Prisjakt

Arbeid effektivt hjemmefra – Prisjakt gir deg gode tips

Jobb hjemmefra med våre smarte tips. Med riktig kunnskap, smart utstyr og litt tålmodighet, kommer kreativiteten til å boble.

Flere og flere selskaper oppfordrer sine ansatte til å jobbe hjemmefra for å redusere risikoen for ytterligere spredning av koronaviruset. Med dagens teknologiske løsninger er det mulig å håndtere alt fra prosjektsamarbeid til videokonferanser uansett hvor du befinner deg i verden.

Det er enkelt å åpne den bærbare datamaskinen for å starte arbeidsdagen, men det kan være vanskeligere å jobbe kreativt og faktisk få noe gjort. Det krever god forberedelse, målbevissthet og kanskje litt ekstra teknologisk hjelp for å få ting gjort.

Her gir vi deg gode råd om hvordan du kan forberede og planlegge arbeidet hjemme. Vi gir deg også tips om hva det kan være lurt å ha på hjemmekontoret.

Slik jobber du mer effektivt hjemmefra

Etablere faste rutiner

Rutiner gjør det lettere å få ting gjort. Sørg for å lage rutiner for både arbeid og alt annet som må gjøres hjemme, da blir det lettere å fokusere på det som er viktig. Rutiner for rengjøring i hjemmet hindrer deg i å tenke på støvsugeren, vasken, oppvasken og andre ting som må ordnes i løpet av arbeidsdagen.

Ta mange pauser

Ikke glem å ta pauser! Det er lett at tiden bare flyr av gårde, og plutselig har du ikke hverken spist lunsj eller tatt deg tid til å strekke på beina. Pass på at du strekker litt på kroppen hver halvtime. Flytt blikket bort fra dataskjermen og fokuser på noe annet et øyeblikk for å hvile øynene hvis du ikke har tid til å gå deg en tur. Et tips er å hente frem nettbrettet og lese et par kapitler i en god bok.

Sørg for å ha en egen arbeidsplass i hjemmet

Velg et sted i hjemmet der du kan få arbeidsro. Unngå steder der andre oppholder seg, som f.eks. kjøkken og stue. Prøv også å unngå steder som er rotete og bør rengjøres. Det er viktig å finne et sted hvor du kan jobbe uforstyrret og uten at noe hindrer kreativiteten din. Et skrivebord som kan justeres i høyden er bra for kroppen og gjør at du kan variere arbeidsstillingen ved behov.

Ha en tydelig idé om hva du skal gjøre

Vet du nøyaktig hva du skal gjøre når du jobber hjemme? Hvis ikke, bør du sette deg ned å finne det ut. Sørg for at du vet nøyaktig hva som forventes av deg og når du må være ferdig. Bruk denne kunnskapen til å prioritere, og bestem deg for når du skal arbeide, legge inn pauser og gjøre andre ting å gjøre i løpet av dagen.

Planlegg morgendagen og struktur arbeidsoppgavene

Planlegg morgendagens arbeid før du avslutter arbeidsdagen. Da blir det enklere å legge fra seg arbeidet når du slår av datamaskinen, og du får mer tid til andre ting når hjernen ikke bare surrer i vei. En strukturert arbeidsdag gjør deg mer kreativ, og det blir enklere å komme i gang med det du skal gjøre. Lag en tydelig plan som strekker seg en eller flere dager fremover i tid.

Si fra om at du ikke vil bli forstyrret

Dette kan virke åpenbart, men noen ganger kan det være vanskeligere enn du tror å få jobbe i fred. Si tydelig fra om at du ikke vil forstyrres med mindre det ikke er absolutt nødvendig, og vis det tydelige med en lukket dør hvis det er mulig. Visste du at hver gang du blir forstyrret kan det ta opptil 25 minutter å komme tilbake til samme arbeidsflyt som før du mistet fokus?

Bruk støyreduserende hodetelefoner

Noen ganger er det ikke mulig å stenge all støy ute fra omgivelsene. Det kan være at du oppholder deg et sted med mye trafikk, at du må sitte på kafé eller at du bare ikke kan stenge deg inne et sted mens du jobber hjemme. Med støyreduserende hodetelefoner er det lettere å stenge omgivelsene ute, men ikke alle lyder kan stenges ute. Bare husk at de må lades regelmessig!

