken vokse til riktig høyde før du begynner å klippe toppen. Agnbøk vokser opp til 50 centimeter på ett år og kan med fordel kuttes to ganger i året.

Syrinhekk

Den lilla hekken kan beskjæres gjennom hele sesongen, men gjør det helst etter blomstring slik at du ikke går glipp av hvor fin den er om sommeren. Hvis du vil ha et tett løvverk, må du tynne det hardt slik at du får unge skudd som kan gi blomsterknopper. Hvis du har en gammel syrin som er bar i bunnen, kan du beskjære omtrent slik at hekken blir forynget.

Liguster

Du beskjærer ligusterhekker minst to ganger i året. Hvis du vil ha glede av hekken i sin fulle prakt, bør du vente til hekken er ferdig med å blomstre. Den foretrukne sesongen for å kutte ligusterhekker er mellom mai og september, helst tre ganger hvis du ønsker en klassisk ligusterhekk. Etter september skal hekken få hvile slik at den kan overleve vinteren.

Tuja

Tujahekken beskjæres en eller to ganger i året for å holde den tett og fin. Du kan beskjære tujaen om våren eller sensommeren uten problemer, men normalt foretrekkes september når vekstperioden har stoppet. Du kan trimme sidene litt som du vil, men la toppen vokse til hekken har nådd ønsket høyde.

Barlind

Barlindhekken beskjærer du hovedsakelig om våren, men også i JAS-perioden går bra. Du kan beskjære hardt når det trengs, men sørg for å legge igjen sunne og grønne kvister etter beskjæring. Hekken kuttes best to ganger i året hvis du vil at den skal være veldig tett.

Aronia

Aronia er en svakt voksende plante hvor den svarte arien vokser opp til to meter og klippearien opp til en meter høy. Du vedlikeholder aronia i mars eller begynnelsen av april. Beskjæringen skal være forsiktig, og helst bør du bare ta de gamle og mindre vitale skuddene. Aronia hekker bør ikke vokse mer enn 20 centimeter per år.

Dette gjelder spesielt unge hekker som må klippes oftere. Foto: Irina, Adobe Stock

4 enkle tips når du beskjærer hekken

Arbeid nedenfra og opp

Ved å starte på bunnen av hekken er det lettere å få tilgang overalt. Du trenger ikke å kutte grener som er i veien fordi de ikke setter seg fast der du ikke har hatt tid til å kutte. Praktisk, ikke sant?

Gjør hekken bredere i bunnen

Hvis du gjør bunnen av hekken bredere enn toppen, når sollyset helt ned. Dette gjør at hekken blir grønnere og finere lenger. For en 1,5 meter høy hekk skal toppen være 20 centimeter smalere enn basen. 

Trekk en snor langs langsiden

Det er lettere å få en rett og fin hekk med en rettesnor. En enkel snor som du strekker langs langsiden, vil hjelpe deg med å få en helt rett hekk. For å nå riktig høyde kan du bruke din egen lengde eller en rake som målestokk.

Skjær litt men ofte

Hvis du har en hekk som vokser sterkt, klipp den litt til av gangen, men gjør det ofte. Dette gjør at den beholder formen og tettheten av bladverket.

Vinterbeskjær trærne og buskene dine

Arborist Jonathan Lindholt gir tips om hvordan du best kan ta vare på trærne og buskene dine om vinteren. Her kan du lese om hvilket utstyr du trenger, hvordan du kan ta vare på hageverktøyene på den beste måten og hva du må huske på når du beskjærer plantene dine.

Les alt om vinterbeskjæring her

Foryngelse - når hekken må kuttes helt ned

Hvis du har en hekk som trenger en ny start, for eksempel på grunn av sykdom eller dårlig forvaltning, kan du kutte den ned til ca 5-15 centimeter over bakken.

Det er best å gjøre dette om våren. Bare husk å ikke kutte ned hekken når det er kaldt eller regner mye.

Når du har kuttet ned hekken, bør den befruktes rikelig. Dekk stubber og la hekken vokse sakte. Gjerne bare 15-25 centimeter per år.

Slipp ugresset

Ugress er en skikkelig plage som gjerne dukker opp når du kutter ned hekken. For å unngå ugress, fjern gressdekket ved siden av hekken, fjern eventuelt eksisterende ugress og spred deretter en ugressmatte på begge sider av hekken. Dekk til med barkdekke og så er det ferdig.