Året i ting – 2019

Prisjakt oppsummerer Året i ting 2019

2019 nærmer seg slutten, og det har vært et fantastisk år. Sammenleggbare mobiltelefoner, solbriller med innebygde høyttalere, smarte hjem som har blitt enda smartere og veganske skjønnhetsprodukter er noen av høydepunktene fra det siste året. Sammen med våre fantastiske brukere har vi oppsummert året i ting 2019. 

Mobiltelefoner – det nyeste er ikke alltid det hotteste

Hvert år lanseres en rekke nye mobiltelefoner, og de aller fleste har samme generiske design med en avlang skjerm foran og kameraer på baksiden. Samsung Galaxy Fold bryter ut av mengden som den første moderne sammenleggbare mobiltelefonen på det norske markedet.

Samsung Galaxy Fold er nevnt av flere grunner. Den kule og innovative skjermen er en av grunnene, men kanskje mer på grunn av den skyhøye prislappen og en rekke designfeil som tvang Samsung til å utsette lanseringen. Samsung Galaxy Fold lyktes aldri med å fange interessen til norske forbrukere og har i beste fall vært den 22. mest populære mobiltelefonen på Prisjakt. Den kan sammenlignes med den mer klassiske og billigere Galaxy S10 Plus-modellen som klatret opp for å bli den mest populære mobilen bare uken etter at den var lansert.

Det nyeste er imidlertid ikke alltid det hotteste.

Selv om Apple iPhone 8 64 GB, Samsung Galaxy S9 SM-G960F / DS 64GB og Apple iPhone 7 32 GB ble lansert i 2016 og 2017, topper alle tre listen over de mest populære mobiltelefonene i 2019. 

En grunn til at de fortsetter å være populære, kan være at det lønner seg å vente med å kjøpe. Da vi sammenlignet de fem mest populære mobiltelefonene i 2019, så vi en gjennomsnittlig prisreduksjon på ca 1500 kr bare seks måneder etter lansering.

Vi avslutter mobilåret 2019 med å merke oss at antall kameraer blir et stadig sterkere salgspunkt for produsenter. Vi undersøkte 30 modeller fra Apple, Samsung og OnePlus som ble lansert mellom 2016 og 2019. I 2016 var antallet bakkameraer i gjennomsnitt 1,16, mens hele 7 av 10 modeller har tre bakkameraer i år.

Vi leide, vi sammenlignet og vi kjøpte…. El-scootere!

For et år siden var det få som kjente til VOI og Lime. Nå er el-scootere derimot et vanlig syn i de største byene. Det har vært en lynrask utvikling, og det bidrar til å øke interessen for kjøp.

Utviklingen har ikke bare betydd at man ønsker å leie en el-scooter, men også at kjøpsinteressen for el-scootere har økt kraftig i 2019. Faktisk med hele 551% sammenlignet med 2018 i følge vår statistikk.

Da vi sjekket fem populære el-scootere for øyeblikket, hadde de en gjennomsnittlig reduksjon på 2.014 norske kroner i løpet av 2019. Produktet har vært så populært at vi i tillegg har valgt det ut til å være Årets Julegave 2019.

 Nye AirPods toppet hodetelefonlistene

Vanlige AirPods har lenge vært veldig populære på prisjakt, men AirPods Pro er gikk raskt til topps med både en større kjøpsinteresse og bedre funksjonalitet.

Hvor innovative AirPods Pro er kan det kanskje stilles spørsmål ved, da er det Bose Frames Alto som utmerker seg i stedet. De er noe så unikt som solbriller med innebygde hodetelefoner, en kombinasjon som gjorde mange nordmenn nysgjerrige og hjalp solbrillene til å posisjonere seg som den 16. mest populære modellen på Prisjakt.

Produktet har ingen omtaler hos oss ennå - så hvis du har kjøpt et par må du gjerne dele ​​hva du synes med oss.

Miljøvennlig og vegansk på vei oppover

En kategori som vokser raskt i dag er veganske produkter og spesielt gjelder dette skjønnhetsprodukter. Trenden har vært sterk og har blant annet blitt påvirket av svenske influencere som Ida Warg og Therese Lindgren som de siste årene har lansert sine egne merker med veganske produkter.

En spesifikk produkttype som er ekstra populær er vegansk sjampo. I Norge økte kjøpsinteressen med 28% i 2019 sammenlignet med året før. Hvis du er nysgjerrig på vegansk sjampo kan du se alle veganske sjampoer på Prisjakt her.

Hjemmene våre ble smartere

Belysning, alarmer, høyttalere og stikkontakter. I dag skal alt være smart, og du blir ikke lenger overrasket hvis en av dingsene dine svarer om du går og snakker høyt til deg selv hjemme.

Interessen for smarte dingser til hjemmet er større enn noen gang. Statistikken vår viser at hele kategorien hadde en gjennomsnittlig økning på 67 prosent i år sammenlignet med 2018. Det er den største økningen i interessen for produktkategorien noensinne på Prisjakt.

Så hvordan ser vår smarte hjem kategori ut?

Smarte hjem er en voksende trend med mange gode og brukervennlige produkter, men intelligens mangler fremdeles og brukervennlighet er ikke alltid helt på topp. I tillegg ønsker vi å se litt lavere priser slik at enda flere kan henge med på trenden.

Google Nest Hub er en av flere bidragsytere til den økte interessen. Det er en smart skjerm og høyttaler som du kan bruke til å stemmestyre andre smarte dingser i hjemmet, og det er for tiden den mest populære smarthjem-kontrollenheten på Prisjakt.

Et annet innovativt produkt som ble lansert i løpet av året er Symphonic. En lampe kombinert med høyttaler utviklet i et samarbeid mellom IKEA og Sonos, som fikk stor oppmerksomhet ved lanseringen. På Prisjakt er imidlertid ikke produktet like revolusjonerende. På sitt beste har høyttaleren ligget på 1104. plass blant våre mest populære modeller i 2019 - sammenlignet med i Sverige der den som best var på 84. plass.

Smarte lamper er en annen kategori med en stadig større kjøpsinteresse. Bare i 2019 økte interessen for kategorien med 65 prosent sammenlignet med året før. En viktig årsak er Philips Hue-serien som stadig utvikler seg og i dag har en sterk dominans i kategorien med en markedsandel på 93 prosent ifølge vår statistikk.

Kategorien robotstøvsugere har også hatt et betydelig oppsving med en fordoblet kjøpsinteresse sammenlignet med i fjor. De store favorittene er Xiamoi RoboRock S5 og etterfølgeren S6 med hele 74 prosent av alle klikk til butikk i kategorien.

Avslutning

Oppsummeringen vår av “året i ting 2019” har kommet til en slutt. Hvis du mener vi har glemt noen viktige produkter som burde være med, eller hvis du har personlige erfaringer å dele, vil vi gjerne at du forteller oss om det. Del gjerne dine tanker om året med oss på våre Facebook eller Instagram sider.

Sist, men ikke minst, vil vi takke deg for et fantastisk 2019. Prisjakt hadde ikke vært noe uten brukerne våre, og dette er noe vi ikke tar for gitt.