Sørg for at du har alt du trenger

Det er viktig at du har alt du trenger før du begynner arbeidsdagen. Det kan være å sørge for at den bærbare datamaskinen har et fulladet batteri, at arbeidsstedet hjemme er rent og at du har alle appene du trenger for å kunne jobbe hjemmefra. Før du slår av datamaskinen for dagen – sørg for at du umiddelbart kan starte der du slapp neste dag.

Smarte ting for deg som jobber hjemmefra

Adobe Stock © Helmut Seisenberger

1. Kaffetrakter

Alle kaffedrikkere forstår verdien av en god kaffetrakter. Uansett om du er på kontoret eller jobber hjemmefra, er en skikkelig kaffetrakter en uvurderlig hjelp. Helst bør den både være rask og sikre riktig temperatur, og i tillegg er det fint om man kan fylle kaffen direkte i en termos. Mange synes kaffen smaker ekstra godt hvis den kommer direkte fra en kaffekvern som maler bønnene perfekt. Og hvis du har en smart kaffetrakter, kan du kontrollere bryggingen direkte fra mobiltelefonen.

Her finner du kaffetraktere hos Prisjakt. Hvis du heller drikker te, er kanskje en god vannkoker mer interessant.

iStock.com / fizkes

2. Støyreduserende hodetelefoner

Ikke la familien forstyrre deg når du er midt i den mest kreative fasen av dagen. Med støyreduserende hodetelefoner stenger du ute mye av lyden som ellers gjør at du lett mister fokus på arbeidsoppgavene. Det finnes hodetelefoner med støyreduksjon til både Android og iOS. Sett dem på hodet, aktiver støyreduksjon og føl roen senke seg når omverdenen stenges ute for en stund – helst i kombinasjon med favorittmusikken din.

Her finner du støyreduserende hodetelefoner hos Prisjakt.

iStock.com / scyther5

3. Stillegående støvsuger

En stillegående støvsuger er ikke nødvendigvis det viktigste når du arbeider hjemme, men enten du har kjæledyr, små barn eller bare vil jobbe i fred, er en stillegående støvsuger gull verd. Med et lydnivå på under 60 dB, kan du enkelt fokusere på det som er viktig uten å bli forstyrret når det støvsuges rundt deg. Sørg for å velge en modell som har HEPA-filter, slik at luften som passerer gjennom støvsugeren renses, det har hele familien glede av.

Her finner du stillegående støvsugere hos Prisjakt.

© Andrey Popov / Adobe Stock

4. Pilatesball

Sitter du vanligvis i mange timer på en gammel kontor- eller kjøkkenstol når du jobber hjemmefra? Gjør kroppen din en tjeneste med en oppblåsbar pilatesball i stedet. Ballen hjelper deg med å få en god holdning ved å aktivere musklene i overkroppen. Hvis du i tillegg reiser deg opp og gjør noen tøye- og bøyeøvelser i løpet av dagen, blir det lettere å komme gjennom arbeidsdagene. I hvert fall fysisk sett.

Adobe Stock © SchuchratSteven

5. Nettbrett med pekepenn

Med en nettbrett med pekepenn beholder du kreativiteten selv om du ikke er på kontoret. Du kan tegne, skissere, skrive og skrible slik du vil, enten du sitter i sofaen eller ved skrivebordet. En pekepenn gjør det enkelt å skissere alle tanker og ideer og dele dem med andre. Du lærer deg samtidig å tenke visuelt mens du praktiserer skisseevnene dine. I tillegg vil dette være en superhit hos barna med alle de kule tegneappene (ikke glem skjermbeskytter og et beskyttende deksel!)

Her finner du nettbrett med pekepenn hos Prisjakt.

© Philips

6. Smarte LED-lamper

Oppgrader hjemmet med smarte LED-lamper. De sparer strøm og kan styres via mobiltelefonen, og noen pærer kan også skifte farge. Eller hvorfor ikke stemmestyre lampene ved hjelp av en digital assistent som Google Assistant og Apple Siri? Bytt mellom hvitt lys til produktivt arbeid og en varmere tone når du vil slappe av og la øynene hvile litt. Populære, smarte lamper finnes for eksempel i seriene IKEA Trådløs, Philips Hue og Lifx.

Her finner du smarte LED-lamper hos Prisjakt.