6 veier til mer bærekraftig handling

La Prisjakt guide deg til en mer miljøvennlig handleopplevelse

Det er ingen tvil om at karbonutslipp som følge av forbruk påvirker miljøet. Og selv om det kan være skremmende å tenke på, er det mange ting du som forbruker kan gjøre for å redusere karbonavtrykket og minimere avfall. Her gir vi deg noen miljøvennlige tips om hvordan du kan handle smart, ta informerte beslutninger om hva du kjøper og velge produkter som belaster miljøet mindre.

Lag en liste

Start med å bestemme deg for om du virkelig trenger dette nye produktet. Resirkulering er vel og bra, men det som virkelig utgjør en forskjell er å kjøpe og forbruke mindre.

Vi har utrolig mange muligheter: vi kan for eksempel leie, låne, kjøpe brukt eller bytte. Hvis det er ting du vet du ikke klarer deg uten i vår, kan det være lurt å begynne med å lage en liste over det du trenger. Hos Prisjakt kan du enkelt gjøre dette ved å logge inn på kontoen din. Bruk sidefeltet til venstre for å se flere alternativer.

Gjør et grundig forarbeid

Elektronikk er ikke laget for å vare, enkelte ting har til og med en innebygd dato for sluttbruk, noe som betyr at de bare er produsert for å vare i et begrenset antall år. Resultatet er at vi får lyst på og kjøper nye produkter oftere, og produsentene støtter opp om salget. Smarttelefoner har for eksempel en svært kort forventet levetid og må skiftes ut etter noen år ettersom programvareoppdateringene endres og batterilevetiden reduseres. Sjekk alltid levetiden til et produkt. Finnes det reservedeler, eller må den kastes hvis den går i stykker? Det kan ofte være nyttig å lese brukeranmeldelser.

Se etter sertifiseringer/økomerking

Som forbruker bør du se etter sertifiseringer hvis du vil at ting skal vare.

  • EU Ecolabel er en sertifisering som tildeles produkter og tjenester som oppfyller høye økologiske standarder gjennom hele produktets livssyklus – fra utvinning av råvare til produksjon, distribusjon og avfallshåndtering. Den oppfordrer produsenter til å produsere produkter som er holdbare, enkle å reparere og resirkulere.

Det finnes også flere institusjoner i Storbritannia som jobber med standarder i klesindustrien, og alle arbeider med ulike miljøaspekter eller oppmuntrer til bedre arbeidsforhold for folk der de bor:

  • Ethical Trading Initiative er en organisasjon som arbeider globalt for å bedre arbeidsforholdene for dem som produserer eller dyrker forbruksvarer.
  • Fair Trade Foundation tilbyr bønder og arbeidere i utviklingsland bedre priser og handelsvilkår, anstendige arbeidsforhold og lokal bærekraft.
  • Soil Association er ledende inne sertifisering av økologiske produkter for bønder, mat- og tekstilprodusenter, helse- og skjønnhetsprodusenter og importører, både i Storbritannia og internasjonalt.
  • Global Organic Textile Standard er et en internasjonal sertifisering for klær og tekstiler som dekker både sosiale og miljømessige krav, fra dyrking til produksjon.
  • Øko-Tex Standard 100 er en global sertifisering for tekstiler som testes for skadelige stoffer i alle ledd i produksjonsprosessen.
Adobe Stock © fizkes

Sjekk hvilke materialer som brukes

Langsom mote (bruk mindre og kjøp mer holdbare plagg) er det siste innen mote. Så hvis du er ute etter klær i vår, bør du tenke langsiktig og velge plagg som holder lenge.

Kontroller hva klærne er laget av og velg miljøvennlige stoffer.

De miljøvennligste stoffene er laget av fornybare fibre som er enkle å produsere og bruker mindre energi og vann i produksjonsprosessen. Slike stoffer kan også ofte resirkuleres. Gode eksempler på bærekraftige stoffer er lin, lyocell, alpakka, silke, hamp, økologisk bomull og bambus.

Prøv å unngå petroleumsbaserte, syntetiske stoffer (plast) som polyester og nylon, fordi oljeindustrien er en av bransjene som forurenser absolutt mest.  Disse plasttypene er ikke biologisk nedbrytbare, og det tar ekstremt lang tid før de brytes ned når de kastes. Hver gang disse stoffene vaskes, havner tusenvis av mikroplastbiter opp i hav og elver der de utgjør et stort forurensningsproblem.

En annen ting man bør tenke på er avløpsvannet fra tekstilfarging som forårsaker alvorlig skade på plante- og dyreliv når det slippes ut i avløp og elver. Tekstilfarge er også svært giftig for både arbeiderne og andre som utsettes for dem.

Du finner et utvalg stoffer ved hjelp av vår filterfunksjon på Prisjakt. Eksempler på selskaper som følger svært høye bærekraftstandarder er arbeidsklærprodusenten Fristads, skoprodusenten Veja (som produserer sko i resirkulert plast), moteprodusenten Filippa K (som bruker resirkulerte stoffer og mindre kjemikalier i fargeprosessen) og Patagonia som lager uteklær.

Og sist, men ikke minst, ikke glem å bruke en vaskepose som fanger opp mikroplast før den havner i havet.

Velg et selskap som ønsker å gjøre en forskjell

Når det gjelder sminke- og hudpleieprodukter, finnes det også selskaper som prøver å gjøre en forskjell, enten ved å bruke plantebaserte, økologiske ingredienser, jobbe aktivt med å finne den beste emballasjeløsningen eller støtte en god sak ved å samarbeide med veldedige organisasjoner. Dr Hauschka, Weleda, Neil's Yard og REN er eksempler på dette. Se etter sertifiseringer som Ecocert og Peta og unngå alle produkter som inneholder palmeolje og mikroplast.

Adobe Stock © Andrey Popov

Kjøp ting samlet og velg miljøvennlig frakt

Frakt og emballasje forårsaker store utslipp og mye avfall når vi handler på nett. 

Hvis du kjøper varer på nettet, er det lurt å kjøpe mest mulig i en butikk, slik at alt sendes samlet i en bestilling. Da bidrar du til å spare emballasje. Du kan også redusere den siste leveringsbiten ved hente selv.

Noen selskaper tilbyr nå miljøvennlig levering, for eksempel multi-drop-tjenester og resirkulert emballasje. Hvis du ønsker å gå et skritt videre, kan du undersøke hvilke leveringsalternativer favorittbutikkene dine har og send dem en e-post om hvilke emballasjerutiner de har. Prøv også å unngå retur, ettersom det betyr en ekstra tur tilbake til lageret.

Og hvis ikke?

Unngå impulskjøp og sjekk prishistorikken på Prisjakt. Kanskje du kan gjøre et bedre kjøp hvis du venter litt? Kanskje kan du låne eller leie en kjole hvis du bare skal bruke en gang? Kanskje trenger du ikke flere hageredskaper som bare ender opp med å samle støv i garasjen? Kanskje kan du til og med reparere eller få skiftet ut deler på den bærbare datamaskinen du allerede har?