Apple Vision Pro - her er det nye AR/VR-headsettet

Endelig har Apple presentert sitt nye AR/VR-headsett - Vision Pro. Et produkt som kombinerer ditt digitale liv med virkeligheten på en helt ny måte. Men hvis du vil skaffe Vision Pro, er det to virkelig store hindringer i dag - pris og tilgjengelighet.

Vision Pro er integrert med Apples økosystem

Apple Vision Pro er et nytt AR/VR-headsett med avansert teknologi, skyhøy prislapp og et design som kan sammenlignes med et par stilige skibriller. Innsiden skjuler mange nye funksjoner og tekniske løsninger som aldri før har blitt sett i et Apple-produkt - for eksempel iris-skanneren Optic ID og det spesialdesignede AR/VR-chipset Apple R1.

Vision Pro er et komplett AR/VR-headsett med kameraer, bevegelsessensorer, skjermer og høyttalere. Du styrer hva som skjer med øynene, stemmen og hendene. Det er ingen fysiske håndkontroller.

Headsettet er designet for å fungere med Apples brede økosystem av apper og tjenester. Du kan bruke det frittstående hvis du vil, men først må du bruke en iPhone for å gjøre alle innstillingene. Med de innebygde kameraene ser du alt som skjer rundt deg og kan projisere digital grafikk i rommet. Eller se en film som tar opp hele synsfeltet hvis du vil det.

Det er ikke noe innebygd batteri i Vision Pro. Imidlertid følger det med et separat batteripakke som kobles til headsettet med en kabel. Opptil to timers batteritid er mulig. Du kan også koble headsettet til en strømadapter hvis du trenger mer tid.

Helt ny systembrikke - Apple R1

Vision Pro bruker to skjermer som sammen har 23 millioner piksler. Skjermene kan vise høyoppløselig 4K-materiale med både HDR og veldig høy lysstyrke. Apple har designet et spesielt linsesystem med tre linser som er spesielt laget for Vision Pro. De sørger for at du får høy skarphet over hele synsfeltet, selv når du ser i kantene.

Vision Pro bruker to systembrikker som sammen utgjør hjernen og hjertet i headsettet. Den ene er den samme M2-brikken som Apple bruker i flere av datamaskinene sine. Den andre er en helt ny systembrikke kalt Apple R1. Den er spesialdesignet for AR/VR-produkter og brukes til å håndtere de mange kameraene og sensorene som er i headsettet.

De to systembrikkene brukes sammen med et nytt operativsystem kalt visionOS.

Vision Pro lager en realistisk avatar av ansiktet ditt

Første gang du bruker Vision Pro, lages en digital profil av ansiktet ditt. AR/VR-headsettet lager en realistisk karakter, en såkalt avatar, som du kan bruke når du for eksempel kommuniserer digitalt med familie og venner via Vision Pro.

Hvis det er noen i samme rom som deg, vet headsettet om det, og øynene dine vises for den andre parten. Tim Cook sa under presentasjonen at dette er Apples første produkt som du ser gjennom og ikke på.

Og hvis du er usikker på hvilke apper som er tilgjengelige for Vision Pro når AR/VR-headsettet lanseres neste år, trenger du ikke bekymre deg. VisionOS er tilpasset for å kjøre flere hundre av de mest populære iPhone- og iPad-appene fra App Store i dag. Apple har også samarbeidet med flere store utviklere for å optimalisere appene deres for Vision Pro, samt med Unity slik at apper basert på deres grafikkmotor er optimalisert for headsettet.

Her ser du når Vision Pro er tilgjengelig i norske butikker

Gå til produktsiden

4 raske om AR/VR-headsettet

Apple R1

Vision Pro har en ny systembrikke kalt Apple R1. Den jobber sammen med Apple M2 som er hjernen og hjertet i AR/VR-headsettet. Sammen gjør de alle avanserte beregninger, leser av de 12 kameraene og kontrollerer styringen.

visionOS

Vision Pro bruker et helt nytt operativsystem som bruker teknologi fra blant annet iOS. Systemet er designet for AR/VR-briller samtidig som Apple har inkludert støtte for hundrevis av iPhone-apper rett fra start.

EyeSight

Vision Pro bruker en front av glass som viser øynene dine når det er andre personer i rommet hvis du bruker AR-funksjonen. Ser du på VR-materiale i fullskjerm, vises en glødende skjerm i stedet for øynene dine for å indikere at du er opptatt.

3D-kamera & spatial audio

Vision Pro støtter 3D-video i 180 grader ved hjelp av de innebygde kameraene. Du kan dra objekter fra meldinger til din virtuelle verden, og når du deltar i videosamtaler med FaceTime, kan du plassere deltakerne som du vil i rommet.

Apple Vision Pro skanner øynene dine

Med Vision Pro introduserer Apple en ny teknologi som heter "Optic ID". Det er en biometrisk sikkerhetsfunksjon som skanner iris i øynene dine for å låse opp AR/VR-headsettet hver gang du bruker det.

Teknologien bruker eksponering av øynene med LED-belysning. Informasjonen fra øynene dine lagres i en såkalt "Secure Enclave" som er lokalt i headsettet, akkurat som med iPhone og nyere Mac-datamaskiner.

Ifølge Apple er Optic ID-teknologien så effektiv at den ser forskjeller i øynene til identiske tvillinger.

På grunn av hvordan Vision Pro er designet, kan det ikke brukes med vanlige briller. For å løse dette problemet har Apple samarbeidet med Zeiss for å lage korrektive linser som festes på innsiden med magneter. Linsene gjør at også de med synsfeil kan bruke Vision Pro.

De som har fått teste Vision Pro etter WWDC 2023 sier at headsettet sitter stramt rundt hodet, så mye at den fremre delen har et markant trykk foran øynene og rundt nesen. Nok til at du ikke glemmer at headsettet er der, noe som kan påvirke hvor omsluttende opplevelse du faktisk får.

Festet som går bak hodet for å holde headsettet på plass er modulært og kan brukes med flere forskjellige stropper for maksimal passform. Det er for eksempel en ekstra stropp som går over hodet i stedet for rundt, noe som reduserer risikoen for at Vision Pro skal gli ned.

Så mye koster Vision Pro

Og så var det den lille detaljen med prisen. Apple avslørte under presentasjonen at Vision Pro koster 3 499 USD. Omregnet blir det omtrent 39 000 kroner eksklusive moms eller 48 500 kroner inklusive moms. Om denne omregningen holder seg når Vision Pro slippes på det norske markedet, vet vi ikke i dag.

Prisen kan sammenlignes med Meta Quest Pro som koster fra omtrent 13 130 kroner og Microsoft HoloLens 2 som koster fra 45 200 kroner. Det er også en "Industrial Edition" av HoloLens 2 som er designet for rene rom og farlige steder. Den modellen koster 52 700 kroner.

Vision Pro slippes en gang i 2024. AR/VR-brillene kommer først til det amerikanske markedet, når produktet kommer til Norge er ikke bekreftet.

Tekst: Daniel Haaf

Publisert: 7. juni 2023

Oppdatert: 7. juni 2023

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i den. Det finnes ingen betalingslenker eller andre typer annonsesamarbeid. Alle bildene i artikkelen er hentet fra Apples presentasjon under WWDC 2023 og Apples presseside.