Prisjakt

Slik lykkes du med bakingen

Forfatter profil avatar

Prisjakt

Redaktionen

Oppdatert: 16. desember 2025

Tenk så deilig å bake sitt eget brød eller sette sammen sin egen kake. Det trenger ikke å være så vanskelig som det virker. Med litt øvelse, gode forutsetninger og en dose tålmodighet kan alle klare det. Her gir vi noen tips til hva du bør tenke på når du baker.

Invester i godt bakeutstyr

Riktig non-stick-bakeutstyr gjør bakingen mye enklere. Slikonspatler forhindrer søl og er enklere å bruke, for ikke å snakke om å rengjøre. Når det gjelder stekebrett, kan et tynt eller skjørt brett gjøre at deigen bakes ujevnt i ovnen.

Bakematter i silikon er populære alternativer til en vanlig godt smurt plate eller bakepapir.

En annen god investering er et steketermometer til ovn. Uansett hvor bra ovnen din er, vil temperaturvisningen sannsynligvis være feil. Et steketermometer plasserer du midt i ovnen slik at du alltid vet den eksakte temperaturen. Det er en rimelig investering som likevel gjør en enorm forskjell for bakingen din.

Les gjennom oppskriften og forbered ingrediensene dine

Det kan virke selvfølgelig at du skal lese gjennom oppskriften før du begynner å bake, men det er viktig at du er forberedt på neste steg i prosessen for å lykkes. Da kommer det ingen overraskelser og alt går mye smidigere.

Neste steg er å sette frem ingrediensene dine. Hvis du har alle ingrediensene ute og klare, er det mindre sjanse for at noe går galt, og du slipper å stresse og prøve å finne frem alt mens du baker.

Vei ingrediensene dine

Ulike typer målebegre kan variere, så en god idé er å investere i en digital kjøkkenvekt for å kunne måle nøyaktig. Baking er litt som vitenskap, og med en vekt kan du sørge for at målene dine er korrekte og at deigen får riktig konsistens. Og når det gjelder mel, kan riktig vekt være forskjellen mellom en kake som er kompakt, og en som er luftig.

Sørg for at ingrediensene holder romtemperatur før du begynner

Romtemperatur er utrolig viktig. De fleste oppskrifter krever romtemperert smør (med mindre du lager for eksempel scones eller paibunn). Ingredienser i romtemperatur emulgerer mye lettere til røre eller elte, og gir en jevnere konsistens i kaken eller brødet. Det gjelder både smør og andre meieriprodukter som egg og melk, som gir mer volum til deigen når de er i romtemperatur.

Hvis oppskriften krever smeltet smør, bør det være lunkent, ettersom det kan koagulere eggene i røren hvis det er for varmt. Så planlegg på forhånd og ta ut smøret før du begynner å bake.

Like viktig som ingredienser i romtemperatur er ingredienser med samme temperatur. Bland kalde ting med kalde og varme ting med varme, for å unngå at røren eller kaken skiller seg.

Bilde: Pexels: Life Of Pix

Invester i en kjøkkenmaskin

Det finnes mange gode kjøkkenmaskiner på markedet, så tenk gjennom hva du skal bruke den til, hvor ofte du skal bruke den, og hvor mye plass du har på kjøkkenet.

Hvis du bare planlegger å bruke kjøkkenmaskinen til å lage kaker, kan en enkel modell være nok. Skal du også bruke den til brød eller bake ofte, kan det lønne seg å investere i en mer avansert maskin der du kan kjøpe til ekstrautstyr, og som kan gjøre mer enn bare å blande. Mange kjøkkenmaskiner i dag er utstyrt med en flatvisp til kakedeiger, en ballongvisp til egg, sauser og krem, og en eltekrok til brød. Noen modeller har også tilbehør for å kverne kjøtt eller kjevle pastadeig.

Tips til populære dingser for baking og matlaging

Slik lykkes du med bakingen