6 tips til god stemning på Påskefjellet

Enten det er grilling og afterski i snøborgen eller leker til påskerennet har Daniel “Pappi” Andersson god erfaring med å få til en knall påske for store og små. Her er hans seks beste tips.

Påsken nærmer seg, og for mange betyr det en tur opp på fjellet. Vi har snakket med Daniel, daglig leder for Hovden Alpinservering, alle spise- og drikke- stedene knyttet til skisenteret, pluss restaurant Furumo i sentrum. Gjennom året er det mange spennende høydepunkter, men ingenting slår påsketiden.

– Påsken er den beste tiden å være her. Det er varmere i været, det er sol, og det er den store finalen på skisesongen. Alt fra barnefamilier som står alpint og langrenn til festglad ungdom lokkes til fjells for litt sol og moro, forteller Daniel. Her er hans beste påsketips.

1. Bygg en snøborg

Bruk første dagen til å grave frem en snøborg med familien. Det kan være en morsom og utfordrende aktivitet for både store og små. Gjør det ekstra koselig med bål, saueskinn, pledd og puter.

– Etter en lang dag i bakken er noe varmt å drikke i snøborgen den perfekte avslutningen på dagen. Ta med en sekk med ved eller to til bålet og noen grillpølser. Det er mest varme for pengene i en bålpanne og et godt tips er å henge den litt lavt så føttene også holder seg varme, tipser Daniel.

– En god gløgg er kjempeenkelt! Varm opp en god eplejuice med et par appelsinskiver og en kanelstang. Den smaker ekstra godt når det varmes på bålpannen, er Pappis enkle gløggoppskrift.

Pappis gløgg


Varm opp en god eplejuice med et par appelsinskiver og en kanelstang. Den smaker ekstra godt når det varmes på bålpannen.

2. Lag ditt eget påskerenn

Hva med å arrangere et påskerenn for familien og naboene? Det trenger ikke å være en stor og dyr produksjon - alt du trenger er litt fantasi og noen enkle materialer. Å arrangere et påskerenn er en flott måte å få alle sammen ut i frisk luft og ha det gøy i snøen.

– Kle dere ut, lag et hopp til langrennskiene og prøv dere på noen triks. For de minste kan et mini-skirenn være en morsom aktivitet, og husk at alle kan delta uansett ferdighetsnivå, sier Daniel. 

3. Mal påskeegg

Å male påskeegg er en kjent og kjær påsketradisjon for mange familier. Det er morsomt og hele familien får være kreative sammen. Man kan for eksempel bruke fargerike maling, glitter, perler og bånd. Etter at eggene er dekorert kan man plassere dem rundt i hytta eller ute i snøen.

– Det er mange forskjellige måter å dekorere påskeegg på. Her er det kun fantasien som setter grenser. Bare husk å bruke brune egg hvis dere skal pynte ute i snøen! De hvite kan være vanskelige å se, tipser Pappi. 

4. Kos deg med påskekrimmen foran peisen 

Påskekrim er en populær ltradisjon, og mange ser frem til årets påskekrim med spenning. Det er en flott anledning til å senke skuldrene og la seg rive med av en spennende historie. Å lese foran peisen gjør det ekstra koslig, og med noe godt i koppen blir opplevelsen komplett.

– Finn frem favorittpleddet og påskekrimmen! Tenk også litt på belysning når du er hjemme og koser deg. Ikke tenn alle lampene, det blir fort mye hyggeligere og ikke minst mer spennende med litt levende lys, forteller stemningseksperten.

5. Planlegg en brettspillkveld

Når det blir for mørkt og kaldt å være ute, kan en brettspillkveld være en hyggelig måte å tilbringe tid sammen på. En brettspillkveld gir en fin anledning til å koble av og ha det gøy med venner og familie. Det er også en fin måte å utfordre seg selv og andre på, og man kan lære nye strategier og taktikker underveis.

– Vi spiller jo en del brettspill og Sequence er det nyeste her oppe. Det er veldig lett å lære seg og rundene er ikke så lange så man kan spille mye. Man kan også være mange hvis famlilien er stor eller bare to. Det er ekstra koselig om barna baker noe digg til kvelden, Sier Daniel.

6. Husk solkrem!

Selv om det kan være kaldt og snødekt på fjellet, er det viktig å huske på solkrem. UV-strålene kan være like sterke som på sommeren, og reflekteres i tillegg av snøen. Sørg for å beskytte deg selv og familien mot solbrenthet ved å bruke solkrem med høy faktor flere ganger om dagen.

– Etter en lang mørk vinter er ikke huden helt forberedt på den sterke soleksponeringen på påskefjellet. Det er jo kaldt, så det er lett å ikke tenke på at man blir solbrent, men både med sterk sol som reflekterer i snøen er det viktig å smøre seg - både store og små, tipser Pappi.