Prisjakt

Hva er egentlig greia med AirPods Max?

Apple er på banen med sine nye premium hodetelefoner AirPods Max. Det store spørsmålet er om de er verdt pengene. Dette mener gutta fra Teknokratiet-podden, og vi får deres beste tips til billigere hodetelefoner.

Tekst: Viktoria Andresen

Publisert: 15. mars 2021

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i det. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid.

Ole og Kristian fra Teknokratiet

Preferanser for lyd varierer veldig, så behovet for høretelefoner vil være veldig individuelt. Apple er på banen med sine mest premium headphones hittil AirPods Max, og de er dyre. Vi har hørt med gutta fra Teknokratiet om de synes det koster mer enn det smaker, samt fått deres beste tips til billigere alternativer.

Teknokratiet er en ny podkast startet av teknologiekspertene Ole Magnus Kinapel og Kristian Aalen Berg. Første episode gikk på lufta i mai 2020, og har siden vokst i omfang og lyttertall. Ole er journalist for IT-avisen og Kristian har jobbet for Hardware. Sammen nerdet de på teknologi og bestemte seg for ta nerdingen til en pod – og det har gått veldig bra! 

– Podden vår er ganske ny. Vi snakket bare om teknologi hver gang vi møttes, så da tenkte vi hvorfor ikke lage en pod? Nå tester vi duppeditter, og snakker om ting som ukens dings. Mye hodetelefoner faktisk, forteller gutta.

Lite brukervennlig, og himla dyre

Den store overskriften på AirPods Max er at de er veldig dyre. De oppleves som gode lydmessig, men er faktisk er litt vanskelig å bruke mener gutta fra Teknokratiet. 

– Ladevesken er rar og veldig lite apple-aktig, og headphonesene må lade inni der. De kan heller ikke skrus ordentlig av. Andre produkter har enklere brukervennlighet. Disse ville ikke Steve Jobs latt gå gjennom, ler Kristian.

– På lydkvalitet er de jo sykt gode, men jeg ville aldri kjøpt hodetelefoner til 7000 kr sånn for å være ærlig. Sony WH 100 XM4 er halv pris, med veldig god lyd, eller Sennheiser Momentum 3. Overall er Sony sine de beste, men Sennheiser har hakket bedre lyd faktisk, legger Ole til. 

Foto: Marfuse, Adobe Stock

Premium følelse, og veldig god lyd

Airpods Max har metall i konstruksjonen som gjør at de er mye tyngre enn andre hodetelefoner. De egner seg godt til hifi og studiolytting, men uten kablet inngang blir forsinkelsestiden vanskelig hvis du skal klippe film. Men de har èn ting andre ikke har.

– Det ingen andre har som AirPods Max har er Spatial Audio. Du får surround sound som gir en spennende opplevelse. Dette er en veldig kul funksjon der lydene endrer seg i forhold til hvor du beveger hodet. De skjønner også selv hvilken side som er høyre og venstre når du tar de på, og det er jo ikke så vanlig enda, sier Kristian. 

– Du skal være litt fjong hvis du skal gå for Airpods Max egentlig. Du kan customize de ved å velge farge på putene, og de har en veldig premium følelse, men det blir veldig dyrt da. Det å ikke ha AUX-tilgang, gjør også at du mister et segment, sier Ole

Noen alternativer som flyr under radaren

To billigere varianter som kanskje flyr litt under radaren er Jabra Elite 85h til en veldig lav pris. Microsoft Surface 2 er også et veldig godt kjøp mener Teknokratiet. De mener også det er andre gode, langt billigere alternativer.

Jabra Elite 85 h er veldig gode, og de har vanvittig batteritid. Jeg vil si disse er et meget godt alternativ for hvermannsen, sier Kristian.
Microsoft Surface 2 har passe god lyd og veldig god brukervennlighet. De er et godt kjøp egentlig, som pionerte litt det volumhjulet på lydisoleringen, så du kan justere den veldig nøyaktig. Et lite gullkorn å trekke frem. Microsoft pusher lite på sine headphones, så det går alltid litt under radaren, forteller Kristian.

Shure Aoniq 50 taper seg veldig på støydemping, men har en veldig ærlig lyd. Ville kanskje gått for de hvis jeg var musikkprodusent fordi lyden er så klar, sier Ole.

Huawei Freebuds studio er billige, men kommer også dårligst ut på lyd. Det er kanskje ikke noe du skjønner før de testes opp mot andre. De har derimot veldig bra støydemping, men heller ikke AUX-utgang, forteller Ole.

Foto: fizkes, Adobe Stock

Batteritid er noe du bør tenke på

I dag er vi kanskje ikke mobile nok til at batteritid er et stort problem, men i følge Ole og Kristian er bedre batteritid noe som gjør hverdagen bedre. 

– Batteritid er viktig. Du tenker en sitting, men så må ting lades veldig i hytt og gevær nå, og da blir det plutselig bra at de varer litt lenger, sier Ole. 

– Jabra sine har for eksempel 85 timer og det er litt sånn quality-of-life-ting som ikke mange snakker om det med god batteritid. AirPods Max har 20 timer, mens Sennheiser sine kommer dårligst ut på batteri. Bare 18 timer, sier Kristian

Denne artikkelen er skrevet av Prisjakts redaksjon. Ingen andre har påvirket innholdet i det. Det er ingen betalte lenker eller andre typer reklamesamarbeid. Viktoria Andresen kan nås på [email protected]