Prisjakt

Bedre lyd fra TV-en med en lydplanke – fem ting du bør tenke på

Dolby Atmos, eARC og bakhøyttalere – vet du hva en lydplanke trenger?

Et lyn deler den mørke nattehimmelen og lyser opp stua i noen sekunder. Sekunder senere, ruller torden over hodet ditt, og du kryper instinktivt litt dypere ned i sofaen. Samtidig hører du svake fottrinn fra øverste etasje, og en knirkende dør lukkes, slik at du kjenner det kryper nedover langs ryggraden. Men vent litt, vi har ikke en annenetasje, tenker du og puster lettet ut.

Med et godt hjemmekinosystem kan du oppnå akkurat den opplevelsen når du ser filmer eller serier. Følelsen av at lyden kommer mot deg og er rundt deg når du lytter til torden, plaskende regn, knirkende dører og surrende helikoptre. Opplevelsen blir sjelden helt perfekt, men av og til kan man lure seg selv et par sekunder.

Vi kunne fortalt deg hvordan du får et komplett hjemmekinosystem med surroundforsterkere, høyttalere i taket og doble subwoofere for en optimal lydopplevelse. I denne artikkelen fokuserer vi i stedet på en mindre og mer beskjeden løsning for deg som ikke ønsker et fullt hjemmekinosystem. For det finnes mindre og gunstigere løsninger – en lydplanke.

Her er fem tips til ting du må huske på når du velger lydplanke.

Støtte til Dolby Atmos / DTS:X

Hvis du ser mye på film og serier, bør du velge en lydplanke som støtter Dolby Atmos og DTS:X. Det er to såkalte objektorienterte lydformater, som gjør at lydplanken kan spille av lyden i ulik høyde, avhengig av hvilken type lyd og hvor i bildet den befinner seg. På den måten får du en følelse av både avstand og høyde, noe som gir en bedre opplevelsen foran TV.

Lydplanker som støtter Dolby Atmos og DTS:X har litt skrå høyttalere som gjør at lyden stusser i taket. Det gir en følelse av høyde, slik at lyder som kommer ovenfra i filmen også gjør det hjemme hos deg selv når du sitter i sofaen. Teknologien er ikke perfekt og slår ikke høyttalere som er montert i taket, men det undertegnede har prøvd fungerer absolutt over forventning.

Lydplanker merkes med ulike tallkombinasjoner som 2,0, 2,1. 5.1 og 7.1.4. Dette angir hvor mange høyttalerelementer du har i systemet.

  • Det første tallet: Angir hvor mange lydkanaler som støttes
    
2 = stereolyd

    3 = stereolyd + senterhøyttaler for tale

    5 = surroundlyd med venstre, høyre, midtstilt og to bakre høyttalere
    
7 = surroundlyd med venstre, høyre, midtstilt, to bakre høyttalere og utvidede bakre lydkanaler
  • Det andre tallet: Angir om og antall subwoofere
  • Det tredje tallet: Angir hvor mange oppovervendte høyttalere som finnes

Subwoofer og bakre høyttalere

En lydplanke gir i seg selv bedre lydkvalitet enn høyttalerne i en TV, men uten en subwoofer får du ikke den herlige følelsen når du hører eksplosjoner, tordenvær og lignende. En subwoofer tar seg av de lave tonene og gir en dempet, buldrende lyd som øker opplevelsen.

De fleste lydplankene på markedet bruker såkalt virtuell surroundlyd. I stedet for å bruke fysiske, bakre høyttalere, er lydeffekten som kommer bakfra simulert. For at det skal fungere bra, må lydplanken plasseres riktig i et rom hvor lyden kan stusse i veggene.

Et bedre valg rent lydmessig er å velge en lydplanke med fysiske høyttalere plassert bak deg eller på sidene. Det er kun et fåtall lydplanker som har inkludert bakhøyttalere, og også få som lar deg koble til bakhøyttalere i etterkant. Så du bør sjekke nøye før du kjøper!

Strømme musikk via WiFi

Lydplanker er ikke like gode til musikk som "ekte" hjemmekinosystemer med større høyttalere. Til det er høyttalerelementene rett og slett for små til at de skal kunne konkurrere med større og kraftigere systemer. Når det er sagt, så er faktisk muligheten til å spille av musikk via en god lydplanke slett ikke dårlig.

En lydplanke er uansett bedre enn høyttaleren på TV-en, og hvis du har begrenset plass, kan lydplanken utgjøre ditt primære lydsystem hjemme, også for musikk. Den enkleste måten å strømme musikk på er enten via WiFi fra mobiltelefon, datamaskin eller nettbrett, eller direkte fra en musikkleverandør hvis lydplanken støtter den.

Hvis du velger en lydplanke som kan kobles til et større flerromssystem, kan du bygge ut med flere høyttalere for å få en enda bedre opplevelse. For eksempel Sonos, HEOS, Yamaha MusicCast eller Apple Airplay 2.

Antall HDMI-porter

Hvor mange enheter vil du koble til via HDMI til lydplanken din? Vil du koble til en bærbar pc, spillkonsoll, mediespiller eller Chromecast? Mange lydplanker har bare en eller to HDMI-innganger, noe som begrenser hvor mange enheter du kan koble til samtidig.

Dersom du har en TV som støtter eARC og velger et lydplanke som også kan håndtere det, reduseres problemet noe. Da kan du bruke HDMI-portene på TV-en til å koble til flere enheter og sende lyden via HDMI til lydplanken.

Et annet alternativ kan være å bruke en HDMI-bryter. Det betyr en ekstra enhet med flere HDMI-innganger, der du bytter på hvilken inngang du bruker for øyeblikket. Ikke alle HDMI-brytere støtter 4K-oppløsning og HDR, så husk å sjekke nøye før du kjøper for å sikre at bryteren oppfyller dine behov.

Støtte for eARC er fremtidsrettet

En lydplanke som støtter eARC via HDMI kan motta høyoppløst lyd fra TV-en din. Det gjør at du kan bruke de innebygde appene på TV-en til å se film uten at lydkvaliteten forringes.

For at eARC skal fungere best mulig, må både lydplanken og TV-en støtte teknologien. Det er relativt få modeller på markedet som bruker eARC i dag, så husk å sjekke nøye hvis dette er viktig for deg.

En viktig detalj er at mange TV- og lydplanker i dag støtter forgjengeren, ARC, som er betydelig dårligere. Så ikke la deg lure hvis det står ARC i spesifikasjonene. Med den nyere eARC får du betydelig bedre funksjoner og høyere lydkvalitet.